Login 17 MUST HAVE- appar för din Australien-resa!

Volontärarbete med lejon på Antelope Park i Zimbabwe

Gå promenader med lejon & elefanter och delta i ALERT’s process för att öka lejonantalet i Afrika. Dagarna på Lion Centre är väldigt varierande, allt ifrån ”research”, ”day & night encounter”, ”snare sweeping” till ”bush walks”

Läs mer

Kontakta Camilla

Lion Centre

Några snabba fakta om Lion Centre
Från kr 16990
Passar förFrån 18 år
KvalifikationerViljan att arbeta med djur och människor
Längd2 - 6 veckor
AnkomstplatsBulawayo eller Harare
Betalt arbeteNej
Närkontakt med djurJa
Antal deltagarecirka 20 stk.
Borde beställasminst 1 månad innan avresa
VolontärarbeteVolontärarbete med djurGårdsarbeteLejonNärkontakt med djurElefanter

Din nya arbetsplats blir på ett stort reservat med en yta på 3000 hektar mitt i inlandet av Zimbabwe. Gården är inte bara hem till familjen som driver det, utan även till över 100 lejon, fyra elefanter, getter och ett stort antal andra afrikanska djur. Över 150 fågelarter finns också på området.

Ett av huvudmålen med projektet är att upprätthålla lejonstammen i Afrika. 1975 fanns det över 200 000 lejon på den afrikanska kontinenten, 2002 hade antalet sjunkit till mellan 23 000 och 39 000, en sänkning på 80-90 procent under en 30 års period. Projektet jobbar med att föda upp lejon för att sedan släppas ut i det fria. Detta har visat sig vara ett effektivt sätt att upprätthålla lejonstammen. Lion Centre projektet samarbetar med ALERT (African Lion & Environmental Reasearch Trust) och har som huvuduppdrag att vänja lejonungarna till ett liv i det fria.

Detta görs genom professionella invänjningsmetoder som förbättrar både jakt- och omgivningsfärdigheter hos lejonen. Vad sägs om att vandra på savannen med ett gäng lejon vid din sida? Volontärarbetet har en stor betydelse i invänjningen av lejonens liv i det fria och vandringen är en viktig del av arbetet. Lejonen lär sig här att förstå, känna och anpassa sig till omgivningen. Som volontär får du all nödvändig information för att på bästa sätt kunna göra en insats och hjälpa till.

"Release programmet" har hittills framgångsrikt släppt ut två flockar i stora inhägnade, områden med vilt, och dessa flockar har fött egna ungar som är helt i det vilda. De två flockarna finns på Antelope Park i Zimbabwe och Livingstone i Zambia.

Projektet jobbar för att bevara det afrikanska djurlivet. Som volontär kommer du att få en introduktion och en god kunskap om det afrikanska djurlivet. Att tillbringa tid varje dag i naturen är en viktig del i de unga lejonens uppväxt. Därför kommer du ofta få vara nära och spendera tid med lejonen i deras miljö. Arbetsuppgifterna varierar från att mata lejon till att sköta den dagliga vården, observera deras beteende. För att lejonen ska klara sig i det vilda är det viktigt att de tillbringar tid i sin naturliga miljö. De måste anpassa sig till den, lära sig av den, förstå, observera, känna och lukta på naturen. Du får även möjligheten att vara med i deras nästa steg: jakt. Ta chansen att hjälpa lejonen!

Vem kan delta på programmet?

Detta program är för dig som fyllt 18 år och är minst 155 cm lång. Det är viktigt att du tycker om djur och inte är rädd för att jobba hårt. Eftersom du kommer jobba med vilda djur är det viktigt att du är flexibel, eftersom den ena dagen inte är den andra lik, följer de regler som finns på projektet och det är också viktigt att ha goda kunskaper i engelska.

Alla som reser med GoXplore behöver bifoga ett utdrag från brottsregistret innan ankomst till Zimbabwe. Detta görs via Polisen, tänk på att det skall vara på engelska och man får tidigast ansöka om detta 3 månader innan utresa.


Jag vill boka! Jag har några frågor
Det här stället är helt magiskt. Jag vill aldrig åka hem igen.

Linda // Lion Centre

Projekt

Syftet med lejonprojekten

Programmet syftar till att öka lejonpopulationen i Afrika och minska risken för inavel. Antalet lejon i Afrika har minskat avsevärt de senaste decennierna och i ett försöka att öka populationen och föra in "friska" gener i den befintliga lejonstammen så har detta projekt utvecklats och det jobbar enligt en modell som är utvecklat i samarbete med forskare.

