Sofie´s fantastiska resa i Ghana

Klockan är 14.39 och jag sitter just nu på Starbucks i Göteborg och skriver. Med ett stort leende tänker jag tillbaka på min fantastiska resa till Ghana där jag i fem veckor volontärarbetade med funktionshindrande barn. Jag har fått så mycket ny erfarenhet att ta med mig i livet och dela med mig av till mina nära och kära. Denna resa var otroligt nyttig för mig att göra eftersom jag har utvecklats på många olika sätt och i efterhand lärt mig att uppskatta saker som jag förut tog för givet, till exempel att kunna duscha i varmvatten. Det bästa och mest värdefulla fotoalbumet bär jag i mitt hjärta, tacksamma och lyckliga stunder som inte går att fånga på bild.


För fem veckor sedan tog jag bussen från Accra som är huvudstaden i Ghana upp till norra regionen till en stad som heter Tamale där jag skulle bo hos en värdfamilj. Jag var full av förväntan och ville bara komma fram till dit jag skulle bo. Jag fick ett varmt välkomnande av min värdfamilj och jag fick genast en mycket positiv känsla av att det här kommer att bli en oförglömlig resa, vilket det också blev. När jag tittar tillbaka på alla bilderna som jag tog under min resas gång blir jag alldeles varm inombords. "Tänk att det där faktiskt är jag som står där på bilden och föreläser om HIV/AIDS inför 300 människor". Ibland chockar man sig själv över vad man faktiskt är kapabel till att göra. På eget initiativ skrev jag ihop ett föredrag om HIV/AIDS som jag ville föreläsa om runt på olika skolor. Mitt mål med föredraget var att uppmuntra skolungdomar att testa sig i god tid innan om de var osäkra och att de alltid ska vara rädda och värna om varandra. För mig var det viktigt att förtydliga att alla människor är lika mycket värda oavsett om en person har HIV/AIDS eller inte.

Barnen jag volontärarbetade hos var helt fantastiska och gav mig varje dag mycket kärlek och omsorg. Varje gång de fick se mig blev de glada och ville hålla min hand, ge mig en kram eller bara umgås med mig. En del av dem kunde inte kommunicera på engelska men trots det förstod vi varandra bra genom kroppsspråket.

Jag hjälpte till med att assistera lärarna i skolan under lektionstid samt leka och umgås med barnen på rasten. Min sista dag köpte jag godis till alla barnen för att visa min tacksamhet och responsen jag fick tillbaka var oslagbar. Detta är en dag jag sent kommer att glömma. Tänk att barn kan bli så exalterade och glada av lite socker!

Det stämmer att en bild säger mer än tusen ord, efter att jag scrollat igenom bilderna jag själv tagit med min kamera kan jag till hundra procent konstatera detta. Jag älskar att fotografera mycket eftersom det är roligt att se tillbaka på händelser som man har varit med om i efterhand. Det är bokstavligen omöjligt att minnas allt man varit med om men med hjälp av en bild kan du enkelt associera känslor och minnen tillbaka till den händelsen.

Varje helg brukade jag hitta på något med mina värdbarn. Vi åkte flera gånger till en Swimming pool som inte låg långt bort från staden där vi umgicks, simmade och hade en trevlig stund tillsammans. Efteråt åkte vi hem och lagade mat tillsammans. Det är en helt magisk och obeskrivlig känsla att sitta under stjärnhimlen och laga mat i mörkrets tystnad. Den goda doften från maten, den härliga varma sommar temperaturen och att umgås med min värdfamilj gav en enastående känsla i kroppen. Många gånger ville jag nypa mig själv i armen, det var svårt att förstå att det faktiskt var jag som satt där i denna stund.

Erfarenheter gör dig rikare som människa och det är något som du alltid kommer att bära med dig. Du får chansen att lära känna människor som du kanske aldrig annars skulle ha träffat. Att också uppleva en kultur som är helt annorlunda från din egen ger en god förståelse för andra människor. Jag kommer kanske aldrig vara en rik person i plånboken men mina resor och erfarenheter har gett mig ett rikt hjärta och det är något någon annan aldrig kan ta ifrån mig. Mitt mål i livet är att inspirera människor och bevisa för dem att inget är omöjligt, bara du har viljan så löser sig resten sen.

Vänligen,

Sofie

Dette er et reisebrev fra en av deltakere på vår Volontär Ghana program i 2018.

Hem » Reseberättelse » Sofie´s fantastiska resa i Ghana

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar