Community Service cover photo

Volontärarbete i Livingstone, Zambia

Som volontär i Zambia behöver du ha ett stort hjärta, en hjälpande hand och ett öppet sinne. Här är barnen fantastiska och kulturen underbar. Hjälp barnen i deras skolarbete och låt kreativiteten flöda. Försök vara lite av tryggheten dem behöver.

Läs mer

Community Service

COVID STATUS

Stengt

Legg inn navn og e-post adresse for å bli varslet ved gjenåpning.

Längtar du efter att få ett avbrott i vardagen? Kanske vill du göra en insats för personer som behöver din hjälp? Vi på GoXplore har ett väldigt givande projekt med social inriktning till Zambia där du kan hjälpa barn till en bättre vardag.Zambia delar tillsammans med Zimbabwe privilegiet att kunna erbjuda en vy över Viktoriafallen, ett av dem " sju naturliga underverken " i världen. Zambia beskrivs av många som " Det riktiga Afrika" och det kallas hem för några av Afrikas varmaste människor. Detta vackra land är också en bra destination om man vill se en stor variation av fantastiskt djurliv i nationalparkerna.

Som volontär kommer du placeras i en staden Livingstone, vilket ligger ungefär 10 km från Viktoriafallen. Livingstone erbjuder dig ett fantastiskt landskap och ett otroligt kulturarv. Denna stad beskrivs som ett turisthjärta i Zambia och har någonting för alla. GoXplore ger dig möjligheten att hjälpa samhället i Zambia och göra en skillnad genom ditt arbete som volontär.

Boka ditt äventyr utan att binda upp dig. Läs mer här.

Vem kan delta på programmet?

Du måste vara över 17 år för att kunna boka dig till programmet. Det viktigaste är att du vill sträcka ut en hjälpande hand, att du är engagerad, glad och positiv. Goda kunskaper i engelska är en fördel. Dessutom behöver du även kunna bifoga ett utdrag från brottsregistret innan ankomst till Zambia.

Några snabba fakta om Community Service
Passar förFrån 18 år
KvalifikationerViljan att arbeta med människor
LängdFrån 2 veckor
AnkomstplatsLivingstone
Betalt arbeteNej
Borde beställasMinst 1 månad innan avresa
VolontärarbeteUndervisningVolontärarbete med barnSjukvårdSport
Jag vill boka! Jag har några frågor
Jag har det jättebra. Det har absolut varit stora skillnader och det tog några dag att komma in i det, speciellt då man tvingades tala engelska hela tiden, något som man måste vänja sig lite vid. Det händer så mycket här hela tiden så det känns som att mina första 3 veckor här har gått som blixten och det känns konstigt att snart bege mig vidare när man väl har blivit hemmastadd här men det ska bli roligt med nästa projekt. Jag känner verkligen att man utvecklats snabbt här, bara att våga ta mer plats i samtalen trots att det inte är mitt förstaspråk och jag har verkligen fått en helt annan uppskattning för mitt liv hemma och det som jag ser som självklarheter. Så kul verkligen att få ta del i flickornas utbildning och man ser de utvecklas från lektion till lektion, något som är helt fantastiskt. Jag kommer nog definitivt att återvända hit någon gång efter det att jag har tjänat ihop pengarna igen.

Signe (Juni 2018) // Community Service

Projekt

I Livingstone har vi lite olika projekt att erbjuda dig:

Från 8 december 2017 har nya regler tillkommit vad gäller våra sociala projekt i Zambia. Alla som önskar delta på något utav de här projekten måste numera kunna visa upp att man verkligen vill, är engagerad utav att komma iväg som volontär: genom att skriva ett personligt brev på engelska. Vi kräver också att alla volontärer på våra samhällsprojekt har någon form av kvalifikation som tex, gått ut gymnasiet, någon vidareutbildning/högskola eller enstaka kurser men framför allt kunna visa intresse och lämplighet för vald specialisering. När du som volontär skickat in detta till oss kan vi fastställa om du kan deltaga.

Det är också viktigt att du vill sträcka ut en hjälpande hand, vara engagerad, kunna ta egna initiativ och vara glad och positiv. Goda kunskaper i engelska är en fördel. Dessa projekt startar varje måndag. Vi hjälper dig givetvis med att boka flyg då vi vet vilken dag och tid du behöver anlända.

Teaching & Community

Detta projekt har sitt huvudfokus på att hjälpa till att undervisa på skolor. Du som volontär kommer i huvudsak ägna dig åt att vara en välbehövlig hjälp med att assistera andra lärare och annat som behövs inom skolan.
Om du känner när du är på plats att du önskar hålla en lektion på egen hand så tala med läraren, och ta tillfället i akt. Om så är fallet måste du komma överens om ett ämne som ska undervisas och du kommer då att ansvara för planering och förberedning utav dina egna lektioner. Detta är en fantastisk möjlighet att erbjuda studenterna ett nytt perspektiv och öka deras intellektuella nyfikenhet.

Som volontär kan du hitta en grupp barn som kämpar för att hålla jämna steg med resten av klassen. Volontären tar då grupper av barn ut ur klassen för att gå igenom arbetet i en långsammare takt för att kunna upprepa, gå igenom tydligare just för att förbättra inlärningen hos barnen. Om eleverna börjar hamna efter i skolarbetet kan det vara väldigt svårt för barnen att hinna ikapp, just då skolan har minimala strukturer vad gäller dessa studenterna som kämpar på för fullt. Därav kommer du som volontär in som extra stöd och hjälp.

Ta chansen att bli en del av detta spännande projekt och gör en skillnad genom att hjälpa till i skolor som saknar tillgångar och påverka dess elever på ett positivt sätt.

Önskar du att delta på detta projekt så är terminerna för 2020 enligt följande:

Termin 1 9 April - 11 Maj
Termin 2 7 Augusti - 7 September
Termin 3 9 December - 18 Januari

Medical / Healthcare & Community

Health-care volontärer kommer ägna sin tid åt att hjälpa till inom de medicinska anläggningarna i Livingstone, samt få utbilda inom hälsa och näringslära. För de som har någon typ av medicinsk utbildning eller bakgrund inom denna sektor finns möjlighet till att nyttja sina kunskaper och på så sätt kunna erbjuda specialiserad assistans till det lokala samhället. Någonting som enormt uppskattas av lokalbefolkningen.

Du kommer även få hjälpa till att utbilda i samhällen i och runt Livingstone gällande HIV. Väldigt många i Livingstone är HIV smittade.

För att kunna deltaga på detta projekt måste du ha fyllt 18 år. Alla är välkomna oavsett tidigare erfarenhet.
Vi rekommenderar att du har tagit vaccin mot turberkulos, just på grund av att du kommer att jobba med och komma i kontakt med personer som kan ha detta.

Sports & Community

Sätt din passion för sport i bra användning när du utbildar och coachar eleverna i Livingstone. Med begränsade resurser och kompetens inom idrott, kan dina inputs göra en enorm skillnad för att öka moral, hälsa och ingjuta livskunskap i det lokala samhället.
Som volontär har du som uppgift att hjälpa till som gymnastiklärare i skolor som annars inte kan erbjuda sina elever idrott på grund av brist av lärare.

Vi arbetar tillsammans med olika samhällspartners i Livingstone och tillsammans med idrottsledare på plats. Vi tror att sport bör vara tillgänglig för alla personer, oavsett ålder och förmåga. Även dem som inte går i skolan eller de som aldrig spelat i något lag ska kunna få delta. Därför ger volontärerna härlig energi genom olika idrottslektioner som för en del är blir en möjlighet till flykt, skoj och kompetensutveckling på ett strukturerat sätt samtidigt som barnen får grunderna för vänskap och en känsla av lagarbete.

Du kommer även som volontär att arbeta med träning och vägledning inom andra sammanhang. Vi anser att sport är ett nödvändigt och oerhört viktigt verktyg för att lära ut om nya ämnen så som HIV, näringslära och en hälsosam livsstil. Sport hjälper till att förespråka om bättre kommunikation, positiv självkänsla och teamwork samtidigt som man får testa på olika sportsliga aktiviteter som man som volontär lär ut.