"Release programmet" har hittills framgångsrikt släppt ut två flockar i stora inhägnade, områden med vilt, och dessa flockar har fött ungar som är helt i det vilda. De två flockarna finns på Antelope Park i Zimbabwe och Livingstone i Zambia.

Arbetsuppgifter

De få reservat som återstår i Zimbabwe är oerhört värdefulla och måste till varje pris skyddas. Därför kommer en del av dina arbetsuppgifter att innebära hjälp med att hitta och ta bort fällor, kontroll för hål, ha koll på stängsel samt att reparera dem. Dessa verksamheter är vanligtvis till fots i reservatet och som en utbildad guide har hand om.

Dessutom kommer du:

Höjdpunker:

Så här kan en "vanlig" dag se ut:

Eftersom djur sällan fungerar efter schema så kommer dagarna att variera. Därför måste du som deltagare också vara väldigt flexibel.

6:30 – 8:00 Träffa guiden och deras kunder och häng med på en promenad med 7 – 18 månader gamla lejon. Om det inte finns några kunder kommer volontärerna bli delaktiga med att ta ut de unga lejonen för deras morgonpromenad. Här kommer du få observera och anteckna deras jakt färdigheter. Eller kan du komma att spendera morgonen med att träna elefanter och hänga med på en åktur.
08:30 – 9:30 Frukost
09:30 – 12:30 Du kan bli delaktig i olika arbetsuppgifter, såsom städning, lejonpromenader, patrull av området, förbereda kött, "Bush Walks", allmän skötsel av området.
12:30 – 14:00 Lunch
14:15 – 16:00 Dina arbetsuppgifter under eftermiddagen kan vara passning av lejonungar, vallning av elefanter eller mer städning av området om det behövs.
16:00 – 17:30 Ta ut lejonungarna igen för deras eftermiddagspromenad.
18:45 Middag och möjlighet att umgås runt lägerelden och under stjärnorna.
Du kommer även få information av din koordinator som tar upp aktiviteter de kommande dagarna. Vissa kvällar tas även de större lejonen ut på jakt för att analysera hur de förföljer, jagar och fångar sitt byte. Detta är ett viktigt steg i utvecklingen för att de unga lejonen senare ska kunna släppas ut i det fria. Du får möjligheten att följa med.

Elefanter

Du har också möjlighet att spendera tid med projektets föräldralösa elefanter. Elefanterna på farmen blev räddade under den svåra torkan som drog över Zimbabwe i början av 1990-talet. Du kommer också att få hjälpa till med den dagliga skötseln av elefanterna.

Programmet för lejonens utveckling ser ut så här:

Pre-release stage
Lejonungarna som föds på projektet tas från sin mamma när det är cirka 3 veckor gamla, och projektet intar rollen som den dominerade medlemmen i deras flock och tränar dem, så länge det är tryggt för människor att vistas så pass nära

Allt eftersom deras erfarenhet växer börjar dem intressera sig för de vilda djur de möter på promenaderna, och vid en ålder på cirka 18 månader kan lejonen jaga små antiloper. Vid 2 års ålder är lejonen redan erfarna jägare, och vi ger dem goda möjligheter att träna upp sina naturliga jaktfärdigheter, både på dagen och på natten.

Alla ungar i pre-release steget har i tidig ålder blivit micro-chippade och vaccinerade mot sjukdomar och rabies, samtidigt genomgår ungarna hälsokontroller under hela deras tid här.

Release stage
I detta steg ges lejonen möjligheten att utveckla sitt naturliga sociala flockbeteende på projektets stora land, cirka 4000 hektar. De har tillräckligt med bytesdjur att jaga och deras framsteg övervakas noggrant av forskare, även om all mänsklig kontakt och inflytande tas bort.
Lejonen stannar inom detta steg tills att deras flock är stabil och de halvtama lejonungarna är intrigerade i flocken. De stannar här tills de inte längre behöver hjälp med mat av människor.
Innan de släpps från steg 2 har dem fått en sändare runt halsen "radio-collar" för att vi ska kunna spåra dem och se att de mår bra, samtidigt kommer de även att genomgå en hälsokontroll.

Release steget har hittills framgångsrikt släppt ut två flockar i inhägnade, vilda områden, och dessa flockar har även fött egna egna.

The Wild
Detta steg är när lejonen som har fötts i "Release" kan släppas ut i det vilda i naturliga sociala grupper. Genom dessa steg strävar vi efter att bevara de afrikanska lejonen genom att producera kvalitet, sjukdomsfria genpooler, återuppbygga minskandet antal lejon, och introducera de tama lejonen tillbaka till deras vilda naturliga miljöer.

Notera! Lejonen har hittills kommit till steg 2 (Release site) men dem förväntas att släppas fria under 2018!

Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

Lion Centre

Som volontär bor du mitt i projektets område. Man delar rum med de andra volontärer, och man är 4 personer i varje rum. Dusch och toalett ligger precis utanför rummen. Rummen är uppdelade, tjejer för sig, och killar för sig, men det finns vissa dubbelrum för par som åker tillsammans.
Sängkläder ingår, men ett tips är att ta med en sovsäck under Zimbabwes vinter då det kan bli mycket kallt.
Området har även en pool som man kan använda sig utav på sin lediga tid. En liten kiosk finns också ifall man blir sugen på tex lite choklad, snacks eller läsk. Dina kläder blir tvättade utav personalen mot en liten kostnad (underkläder får man tvätta själv), det finns även internet på projektet som man kan betala för i receptionen. Tänk på att uppkopplingen ibland kan vara jättebra och ibland funkar den inte alls.

Det finns en by i närheten (Gweru) utav projektet där man kan få tag på det mest nödvändiga under projekttiden, det händer att volontärerna åker dit 1 gång i veckan. Vakter patrullerar området dygnet runt, mest för att det cirkulerar bufflar, babianer och andra djur nattid nära området.

Alla volontärer oavsett om man valt enbart lejonprojektet eller om man volontärarbetar på projektet "Kids & Lion" så bor man tillsammans och delar alla utrymmen.

Alla måltider är inkluderade i programmet. Är du vegetarian eller har andra önskemål så meddela gärna detta vid bokningen. Maten är bra och väldigt varierande och serveras som buffé. Ta det du önskar och njut av en god efterrätt.


Det här stället är helt magiskt. Jag vill aldrig åka hem igen.

Linda // Lion Centre

Varför Lion Centre med GoXplore?

Visum

För Lion Centre:

Du som skall volontärarbeta enbart med lejon behöver inte fixa något visum innan avresa, utan du får ditt visum stämplat i passet vid inträde i landet (gäller svenska medborgare).

Du kommer behöva be om ett "business visa" och det kostar cirka 40 USD för Zimbabwe. Du behöver även bifoga ett "letter of invitation", och detta får du utav oss. Väljer du att lämna landet och sedan önskar komma tillbaka, tex om du åker iväg på en safari i Botswana eller besöker Zambia, så behöver du ett "double entry" visum och detta kostar cirka 70 USD. Visumkostnaden betalas i USD och med kontanter. Det är inte möjligt att betala med annan valuta.

Om du ska stanna längre än 5 veckor så behöver du även ett TEP-visa som kostar 500 USD. Vår samarbetspartner på plats kommer att hjälpa dig med detta och man fixar detta precis innan ditt vanliga business visum går ut. Du kommer även behöva betala en administrativ avgift på plats på cirka 70-100 USD för hanteringen samt också för att en lungröntgen kommer att göras. Mer detaljer kring detta får du när du bokat dig.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar


Boka din plats i tid!

Projektet börjar på specifika startdatum, på måndagar hela året om. Projektet är väldigt populärt så är det bra om du bokar dig i god tid innan avresa. Man kan flyga till både Harare och Bulawayo och du blir upphämtad på flygplatsen och sedan skjutsad till själva projektet.

Harare:
Ankomst söndag senast kl 1400 och man lämnar projektet en söndag och flyget får inte lämna tidigare än kl 1200.

Bulawayo:
Ankomst måndag och man lämnar projektet en måndag, flygen brukar ankomma och lämna runt 12-tiden.

