Hem » Senaste nyheter » Läs om Ann-Louises volontärresa hos pandorna i Kina.

Läs om Ann-Louises volontärresa hos pandorna i Kina.

Ann-Louise, Work & Travel Company

Välkommen hem!

Xièxie, betyder tack på Kinesiska, ett utav de orden jag lärde mig under tiden i Kina som man kommer långt med tillsammans med ett leende.

Hur har du haft det?

Jag har haft det alldeles fantastiskt bra och utvecklande på många sätt. Jag har rest i runt i Asien tidigare men inte så mycket i Kina som nu. Till skillnad från vad vi får lära oss i vår västerländska kultur så hör det till den kinesiska kulturen att man undervärderar sig själv och framhäver sin egen anspråkslöshet. Något som var mycket lärorikt att ha med sig hem till i livet i en kultur som vår egen.

Vad hände under din tid i Kina?

Jag var i Chengdu och kringliggande områden i Sichuan provinsen under ett par dagar i början innan jag reste upp till pandareservatet uppe i bergen som volontär med pandor.
Chengdu är en fantastisk stad som är så otroligt levande med sin tekultur med parker, tempel och människor. Även om man inte förstår vad som sägs så känner man inspirationen flöda omkring sig när man omges utav allt detta, något som man tar med sig hem sedan och inspirerar andra till att resa. Efter projektet med pandor reste jag till provinsen Guanxi till bland annat Yangshou ( Kinas Ibiza) där Work & Travel kommer att introducera mera spännande projekt framöver, håll utkik på vår hemsida.

Du var med och hjälpte till på pandaprojektet, vad fick du som volontär göra?

Jag såg till att pandorna har en bra vardag med mat och rena områden att vistas i. Man ger pandorna mat 3 gånger per dag med ett slags bananbröd som de får för extra näring. Pandor äter ju en massa bambu hela tiden men bambu innehåller inte så mycket näring därför får de detta tillskott. Sedan städar men deras "hem" då de skräpar ner något otroligt. Vid vissa tillfällen fick jag även hjälpa till med medicinering samt forskning kring deras beteende som fascinerar hela tiden, de blir nästan mänskliga när man studerat dem ett tag, de har så starka personligheter. Efter en tid har de lärt sig känna igen dig som volontär och kommer när du säger deras namn, rätt skoj.

Vad är målsättningen med projektet?

Då projektet har blivit valt av den Kinesiska regeringen att vara det största i Kina har det nu en ny roll att spela i att förändra ödet för de utrotningshotade pandorna. En del utav pandorna kommer att få ett liv i det fria efter att de har blivit tränade i simulerade naturliga miljöer som detta reservat kan erbjuda dem. I övrigt bedrivs det mycket forskning kring pandorna för att se till att de kommer överleva, vilket är det som du som volontär bidrar till. Detta projekt är utan tvekan det bästa att se pandorna i en naturlig miljö. Pandornas överlevnad är A och O.

Fick ni ledigt någon gång? Och i så fall vad gjorde ni då?

Vi var lediga framförallt på helgen ( vill man jobba går det bra). Då gjorde vi "roadtrips" till andra ställen i provinsen. Det vackraste jag sett någonsin var ett område som heter Huanglong, det var som taget ur en sagobok. Jag har känt så 4 gånger nu på mina resor att " detta är det vackraste jag upplevt" jag kommer aldrig få se något så vackert igen. Vad fel jag haft... Första gången i Milford Sound Nya Zeeland, gången efter i Lake Louise Kanada, sedan i Namibia Afrika, och nu här längst in i Kina. Världen är fantastisk. Då man vistas i en miljö som är helt underbar med naturen tätt inpå med berg som är höga och vattenfall som är flera kilometer långa och lätta att ta sig till så vistas man mycket utomhus. Inomhus kan man ju vara i Sverige på vintern om man inte gillar kyla =). Vi var även lediga mitt på dagen i 2 timmar eller så , då slappade vi mest, spelade spel, pingis o iakttog dessa fantastiska djur.

