Wildlife Rescue Centre cover photo

Volontärarbete med djur i Namibia

På Wildlife Rescue Center får du närkontakt med djur och äventyr utöver det vanliga. Föreställ dig att gå ut och gå med babianer, geparder, mata lejon och leoparder det är detta du får göra här på Naankuse, en dröm blir verklighet.

Läs mer

Wildlife Rescue Centre

COVID STATUS

Stengt

Legg inn navn og e-post adresse for å bli varslet ved gjenåpning.

N/A'an ku SÉ ( Naankuse) ligger ca. 40 km utanför Windhoek och drivs utav en dedikerad och miljömedveten kvinna som heter Marlice van Vuuren. Hon driver detta tillsammans med sin man och familj. Marlice är känd i Namibia för att vara en miljökämpe och djurvän.Marlice är inte enbart upptagen utav naturen och djuren utan även med att kunna hjälpa det lokala stamfolket som heter San Bushmen. Projektet jobbar också med att förbättra levnadsvillkoren för San-Folket som räknas vara ett utav de äldsta folket i världen. De har bland annat en egen skola på projektet för barnen + en hälsostation.

Gården ligger i ett naturreservat som är 9300 hektar och är ett fantastiskt naturområde där man får uppleva Namibias natur på bästa möjliga sätt. Projektets mål är att beskydda och bevara naturen och inte minst djurlivet.
Deras målsättning är att gården och reservatet ska vara en trygg miljö för föräldralösa och skadade djur som behöver hjälp och rehabilitering. Den grundläggande ide´n är att vilda djur hör hemma i naturen och de har fokus på rehabilitering utav skadade djur med mål att de ska kunna släppas fria igen och leva utan påverkan eller inblandning utav människor. Men tyvärr, inte alla djur som kommer till projektet kommer att kunna släppas ut i det fria igen av olika orsaker. Dessa djur får likväl en ny chans att leva ett tryggt och bra liv på gården, och får den bästa uppföljningen och omsorgen som de kan få. Många av djuren som kommer till gården kommer dit för att de blivit skadade, blivit föräldralösa, har varit husdjur eller har varit i fångenskap under dåliga förhållanden utan möjlighet till att klara sig på egen hand i naturen. Ingen av dessa djur hade kunnat överleva i naturen om dom inte fått komma till Naankuse och fått omsorg, mat, medicin osv. Finns det möjlighet för djuren att bli 100% rehabiliterade så att de kan klara sig på egen hand i det fria så är det alltid första alternativet. Man vill inte ha djur på reservatet som kan klara sig på egen hand.

Inga djur blir avvisade och projektet vill skydda och hjälpa djuren oavsett djurart. En liten fågel har lika stor betydelse som ett lejon. Alla djur har samma värde och alla får en ny chans hos Naankuse.

Som volontär får du uppleva att du är en del utav ett seriöst och duktigt team som sätter all sin tid till bevaring utav naturen och till djuren. Du får möjligheten att jobba hands-on med djur som behöver omsorg och aktivering. Du har också möjligheten att kombinera din tid med små projekt som att jobba med hästar, jobba på skolan som är startat till barnen av San-folket eller att vara med research teamet. Projektet har också som mål att lära lokalbefolkningen om hur viktigt det är att bevara miljö, natur och djurlivet.

Projektet är populärt och blir därför fullbokat tidigt. Minimum längd är 2 veckor , de flesta volontärer brukar ta 4-6 veckor.Man kan vara på projektet upp till 3 månader totalt.

Boka ditt äventyr utan att binda upp dig. Läs mer här.