STARTDATUM

STARTDATUM 2018
Januari 08, 15, 29
Februari 12, 26
Mars 12, 26
April 09, 23
Maj 07, 21
Juni 04, 18
Juli 02, 16, 30
Augusti 13, 27
September 10, 24
Oktober 08, 22
November 05, 19
December 03, 17, 31

Startdatum 2019
Januari 7, 14, 28
Februari 11, 25
Mars 11, 25
April 8, 22
Maj 6, 20
Juni 3, 17
Juli 1, 15, 29
Augusti 12, 26
September 9, 23
Oktober 7, 21
November 4, 18
December 2, 16, 30

Priser

Pris
2 veckor inkl kost & logi 16990
3 veckor inkl kost & logi 21490
4 veckor inkl kost & logi 25990
5 veckor inkl kost & logi 32990
6 veckor inkl kost & logi 36990
8 veckor inkl kost & logi 43900

(Priserna är giltiga till den 31 december 2018)


Vad är inkluderat:

OBS! Du kan kombinera flera projekt. En väldigt bra kombination är Victoria Falls och sedan Lion Centre.
Kontakta oss för kombinationsmöjligheter.

En flygbiljett tur & retur till Harare eller Bulawayo i Zimbabwe brukar kosta mellan ca 7500 - 11 000 SEK ink. flygskatt. Du kommer att få en prisoffert på flygresan utav oss per automatik efter att du gjort din bokning och betalt din handpenning.

FLYGRESAN

Vi vet hur viktigt det är att känna tryggheten med flygresan i kombination med priset, vi skickar dig därför vår flygoffert när du betalt din handpenning. Bokar du flyget med oss har du tryggheten i att du är täckt utav resegarantin. Om du till exempel köper en flygbiljett från en annan researrangör eller via internet har du inget skydd via resegarantin, för då är det ingen paketresa. Vi håller också koll på dina flygtider samt får vi alltid reda på om flyget skulle bli försenat eller inställt och kan därför meddela dig och vår samarbetspartner.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Lion Centre

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
Lion Breeding, vilket ställe. Jag har varit här i lite mer än ett dygn och jag vill aldrig åka hem igen.

Linda // Lion Centre

Aktiviteter i Zimbabwe

FAQ

Är Lion Centre involverade i Canned Hunting?

Nej, Lion Centre är inte involverad i canned hunting. Inga lejon på Antelope Park farmen blir sålda. Farmen har en detaljerad lista och översikt över alla sina lejon och har översikt över alla lejon och vad som hänt med dem. Denna översikt ligger ute på ALERTs hemsida och är tillgänglig för alla; https://lionalert.org/page/RPlionsintheprogram.

Vad innebär det att volontärarbeta?

Att resa som volontär innebär att åka i väg på en resa, sätta dig in i en annan kultur långt ifrån din egen. Du kommer att ställas inför olika utmaningar och det är också på så sätt som du utvecklas. Som volontär behöver du ha ett starkt engagemang, positiv attityd och självklart vara öppen för nya kulturer. Här kan du läsa mer om vad det innebär med volontärarresor utomlands.

Hur ser det ut med mat och logi?

Volontärerna delar rum, upp till 4 personer per rum. Tjejer för sig och killar för sig. Alla måltider är inkluderade. Du behöver egna fickpengar för tex snacks och dricka.

Hur kommunicerar jag med nära och kära där hemma?

Internet, fax, telefon. Telefonkort kan köpas på gården. Det finns möjlighet att använda internet så du kan skicka e-post. Om du vill ringa hem så finns det tillgång till telefon.

Hur kommer jag från flygplatsen till projektet?

Deltagarna på projektet flyger till Harare eller Bulawayo Airport via Harare i Zimbabwe. Här kommer vår samarbetspartner hämta upp dig och köra dig till projektet.

Hur mycket pengar behöver jag ha med mig?

Eftersom all mat och logi ingår i programmet behöver du inte ta med extra pengar för det. Vi rekommenderar ca 600-1000 kr per vecka under projekttiden, som eventuellt går till lite snacks, dryck och annat smått och gott. Vill du sedan även ta del av andra turer och aktiviteter så bör du ta med kontakter till detta också.

Behöver jag en reseförsäkring?

Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som täcker arbete på volontärresor. Här kan du läsa mer om vår Reseförsäkring.

Vad ska du ha med dig

Försäkring

Wildlife

En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov.

När du ska iväg på en volontärresa och jobba med vilda djur i världen, är det väldigt viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. När du deltar på något av våra Wildlife-volontärsprojekt så är detta försäkringen som du ska välja.

Försäkringen är ett tillägg på vår Leva Utomlands och täcker utöver den försäkringen även när du arbetar med lejon och andra vilda djur. Vi tillhandahåller en av de få försäkringar i Sverige som täcker dig vid arbete med lejon och andra vilda djur. Pris 1490kr/månad. Kom ihåg att teckna din försäkring innan din utresa.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Zimbabwe » Lion Centre

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!