Login Har du sökt in till högskola & är osäker om du kan åka?

Min resa till Chimfunshi!

Den 11/2–17 åkte jag och en kompis upp till Arlanda för att sedan ta flyget vidare till Zambia, Ndola. Flygresan gick kanon bra, vi mellanlandade i Etiopien och fick vänta i ca 3h där. Väl framme i Ndola fixade vi visum och sedan kom Katuba Guest House och hämtade upp oss och tog oss till Katuba. Första natten spenderade vi där med god mat och gratis WiFi. Dagen efter kom våran projektledare Jo-Anna och hämtade oss och vi började den långa 5h bilresan mot Chimfunshi, vi gjorde några snabba stopp på vägen för att handla och käka mat. Jo-Anna var väldigt pratglad och informerade oss hur våra kommande veckor kommer att se ut och lite vilka andra volontärer som var på plats. När vi kom fram hade mörkret hunnit ifatt oss och vi gjorde en snabb rundvisning för att sedan krypa till sängs.

Dag 1. Natten gick bra mycket nya ljud och intryck, och på morgonen vaknade jag med ett leende på läpparna för nu skulle allt kicka igång. Eftersom schimpanser är mottagliga av våra sjukdomar så fick vi hålla ett säkerhets avstånd första dagen för att vara säkra att vi inte hade några sjukdomar. Vi var nu 7 volontärer varav 2 som hade varit här i 4 veckor så de fick visa hur man gjorde hos schimpanserna med städningen. Dagen gick snabbt och det var mycket information att ta in, på em hade vi även ett informationsmöte om regler, vad Chimfunshi gör för att förbättra schimpansernas värld och hur det sätt ut tidigare osv.

Veckoschemat vi hade:

Måndag:

Åka till den stora staden Kitwe ca 3-4h bilresa dit. eller stanna på projektet och gå till schimpanserna.

Tisdag:

Åka till schimpanserna och ge miljöberikning, förbereda mat och kolla på matningen. Även gå runt in hägnaden för att se om den blivit skada av något slag. Efter lunch gick vi till skolan för att kolla hur deras lärande och lektioner ser ut. (Även leka med de små barnen. Detta var som ett fritids så det var valfritt att delta för ungarna.)

Onsdag:

Farm-Day, där fanns det många olika uppgifter så man hjälpte till med det som behövdes den dagen. Efter lunch gick vi till skolan igen.

Torsdag:

Bush walk och städning hos schimpanserna.

Fredag:

Åka till den lilla staden Chingola ca 2h bilresa dit. Eller stanna och gå till schimpanserna.

Lördag:

Åka till schimpanserna och ge miljöberikning, förbereda mat och kolla på matningen. Efter lunch städar man till schimpanserna. Sedan på kvällen blev det grillning och roliga lekar.

Söndag:

Ledig dag så man för göra vad man vill. T.ex. gå till schimpanserna, sola, tvätta eller bara umgås. Schemat kunde ändra av olika anledningar t.ex. om veterinären skulle göra något som vi kunde vara med på, hur vägarna såg ut efter nattens regn osv, men de försökte hålla det så här. Man kom väldig nära alla som arbetade för Chimfunshi vilken var så himla kul. I Zambia pratar man bl.a. Bemba så jag och min kompis valde att försöka lära oss några lätta fraser vilket uppskattades jätte mycket, alla tycket det var kul att vi försökte. Vi försökte även lära några djurvårdare lite svenska fraser för de påstod att Bemba var så himla enkelt, så vi sa att svenska är enkelt språk och började lära de några fraser så det insåg snabbt att det inte är det lättaste att lära sig nya språk. Alla var jättevänliga och man kände genast att man blev en stor familj, med både ledare och andra arbetare för Chimfunshi och framför allt övriga volontärer. Man har fått vänner för livet och oförglömliga minnen med en massa skratt och sena kvällar där man berättade alla sina pinsamheter.

Jag var osäker på om mina engelska kunskaper skulle räcka till, då engelska inte är min starka sida. Men det var inga som helst problem de försökt hjälpa till så gott som möjligt. Ledarna som var från England tyckte det var otroligt att jag kunde prata 2 språk flytande, så lite fel uttal osv, var inget man behövde vara rädd för. Och jag hade även min kompis att vända mig till om det skulle behövas, men jag försökt klara mig på egna ben så gott som möjligt och jag kan säga det att min engelska har blivit 100 gånger bättre nu efter resan och är inte lika rätt för att försöka längre. Det värsta som kan hända är att man säger fel och då är det bara att försöka igen tills man fått fram vad man vill säga. Där man bor fanns det allt man behövde, WiFi, toalett, dusch och mat. Det var absolut inget lyxhotell man det förstod man redan innan man åkte. Man delade på ett utedass och dusch. Maten lagade man tillsammans eller så fick man en dag i veckan man fick laga mat och då gärna något som var speciellt i sitt egna hemland eller bara en maträtt som man älskade att äta. Och så åt man gemensamt på kvällarna, lunchen och frukost fixade man till sig själv. Och tyckte man att det saknades något i köket kunde man bara skriva upp det på shoppinglistan så försökte ledarna alltid att köpa det. Man hjälptes åt med alla förberedelser och även ta hand om maten efteråt. Disken behövde man inte tänka på för det gjorde städerskorna och detsamma med städningen och bäddning av sängarna inne i våra rum.

