Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon.

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Ragnhild, som just nu arbetar som volontär i Ghana, har skickat en underbar hälsning till oss där hon har berättat att hon börjat samla in pengar för att underlätta vardagen för barnhemmet hon jobbar på.
Hon började samla in pengar via vänner och familj på Facebook och har lyckats samla in över 50 000 NOK till projektet, vilket är helt fantastiskt :) Hon har redan fått flera saker fixade som taket, nya lås, kläder till barnen och nya madrasser. Och det slutar inte där :)
Vi har haft tur och fått en intervju med henne medan hon är i Ghana. Läs intervjun med Ragnhild nedan :)

1 ) Var arbetar du som volontär, och hur är det att arbeta som volontär i det här landet?

Jag arbetar som volontär i Ghana. Att jobba som volontär här är helt fantastiskt! Du möts med "välkommen och hur mår du" vart du än går. När jag går till barnhemmet har jag fått lägga på mig 5-10 minuter extra eftersom så många vill hälsa och prata på vägen.


2 ) Varför valde du att arbeta som volontär, och känner du att det har varit som du tänkt dig att det ska vara fram till nu?

Jag har alltid drömt om att resa till ett land där befolkningen inte har det lika bra som oss här hemma. Redan vid 16 års ålder ringde jag in och blev Plan-sponsor, välgörenhetsarbete har alltid legat mig nära. Nu när jag är lite äldre har jag levt ut min dröm och det var verkligen dags att jag tog steget ur den materialistiska tillvaro vi är vana vid.

3) hur skulle du beskriva landet du arbetar som volontär? Och hur upplever du att upplägget generellt sett varit hittills?

Ghana är både kaos och världens mest fridfulla plats. I storstäderna finns ett hav av människor utan dess like och trafikkaos som jag aldrig har sett. Utöver detta är som sagt folk i Ghana väldigt tillbakalutade och det går inte lika snabbt som hemma. Från mitt jobb på Colorline ombord på en båt är jag van vid en mycket effektiv dag där man ska klämma in så många uppgifter som möjligt samtidigt som man säkerställer bra kvalitet i det man gör. Här är det inte så viktigt om du öppnar butiken i tid, eller om det är en timme eller två efter öppettider.

Jag är välkänd för att vara ute i sista stund ibland, men här nere är det jag som sitter och väntar på J

Jag har lärt mig nu att om man har en överenskommelse att träffas så brukar det finnas ett bra vickrum på en timme eller mer... J

Jag har haft turen att bo hos en lokal värdfamilj, vilket är en fantastisk upplevelse. Det får mig att leva som dem och verkligen få några annorlunda veckor. Här äter jag lokal mat de lagar till mig, duschar med hink och kallt vatten, tvättar mina kläder för hand i stora hinkar, de tar mig också till marknaden och hjälper mig med allt jag kan behöva. Tack vare grannens tupp som är uppe väldigt tidigt är det ingen fara att somna heller



3) Du har startat en insamling till projektet du arbetar med, Vad samlar du in pengar till?

Insamlingen var ursprungligen några vänner hemifrån som ville bidra med några kronor. Postade detta på Facebook, och det har utvecklats till den grad att jag har fått mycket pengar från både kända och okända personer

Pengarna kommer att gå till barnhemmet jag jobbar på, Mampongs bebishem. Så fort jag kom dit märkte jag ett antal saker som behövde åtgärdas och personalen var mycket positiva och tacksamma för detta.


4) har du ett mål i förhållande till samlingen, eller vad är din plan och idé?

Målet är att få så mycket gjort som möjligt medan jag är här nere. Vi är redan väl igång och har köpt kläder till alla barn de kan ha till jul och vi ska ordna en julfest för dem.

Vi kommer också att byta ut alla takplattor i byggnaden där barnen sover och vistas. Myggnät är inköpta och gummi till tygblöjorna. Dörrarna till barnhemmet har inga lås, så detta är något jag tycker är väldigt viktigt att göra något åt!

Saker som böcker och pussel har jag inte sett något annat så det skulle jag också vilja köpa.

5) Hur har insamlingen gått hittills?

Det har överträffat alla förväntningar, aldrig drömt om ett sådant svar! På en vecka har vi samlat in över 50 000 NOK till barnhemmet. Jag är överlycklig, och barnhemmet med mig.

6) Hur är det att jobba på det barnhem du jobbar på? Kan du berätta kort om det?

Att jobba där är otroligt givande. Det är också hektiskt och morgonvården blir nästan som ett träningspass där svetten droppar när det ena barnet efter det andra kommer för att matas, badas, putsas och bytas.

Sedan kommer eftermiddagen och samma rutin igen. Då kan det bli extra stressigt när strömmen ofta går och man kämpar mot tid och mörker. Dessutom tvättar vi sängarna med desinfektionsmedel och byter lakan. Även om medarbetarna har mycket att göra finns det också tid för lite lek emellan och mys, vilket är bra att se. Jag försöker gosa med barnen så mycket som möjligt mellan uppgifterna, för det råder ingen tvekan om att de behöver lite extra uppmärksamhet och kärlek.

7) Vad fick dig att starta insamlingen?

Tanken på hur mycket vi har här i Norge, och hur lite vi uppskattar det. Det finns så mycket vi tar för givet och som vi tar för givet. Jag har tänkt mycket på det här, och har verkligen känt det på kroppen här nere. Att ge något till andra är den bästa känslan i hela världen.


8) vilken effekt har det varit så långt från insamlingen?

Effekten har varit stor och vi är som sagt redan igång med många projekt. Idag har vi påbörjat arbetet med att byta tak.

Jag tror också att en av anledningarna till att så många har bidragit är att på det här sättet, med mig som direktlänk, går absolut alla pengar direkt dit de ska. Ingenting går förlorat på administrationsavgifter etc som ofta är fallet med välgörenhetsinsatser och donationer.

9) Vad har du lärt dig hittills av att arbeta som volontär?

Jag är nog en person som ofta tänker på andras välmående, men här nere har jag sett vikten av det på nära håll. Det handlar inte bara om att du jobbar gratis för att hjälpa andra, utan du ger din tid åt dem. Tid, kärlek till vård. Jag försöker vara tacksam varje dag för de saker jag har hemma, och det finns så mycket jämfört med vad de har här. Men min tacksamhet kan inte matcha människorna i Ghana, trots det lilla de har att vara tacksamma för. Jag har en bit kvar ser jag. Jag lär mig mycket varje dag om människor, och av människor här, och det råder ingen tvekan om att jag kommer att återvända hem med en lite annan syn på livet.


10) Skulle du rekommendera andra att resa som volontär?

Det finns nog inget jag skulle rekommendera andra att göra mer än så här om de har möjlighet. Det är en investering för livet, och det du har kvar utan någon södersemester i hela världen kan ge dig.

Nu var jag äldst i vår "grupp" på 6 från olika länder. De flesta var runt 18-20 år och reste efter gymnasiet för att få en ny upplevelse. Så för alla ungdomar där ute som är sugna på resor och nya upplevelser, att arbeta som volontär är precis för dig! Jag har också märkt att det är ganska många pensionärer som reser och det är jättebra att de vill ge av sin tid som de nu har en hel del extra av.

Annars är det här toppen för den som vill ha en lite annorlunda semester som verkligen ger dig något.

Så, detta kan rekommenderas till ALLA!

11) hur har du upplevt att resa som volontär genom GoXplore?

Kan lika gärna börja med ordet SAFE. Detta är ingen självklarhet om du beger dig ensam till ett främmande land för att arbeta och bo med främmande människor.

Redan från dag 1 när jag bestämde mig för att resa och kontaktade GoXplore har jag fått fantastisk hjälp och vägledning både via telefon och mail. På flygplatsen i Accra blev jag lätt förvirrad och blev så glad när jag såg en man stå med SYTO-skylten, partnerorganisationen för GoXplore i Ghana. Här nere var vi 6 volontärer från olika länder som hade 5 introdagar tillsammans. Sedan fick vi en liten grundläggande språkkurs, trum- och danslektioner, inblick i kulturskillnader och religion, kunskap om historia, hjälp med nytt telefonkort, visumförlängning för att nämna några.

GoXplore var också ett av de billigare alternativen bland de olika organisationerna, så jag är glad att jag valde att resa med dem så att jag har mer pengar att hjälpa till här nere.


12) hur kan människor hjälpa till om de vill bidra?

Om någon vill hjälpa Mampong babies Home där jag arbetar kan de sätta in ett belopp som passar dem på mitt konto 3060.23.68242.

Det här är ett konto som jag bara använder för detta ändamål nu.

Du får även gärna lägga till mig på Facebook och ge mig din mailadress då barnhemmet gärna vill skicka ett personligt mail tack till alla som är så snälla och bidrar. De är otroligt tacksamma och precis som jag, överväldigade.

Några andra kommentarer:
Jag vill bara tacka absolut alla som har hjälpt mig hittills! Resultatet talar för sig självt och allt vi kan hjälpa dem med nu är mer än jag någonsin drömt om.

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon.

Vi på GoXplore är mycket tacksamma för vad Ragnhild har åstadkommit hittills.

GoXplore vill därför bidra genom att donera tillräckligt med 1000 till insamlingen :)

Vi önskar Ragnhild lycka till i framtiden, och ser fram emot att höra om resultatet av insamlingen :)

Reseberättelser från 2013 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Ghana.

Hem » Reseberättelse » Ingen kan hjälpa alla » men alla kan hjälpa någon.

Hugo S beställde vårt Volontär Sri Lanka program för 6h sedan. Är det något för dig också??!