Volontär Sydafrika cover photo

Volontärarbete i Sydafrika

Sydafrika är den perfekta utgångspunkten för förstagångsresenären i Afrika. Våra sociala volontärprogram ger dig möjlighet till att ge din känsla till barn i alla åldrar för att utveckla dem i förskolor, skolor barnhem samt sjukvård.

Läs mer

Volontär Sydafrika

COVID STATUS

Stengt

Legg inn navn og e-post adresse for å bli varslet ved gjenåpning.

Sydafrika blir mer och mer populärt att resa till det är ett fantastisk land med så mycket att erbjuda. Var med och uppmuntra barn till utbildning och kreativ utveckling på lokala förskolor, var med på skolor och assistera i undervisning, lek med barnen, assistera på kliniker i vården, bygg lekplatser och hjälp till på fotbollsträningar. Självklart går det att kombinera olika projekt, på så sätt kommer du som volontär få en fantastisk upplevelse samtidigt som du gör skillnad.

Sofia som rese med oss 2019 har skrivit en fantastisk blogg som vi länkar här : Sofia i Sydafrika

GoXplore har tagit fram flera spännande projekt där du som volontär kan hjälpa lokalbefolkningen. Volontärprojekten är belägna i och runtomkring coola Kapstaden. Vilket projekt du jobbar med beror på dina egna intressen du kan läsa mer om olika projekt att välja på längre ner på sidan.

Vi vet hur det känns att resa ensam och du kan alltid kontakta oss för att höra efter när vi har andra resenärer som reser om du vill åka tillsammans med någon och vill veta det redan innan du bokar dig. I genomsnitt reser ca 90% av våra kunder ensamma och du får alltid deras kontaktuppgifter efter att du bokat dig.

Att du på helger kan ta dig tid till att utforska denna fantastiska del utav Sydafrika är en underbar kombination med att volontärarbeta. På ett säkert sätt kan du tillsammans med oss på GoXplore göra det möjligt för dig att utforska. Vi jobbar med lokala företag i Kapstaden som förser dig med alla alternativ du kan tänka dig. Du får utförlig information om vad vi kan erbjuda för äventyr när du ankommit till Kapstaden och fått träffa alla andra volontärer från hela världen som vill uppleva samma saker som dig. På ditt boende bor det personal dygnet runt.

Boka ditt äventyr utan att binda upp dig. Läs mer här.

Vem kan delta?

Detta program är för dig som fyllt 18 år . Det viktigaste är att du är engagerad, har ett öppet sinne, är anpassningsbar och självständig.


Klimat & Hållbarhet

Här är en kort lista över sakerna man gör i volontärhuset för att sänka miljöpåverkan.


Några snabba fakta om Volontär Sydafrika
Passar förFrån 18 år
KvalifikationerIngen förkunskap krävs
LängdFrån 2 veckor / minst 4 veckor på barnhem)
AnkomstplatsCape Town
Borde beställasMinst 1 månad innan tänkt avresa
VolontärarbeteUndervisningVolontärarbete med barnSjukvårdSport
Jag vill boka! Jag har några frågor
Min resa har gett mig otroligt mycket och är det absolut bästa jag någonsin upplevt. Tack Goxplore som hjälpt till otroligt mycket inför och under denna resa.

Carolina // Volontär Sydafrika

Från Bokning till Avresa


Här får du en översikt från bokning till avresa med vår hjälp kommer du komma iväg förberedd.Skicka denna sidan till mig som PDF

Projekt

Din tid i Sydafrika är viktig för dig och det är vårt jobb att se till att du blir placerad någonstans där du vill vara och att det motsvarar de förväntningar som du har på din resa. Vi kommer ha kontakt med dig för att höra mer om dig och att berätta vad vi kan erbjuda just dig.

Klicka här för att få svar på viktiga frågor om att volontärarbeta i Kapstaden.

Här nedan kan du se de projekten som du kan välja att åka på som volontär.

Förskola

Kategorier där du blir placerad att jobba med barn:

Ålder på barnen: Från 1 år till 6 år. Vissa förskolor tar endast in barn som är mellan 3-6 år.

Vad får du göra som volontär?
På en förskola är barnen på dagarna och på eftermiddagarna åker de hem till sina familjer.
Du hjälper till precis som man gör på en förskola i Sverige men med tillägg att du även hjälper till att laga mat.
Det betyder att du leker med barnen, äter med dem , lär dem saker & har roligt med dem. Förskolorna har små resurser och din hjälp är ovärderlig.
Arbetstider: 07 - 14. Detta kan variera mellan olika förskolor. Ofta sover de flesta barnen middag mellan 12-14 och man får om man vill gå för dagen när de har lagt sig till ro. Eller så tar man lunch och är kvar till ca 16.

För att se ett exempel på en projektplacering inom detta område ber vi dig klicka på nedan länk.