Ditt schema är ställt utav din projektledare; men om du har några särskilda intressen eller färdigheter du vill använda, så vill vi gärna försöka tillgodose dem! Barnen på skolan är alltid angelägna om att lära sig nya aktiviteter speciellt när nya aktiviteter och idéer kommer från våra volontärer.
På plats kan anordnas tex korgboll, friidrott, cricket, eller vad du nu önskar och har för intresse. Dock måste man veta att utrustning för speciella sporter kan vara mycket svåra att få tag på så ha detta i åtanke när du planerar. Om du har möjlighet att donera, sponsra eller ta med utrustning hemifrån så är det varmt välkommet och uppskattat.

Girl Impact

Flickor är en stark kraft för förändring i Afrika. Att investera i unga flickor kommer inte bara att hjälpa dem att förverkliga sina mänskliga rättigheter, men är också avgörande för att minska fattigdomen och förbättra hälsan och framtida ekonomisk tillväxt.

Efter 10 år av samhällsutvecklingsprojekt i Afrika, har vår samarbetspartner sett hundratals flickor gå miste om grundläggande utbildning eller utnyttjats eller tvingats in i äktenskap med tidig graviditet och detta helt enkelt för att de är flickor. "Girl Impact" initiativet vill ge möjligheter för unga flickor för att skapa ett stödjande nätverk inom sina samhällen, så att de kan göra medvetna val när de växer upp.

Tonåren är en kritisk period när en flickas framtida potential och möjligheter kan blomstra genom utbildning, inlärningsförmåga och socialt stöd. Alternativt kan dessa potential krympa och kvävas på grund av de bestående skador såsom barnäktenskap, tidig graviditet, HIV kan medföra. Att uppfylla tonårsflickors rättigheter för hälsa, utbildning och skydd mot våld och övergrepp, säkerställer att de har en chans att nå sin potential och kan bli bemyndigade kvinnor som kan stödja deras familjer, samhällen och länder.
Lite enkel statistik som visar de djupa problemen:

Detta projekt ger dig möjligheten till att ge värdefull hjälp till flickor som lever med dessa svårigheter varje dag och sedan att utbilda pojkar, män och deras samhällen på de frågor och möjligheter som unga flickor står inför.

Utbildning: Ge fler flickor tillgång till utbildning så att de stannar i skolan längre och har en bättre chans att försörja sig.
Hälsa: Utbilda flickor & pojkar om relevanta hälsorisker samt hjälp till att förebygga och ge stöd till dem som lever med hälsofrågor.
Tidig graviditet: Utbilda flickor & pojkar för att undvika oönskade graviditeter och stöd flickor som har att göra med tonårsgraviditet och moderskap.
Säkerhet: Förändra attityder i frågan om våld mot flickor och stöd de flickor som har drabbats av våld
Självförtroende: Bygg upp flickors självkänsla och självförtroende, så att de kan ta mer ansvar för sin framtid.

Involvera pojkarna - En av de viktigaste tyngdpunkterna i detta projekt är att inkludera och utbilda pojkar och unga män. De är en integrerad del av att forma samhällets föreställningar och attityder gentemot kvinnor, så de kommer att ingå i några av de workshops och diskussioner som hålls på projektet.

Önskar du att delta på detta projekt så är terminerna för 2020 enligt följande:

Termin 19 April - 11 Maj
Termin 27 Augusti - 7 September
Termin 34 December - 18 Januari

På eftermiddagarna:
Det finns flera olika aktiviteter man kan deltaga i, bland annat:

After school club: Många barn som lever i dessa samhällen tvingas växa upp alldeles för snabbt. De förväntas att ta hand om hushållssysslorna i sina hem och ibland blir de äldre barnen skyldiga att ta hand om sina yngre syskon. Därför har man arbetat fram ett sätt för volontärerna att bara umgås och vara där för barnen. På utvalda platser såsom skola/förskola hålls strukturerad och organiserad tid för barnen. Här får de ta del av fotboll, hopprep, målarböcker & kritor, och volontärerna får tillbringa eftermiddagen med att interagera och ha roligt med barnen. Den här tiden är mycket viktigt för barnen, här får barnen bara vara barn.

