Föräldrarguiden

Kära föräldrar,

Din 18-åriga dotter/son kommer in i rummet och säger "mamma och pappa, jag vill dyka med hajar i Sydafrika och sedan skulle jag vilja ta hand om vilda djur i Zimbabwe. Vi ses om ungefär sex månader." Där sitter du, får en liten klump i magen och tänker; "Kan hon göra det?" Och ja, det kan hon. Vi på GoXplore hjälper henne och er med allt och ser till att du säkert kan skicka iväg ditt barn för att lära sig nya saker och för att se världen. Detta ger trygghet för de unga äventyrslystna och för er föräldrar.

Sedan 2013, har antalet ungdomar som väljer att ta sabbatsår ökat igen, och många av dem gillar verkligen att resa. Vissa har en önskan att få komma till Afrika och sova med babianer under stjärnhimlen, eller dyka med havssköldpaddor i Fiji. För andra finns viljan att volontärarbeta och hjälpa till, vilket också ser bra ut på ditt CV. Och en sak är säker, oavsett var deras resor tar dem, kommer dem med all säkerhet bli tusentals erfarenheter rikare.GoXplore startade 2001, under namnet Work & Travel Company, och vi har nu massor av erfarenheter av resor för ungdomar. Vi har haft ett nära och gott samarbete med våra partners och vi reser regelbundet ut till våra destinationer och göra 'kvalitetskontroll'. Därför kan vi också säkerställa högsta kvalitet på våra program. Det faktum att vi regelbundet besöker våra program innebär också att vi har en stor kunskap inom vårt område, och kan vägleda och informera ungdomar om deras val av program.Vad gör GoXplore?

För oss är det mycket viktigt att unga människor känner sig trygga och vet vad man ska göra före och under resan. Vi arbetar hårt för att informera ungdomar om alla praktiska saker som ska göras innan avresa. Vi informerar inte bara - vi hjälper även dem att hantera alla de praktiska bitar som handlar om resan så att de känner sig trygga och organiserade hela vägen. Här är några exempel:

 • Ordnar Arbets- & turistvisum
 • Bokning av flygbiljetter & kontakt med flygbolag
 • Detaljerad information om alla program
 • Hjälp med bokning av reseförsäkring genom Gouda
 • Deltagarlista på andra som reser samtidigt
 • Lokal kontakt på destinationen
 • 24 timmars nödnummer på plats
 • Transport från flygplatsen vid ankomst
 • Och mycket mer för att komma tryggt och säkert in i landet

Vad gör ditt barn under resan?

Att resa är att leva, men att resa är också att stå på egna ben och lära sig att hantera stressiga situationer. Under resan kommer man kliva ur sin konfortabla zon, vilket garanterat utvecklar ditt barn både socialt och i att ta ansvar. Och visste du att, genom ett sabbatsår minskar risken för avhopp från högre utbildning? Liksom alla andra föräldrar, är du förmodligen lite orolig över att skicka iväg ditt barn ut i världen, men du ska veta att fördelarna av att äventyra är mycket större än nackdelarna. Vi har gjort en liten lista av de många fördelarna med att resa som ung och de färdigheter de kommer att få längs med vägen:

 • Intellektuell mognad - både personligen och akademiskt
 • Att förstå att samarbeta i olika kulturer
 • Ökad förståelse för språket - bättre engelska/spanska
 • Ökat självförtroende
 • Lär sig att ta ansvar
 • Jobba utomlands - det ser väldigt bra ut på CV att man har vågat anta en stor utmaning
 • Möjligheten att lära sig och bilda nätverk med människor från hela världen
 • Bättre förståelse för sina personliga styrkor och svagheter
 • Utveckla sätten att hantera problem
 • Utöka horisonten. Låter som en floskel, men det är helt rätt! Alla föräldrar har en önskan om att deras barn ska växa upp och bli starka individer som förstår sig på olika kulturer, och som kan hantera livets med- och motgångar på ett bra sätt. En utlandsvistelse kan hjälpa till med allt detta.

Vikten av att ditt barn gör sin egen resa

Hos GoXplore föredrar vi att all planering går tillsammans med ungdomarna själva, men naturligtvis är vi alltid redo att svara på frågor från er föräldrar. Det är en viktig del av mognadsprocessen att ungdomar själva står för planeringen och besluten kring sin resa, och att de talar med oss, så att vi tillsammans kan hitta just den resa som passar dem bäst. Och kanske ännu viktigare att de känner till alla de praktiska aspekterna av resan, vilket flygbolag de flyger med och hur gör man på flygplatsen, vilka vaccinationer de behöver, vad det innebär med reseförsäkring och så vidare. Som förälder är du orolig, det är helt naturligt. Ett sätt att hantera dina bekymmer är att engagera dig i planeringen - fråga om ditt barns planer och sedan kan du påminna dem om alla praktiska saker som de bör ha i åtanke. Och du kan alltid ringa och få en pratstund med oss om du har frågor!

9 tips till dig som förälder med äventyrslystna barn

 1. Läs reseprogrammet - det ger dig trygghet att veta vad program innehåller. Var inte rädd för att fråga ditt barn om planen. De får själva en bättre överblick genom att förklara vad planen är.
 2. Förvänta dig inte perfektion – prata med ditt barn om att resan inte kommer att vara 100% positiv alltid. Han eller hon kommer att stöta på både motgångar och medgångar men de positiva bitarna kommer definitivt att uppväga de dåliga och mer därtill. Det är en bra sak för ditt barn att behöva navigera i dessa situationer utan hjälp från er föräldrar. Ibland är det de omvägar som skapar de bästa minnen.
 3. Läs om oss; GoXplore - en stor del av att få en trygg känsla, är att det finns förtroende för resebyrån som de reser med.
 4. Släpp taget - låt ungdomar hantera saker själva. Det kommer uppstå problem på resan, men i de flesta fall, är problemen så små att barnet lätt kan hantera det själv även om de inte tror det själva. Låt dem försöka.
 5. Kom överens om hur ofta ni ska hålla kontakt med varandra. Ha i åtanke att vissa av våra destinationer har riktigt dålig nätverksanslutning och telefontäckning, så i vissa fall kan det ta flera veckor mellan tillfällena för kontakt. Och kom ihåg att som utgångspunkt är – No news is good news?
 6. Dubbelkolla vaccinationer så att ditt barn får rätt vaccin innan sin resa.
 7. Kom ihåg att det finns många unga människor som reser, och unga resenärer är bra på att dela tips och erfarenheter om säkra platser att bo på och saker att se och ta sig runt.
 8. Prata med ditt barn om förväntningarna för programmet.
 9. Förbered dig på att ditt barn sannolikt kommer hem som en mer oberoende och självsäker ung människa.

Hem » Föräldrarguiden

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!