Läs mer här

Utbildning

Kategorier där du blir placerad att jobba med utbildning:

Vad får du göra som volontär?

Grundskola
Ålder på barnen: 6 år till 13 år.

Här får du vara med och påverka vad du vill göra helt beroende på dina egna intressen. Om du till exempel kan dansa får du lära ut dans, är du duktig på att måla får du lära ut att måla, är du duktig på att spela fotboll får du lära ut att spela fotboll eller om du har några andra färdigheter att dela med dig utav. Förutom det så är du med i klassrummen med lärarna och assisterar rent generellt. Du ska även ha en passion till att arbeta med barn.

Arbetstider: Måndag till torsdag mellan 08 - 14 och fredagar mellan 08 - 12.
Detta kan variera mellan olika skolor.

Gymnasieskola
Ålder på barnen: 14 år till 18 år.

Här jobbar du med ungdomar i överfyllda klassrum och assisterar lärarna rent generellt i utbildningen.
Du får vara med och påverka vad du vill göra helt beroende på dina egna intressen. Om du till exempel kan dansa får du lära ut dans, är du duktig på att måla får du lära ut att måla, är du duktig på att spela fotboll får du lära ut att spela fotboll eller om du har några andra färdigheter att dela med dig utav. På gymnasieskolan är det bra om du har lite administrativa färdigheter och att du har tålamod och en passion för att arbeta med ungdomar.
Arbetstider: Måndag till torsdag mellan 08: - 14 och fredagar mellan 08:00 - 1200.
Detta kan variera mellan olika skolor.

Läs mer här

Sport/Idrott -utbildning

Ålder på barnen: 6 - 13 år

Sportutvecklingsprogrammet jobbar tillsammans med grundskolor där du som volontär blir placerad på en lokal skola och jobbar med främst idrott. Majoriteten utav skolorna har inte utrustning för att kunna bedriva ett idrottsprogram och du som volontär har en nyckelroll i detta då du får använda dina egna initiativ för att aktivera barnen. Du kommer ha 1-3 perioder utav utbildning varje dag vilket innebär ca 1-2 timmar. Resten utav dagen är du på skolan och assisterar lärarna i klassrummen med lektioner.Detta projekt passar dig som tycker om att röra på dig och är allmänt intresserad av.
Arbetstider på skolorna är mellan 08:-14

För att se ett exempel på en projektplacering inom detta område ber vi dig klicka på nedan länk.

Läs mer här

Sjukhus

Den privata sjukgården i Kapstaden är modern, effektiv och är baserad på Europeisk Standard. Det finns mer än nog välutbildade läkare och sjuksköterskor att hjälpa patienterna. Tyvärr: är den privata hälsovården otroligt dyr och endast en liten del av befolkningen har råd till detta.
Resten utan befolkningen förlitar sig på offentliga sjukhus och kliniker. Då dessa är billigare, blir tyvärr kvaliteén lidande. Statliga anläggningar är alltid underbemannade, och det finns en brist på nödvändig finansiering för att kunna klara av den stora mängden patienter dagligen.
Därför finns det ett stort behov av volontärer som spelar en stor roll i verksamheterna. Den extra hjälpen ger en lättnad hos personalen, och drar ner väntetiderna för patienterna.
Som volontär blir du placerad på offentliga kliniker, det utförs inga operationer på klinikerna.

Vad får du göra som volontär?

För att se ett exempel på en projektplacering inom detta område ber vi dig klicka på nedan länk

Läs mer här

Hemlösa Barn ( minst 4 veckor)

Kategorier där du blir placerad att jobba med barn.

Ålder på barnen: Från 0-18 år

1. På detta projekt är barnen ofta placerade efter rättegångar då föräldrarna inte är kapabla att ta hand om dem av olika anledningar. Likaså är de placerade här om de tyvärr inte har några föräldrar i livet att ta hand om dem.

2. På detta projekt är barnen placerade om de har fysiska eller psykiska funktionshinder. De bor dygnet runt på olika hem där personal, psykologer och du som volontär hjälper till där det behövs.

Vad får du göra som volontär?
Du kommer under din tid som volontär att hjälpa till med olika saker och dina dagar kommer vara varierande beroende på vilken ålder de har. Det handlar om att man ska ha roligt med barnen och leka samtidigt som man lär dem olika saker.Du får hjälpa till med att hjälpa barnen med sina hemläxor , byta kläder, förbereda mat, lägga dem, ta upp dem på morgonen , egentligen allt som man generellt gör i en familj men här bor barnen med varandra och de anställda och dig som volontär.Det är viktigt att du är medveten om att barnen är i skolan på förmiddagarna beroende på ålder.
Dina arbetstider kan variera från 13:00/14:30 till 18:00/21:00.
Placeringar under december månad är begränsade då barnen är placerade hos fosterfamiljer.

