Josefine på sportprojekt i Zambia

Jag var borta i ungefär 6 veckor varav hälften spenderades i Livingstone, Zambia som volontär. Den andra tiden resta jag igenom Zambia, Botswana, Namibia och Sydafrika. Min tid i Zambia och på projektet var FANTASTISK. Först och främst kan jag bara förtydliga att jag reste helt själv så till alla som känner sig tveksamma att dra iväg på något sådant här bara för att ni inte har någon att åka med: ÅK ÄNDÅ! Alla jag blev kompis med i Zambia (Då man bor på ett kombinerat hostel och volontärboende så träffar man alla möjliga resenärer) har rest själva.

I Livingstone har jag träffat så härliga människor från alla världens hörn, jag har fått komma nära en helt ny kultur, träffa underbara barn, ätit mat jag aldrig trodde att jag skulle smaka på, sett på solnedgångar över Zambezi floden, badat på kanten av Viktoria fallen, blivit jagad av en elefant, hajkat på den coolaste (och jobbigaste) hajken någonsin ner i en dal mellan Zambia och Zimbabwe och hyrt cyklar och stannar vid varje korsning för att fråga lokalbefolkningen "höger eller vänster" för att sedan hitta vägar och byar som inte turister varit på tidigare och MYCKET mer! Det har varit ûberhäftiga upplevelser samtidigt som det finns stunder som har varit väldigt tuffa också. När man läser om fattigdom i tidningen är det väldigt lätt att distansera sig till det. Stänga igen tidningen och fortsätta med sitt vanliga liv. Att få se fattigdom på så nära håll genom att och besöka fattiga byar och träffa människor och se deras hem har varit det värsta och mest skakande jag har fått uppleva. Det har fått mig att på ett helt nytt plan förstå hur orättvis världen och jag kommer aldrig att se livet på samma sätt. Men det har också fått mig att ännu en gång(efter ca 768 böcker och filmer med samma sensmoral) inse att pengar och andra tillgångar nödvändigtvis inte gör en människa lycklig.

Jag valde sportprojektet och på förmiddagen har jag haft idrottslektioner med barn och ungdomar på olika skolor varje dag. På eftermiddagarna åker man på andra projekt (Tror att det finns ungefär 12 olika Community projekt som man varierar mellan) tillsammans med de andra volontärerna som varierar från att lära vuxna engelska som frivilligt går dit två gånger i veckan gratis, spendera tid med gamla människor på ålderdomshem eller till att hålla i "art-club" för barn och helt enkelt hitta på roliga pyssel. Genom att åka på en volontärresa träffar du människor och upplever kulturen på ett helt annat(och mycket roligare och bättre enligt mig) sätt än om man åker som en "vanlig" turist.

"Det är något konstigt med att komma hem efter att ha gjort en så stor resa både fysiskt men också psykiskt. Jag ser inte någonting på samma sätt men ändå är allt precis likadant." Skrev jag i min blogg https://loppaniafrika.wordpress.com/ efter att jag kommit hem från min Afrika resa. Så vill ni läsa mer om min resa så kan ni klicka in på bloggen för där har jag massor av inlägg!

Lite bilder från resan

Reseberättelser från 2015

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Community Service.

Hem » Reseberättelse » Josefine på sportprojekt i Zambia

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!