The Clever Cubs School

Projektet startade 2009 en skola på området för barnen till de som jobbar på gården. Som volontär på Naankuse kan en del utav uppgifterna under projekttiden vara att hjälpa till på skolan och assistera läraren vid behov. Skolan blev öppnad som ett skoltillbud till San-barnen så att de har möjlighet till att gå i skolan något de inte hade fått annars. Föräldrarna jobbar på gården och i reservatet medans barnen går på den lokala skolan. Skolan är också gratis så att alla ska få möjlighet till en skolgång. Skolan ger barnen möjlighet till engelska, matte, konst, formgivning, sport och miljömedvetenhet. Samt att de lär sig läsa och skriva. Projektet jobbar också för att de äldre barnen efterhand ska få möjlighet till att gå i skola i Windhoek för att kunna fortsätta sin utbildning. San-barnen är kända för att vara väldigt tillmötesgående, vänliga och entusiastiska. Barnen älskar att möta nya människor och att lära sig nya saker och det är omöjligt att inte bli smittad utav deras otroliga entusiasm och stora leenden. Här kan du välja att vara veckovis, det kan styras in när du kommit fram.

Vem kan delta?
För att delta på programmet ska du vara över 18. De flesta som reser är mellan 18-35 år. Det är viktigt att du tycker om djur, har god fysik och inte är rädd för att ta i. Eftersom projektet hanterar vilda djur är det viktigt att du är flexibel. Ingen dag är den andra lik i djurens värld.

Klimat & Hållbarhet
Våra samarbetspartners i Namibia har ett brett utbud av miljövänliga aktiviteter som:

Några snabba fakta om Wildlife Rescue Centre
Passar för18 år eller äldre
KvalifikationerInga förkunskaper krävs
LängdFrån 2 veckor till 12 veckor
AnkomstplatsWindhoek
Antal deltagare60 inklusive 14 på respektive forskningsstation
Borde beställasMinst 2 månader innan tänkt avresa
VolontärarbeteVolontärarbete med djurGårdsarbeteLejonMiljövårdNärkontakt med djur
Jag vill boka! Jag har några frågor
Bästa upplevelsen i mitt liv! Var först lite orolig om det skulle vara värt pengarna men så otroligt värt det. Bästa människorna jag någonsin träffat, fantastisk miljö och atmosfär, utmärkt och skön personal, jätteroliga aktiviteter. Allt som allt, en fullständigt PERFEKT resa, kan inte komma på en enda sak som hade gjort det bättre.

Alexander // Wildlife Rescue Centre

Projekt

Gården är stor och det finns många olika djurarter på gården och varje djur är lika viktigt som det andra. Det kommer regelbundet in flera djur som behöver hjälp och uppgifterna kommer att vara många och varierande. Du kommer inte att gå sysslolös här då det alltid finns något att göra.

Som volontär får du möjligheten att jobba hands on med bland annat stora kattdjur, babianer och andra djur på projektet. Du får lära dig om deras beteende och lära dig om de olika djurarterna. Vid de tillfällen som det finns ungar på projektet får du lära dig om hur du tar hand om dem och hur du ska mata dem och ge dem omsorg. Du får hjälpa till när det finns sjuka djur och du får lära dig från de anställda hur du med din hjälp kan bevara det afrikanska djurlivet och ekosystemet. Målet med projektet är att kunna sätta de djur fria som kan bli släppta fria så att de kan fortsätta att leva utan påverkan eller inblandning utav människor. De djuren som inte kan släppas fria igen vill projektet göra det så fritt som möjligt för dem på plats så att de kan fortsätta att leva sina liv i en trygg omgivning. De som jobbar på projektet kommer att ge dig insikt och undervisning i hur man tar vara på varje djur då de alla har olika behov. De djuren som skall bli åter introducerade igen till det fria kommer du att ha mindre kontakt med då projektet vill att de ska vara så vilda som de lär sig att vara.

Möjliga arbetsuppgifter:

Förbehåll: antal djur , ålder och art kan variera.


Som Volontär startar du tidigt på morgonen när du gör dig redo för att därefter möta resten av gruppen för frukost när ni planerar resten av dagen. Det är viktigt att vara flexibel när man arbetar med djur. Några dagar kan bli längre medans andra kan bli kortare. Arbetstiden varierar därför från dag till dag. Av och till kanske man tar en paus om det är för varmt ute.

