Jobba med hästar på Nya Zeeland

Farmstay programmet är för dig som vill lära dig om Nya Zeelands kultur och hur det är att arbeta på en riktig Nya Zeeländsk gård. Rid runt på slätter där Sagan om Ringen spelades in, arbeta med nötkreatur, eller lär dig mer om Natural Horsemanship.

Läs mer

Ranchstay Nya Zeeland

Covid status

Öppet!

Du måste vara helt vaccinerad mot covid-19.

Vill du komma bort från storstäderna och spendera tid på en riktig Nya Zeeländsk gård? Är du nyfiken på att lära dig om landet & kulturen samtidigt som du får njuta av den vackra naturen och arbeta med djur? Då är vårt Ranchstay Nya Zeeland något för dig. Du kommer bo och arbeta tillsammans med en familj på deras gård mitt ute på den Nya Zeeländska landsbygden.

Utifrån dina önskemål och kunskapsnivåer hittar vi en farm som passar just dig. Om du är intresserad av att dagligen arbeta med hästar gör vi detta möjligt genom att hitta en hästgård. Vill du hellre arbeta på en bondgård ser vi självklart till att du blir placerad där. Innan avresa kommer en Skype-intervju hållas mellan dig och våra rekryterare på plats i Nya Zeeland för att hitta en så passande farm som möjligt.

Du som medverkar förväntas hjälpa till ca 6-8 timmar om dagen 6 dagar i veckan tillsammans med familjen och göra allt som de gör. På hästgårdar kan dagarna bli något längre då fodring, in- och utsläpp är en del av det dagliga arbetet. Du förväntas även hjälpa till med hushållsarbete samt hjälpa till med eventuella barn som finns på gården.

I gengäld för din hjälp och engagemang kommer familjen välkomna dig med öppna armar och inkludera dig i familjen. Du får även följa med på de aktiviteter familjen gör utanför gården. Exempelvis sportevent, lokala festivaler, middagar och liknande. Du kan stanna upp till 12 månader på samma gård.

Du som söker ska vara 18-30 år, i god fysisk form, ha goda kunskaper i engelska, ha körkort, vara social och vilja bli en del av familjen. Du ska även vara pålitlig och ansvarsfull och våga ta egna initiativ.

Klimat & Hållbarhet
Våra samarbetspartners på Nya Zeeland har ett brett utbud av miljövänliga aktiviteter som:

Vilket Nya Zeelandprogram passar dig?
Vi har fyra olika program till Nya Zeeland. På respektive programsida finner du detaljerad information om de många inklusionerna men för att göra det lättare för dig att se vilka program som innefattar vad i form av jobb och boende så har vi gjort en enkel översikt över detta. Klicka på det program som du tycker passar dig bäst och läs mer.
Program Jobbgaranti Jobb klart innan avresa Hjälp med jobb under resan Lön Boende klart innan avresa Hjälp med boende under resan
Work & Travel X Pengar X
All Set - Hospitality X X
Pengar X
All Set - Internship X X
Kost & logi X
Ranchstay X X
Pengar X

Se filmen från Ranchstay i Nya Zeeland.

Några snabba fakta om Ranchstay Nya Zeeland
Passar för18-30 år
KvalifikationerVilliga att hjälpa till och bli en del av familjen
LängdMinimum 4 veckor max 24 veckor
AnkomstplatsAuckland
JobbgarantiJa
Betalt arbeteDu arbetar mot kost och logi
Närkontakt med djurEfter dina önskemål
Borde beställasMinst 2 månader innan tänkt avresa
GårdsarbeteRanchstayHästar
Jag vill boka! Jag har några frågor
Jag lärde mig så mycket under min vistelse. Om hästar, livet på en farm, engelska och inte minst om mig själv. Jag har utvecklats mycket i min ridning och framför allt blivit modigare. Att lämna gården var väldigt sorgligt, men förhoppningsvis återvänder jag inom en snar framtid.

Ebba // Ranchstay Nya Zeeland

Jobb

Minimitiden för detta program är 1 månad men du kan stanna upp till 6 månader. Skulle du önska förlängning efter din avslutade tid på gården är även detta möjligt om alla går med på det. Ditt visum och flygbiljett är giltiga 12 månader så självklart kan du stanna hela året ut.