För att se ett exempel på en projektplacering inom detta område ber vi dig klicka på nedan länk.

Läs mer här

Jag vill bara säga att jag njuter till max här i Sydafrika. Familjen jag bor hos är fantastiska och jobbet är suveränt. Jag kommer in till skolan på morgonen och alla de härliga eleverna kommer fram till mig och säger " goodmorning sir" och ger mig en kram. Min första vecka har varit kanon.

Örjan // Volontär Sydafrika

Varför Volontär Sydafrika med GoXplore?

 • Vi som jobbar på GoXplore har varit på projekten
 • Kost & logi är inkluderat
 • Du blir hämtad och avlämnad på flygplatsen
 • Du får möta lokalbefolkningen och uppleva kulturen
 • Du får personlig rådgivning inför din resa
 • Du har 24 timmars service på plats
 • Du får bo hos lokal värdfamilj
 • Vi har flera års erfarenhet av volontärresor
 • Du får minnen och vänner för livet

Boende

Under din tid som volontär har du 2 valmöjligheter till boende och det baseras på ditt val av volontärprojekt.
Det är viktigt att du har en säker tid med oss och vi har ett hus som är i ett mycket tryggt område i Kapstaden med personal som finns på plats dygnet runt som support för dig.

Väljer du förskola eller skola bor du i vårt privata "guesthouse" . Det är helt privat och är endast till för volontärer med en house Manager som bor där dygnet runt för att tillse din egen säkerhet och vår service med allt som behövs.
Huset är stort, du har ett rum du delar med 2-3 andra , räkna med att det kan bli lite stökigt på rummen.
Ni delar på vardagsrum, kök, trädgård med en liten " sunspot" om man vill slappa i solen lite.
Det finns ett par TV rum där ni slappar och umgås på kvällar och helger.

När du är ledig finns det massor med saker att göra. Det kommer mer information om det när du kommit fram och du kan boka allt via din house manager på ditt boende.

Uber-taxi & Uber-Eats

Uber har blivit jätte populärt i Kapstaden nu finns det även något som heter Uber Eats. Du beställer enkelt mat från din app och får det levererat inom 20-30 minuter på de dagar där du inte har mat inkluderat. Många använder sig av denna app det är otroligt bekvämt. Vill man inte det får man såklart handla och ha mat i huset till lunchlådor och på helger.
Uber är även transportmedlet till och från din placering ofta delar man med 2-4 andra volontärer och tar det en vecka var. Räkna med ca 400 sek på 3 veckor för Uber-taxi om du har placering på skola/förskola. Om du valt klinik ber vi dig kontakta oss för en check på vad Uber kan tänkas kosta.


Väljer du att volontärarbeta på barnhem bor du hos en värdfamilj utanför city.
Här har man möjligheten att ha eget rum, eller dela rum med tex sin kompis mot en extra kostnad. Annars bor man i flerbäddsrum.

Observatory guesthouse:

Observatory, eller "Obs" som lokalbefolkningen kallar det är Kapstadens bohemiska förort och ligger ca 15 minuter körning från City. Det ligger i en trygg del av staden och säkerheten i området är mycket hög. Det finns en Manager som bor i huset tillsammans med dig som volontär. Det finns en liten trädgård på framsidan där man kan sitta ute.

Baserat 2 km från Kapstadens Universitet lockar"Obs" unga resenärer från hela världen året runt.
Guesthouset är 10 minuter promenad från Lower Main road där hjärtat av "Obs" ligger. Här hittar du mysiga restauranger, live musik med allt från reggae till Afro-Jazz till Hardcore, Pop & Soul och dussintals med cafeér. Under Apartheid var "Obs" ett utav de få "grå" områdena, områden där människor av olika ursprung var tillåtna att bo tillsammans. Själen har fortsatt och har därmed även resulterat i en förort unik i sin anda.

Att ta Uber taxi när du tillsammans med de andra volontärerna ska in till stan är billigt och smidigt. Personalen som bor tillsammans med dig på plats vet hur det fungerar och visar dig runt.

 • Fullt utrustat kök
 • Vardagsrum med Satellit TV
 • Badrum med duschar och toaletter
 • Låsbara skåp för varje volontär
 • WIFI 100 Rand per 4GB
 • Tvättar man? Ja, DoctorWash fixar det åt dig.
  Du får ett nummer som man messar på WhatsApp och så hämtas tvätten. Ca 40 sek i veckan för en tvätt.

  Väljer du att volontärarbeta på barnhem, bor du hos en värdfamilj utanför city.
  Här har man möjligheten att ha eget rum, eller dela rum med tex sin kompis mot en extra kostnad. Annars bor man i flerbäddsrum.
Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar


Ankomst söndagar till Kapstaden. Avresa lördagar från Kapstaden. Du kan ankomma och avresa närsomhelst på dagen.

