Hem » Work & Travel » Australien » Fakta om & FAQ

Fakta om & FAQ Australien

Australien har någonting för alla. Letar du efter lugnet finns den i "Out Backen", söker du efter liv och rörelse är Östkusten alltid ett säkert kort. Upptäck ett djur- och naturliv utöver det vanliga och var med om fantastiska upplevelser. Här under hittar du mer information om Australien, kul vetande och vanliga frågor. Kolla gärna även in vårt Work & Travel program där vi hjälper dig med visum, jobb, boende, skattehantering m.m. - Dare to Goxplore!

Visste du att

 • Australien är 20 gånger större än Sverige
 • Hela Europa faktiskt får plats på Australiens yta! 
 • Landet är indelat i tre tidzoner. 
 • Australien är en åretrunt destination
 • Världensbästa surfingspots hittar du här
 • Australien har sommar när vi har vinter

 

Fakta om Australien

Statsskick: monarki
Yta: 7 682 300 km²
Huvudstad: Canberra 304 000 invånare.
Högsta berg: Mount Kosciusko, 2 228m
Längsta flod: Murray River
Största sjö: Lake Eyre
Invånarantal: 18,5 miljoner
Invånare/km2: 2,4
Språk: engelska är det officiella språket; aboriginerna talar även australspråk. Du kommer snart att märka att australiensarna har mängder av härliga slanguttryck.
Valuta: 1 australisk dollar = 100 cent = ca 8 SEK
Klimat: Australiens årstider är motsatta de vi har här på norra halvklotet. Deras sommar börjar i december, hösten i april, vinter i juni och våren börjar i september. Medeltemperaturen varierar från 23-26°C i de tropiska delarna av landet. I söder är klimatet mer tempererat med stora variationer medan det i de centrala delarna är mycket varmt och torrt. Den stora skillnaden i klimatet och faktumet att Australien är den torraste kontinenten i världen gör landet till en bra året om destination.

Sport

Australiensare sägs ofta vara sporttokiga. Tack vare klimatet, relativt billiga sportmöjligheter, många stränder och vattenvägar och de öppna vidderna är förutsättningarna för en aktiv livsstil ultimata. Football är den vanligaste vintersporten. På sommaren dominerar cricket och tennis. På första tisdagen i november varje år står praktiskt taget hela landet still på grund av en hästkapplöpning, Melbourne Cup.

Djurliv

Australien har ett rikt djurliv med djur som man inte hittar någon annanstans i världen. Detta på grund av landets isolering från andra länder i över 55 miljoner år. Ett av dem är "the platypus"(näbbdjur) som är ett däggdjur som lägger ägg och lever i vattendrag. Den har en kropp som en utter och en näbb som en and. Ett annat speciellt djur är "the Tasmanian Devil" som numera bara finns Tasmaniens skogar. "The Tasmanian Devil" är en asätare med ett skarpt läte och starka käkar.

Självklart associerar man Australien med kängurus, koalabjörnar och emun – en stor icke-flygande fågel. Bli inte förvånad om du ser en känguru eller en emu vid sidan av vägen när du kör runt i Australien. Det finns flera hundra olika arter av ödlor i Australien, allt ifrån små pipande geckoödlor till den gigantiska goannaödlan som kan bli 2 meter lång.

I Kakadu National Park i Northern Territory kan man se djur som krokodiler och vilda bufflar.

 

FAQ 

När ska visumansökan vara inlämnad?

 Senast 2 veckor efter bokningstillfälle.

Vad kostar det att resa med GoXplore?

 Priset beror på vilken flygrutt du väljer. Det täcker programavgiften, flygbiljetten och kostnaderna för visumet samt mycket mer. För priser klicka här. 

Hur mycket pengar ska man ha med sig?

 Australiensiska immigrationsmyndigheten rekommenderar en säkerställd reskassa på 5000AUD. (ca 32 000 kr) Detta är absolut inget krav, men samtidigt kan det vara rätt skönt att ha med sig lite extra pengar. Man kan räkna med att man gör av med cirka 1500 AUD/månad.

Hur är priserna i Australien?

Man kan räkna med priser som i Sverige.

Får jag ta med medicin på resan?

 Du får ta med dig medicin på resan. Det finns restriktioner på vad du får ha i handbaget. Läs mer här.

Vad händer om jag råkar ut för något och måste uppsöka läkare i Australien?

 Som svensk medborgare har du rätt till nödvändig medicinsk behanding under hela din tid i landet godkänt av ditt visum. Du behöver ett  Medicare card, och detta kan du söka om i Australien. Det du behöver då är ett giltigt pass och visum, samt ett bevis på att du har försäkring i Sverige. Detta gör man på ett av de många Medicare kontoren i Australien. Om man inte hunnit ordna detta om det händer något och du måste uppsöka läkare, kan du även ordna kortet efter skadan och få ersättning då. Men observera att du ska ha reseförsäkring också.