På helgerna är det förberedelser av mat, städa hos djuren och lite andra saker som behöver göras- efter det är det vanligtvis fritid för volontärerna och det finns massor med möjligheter till vad man kan göra. Lördag är dagen då man brukar hitta på något kul på gården. Eller så kan du välja att gå på en bush walk i reservatet, ta med en av hästarna på en ridtur, bada i poolen, spela fotboll eller helt enkelt bara slappa.
På söndagen arrangeras det som regel en tur in till Windhoek där du har möjlighet att gå på internet café, shoppa eller bara kolla runt. Om du önskar lite mer lyx kan du välja att bo på lodgen som finns på reservatet om det finns lediga rum. Detta beror helt på om det finns plats och man betalar för uppgraderingen och då får en eller två nätter.

Researchprojekt:
Du har också möjlighet att vara med på research-programmet under din tid. Då får du möjligheten att resa söderut eller norrut i Namibia och jobba tillsammans med research-teamet. Där får du en utmärkt möjlighet att uppleva mera av landet. Läs mer under fliken research.


This is Africa
Kom ihåg att i Afrika kan saker ändra sig. Tid och fakta är flexibla begrepp och du kommer att möta fenomenet "African Time". Bli inte frustrerad när en tidpunkt blir försenad- det kommer att ske ofta. Luta dig tillbaka och go-with-the-flow. Du kommer att höra uttrycket TIA. Det används ofta och står för :This is Africa.

Tiden förklarad med ett leende :-)


Skicka denna sidan till mig som PDF

Research Vecka

Som volontär på Wildlife Rescue Centre har du möjlighet att kombinera projektet med 1 eller flera veckor på deras researchprogram i Neuras , Kanaan eller Mangetti. Dvs att du reser till exempel 4 veckor så kan du ta 3 veckor på huvudprojektet och 1 vecka på research.På det sättet får du ut MAX utav att uppleva Namibia och själva volontärprogrammet.

Det är en fantastisk upplevelse och du får lära dig otroligt mycket.

Om du vill delta på research programmet under tiden du är där så är det 3 olika platser man kan åka till. Det är minimum 1 vecka per research. Du blir en del av teamet som jobbar med dessa projekt och assisterar i de varierande uppgifterna. Man kan säga att dessa 3 sidoprojekt är en förlängning utav det som man jobbar med på själva gården. Du kommer få möjlighet att observera rovdjur och andra djur i området och bidra till att viktig information blir insamlad och rapporterad vidare. Detta är viktigt information som till exempel används till att dämpa konflikter mellan människor och djur i Namibia.

Dessa delprojekt körs med 7 dagars rotation med transport till och från Naankuse ( huvudgården) .
Neuras och Kaanan går från lördag till lördag och Mangetti onsdag till till onsdag . Som volontär har du möjlighet till att använda 1 eller flera veckor av ditt uppehälle till att vara med på detta. Du kan välja att anmäla det till oss innan avresa eller efter att du ankommit till projektet. Det är viktigt att du vet att det är platsbegränsningar till båda del projekten så vi rekommenderar dig att boka upp det innan avresa i samband med din bokning. Annars riskerar du att det är fullt. Du kan också välja att enbart vara med i research projektet detta uppger du i så fall vid bokning.

Max antalet är som följer: Mangetti = 08. Neuras = 12 Kanaan = 12

NEURAS Wine & Wildlife Estate :
Neuras är ett utav forskningsprojekten som du kan vara med på. Neuras ligger ca 80 km från de världsberömda sanddynerna i Sossusvlei och här får du bland annat uppleva Namibias natur och ökenlandskap, lära dig om ekosystemet i denna miljö som är fashinerande och lärorik. Hjälpen från volontärer är avgörande för detta projekt och hjälpen de du bidrar med betyder mycket. I tillägg till att Neuras är hem till forskningsteamet så har du även vinproduktion i området. Detta är en utav 3 vinproduktioner i Namibia. Det ger en hjälpsam intäkt för att kunna bedriva forskningsarbetet i området och som volontär får du vara med på delar utav produktionen då allt görs för hand och hjälpa till med att göra vin. 1998 köpte ett par gården som ligger i Neuras för att producera vin. Neuras har sedan dess blivit känt som den " torraste vingården i världen".

Teamet du som volontär är med ger dig möjligheter till att ta en dagstur till Sanddynerna i Sossusvlei som helt klart är ett " måste" när man är i Namibia. Man betalar en liten avgift till koordinatorn på plats. Det ligger ca 1 timme från Neuras.