Du börjar din vistelse med 3 introduktionsdagar i Auckland. Vid ankomst till ditt vandrarhem i Auckland till får du ett kuvert i receptionen med viktig information. Dagen efter din ankomst kommer du sitta ner med vår samarbetspartner och prata igenom resan till farmen och om du har några frågor inför ditt äventyr. Dagen innan du reser till din gård har du tid för egna utflykter i Auckland. Efter dina 3 introduktionsdagar är det dags att resa vidare till din nya plats att jobba på.

Vi arbetar med gårdar på både Nord- och Sydön och erbjuder en hel del olika arbeten och utgår ifrån dina erfarenheter och önskemål. Du kommer att assistera ca 6-8 timmar per dag 6 dagar i veckan. Detta kan självklart variera beroende på säsong och vilken typ av farm du är på. Längden på projektet är minimum 1 månad och max 12 månader. Även detta varierar beroende på typ av gård. Exempel på gårdar du kan vara på på ser du nedan:

Att vistas på en farm på Nya Zeeland handlar inte bara om att hjälpa till inom lantbruk eller ridning. Du blir en del av familjen, vilket innebär att du kommer delta i det dagliga arbetet där inhandling, städning, umgänge med grannar och familj samt hjälpa till med barnpassning är förekommande arbetsuppgifter. Självklart kommer du även att ta del av alla arbetsuppgifter på den gården du arbetar på. Exempelvis utfodring, ridning, vallning, lammklippning mm.

Typiska saker att göra kan vara att reparera stängsel, arbeta med djuren, mocka, tvätta stallet, beskära träd, rengöra sjöar och dammar, skörd av frukt och grönsaker, underhålla jordbruksmaskiner och träna hästarna. Det beror på vilken typ av placering du får.Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

De första tre nätterna efter din ankomst till Auckland är du inbokad på ett hostel för att få lite tid att återhämta dig efter en lång flygresa. Du kommer också få en introduktionsdag där du och vår samarbetspartner bland annat kommer prata om Nya Zeeland som destination, transport till din familj, gården du kommer arbeta på och liknande.

Boendet på gården varierar och beroende på vilken gård du arbetar och lever på. På vissa gårdar får deltagaren ett eget rum eller delar rum med ett av familjens barn. I andra fall en husvagn eller stuga på gården. Informationen om hur boendet ser ut på just Din gård kommer du självklart få reda på när placeringen görs.

Det var den mest fantastiska upplevelse jag varit med om och familjen som jag hamnade hos var helt underbar. Rekommendera verkligen alla som har möjlighet att ta vara på chansen och åka till detta fantastiska land!

Julia // Ranchstay Nya Zeeland

Varför Ranchstay Nya Zeeland med GoXplore?

  • Du blir placerad på en Ranch innan avresa
  • Utifrån Dina önskemål hittar vi en Ranch som passar just Dig
  • Du får en lokal kontaktperson i Nya Zeeland samt 24 h nödnummer
  • Vi hjälper dig med visumansökan
  • Vi älskar att resa och ger dig gärna personliga tips och råd innan avresa
  • Vi bokar dina flygresor till och från Nya Zealand
  • Vi står för tryggheten om något skulle inträffa!
  • Vi är störst i Skandinavien på jobba och resa

Visum

För att delta behöver du ett Working holiday visum. Du ska vara skandinaviskt medborgare mellan 18-30 år, (har du annan nationalitet så behöver du kolla upp reglerna för visumet), och inte tidigare använt dig av denna typ av visum. Du får inte heller vara försörjningsansvarig för barn. Visumet berättigar dig att resa och arbeta på Nya Zeeland under 12 månader. Till skillnad från Australien så kan du jobba på en och samma arbetsplats under hela din vistelse, om du önskar.

Vi hjälper dig med den krångliga ansökningsprocessen och ser till att allt går så smidigt som möjligt för dig.