Här kan du resa året runt alla datum varje söndag ankomst.
Stängt 15 december till 15 januari

Om du vill jobba på en skola är terminerna för 2020 som följer:

Det man kan göra är att om man vill vara mellan de datum som skolor inte har tillgängliga pga lov, så rekommenderar vi dig att kombinera det med förskola.

På måndagen startat du med en informationsdag på vår lokala samarbetspartners kontor i Kapstaden, där de kommer ge dig en inblick i deras kultur, historia och upplägget för din vistelse. Informationsdagen ingår i programpriset. Eftersom man måste ankomma till Kapstaden senast en söndag, så kommer du att bo första natten med de andra volontärerna på vår samarbetspartners guesthouse i Kapstaden innan informationsdagen börjar på måndagen. Detta är något som vi kommer att boka upp till dig och som också är inkluderat i priset.

Ankomsten:
Du kommer att hämtas upp på flygplatsen och köras till Observatory där du kommer du. Här har du tid att koppla av. Viktigt att notera är att mat inte ingår under söndagen så det är rekommenderat att köpa mat när du anländer.
Det finns bra cafeér & restauranger i närheten och du kommer väldigt snart att vänja dig vid Uber-Appen för både mat och taxi.

Informationsdag:
På måndagen möter du upp för ett omfattande informationsmöte. Du får en en guidad tur i Kapstaden.
Du kommer att få se intressanta kulturella och historiska platser, restauranger, postkontor, andra ställen som är bra att veta vart de finns. Dessutom kommer du få ditt första intryck av Kapstadens invånare och känna pulsen av den sydafrikanska kulturen. Du får ett välkomstpaket med viktig information och annat du bör känna till för att få bästa möjliga start på ditt äventyr i Sydafrika.
Välkomstpaketet innehåller värdefull information om hur du lättast ska anpassa dig till den sydafrikanska livsstilen.

Visum

Vid ankomsten kommer du som svensk medborgare få ett 90 dagars turist / besök visum. Detta kostar ingenting och du behöver inte söka det innan avresa. Du får enkelt en stämpel i passet på flygplatsen och du behöver inte söka något visum innan avresa.
Ditt pass skall vara giltigt minst 6 månader efter utresa från Sydafrika och ha två blanka sidor för in- och utresestämplar.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Priser

Prisene er ikke satt ennå. Ta kontakt for å høre mer om mulighetene neste år.

(Priserna är giltiga till 30/12-2020)

En flygbiljett tur & retur till Kapstaden brukar kosta mellan ca 6.500 - 8.500 SEK ink. flygskatt.
OBS! Ett flygpris stiger ju närmre avresa man bokar det. Vi rekommenderar dig att inte vänta för länge med din bokning.

Detta är inkluderat i priset:


FLYGRESAN

Vi vet hur viktigt det är att känna tryggheten med flygresan i kombination med priset, vi skickar dig därför vår flygoffert när du betalt din handpenning. Bokar du flyget med oss har du tryggheten i att du är täckt utav resegarantin. Om du till exempel köper en flygbiljett från en annan researrangör eller via internet har du inget skydd via resegarantin, för då är det ingen paketresa. Vi håller också koll på dina flygtider samt får vi alltid reda på om flyget skulle bli försenat eller inställt och kan därför meddela dig och vår samarbetspartner.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Volontär Sydafrika

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
Var en resa för livet och jag är väldigt stolt att jag har gjort det. Väldigt roligt och nyttigt att se andra kulturer och livsöden. Tack

Emil // Volontär Sydafrika

Aktiviteter i Sydafrika

FAQ

Behöver jag vara jätteduktig på engelska?

Nej inte alls. Den engelska du redan kan kommer vara fullt tillräcklig för att du ska ha en superbra tid på projektet och så kommer den att förbättras jättemycket under tiden du är där då du pratar engelska med de andra volontärerna och personalen på projektet.

Hur kommunicerar jag med de där hemma?

Det är enkelt.
Du kommer om du vill , få hjälp att köpa ett lokalt SIM kort det är superenkelt. Personalen i Kapstaden följer med dig till en telefonbutik och så köper du ett SIM kort som du laddar med lokal Data. Det är perfekt att ha för att ta sig runt med Ubertaxis och att ha rent allmänt. På ditt guesthouse har du WIFI som du betalar en mindre summa för under tiden du är där.

Behöver jag vaccinera mig?

Kontakta din vaccinationsbyrå eller husläkare för konsultation.Vanligtvis brukar man ta för Gula Febern,Stelkramp, Ducoral, ,Hepatit A och B

Måste jag ha en reseförsäkring?

Ja! Reseförsäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd försäkring som täcker dig som arbetar om volontär. Läs mer om reseförsäkringen här.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Sydafrika » Volontär Sydafrika

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!