Huvudfokus i forskningen är på Zebra och Schakal. Målen med forskningen på Zebra och Schakalen är som följer:

En mänsklig karnivor konflikt relaterad fråga om boskap som dödas av Schakaler.
Som ett icke äventyrat djur är många jordbrukares inställning till dem "förbrukningsbara" och använder "call and shoot" eller andra dödliga metoder för borttagning för att upphöra med eventuella hot mot deras boskap. Neuras vill försöka analysera säsongens närvaro av schakaler på lantgårdar runt Neuras och se om nya protokoll kan utvecklas för att skydda boskap genom hela året.


En human-wildlife-konfliktrelaterad fråga om jordbruk i ett område med hög densitet i Hartmanns bergsebra.
Som en konkurrerande art för betning i Neurasområdet väljer många jordbrukare att skjuta Bergs Zebran här som vanlig köttkälla. Även om det verkar som om det finns ett stort antal Zebror i området, vet vi inte om den här höga nivån har någon effekt på det totala befolkningsantalet. Som en listad "sårbar" art kontrolleras jakt på Zebran med tillstånd, men det finns många meningsskiljaktigheter om denna status, med tanke på överflödet här.


Några utav Neuras arbetsuppgifter:

Dagarna är varierande och startar tidigt. Som volontär kommer du tätt inpå djurens naturliga element men du kommer inte att kunna ta på djuren. Du kommer jobba med ett proffesionellt team och eftersom ni är en liten grupp kommer du få ut max utav din upplevelse. Huvudfokus är på övervakning, göra rapporter, observera och ta tillvara på djuren i området, samt hålla översikt över bestånden utav både fåglar och schakeler, zebror och andra djur. Det finns ingen tillgång till internet eller telefon när man är på detta projekt.

Du får bo på en camp där man bor i stationära safari tält och delar dem två och två. Huvudområdet har en pool samt ett område för grill. Det finns plats för max 14 deltagare.

Kanaan Desert Retreat:
Ca 2 timmar söder från Neuras ligger det nyaste forskningsområdet till Naankuse som heter Kaanan Desert Retreat. Här får du uppleva röda sanddyner, öppet landskap och fjäll. Du får uppleva den mest fantastiska omgivningen. Här finner du djur som hyena, leopard, antiloper och många andra djurarter. Kaanan är speciellt känt för sina vackra omgivningar som ger otroliga foton.
Kanaan har blivit hem till ( just nu) 5 geparder som har blivit släppta igen efter rehabilitering på huvudgården Naankuse. Dessa geparder har på olika grunder inte helt fria då de har haft för lång tid med mänsklig kontakt, och chansen för att de kommer uppsöka människor för mat är stor. Naankuse har därför satt dem fria i ett större område i Kaanan så att de är i ett tryggt område men fortsatt så pass stort att de kan känna sig så fria som möjligt. Som volontär är du med på detta delprojekt och ordnar med mat, utfodrar och assisterar dem vid behov.

Dagarna är varierande och startar tidigt. Som volontär kommer du tätt inpå djurens naturliga element men du kommer inte att kunna ta på djuren. Du kommer jobba med ett proffesionellt team och eftersom ni är en liten grupp kommer du få ut max utav din upplevelse. Huvudfokus är på övervakning, göra rapporter, observera och ta tillvara på djuren i området, samt hålla översikt över bestånden utav både fåglar och geparder och andra djur.

Du får bo på en gård där du delar rum med en annan volontär.

Några utav Kaanan Desert Retreats arbetsuppgifter:

MangettiNaankuse har sedan 2008 försökt att engagera Namibias landägare och boskapsfarmare i ämnet som är den största utmaningen för bevarandet utav utrotningshotade djurarter: Människan vs Vilda djur konflikt. Den mänskliga inverkan utav våra aktiviteter på infödda djur har aldrig varit mer uppenbar än i respekt till två utav Afrikas ikoner av djur: den afrikanska vildhunden och elefanten som båda har uthärdat årtionden av lidande genom miljöförstörelse och jakt.
Som volontär kommer du att assistera forskare i att dokumentera rörelser utav vildhundar och elefanter genom att använda GPS och VHF övervaknings teknologi, rörelsekänsliga kameror och traditionella spårningstekniker.