Behöver jag en reseförsäkring?

 Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som täcker både på resande fot och i arbete. Här kan du läsa mer om vår reseförsäkring

Täcker försäkringen även i Thailand?

Work & Travel Insurance gäller i alla länder i hela världen.

Kan man teckna försäkringen efter man lämnat Sverige?

Ja, fast man får en veckas karens plus att man ej kan välja till egendomsskydd. Vill man förlänga sin försäkring under ens utomlandsvistelse går detta bra mot en administrativ avgift på 150 kr.

Jag ska snart åka till Australien och har inte fått email angående Members Lounge och telefonnummer.

Dessa email ska komma cirka två veckor innan din avresa. De har en tendens att lägga sig i utkast så kika där. Har de inte heller hamnat där kan det vara att vi har fått tag i fel emailadress. Maila oss så ska vi se till att ni får er information.

Jag ska resa till Australien själv. Kommer det vara lätt för mig att träffa människor?

Det är många som reser på egen hand, nästan häften faktiskt. Eftersom vi har gruppavgångar och skickar ut deltagarlistor på de som reser samtidigt som dig och datumen runt i kring ibland, kommer du redan från första minut träffa massor av människor. Så flygresan, upphämtningen, boendet på hostlet och de fyra introduktionsdagarna i Sydney gör du tillsammans med alla i gruppen. Du kommer få mycket ut av att göra en sådan här resa på egen hand, och du träffar otroligt mycket människor på plats, som många av dem precis som du har rest för att möta nya människor.

Var skickar man post som förälder?

Mottagarens namn och efternamn
c/o Work & Travel Company
Locked Bag A 4035
Sydney South, NSW 1235
Australia

Hur skall jag bo?

De fyra första nätterna i Sydney ingår i priset sen får du titta efter boende på egen hand. Man kan självklart välja att stanna kvar på Wake Up! om man så önskar. Om du planerar att hitta fast boende, lägenhet/hus/rum kommer du att få tips och råd hur du skall gå tillväga på informationsmötet. Det skall inte vara några problem att hitta boende. Man kan hyra lägenhet med någon annan, hyra rum eller ta in på ett av de många vandrarhem i Australien. Möjligheterna är många.

Vad kostar boendet?

Vandrarhem kostar mellan 20-30 Australiensiska dollar per natt. Om man hyr en lägenhet eller hus får man räkna med ca 200-400 dollar per vecka.

Måste man stanna alla 12 månaderna?

Nej, du väljer själv hur länge du vill stanna. Visumet och din flygbiljett är giltigt ett år efter det att du kommit till Australien. När man har fått nog, vilket man sällan får, är det bara att åka hem.

Vad kan man jobba med?

Vänligen se under fliken "Jobb".

Hur länge får man jobba hos en arbetsgivare?

Du stanna i 6 månader hos en och samma arbetsgivare. Räkna med mellan 15-22 dollar/timmen. Variationer kan dock förekomma, vänligen se under fliken "Jobb".

Hur mycket packning får jag ha med mig?

Man får ha 20 kg incheckningsbagage och 5 kg handbagage. Tänk på att inte ha för mycket med dig.

Kan jag åka till Nya Zeeland när jag är i Australien?

Ja, några av våra biljetter inkluderar Nya Zeeland. Det tar cirka 3 1/5 timmar att resa till Auckland från Sydney och när du reser in till NZ får du ett tremånaders turistvisum. På ett sådant visum får du jobba mot kost och logi. För mer info om våra rutter, klicka här.

Måste jag vaccinera mig?

Kontrollera i god tid med en vaccinationsbyrå före avresa om du behöver vaccination för dina resemål.

Hur gammal måste man vara för att få köra bil eller MC i Australien?

Samma som i Sverige, 18 år!

Behöver man internationellt körkort?

I Australien krävs en engelsk översättning av ditt svenska körkort. Enklaste sättet att få en sådan översättning är att skaffa ett internationellt körkort, vilket kostar 250kr. För mer information surfa in på motormännens hemsida, klicka här.

Kan jag ta körkort i Australien?

För att få ta körkort i Australien krävs att du har varit folkbokförd där sex månader. Körkortet kommer inte gälla i Sverige.

Hur gammal måste man vara för att hyra eller köpa bil i Australien?

18 år gammal. Kontoret i Sydney kan hjälpa dig med vart du kan vända dig om du är intresserad av att hyra eller köpa bil.

Behöver man adapter i Australien?

Ja, det behöver man, du kommer behöva en så kallad tre-bens-kontakt. Elektriciteten är 220-240 volts.

Vad är WWOOF?

WWOOF står för Willing Workers on Organic Farms. Medlemskapet ingår inte i programavgiften utan du kan smidigt köpa det på plats. Det är bara att säga till på informationsmötet. Detta ger dig möjligheten att arbeta på anslutna farmer/rancher. Man arbetar 4 -6 timmar per dag mot kost och logi. Det är ett utmärkt sätt att uppleva livet på landet i Australien.

Kan jag studera i Australien?

På ett Working Holiday visum får du studera 3 månader i Australien. Du kan söka ett studentvisum och fortfarande åka med vårt program.

Kan alla nordiska medborgare söka genom GoXplore?

Det går bra så länge man innehar ett nordiskt pass!

Hur lång tid tar det att få visumet beviljat?

Högst 10 dagar. Vi söker ditt visum några veckor innan avresa och du får det till din mail när det är beviljat.

Kan jag föra över pengar från mitt svenska konto till min Australiensiska konto?

Ja, det kan du göra hemifrån någon vecka innan avresa, samt även när du är nere i Australien.

När ska handpenningen vara betald?

Så fort man har registrerat sig så skickas det ut en orderbekräftelse och en handpenningsfaktura på 2700 kr. Denna faktura ska vara betald inom 10 dagar. Vill man ha avbeställningsskydd så tillkommer 500 kr.

När måste man boka sig senast?

Var ute i god tid, finns ingen plats just det datumet du vill åka så meddelar vi dig om närmsta möjliga datum.

När måste man boka sitt hemresedatum?

4 dagar efter bokningstillfälle.

Kan man boka om sitt hemresedatum och vad kostar det?

Man kan boka om sitt hemresedatum under sin resa utomlands. Beroende på vilken biljett du reser med gäller olika regler. Du finner information om detta i din bokningsbekräftelse, samt på vår hemsida under "din resa".

GLÖM INTE att förlänga din försäkring om du förlänger sin vistelse utomlands.

Hur gör man för att få pengar tillbaka på Work & Travel Insurance?

Spar ditt boarding kort, skicka in det tillsammans med ditt kontonummer och Clearing nummer till Gouda Reseförsäkring, så sätter dem in pengar för de outnyttjade månaderna på ditt konto. Det avgår en administrativ avgift på 100 kr.

Gouda Reseförsäkringar
Wollmar Yxullsgatan 14
118 50 Stockholm

Ladda ner återbetalningsblanketten här!

Hur gör man för att få tillbaka skattepengar?

Det finns vissa kriterier/krav som man måste uppnå för att få tillbaka en del av skattepengarna man har betalt under tiden man spenderat i Australien. Kontoret i Sydney kommer att informera dig om detta.

Om man vill åka med en kompis, är det då garanterat att vi får åka tillsammans?

Ja, så länge platserna räcker till. Annars kan ni åka ett närliggande datum då det finns plats. Fyll i din kompis/ar namn när du registrerar dig så ser vi att ni ämnar att resa tillsammans.

Hur länge får man stanna i Nya Zeeland, Malaysia och Thailand?

I dessa tre länder gäller turistvisum. I Nya Zeeland och Malaysia får man stanna upp till 3 månader på ett turistvisum som man får när man anländer. I Thailand får man stanna upp till 30 dagar på ett turistvisum. Det är ditt ansvar att ha kolla på hur länge du får vara i samma land du vill besöka. Har du några funderingar fråga gärna oss.

Aktiviteter Australien

 • Fun Week
 • Cowboyskola Australien
 • Dykkurs
 • Greyhound
 • Kiwi Experience
 • Surfskola Australien

10 snabba

Varför välja att åka med GoXplore till Australien?

 • Vi är Nordens största specialist på att kombinera resande med jobb runtom i världen
 • Spara tid till din resa, vi sköter allt krångligt!
 • Vi är certifierade "Aussie specialists"
 • Vi står för tryggheten om något skulle inträffa!
 • Åker du ensam? Vi har gruppavgångar
 • Transport från flygplatsen
 • Medlemskap i GoXplores arbetsförmedling med eget kontor i Sydney
 • Uppföljning under bokningsprocess för att kolla så att allt är ok inför avresa
 • Vi har 10 års erfarenhet av resor till Australien
 • Alla på kontoret har varit i Australien!

Logo Aussie Specialist

Tack for hjälpen. Lämnar sorligt Australien imorgon till ett värmare Malaysia. Tack för denna hjälp med Work and Travel. Det har varit, som för många andra, min livs resa. Ha det bra. Ses hemma i Svearike!

Martin

Priser Boka

Call Back

Vill du att någon på GoXplore kontaktar dig? Vi återkommer till dig inom 24 timmar, endast under vardagar. Fyll i formuläret nedan så hörs vi snart!

Beställ nyhetsbrev

Informationsmöten

Vill du ha mer info, passa på att träffa oss!

Alla Informationsmöten

Logo Work & Travel Company

Logo Work & Travel Insurance

Logo Svenska resebyråföreningen

Logo Kammarkollegiet