Nya Zeeland

Nya Zeeland har ALLT! Oavsett om du önskar slänga dig ut från 134 meters höjd (Nevis), klättra på glaciärer, simma med delfiner, eller njuta av den fantastiska stillheten från Milford Sounds då är Nya Zeeland något för dig. Det här landet är magiskt och naturen är nästintill en fantasiliknande saga!

Covid status

Från 13 September 2022 krävs det inte längre covidpass eller Neg antigentest.

  • 5. Kayaking New Zealand
  • 6. Collie Lake Tekapo
  • 4.
  • 3. Bungee
  • 2. Horses New Zealand
  • 9.
  • 4.

Fakta om Nya Zeeland

Statsskick: Monarki

Yta: 268.000 km2

Huvudstad: Wellington

Största städerna: Auckland, Wellington, Christchurch

Högsta berg: Mount Cook 3 755 m.ö.h.

Längsta flod: Waikato River

Största sjö: Lake Taupo (resultatet av en vulkanisk explosion år 186)

Invånarantal: 4,47 miljoner

Språk: både engelska och maori är officiella språk. Liksom den australiska engelskan så är även "kiwi-engelskan" utsmyckad med många slanguttryck.

Valuta: 1 nyzeeländsk dollar = c:a 5,8 SEK

Helgdagar: 6. februari (Waitangi Day), 25 april (ANZAC Day), Dronningens födselsdag i juni och Labour Day i oktober.

Klimat: Nya Zeeland har motsatta årstider mot de vi har på norra halvklotet. Däremot har de ett överlag betydligt svalare, nederbördsrikare och mer tempererat klimat än sin stora granne i norr, Australien. Det varierar också från norr till söder och på Sydön även från väster till öster. Under sommarmånaderna dec-feb så ser större delen av landet ett fint och soligt väder med lite nederbörd och +20-25°. Sydöns västkust får dock hela 7500 mm (lokalt ännu mer) regn per år, Sydöns bergsområden får även mycket snö om vintern och det kan bli rätt kallt.

Nya Zeeland är ett fantastiskt land med storslagna naturupplevelser, rikt djurliv och en vänlig befolkning. Nya Zeeland består av två öar Nordön och Sydön som skiljer sig en del från varandra. Att jobba och resa runt de båda öarna blir garanterat ett minne för livet.

Nordön

Har du någon gång vandrat över en levande vulkan? Simmat i heta källor eller badat i varm gyttja? Om inte, så har du nu möjligheten på Nordön. Skillnaden mellan nord- och sydön är häpnadsväckande. Vackra stränder, täta skogar och frodiga gröna berg omger Nordön. Floder och sjöar finns överallt och mitt på ön hittar man höga vulkaner och sjöar med heta källor och gejsrar. Rotorua är hjärtat av Maorikulturen, vilket är en av de mest färgglada och unika kulturer i världen och kan upplevas överallt på denna fascinerande del av Nya Zeeland.

Sydön

Sydön är en av världens huvudstäder när det kommer till äventyr; bungyjump, forsränning, jetboating, havskajak och skidåkning är bara ett fåtal av de aktiviteter som väntar dig. På platser som Abel Tasman National Park, kan du vandra i några av de vackraste, mest oförstörda marker vår värld har att erbjuda. I städer som Kaikoura, på östkusten kan man simma med delfiner och se valar året om. Det är få platser i världen man kan uppleva detta.

Djurliv

Dessa öars ensliga och avskilda läge har skapat en unik och egendomlig flora och fauna. De flesta arterna av fåglar och växter är endemiska, de finns alltså bara här i hela världen! Mest känd är nog Kiwin, en fågel som är oförmögen att flyga, nattaktiva och ganska lustiga och landets nationalsymbol. I sydöns berg så kan du bl.a. träffa på Kean, bergspapegojan. De är nyfikna och orädda och med sina långa, vassa näbbar kan de ha en destruktiv inverkan på t.ex. din packning.

I de gamla bergsskogarna så bidrar de många arterna av ormbunkar (vissa blir hela 20 meter höga!) till att skapa en känsla av uråldrig och mytisk natur. Landet hyser som väl är inga farliga ormar eller spindlar och två arter fladdermöss är de enda inhemska däggdjuren. Annars är det kusterna och de omgivande oceanvidderna som bjuder på den största djurrikedomen. Pälssälar och flera arter av delfiner och pingviner kan ses på många olika platser. På vissa ställen kan man till och med få se den enorma kungsalbatrossen, kaskelotvalar på närmre 20 meter samt späckhuggare och sjölejon. Kaikoura på sydön är att rekommendera för den som vill uppleva delfiner, valar och albatrosser på nära håll.

VISSTE DU ATT

Registrera dig: Här i nedan länk swedenabroad kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse. Uppgifterna används av UD/ambassaden för att snabbt kunna kontakta dig om en konsulär krissituation skulle drabba det land du befinner dig i. De sparas under den tidsperiod du själv anger, dock max ett år. Du kan avanmäla dig själv när du vill. Planerar du en längre vistelse än ett år, krävs en årlig förnyelse.


http://www.swedenabroad.com/svensklistan

Välj ett program i Nya Zeeland

Aktiviteter i Nya Zeeland

Hem » Land » Nya Zeeland

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!