Reading club: Här får volontärerna hjälpa till med att stödja utvecklingen av läskunnighet och läsförståelse bland Livingstones ungdomar. Du ger eleverna det extra stöd som dem behöver, bland annat genom att lära dem alfabetet, fonetik, stavning, uttal och allmän läsning och läsförståelse.

Art Club: Under eftermiddagens session har du chansen att vårda elevernas kreativitet! Här får man genom egna initiativ planera konstföreningar med hjälp av föreslagna teman och kreativa idéer.Några bra lektionsplaner inkluderar antidrog-kampanjer, jul & påsk hantverk, masker och fingerfärg – kul för alla inblandade!

Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

Volontärer från alla de olika kategorierna bor tillsammans på ett bekvämt och mycket säkert hostel, som ligger cirka 5 minuter ifrån Livingstone centrum.
Rummen har 4-8 sovplatser. Kvinnor för sig, män för sig. Sängkläder ingår.
Man delar vardagsrum, kyl, kök, dusch och toaletter med de övriga volontärerna.

På området finns även en bar, en pool samt en klättervägg. Ditt rum kommer varje dag att städas och din säng kommer även att bäddas. Du har tillgång till Wi-Fi. Vad som är viktigt att veta är att detta hostel även tar emot "vanliga" gäster/resenärer/backpackers, men en del av området är enbart till för just volontärerna.

Varje rum har skåp för att kunna låsa in sina värdesaker, men tänk på att ta med ett hänglås. Boendet har även en vakt 24 timmar om dygnet. Under din projekttid har du 3 måltider per dag inkluderat måndag - fredag, helgerna får man stå för själv. På frukosten serveras buffé, och här serverar du dig själv, som består av flingor, toast, te och kaffe. Lunch och middag blir tillagad utav kökspersonalen.
Om du är vegetarian eller har någon allergi glöm inte meddela oss.

OBS: tänk på att du serveras måltider måndag-fredag. På helgerna får man stå för sin egen mat. Helgerna är vanligtvis också en bra tidpunkt att utforska och uppleva mer utav Livingstone, varför inte testa på en av de lokala restaurangerna, barerna eller ta en tur till Viktoria Fallen eller ta en båttur längst med Zambezi river.

Prosjektene var organisert på en super måte og har fått opplevd så mye! Jeg savner vær dag jeg tilbragte der.

Katja // Community Service

Varför Community Service med GoXplore?

 • Du kommer få möta lokalbefolkningen och uppleva kulturen
 • Du har varierande aktiviteter på eftermiddagarna
 • Du får personlig uppföljning under hele processen
 • Du har möjligheten att besöka det mäktiga Viktoria Fallen
 • Du får chansen att ta en safari eller besöka Zimbabwe eller Botswana
 • Du blir hämtad och skjutsad till ditt boende i centra Livingstone
 • Du får kost och logi under hela projekttiden
 • Du kommer få en upplevelse för livet!
 • Du kommer bli mer öppen som person
 • Du kommer få ta del av Zambias traditioner

Visum

Zambia kräver ett 30 dagars affärsvisum (business visum) för alla som skall volontärarbeta på våra sociala projekt i Zambia. Du behöver ett "letter of invitation" för detta och det får du utav oss.

Visumet fås lättast på plats vid ankomst. Det är mycket viktigt att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter ankomsten till Zambia. Skulle du stanna längre än 30 dagar i landet så behöver du förlänga ditt visum på plats, vår samarbetspartner hjälper dig med detta. Detta visum (TEP-visum) kostar ca 4500 kwacha vilket motsvarar cirka 500 USD.
Så för dig som önskar kombinera 2 olika projekt i Zambia och din vistelse överstiger 30 dagar så måste du förlänga visumet på plats.