Visumkrav för att kunna jobba på Nya Zeeland:

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

Ankomst - Auckland och du blir upphämtad på flygplatsen och skjutsad till ditt hostel.
Man ska helst landa en söndag eller måndag, och på tisdagen hålls informationsmötet. Därefter har du en dag fritt att utforska Auckland och alla omgivningar i närheten, på torsdagen är det dags att åka till sin nya familj och sin placering för en tid framöver. I vissa fall kan du behöva stanna ytterligare en dag eller två på vandrarhem i Auckland för att tajma in din ankomst exakt med familj.

Programmet startar året runt, men notera att vissa områden är mer säsongsbetonade än andra, exempelvis tävlingssäsong, kalvning och lamning, medan tur-ridningsstallen är aktiva nästan hela året runt.

Olika säsonger:
Polo: september - februari/mars
Equestrian: september - mars (horse of year)
Hunting; mars - maj
Harness racing: year-round
Breeding: oktober - februari (karaka sales)
Racing: spring & summer but training year-round

Varför Ranchstay Nya Zeeland med GoXplore?

Priser

Startdatum 2022 Pris
Farm NZ med visum 12650
Startpaket inklusive visum & Work & Travel program 15000

(Priserna är giltiga till 31 december 2022)

Inkluderat i priset
Inte inkluderat

FLYGRESAN

Ankomstort i Nya Zeeland: Auckland
En del av din resa innefattar även flygresor.

Som deltagare köper du en egen flygbiljett för att ankomma till din destination.
Vi screenar noggrant din flygbokning tillsammans med dig så att du har rätt villkor i den flygbiljett du väljer att boka.Boka inga flygbiljetter klart innan vi bekräftat din bokning samt att vi tittat på reglerna till flyget tillsammans med dig så att du har rätt förutsättningar för din flygresa.
Du får mera information av oss när du bokat ditt program.Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Ranchstay Nya Zeeland

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
Familjen jag bodde hos var helt fantastisk på alla sätt, de behandlade mig som en familjemedlem vilket gjorde det oerhört enkelt att känna sig bekväm och trygg. Jag har fått vänner för livet och planerar att åka tillbaka och hälsa på dem igen inom en snar framtid.

Ellinor S // Ranchstay Nya Zeeland

Aktiviteter i Nya Zeeland

FAQ

Får jag betalt under tiden jag är på gården?

Du kommer få en fickpeng som täcker dina mat och boendekostnader på gården. Du bör inte förvänta dig att du kommer tjäna och spara massor av pengar. Så man kan säga i stort ett att du jobbar mot kost och logi.

När är den bästa tiden att åka och arbeta på Farm på Nya Zeeland?

Du kan åka när som helst på året. Tänk på att exempelvis tävlingssäsongen, kalvning, lamning och fölning inte sker året runt.

Vad förväntas jag göra på farmen?

Du förväntas vilja bli en del av familjen och hjälpa till med allt som de övriga familjemedlemmarna gör, utifrån dina kunskaper och kvalifikationer. Du förväntas gå upp i god tid och fråga familjen vad som ska göras och vad du kan hjälpa till med. Att ta egna initiativ är också väldigt uppskattat. Det finns alltid någonting att göra på en gård. Allt ifrån tanka traktorer, kontrollera staket, bygga/laga olika saker eller fylla på vatten till djuren. Du kommer hjälpa till lika mycket som övriga familjemedlemmarna, varken mer eller mindre. Även det dagliga förväntas du utföra så som, städning, matlagning eller barnpassning.

Kan jag åka tillsammans med en vän/partner?

Ja du kan åka tillsammans med någon, men vi kan inte garantera att ni blir placerade på samma gård.
Kom ihåg att du är där för att lära om gårdslivet och ibland kan detta hindras när man är tillsammans på samma gård. Om det inte går att placera er på samma gård försöker vi placera er i samma område. Ni förväntas prata engelska så fort ni är med resterande familj eller med personer som ej pratar ert språk.

Kan allergier/specialkost eller andra faktorer påverka min placering?

Om du har specialkost kan du i vissa fall behöva hjälpa till lite extra med matlagningen, för att underlätta för familjen, och även betala lite extra för specialråvaror. Ibland kan det ta lite längre tid att hitta en gård. Detta gäller framför allt om du är vegetarian, gluten/laktosintolerant eller behöver annan typ av specialkost

Jag röker, kan jag delta på programmet?