Känslan när man fick studera schimpanserna på nära håll och se vilka beteenden de har och det magiska av allt var att de kunde liva ett liv så nära inpå det naturliga man kan komma. De må ha funnits staket runt om men det var inget som påverkade dem. På projektet så stöd utfodrade man schimpanserna 1 gång om dagen och ibland kunde det gå dagar/veckor innan vissa individer valde att komma och äta då de ha byggt sina egna bon i skogarna och funnit egen föda. Jag tycker det är helt otroligt att man kan åstadkomma det och man såg verkligen hur välmående schimpanserna var.

Jag såg inte en ända med stereotypis beteende. Det var fint att se vilken bra hand djurvårdarna hade med schimpanserna. Schimpanserna släpptes inte ut i det vilda då man inte kan hitta dem naturligt i vilttillstånd i Zambia och man vill inte släppa ut schimpanserna i andra länder för tjuvjakten är för stor. Därför har Chimfunshi satsat på så stora hägn som de har. Medan babianerna och vervet monkey släppte de ut för det finns naturligt i Zambia och man kan göra en långsam och säker introduktion.

Det finns en veterinär på projektet som man fick hänga med om det skulle uppkomma något, hon åkte alltid runt och kollade så schimpanserna mådde bra och även de andra djuren som befann sig på Chimfunshi. Hennes kontakt med djuren var bra då hon kom till dem även om det inte var någon skada på dem.

(Det du kan se på bilden ovan är en av inhägnad och vi står på ett utsikts tak, och alla inhägnader ser likadana ut. De är enorma och väldigt naturliga.) Jag träffade även Sheila som startade hela projektet och man fick sitta och lyssna på alla hennes historier om hur allt gick till när första schimpansen Paul kom till Chimfunshi. Och alla upp och ned gångar under tiden som hon bott där, hon berättade även att hon aldrig kunde ana att det skulle bli ett ställe som Chimfunshi bara för att hon skulle rädda Paul. Hon uppskattade verkligen att det finns volontärer som ville komma till detta projekt och att försätta driva allt och kunna informera människor om hur det ser ut i världen. Vad man måste tänka på och hur man ska bete sig i världen för att det inte ska försvinna helt. Hon började bli gammal och inte lika mycket ork kvar i kroppen men hon tog sig alltid tiden att prata med oss för att hon tyckte det var så kul att träffa alla och kunna berätta för- och nackdelar med allt man gör i naturen, hur allt påverkas av oss människor. Hon fick en att ta en tankeställare på hur man själv ska bli bättre på många plan.

Har man chansen att åka tycker jag inte att man ska tvivla, ligger schimpanser varmt om hjärtat är detta ett perfekt projekt. Även om just schimpanser inte skulle vara ens favorit djur så kommer man uppskatta detta projekt då man även får lära sig hur viktigt det är att samarbeta med alla. För hela Chimfunshi måste samarbeta för att få det att gå ihop och det är helt fantastiskt att se hur de gör.

Och allt handlade inte om schimpanserna det fanns även fler djurslag där tex: Babianer, vervet monkey, hundar, fåglar, får och katter bl.a. Tyvärr har det vilda djurlivet försvunnit i Zambia så man såg inte så många vilda djur, de du kan springa på är insekter, ormar, spindlar, skorpioner, vervet monkey, babianer, fåglar och några enstaka andra djurslag. Men i stora slag är detta allt, under mina 4 veckor såg jag 1 liten orm som vi inte riktigt vet vilken art, ganska många olika spindlar och övriga insekter. Annars så såg vi inte så mycket mer, jag hade hoppas på att få se lite mer djurliv i det vilda.Jag och min kompis åkte under regnperioden så vi var beredda på grymt mycket regn med det regnade mest på nätterna och ibland öppnade sig himlen även under dagarna med det var inget som påverkade oss på ett dåligt sätt. Jag är faktiskt glad att vi åkte denna period för nu var naturen så himla fin och det blev inte för varmt. Vi hade ca 25–30 grader varje dag så lite regn gjorde bara att man orkade mer. Dock tråkigt på våra lediga dagar när man ville ligga ute och sola, men vi var ju inte där för brännan.

Jag ångrar verkligen inte att jag åkte, om jag kunde skulle jag åka tillbaka redan idag! Ta chansen om du har den, missa inte denna upplevelse.

Detta var min upplevelse, hoppas du får en lika bra. Maja Svanberg

Detta var min upplevelse, hoppas du får en lika bra.

Maja SvanbergDetta är en reseberättelse från en av våra deltagare på vårt Chimp Sanctuary program i 2017.

Hem » Reseberättelse » Min resa till Chimfunshi!

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!