OBS nya regler från 8 december 2017:
Alla som önskar stanna längre än 4 veckor behöver ett TEP-visum, MEN då måste man ha fyllt 21 år. Har du inte fyllt 21 år kan du alltså inte stanna längre än 4 veckor i Zambia (max 30 dagar). Ett alternativ är då att stanna 4 veckor i Zambia och ta sig vidare till Zimbabwe, Vic falls och volontärarbeta där x-antal veckor (vi hjälper dig att arrangera detta).

För TEP-visumet krävs att du tar med dig följande:
En certifierad passkopia som ska vara signerad utav en Notarius Publicus
En kopia av din högsta kvalifikation/senaste betyg (proof of college/university degree)
4 passfoton

Vi rekommenderar dig att söka ett double entry visa då du med största sannolikhet kommer vilja besöka Vic falls town i Zimbabwe och kanske en safaritur i Botswana.

Skulle det vara så att du inte har svenskt pass så kan andra visumregler gälla dig, därför är det viktigt att du kontaktar ambassaden för uppdaterad korrekt information.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

Alla våra "community" projekt i Zambia startar varje måndag hela året om. Detta betyder att man reser från Sverige på en söndag för att anlända på en måndag. Ankomst bör ske mellan kl 0900-1800 för att du ska bli upphämtad på flygplatsen.
Hemresan sker också på en måndag.

Vi hjälper dig givetvis med flygbiljetten.

Startdatum 2020 + 2021
Ankomst varje måndag / lämnar varje måndag

Priser

Prisene er ikke satt ennå. Ta kontakt for å høre mer om mulighetene neste år.

(priserna är giltiga till den 31 dec 2020)


Vad är inkluderat i priset?

En flygbiljett tur & retur till Zambia brukar kosta från ca 9500 - 11 500 SEK ink. flygskatt.

Du kommer att få en prisoffert på flygresan utav oss per automatik efter att du gjort din bokning.

FLYGRESAN

Vi vet hur viktigt det är att känna tryggheten med flygresan i kombination med priset, vi skickar dig därför vår flygoffert när du betalt din handpenning. Bokar du flyget med oss har du tryggheten i att du är täckt utav resegarantin. Om du till exempel köper en flygbiljett från en annan researrangör eller via internet har du inget skydd via resegarantin, för då är det ingen paketresa. Vi håller också koll på dina flygtider samt får vi alltid reda på om flyget skulle bli försenat eller inställt och kan därför meddela dig och vår samarbetspartner.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Community Service

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
I Livingstone är det fantastiskt, vilket ställe! Jag stortrivs!

Ellinor jun-19 // Community Service

Aktiviteter i Zambia

FAQ

Vad innebär det att volontärarbeta?

Att resa som volontär innebär att åka i väg på en resa, sätta dig in i en annan kultur långt ifrån din egen. Du kommer att ställas inför olika utmaningar och det är också på så sätt som du utvecklas. Som volontär behöver du ha ett starkt engagemang, positiv attityd och självklart vara öppen för nya kulturer. Här kan du läsa mer om vad det innebär med volontärarresor utomlands.

Hur bor man?

Du kommer att bo på en säker bostadsanläggning som ligger 5 minuters gång från Livingstones centrum. Volontärer från alla 3 projekt som vi erbjuder, kommer alla bo i samma hus och varje rum delas av 4-8 volontärer. Kvinnor för sig, män för sig. Sängkläder ingår. Det finns vardagsrum, kyl , matrum, dusch och toaletter. På området finns även en bar och en swimmingpool. Ditt rum kommer varje dag att städas och din säng kommer även bäddas varje dag. Du har tillgång till Wi-Fi.

Ingår mat?

Alla måltider ingår i programavgiften (frukost, lunch och middag). Det är inga problem om man är vegetarian eller behöver annan specialkost, så länge man säger till innan. Maten är jättebra. Alla vardagar serveras maten utav egna kockar på plats, men på helgerna får man laga till sin egen mat. Det finns drickbart vatten på projektet, godast att blanda ut med saft då det inte riktigt smakar som här hemma i Sverige. Vi rekommenderar inte att dricka ur kranen.

Behöver man visum?