Nej, vårt Ranchstay Nya Zeelandsprogram tar inte emot rökare.

Vad händer om jag får en farm jag inte vill ha?

Vi gör allt vi kan för att hitta en så bra farm som möjligt, men du som resenär måste också vara flexibel och ha ett öppet sinne. Det är aldrig bra att måla upp en specifik bild hur det ska vara, utan det är viktigt att du är öppen för förslag och vi gör allt vi kan för att hitta en gård som passar just dig. Beroende på dina kunskaper och tillgänglighet kan det vara så att vi ibland inte kan erbjuda exakt det du önskar.

Vad händer om jag inte trivs?

De flesta får hemlängtan och vi ber våra resenärer att försöka hålla ut första månaden då det oftast är den tuffaste tiden. Om du därefter fortfarande känner att det inte känns bra eller inte är vad du förväntade dig, ber vi dig prata med vår lokala kontaktperson samt skriva ett brev varför du vill byta och vi så ser över möjligheterna för att byta farm. Detta kan vara om du känner att familjen inte inkluderar dig i övriga aktiviteter eller liknande. Du måste alltid samråda med oss angående byte av farm. Om du inte gör detta, kan vi inte hjälpa dig.

Vad ska jag ha med mig för kläder?

Du ska ta med dig oömma arbetskläder och ordentliga arbetskängor. Solglasögon, solhatt och arbetshandskar är också väldigt bra att ta med. Om du ska vara på en hästgård och har din egen ridhjälm och ridstövlar/skor/schapps är även detta bra att ta med. Observera att dessa måste vara rena innan du ankommer till Auckland och går genom tullen!

Får jag själv bestämma vilken stad/ö jag får arbeta på?

Vi kan aldrig garantera arbete på en specifik ort eller arbete på Nord-eller Sydön. Självklart får du ha önskemål men vi kan aldrig garantera att du får arbeta på din önskade plats. Det är viktigt att vara öppen för förslag och flexibel på den gården vi föreslår.

Är transporten från Auckland till gården inkluderad i priset?

Transporten till din Ranch är ej inkluderad utan den kostnaden står du för själv. Vi kommer hjälpa dig att med tips på hur du enklast och billigast tar dig till ranchen.

Får jag någon tid ifrån farmen?

Vanligtvis stannar du på farmen från den dagen du kommer till den dagen du lämnar. Men tänk på att familjen alltid tar med dig på lokala event, utflykter eller shopping så du kommer få se andra delar än bara gården. Familjerna brukar även ta med sina gäster till sina egna smultronställen.

Måste jag själv betala något när jag är iväg med familjen på ex. lokala event?

Du bör alltid ta med dig egna pengar och erbjuda dig att betala för dig själv. I vissa fall betalar familjen för dig, men detta ska du inte ta för give

Kan jag få ett andra jobb efter jag avslutat mitt arbete på gården?

Du väljer själv under vilken period du vill arbeta på gården, men i detta programmet ingår placering en gång under din resa. Önskar du ett andra arbete är detta möjligt mot kostnad. Kontakta oss för mer information kring detta.

När får jag reda på vilken går jag kommer arbeta på?

Din placering sker innan avresa och normalt 2-8 veckor innan avresa till Nya Zeeland. I ytterst få fall kan du får din placering 1 vecka innan avresa.

Hur länge kan jag arbeta på gården?

Minimitiden är 4 veckor men du kan vara på gården upp till 24 veckor. Om du önskar förlänga väl på plats går detta om alla inblandade parter godkänner detta.

Vad är IRD-nummer och när får jag detta och mitt bankkort?

IRD-nummer är din skattesedel som ger dig rätten att arbeta och tjäna pengar. Detta krävs för att att b.la. öppna bankkort på Nya Zeeland. Du kommer få detta samt ditt bankkort under introduktionen i Auckland.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Nya Zeeland » Ranchstay Nya Zeeland

Senaste nyheter: Boka din resa utan att binda upp dig