Min tid som volontär i Sydafrika

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Jag arbetade som volontär i Kapstaden i 3 veckor. Det var en upplevelse för livet, med många minnen, intryck och känslor. Här fick jag se en helt annan typ av kultur än vad jag var van vid. Det här var första gången jag reste ensam, vilket jag tyckte var läskigt. Ångrar inte att jag gjorde det en sekund och vill verkligen göra det igen!

Jag var ganska nervös på vägen ner, men så fort jag landade på flygplatsen och kom till volontärhuset kände jag mig så välkommen! Alla andra ungdomar var otroligt välkomnande. Jag kom ner en söndag och innan jag knappt hade kommit in genom dörren fick jag frågan om jag ville vara med på en matmarknad. I måndags hade vi ett introduktionsmöte, där jag fick veta att jag skulle jobba på en plantskola. På tisdag startar du projektet och du brukar avsluta mellan 12 och 14 varje dag.

Det är svårt att skriva generellt om projektet, eftersom det är väldigt olika från plats till plats. På mitt dagis var det extremt många barn, med mycket energi och lek. Lärarna var inte alltid lika snälla mot barnen, och det gjorde ett starkt intryck på mig. Att se barnen bli slagna av sina lärare var verkligen en obekant kultur. Då kände jag mig användbar, och jag var en stor trygghet för barnen.

Det finns otroligt mycket att uppleva i Kapstaden, och om jag hade haft möjlighet – hade jag säkert förlängt min vistelse. Ju längre du är där, desto bättre lär du känna de andra i huset. När jag var i Kapstaden var de flesta av ungdomarna från Nederländerna, Tyskland eller USA. På vardagarna har du mycket tid efter projektet för att uppleva staden, eller ligga på stranden. Det finns mycket god mat där, och så fina områden att utforska. Varje onsdag är det beer pong, och torsdagar är det karaoke. Det är helt frivilligt att delta i dessa evenemang, men många från volontärcentralen åker dit. Då har vi väldigt roligt, och lär känna varandra ännu bättre.

På helgerna har du ledig tid och kan göra precis vad du vill. Oavsett om du vill gå upp tidigt för att åka på långa dagsturer, sova länge eller ta en tredagarsutflykt till safari. 3-dagarssafari är något som arrangeras av volontärhuset varje helg, och det enda du behöver göra är att ställa upp den helg du vill. Då sover man borta, och det finns både gruvvandringar, kanotturer, elefantpromenader och safari. Jag rekommenderar alla att avsätta en av helgerna för att göra det!

Du sover i ett rum med 4-8 andra personer av samma kön. Alla i huset blir som en familj, och alla är inbjudna till allt. Jag var ganska rädd att jag inte skulle hitta någon att vara med, men det var verkligen inga problem. Ibland lagar man middag tillsammans i köket, går ut och äter tillsammans, eller beställer uber eats och äter tillsammans i vardagsrummet.

Jag saknar verkligen min "familj", och om du funderar på att göra det här - så gör det! Jag har velat resa ner som volontär i flera år, men aldrig vågat resa ensam. Nu är jag så glad att jag vågade gå utanför min komfortzon, och planerar att göra det igen nästa år.

Du kommer aldrig att ångra att du reste - men du kommer verkligen att ångra att du inte gjorde det.

Hermione

Reseberättelser från 2023 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Sydafrika.

Hem » Reseberättelse » Min tid som volontär i Sydafrika

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar