Costa Rica

Både vi och Lonely Planet är eniga om att Costa Rica är Centralamerikas juvel! Med kust på båda sidor av landet kan det inte bli bättre för surf och strandälskare. Detta kombinerat med tropisk natur, vulkaner och ett fantastiskt djurliv, gör Costa Rica till en destination som måste upplevas!

Covid status

Inga krav efter 1 april 2022.

  • Intresserad av att åka som volontär till Costa Rica? Läs gärna då intervjun med Veronica som nyligen kommit hem: http://www.goxplore.se/news-ind.cfm?NewsID=91
  • Paula kom nyligen hem från Costa Rica. Här kan du läsa om hennes inspirerande volontärresa: http://www.goxplore.se/news-ind.cfm?NewsID=106
  • Nu har Camilla landat i Ecuador. Här kan ni följa hennes första steg: http://www.goxplore.se/news-ind.cfm?NewsID=114

Fakta om Costa Rica

Officiellt namn: República de Costa Rica

Huvudstad:
San José (1,4 miljoner invånare)

Befolkning: 4,7 miljoner invånare. I alla län förutom Limón (se nedan) är 98 % vita eller mestiser. I Limón är ungefär en tredjedel av befolkningen svarta och cirka tre procent indianer.

Religion: 75 % är katoliker och 15 % är protestanter

Yta: 51100 km2 (Sverige: 449964 km2)

Valuta: CRC (Costa Rica colón) 1 USD motsvarar cirka 500 colónes

Statsskick: Demokrati

Viktiga näringar: Turism, elektronik, kaffe, bananer, socker, textil och kläder, gödningsmedel och plastprodukter.

Språk: Spanska (officiellt) samt engelska runt Puerto Limón.

Klimat: Tropiskt i lågländerna, varmt tempererat klimat i berg och dalar. San José, som ligger på 1172 meter har torrperioden från december till maj och regnperioden är från juni till november. Varmaste månaden är juni med ett genomsnittligt minimum/maximum temperatur på 24/ 29 grader Celsius. Februari är den torraste månaden med 5 mm genomsnittlig nederbörd, medan september är den med mest nederbörd (i genomsnitt 305 mm).

Ström/ Telefon: Elförsörjningen i Costa Rica är relativt stabil med vissa spänningsvariationer som kan påverka elektronisk utrustning. Hushållens nuvarande är 110-120 volt växelström med en frekvens på 60 hertz. Både uttag och TV-system (NTCS) är av amerikansk typ. Om man skall använda europeiska videokassetter, rekommenderas att ta med ett multisystem då video och TV-monitor körs med både 110 och 220 volt ingångsström. Observera att frekvensen 60 hertz (till skillnad från i den europeiska normen på 50 Hz) sliter ut elektriska motorer som finns i köksmaskiner och verktyg.

Kreditkort: Visa, American Express, MasterCard och Diners Club.

Öppettider: Offentlig myndighet håller normalt öppet mellan 08:00 och 16:00 måndag-fredag. Butiker har normalt öppet mellan 08:00 och 18:00 måndag-lördag. De flesta banker är öppna mellan 08:30 och 15:00 måndag-fredag och mellan 08:30 och 12:00 på lördagar.

Kriminalitet: Det har nyligen registrerat en ökad tendens för stöld från turister och resenärer. Vi rekommenderar därför att resenärerna har uppsikt över sina värdesaker, bland annat pass och biljetter.

Nödnummer: Polis: 911, Brandkår: 117

Tidsskillnad: Stockholm ligger 6 timmar före Costa Rica

Landsnummer: +506

Landskod: CR

Konsulat: Sveriges ambassadör i Guatemala är också ackrediterad i Costa Rica. Detta innebär att ambassadören, baserad i Guatemala, även är Sveriges ambassadör i Costa Rica. Sveriges honorära generalkonsul i San José heter Sergio Jiménez Odio. Den ordinarie personalen på konsulatet är inte svensktalande varför korrespondens med konsulatet måste ske på spanska eller engelska. Expeditionstid mån-fre kl. 09-12. Tel. +506-2288-3726 Adress: Avenida Escazú, Edificio 202, Suite 305, 3er piso, Escazú
E-post konsulatet: consuladodesuecia.sanjose@gmail.com
Konsulatet ger viss konsulär service till svenska medborgare, medan huvudansvaret för konsulär service ligger på ambassaden i Guatemala.

Spännande länkar:

Inside Costa Rica för uppdaterade nyheter ifrån Costa Rica

Costa Rica - Travellerspoint

Costa Rica - Lonely Planet

Wikipedia

Välj ett program i Costa Rica

Hem » Land » Costa Rica

Erik O beställde vårt Work & Travel Japan program för 50h sedan. Är det något för dig också??!