Hur bodde du?

Jag bodde tillsammans med de andra volontärerna på det hotell som ligger i anslutning till reservatet. Det är där man bor, äter och slappar och umgås på sin lediga tid om man inte är iväg på något annat äventyr.

Jag antar att du träffade mycket folk också? Var det bara svenskar som volontärarbetade?

Oh nej, det är folk från hela världen som kommer och vill uppleva närheten utav pandorna och få den känsla som man bara får när man är där och som man såklart tar med sig hem genom hela livet.

Vilken var höjdpunkten på din resa?

Hmm: kulturen i Kina är något som inte lämnar någon oberörd, det är så annorlunda och på något sätt märkligt hur det kan fungera med så många människor i samma land. Ett organiserat kaos, något som vi i Sverige borde få uppleva åtminstone en gång i livet. Höjdpunktera var många, framförallt med pandorna. Men om jag måste välja en som inte har med pandorna att göra så var det när jag fick spendera en helg med att lära mig Thai Chi på Kinesiskt sätt, eftersom Thai Chi är grunden till Kung-Fu som jag utövar hemma i Sverige så har jag fått en helt ny insikt i träningen. Nu hoppas jag på gult bälte till våren =).

Vad är det som är så fantastiskt med att volontärarbeta med pandor?

Det sägs mycket om varför man ska åka som volontär med att man bidrar till projekten och så vidare, självklart gör man det. Mycket handlar också om dig som person. Hur själviskt det än kan låta. Med risk för att låta klyshig så tar jag den risken för att det är verkligen såhär:

  • Du kommer att utvecklas som person.
  • Du går utanför din komfortabla zon
  • Du får ta beslut och delegera.
  • Du får lära dig att samarbeta
  • Du får lära dig att utvärdera.
  • Du får lära dig att ta kritik och att få beröm.
  • Du får lära dig att ge kritik och ge beröm.
  • Du får lära dig att ta ansvar
  • Du kommer hem med erfarenheter som skapar ditt kommande liv på ett sätt du bara vågat drömma om.

Sen är det djuren som gör allt så fantastiskt, att vistas och hantera djur av denna kaliber är oförklarligt. Man måste uppleva det för att förstå innebörden.

Skulle du kunna rekommendera resan till andra och i så fall varför?

Absolut, framförallt skulle jag rekommendera att kombinera pandaprojektet med att resa runt alternativt titta på något utav våra program där man är till exempel i Yangshou i provinsen Guanxi , denna kombination kommer att lanseras inom kort. Kina lämnar ingen oberörd och man bör uppleva detta otroligt vackra land minst en gång i livet. Jag har tidigare bara sett på Kina på ytan då det är så stort, men när man börjar skrapa på ytan ser man hur mycket som finns därunder och då vill man bara börja gräva mer och mer, jag kommer att åka tillbaka då Tibet inte ligger långt ifrån och det är mitt drömresmål, just nu.

Jag tror det kan bli den femte och sista vackraste jag någonsin sett... Så fel jag har. Det finns ju så mycket mer att uppleva, bara du sätter gränserna.

Tack för din stund.

Xièxie

Sitter du och funderar på att åka iväg som volontär och jobba med pandor i Kina? Tveka inte på att höra av dig till Ann-Louise som mer än gärna delar med sig av sina erfarenheter. Att komma iväg för att volontärarbeta med pandor är ett perfekt sätt för att få ut så mycket som möjligt av din resa. Du kommer även känna en personlig tillfredsställelse av att ha hjälpt djuren, utvecklas som person och få nya perspektiv på livet. Du kommer arbeta i en fantastisk natur och träffa många sköna människor! 

Ställ en fråga till Ann-Louise

Mer om pandaprojektet i Kina

 

Publicerad måndag 25 juli kl 05:18