I lejonens rike

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Jag har i många år pratat om hur jag har velat resa till Afrika och försöka jobba som volontär med barn och djur, och i maj fattade jag verkligen önsketänkandet och gav mig iväg. Jag skulle tillbringa 4 veckor på Lion Breeding i Zimbabwe och främst arbeta med lejon. Jag var orolig innan avresan om detta skulle bli för långt eller om jag skulle önska att min vistelse var längre. Jag fick snabbt reda på att 4 veckor är på kortast möjliga tid, och att jag mycket väl hade kunnat stanna 4 veckor till!

På Antelope Park (gården) blir man otroligt väl mottagen av alla, och det finns en känsla av välbefinnande från det att man kommer dit till det att man lämnar. Det är bra sammanhållning i gruppen bland alla volontärer och jag saknar redan många av de jag var där med. Folk kommer från hela världen för att arbeta som volontärer, så du får också lära dig om många olika kulturer och traditioner från dem du arbetar med.

Detta var min första resa till Afrika, och jag måste säga att det definitivt har lagt till smak! Den underbara atmosfären får dig att glömma den hektiska vardagen vi mest har i västvärlden med all slags liv och rörelse. Vardagarna är relativt lugna här, och med "African time" har man alltid gott om tid. Jag har upplevt så mycket under de 4 veckor jag har varit i Zimbabwe, att man nästan inte vet var man ska börja när folk frågar om vad jag har gjort när jag var där.

Att börja och avsluta dagen med en promenad med lejonen är i sig en härlig upplevelse. Man får följa lejonen och observera dem på nära håll, samtidigt som man får lära sig otroligt mycket om lejonpopulationen i stort i Afrika av alla duktiga människor som jobbar på Antelope Park. Lejonbeståndet i Afrika har minskat kraftigt och bara under de senaste 70 åren har runt 80-90 % av befolkningen dött ut. Det tros finnas omkring 20 000 lejon kvar i hela Afrika, och i ungefär hälften av Afrikas länder finns inga vilda lejon idag.

Huvudproblemet är människor, inte på grund av jakt, utan för att befolkningen ökar i Afrika, och man behöver då större ytor att leva på. Människor bygger byar och strövar omkring på landsbygden som en gång var lejonens rike, vilket gör det så att lejonen inte har någonstans att bo. Idag bor det runt en miljard människor i Afrika och enligt forskning kommer det år 2050 att finnas omkring två miljarder, vilket försvårar levnadsvillkoren för lejonen ännu mer.

Varje dag på Antelope Park är unik och det är alltid något som händer. Du får ta del av många spännande aktiviteter, och arbeta nära lejon, elefanter, hästar och ormar. En del av det du får göra är att städa inhägnaderna, bygga plattformar, göra leksaker till lejonen, reparera staket, mata ormarna, fylla på vatten och mata lejonen. Utfodringen av lejonen kan mycket väl sägas inte vara för svaga hjärtan, men jag måste personligen säga att jag trodde att det skulle vara värre än vad det faktiskt var. Lukten är inte bra, men det gick förvånansvärt bra. Man fyller upp lastplanet med otaliga hinkar med kött, inälvor, kohuvuden etc, innan man sedan ska gå in i varje lejonhägn och lägga i maten.

Ibland händer det också oväntade saker och medan jag var där utbröt en stor skogsbrand som vi frivilliga fick hjälpa till att släcka. Detta var en upplevelse i sig, då vi stod med stora grenar och slog i lågorna. Efter mycket arbete kunde vi som tur var släcka branden som troligen hade startat av en cigarett i det torra gräset.

Under min vistelse på Lion Breeding hade jag också turen att åka på en 5-dagarsresa till Victoriafallen. Det här var en helt otrolig resa och jag rekommenderar absolut alla att åka dit. Victoriafallen är ett av världens 7 naturliga underverk, och är en fantastisk upplevelse i sig. Vi kunde också vara med på olika aktiviteter medan vi var där och jag bokade bland annat en halvdag med adrenalinkick som då involverade Flying Fox, Zipline och Gorge Swing. Jag måste säga att ravingungan är en av de läskigaste sakerna jag har gjort, eftersom det är ett bungyjump med fötterna först, och istället för att studsa upp och ner så svänger man fram och tillbaka. När du hoppar av kanten är du 70 meter i fritt fall, och mina nerver var helt på topp! Men det var en helt galen upplevelse och jag är väldigt glad att jag gjorde det.

På Lion Breeding fick vi även möjlighet att besöka ett barnhem varje lördag, och ett drop-in center för gatubarn varje tisdag och torsdag. Det är en unik möjlighet att kunna besöka dessa platser och hjälpa till där det behövs. På barnhemmet är barnen så glada över att ha besök och här spelar vi fotboll, dansar och leker med dem. På drop-in-centret samlas barn och unga som bor på gatan för att få en bit mat och umgås med varandra. Vi lagar mat till dem, spelar kort, spelar fotboll, lär dem om länderna vi kommer ifrån och liknande. Att komma från rika Norge och vårt välstånd, och sedan se dessa gatubarn i slitna kläder som inte äger någonting i världen, är inte bara lätt. Samtidigt är det helt fantastiskt att se hur glada dessa barn är över att vi går med dem och spelar fotboll med dem i en timme. De uppskattar verkligen det vi volontärer gör, vilket såklart gör intryck på oss.

Jag hade en underbar månad i Zimbabwe och planerar definitivt att återvända. Stort tack till GoXplore för att jag fick möjligheten att resa till Lion Breeding!

Nina Christine

Reseberättelser från 2016 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Lions And Elephants.

Hem » Reseberättelse » I lejonens rike

Hugo S beställde vårt Volontär Sri Lanka program för 5h sedan. Är det något för dig också??!