Zambia kräver 30 dagars business visum för alla som vill arbeta som volontär. Detta kan antingen erhållas innan ankomst i Zambia, eller köpas vid ankomsten i landet (gäller för personer med svenskt pass, andra regler kan förekomma vid annan nationalitet). Vissa flygbolag kan neka ombordstigning om du inte har fått ett visum i förväg. Vi rekommenderar därför att du kontrollerar detta när du bokar biljetten. Det är mycket viktigt att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter ankomsten till Zambia. Vi skickar dig visumhandlingar och instruktioner om hur du söker visumet när du bokat dig.

Hur tar jag mig från flygplatsen till projektet?

För att komma till projektet flyger man in till Livingstone flygplats.

Behöver jag några förkunskaper för att delta?

Inga förkunskaper behövs dock ett stort hjärta för barn och samhället. Ett informationsmöte hålls dina första dagar på plats av din projektledare.

Hur mycket pengar behöver man ha med sig?

Det beror lite på hur mycket saker du vill ha med dig hem och hur många aktiviteter du önskar göra på plats. Då alla måltider är inkluderat under din vistelse så tillkommer inte så många extra kostnader, men ibland kanske man vill ha lite extra snacks, choklad eller annat, därför brukar vi rekommendera ca 600 kr/vecka, detta bör räcka gott och väl. Men vill man även få till en hel del aktiviteter såsom bungy, forspaddling, helikoptertur över Viktoria Fallen eller tex en safaritur i Botswana osv så behöver man ha mer pengar. Men de flesta aktiviteterna kan man betala med kort (helst VISA-kort).Tänk på att budgetera för aktiviteter.

Behöver jag en reseförsäkring?

Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som även täcker när man arbetar/volontärarbetar. Läs mer här.

Vad ska jag vaccinera dig mot och finns det risk för malaria?

Kontakta din vaccinationsbyrå eller husläkare för konsultation. Vanligtvis brukar man ta stelkramp, Hepatit A och B, drickvaccinet Dukoral samt malariatabletter, men rådfråga ALLTID en vaccinationsbyrå för professionell rådgivning.

Hur kan jag kommunicera med mina nära och kära?

Internet och Afrika går inte riktigt hand i hand. Vissa dagar funkar det, vissa inte. Man kan ha med sin mobiltelefon men använd inte ditt svenska kort för då kommer det kosta massor om någon ringer dig, eller om du ringer. Köp ett simkort väl på plats. På vissa ställen kan man till och med använda sig utav WiFi.

Vad ska jag ha med mig?

 • Ett gott humör och viljan att lära sig och vara redo för att möta det oväntade.
 • Naturfärgade kläder och en hatt/keps som skyddar mot solen
 • Bekväma skor att vandra i
 • Flip flops
 • Shorts
 • Gympaskor
 • Linnen och T-Shirts
 • Regnkläder (beroende på säsong)
 • Hygienartiklar och handduk
 • Solkräm
 • Insektsmedel
 • Längre byxor
 • Ficklampa och/eller pannlampa
 • Fleecetröja
 • Solglasögon
 • Pass, Visum, Sjukvårds och reseförsäkring.

Försäkring

En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov.

Det första och absolut viktigaste när du ska välja försäkring inför resan är att se över vilka delar av din resa som täcks av försäkringen. Täcker den ditt volontärarbete? Täcker den verkligen för de fritidsaktiviteter du tänkt ägna dig åt? Och vad får du för service om något skulle hända? Sedan ska du titta på pris och självrisker. Jämför gärna vår försäkring med andra alternativ innan du tar ett beslut. Vår försäkring täcker mer – till ett lägre pris och utan självrisk.

När du ska leva utomlands en tid, är det viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. Önskar du exakta detaljer om försäkringen i PDF-format, kontakta oss så skickar vi dessa till dig.

Åker du med något av våra volontärsprogram med social inriktning så är det Leva utomlands försäkringen du ska välja. Genom att teckna försäkringen kan du känna dig trygg när du volotärarbetar. Försäkringen är anpassad till den täckning du behöver under din utlandsvistelse och har en premie som gör den väldigt prisvärd.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Zambia » Community Service

Elin H beställde vårt Volontär Sydafrika program för 89h sedan. Är det något för dig också??!