Kom och ta dig in i livet utav världens största landdjur och en utav Afrikas hotade rovdjur.

Mangetti är uppdelat i 2 områden: Kavango Cattle Ranch en farm ägd utav regeringen i Kavango regionen i norra Namibia och i Mangetti-National Park. Totalt är det 2.000 km av nord-östra Kalahari. Bushen är tät för att tillåta även de största djuren att helt enkelt försvinna framför ögonen på dig. En stor kontrast till Kaanan i södra Namibia.

Några utav Mangettis arbetsuppgifter:

Att välja en eller flera av dessa veckor som en del utav ditt huvudprojekt är något vi rekommenderar. Du får se Namibia som inte många fått uppleva och får en otroligt lärorik tid.
Jag hade tre riktigt bra veckor! Önska jag hade haft mer tid där så att jag kunnat se ännu mer av deras verksamhet!

Emilia // Wildlife Rescue Centre

Varför Wildlife Rescue Centre med GoXplore?

  • Deltaga i djurens morgon/ förmiddags utfodring
  • Du får upplärning i djurarter och hantering på plats
  • Du får närkontakt med lejon, geparder, leoparder och många andra djur
  • Du får uppleva naturen på bästa sätt
  • Du får äta middag under stjärnhimlen med naturens ljud omkring dig
  • Du får ge omsorg till sjuka djur när det finns behov
  • Du får möjligheter till att göra utflykter i området
  • Du får gå ut och gå med stora kattdjur
  • Du får vakna upp till lejonens rytande och andra fantastiska djur
  • Du får vänner för livet med volontärer från hela världen

Boende

På huvudgården

Det finns olika boendealternativ, du får reda på vilken av dem du bor i när du ankommit till gården.


Research SitesJag vill boka! Jag har några frågor

Hästveckor

Här finns det utrymme för dig som är intresserad utav hästar och är erfaren ryttare. Detta projekt är för dig som är mycket erfaren, dvs du har god erfarenhet av hästar och ridning och gärna erfarenhet av att utbilda unga hästar.

Programmet är inte för dig som bara vill rida ut i bushen utan mera för dig som vill rida in hästar så de får ordentlig träning.

Projektet har som minimum 1 vecka och du bor tillsammans med övriga volontärer på gården. Självklart kan du kombinera hästveckorna med till exempel 1 eller flera veckor med wildlife projektet.

Här får du uppleva savannen från hästryggen. På morgonen spenderar du tid i stallet med att mocka, utfodra och träna unga och nya hästar samtidigt som du finns tillhands för att stötta oerfarna ryttare vid behov.Träningen av hästarna sker med " natural horsemanship". Denna träningsform involverar lekfullt arbete från marken och långa ridturer på savannen med de mera erfarna hästarna. Ibland finns det också föl som behöver inskolas och introduceras till mänsklig kontakt. Eftermiddagarna spenderas med utfodring , ridning och att vistas runt reservatet med hästarna.

Visum

NYHET: Från och med den 27/8 -2019 är det endast ett turistvisum som krävs för att komma in i Namibia.
Ett turistvisum gäller i 90 dagar från inrese datum.


Följande gäller:

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

Ankomst och avresa är varje måndag och torsdag året runt.
Du kan ankomma och avresa vilken tid som helst på dagen och blir upphämtad/avlämnad på flygplatsen i Windhoek, Hoseo Kutako International utav vår samarbetspartner.

Du blir upphämtad/avlämnad på flygplatsen (Hoseo Kutako International airport) och skjutsad till projektet.

Ankomst:
Måndag eller torsdag

Avresa:
Måndag eller torsdag


Priser

Prisene er ikke satt ennå. Ta kontakt for å høre mer om mulighetene neste år.

(Priset gäller till den 31/12-2020)

En flygbiljett tur & retur till Windhoek brukar kosta från ca 9500 - 10.500 SEK inklusive flygskatt. OBS! Ett flygpris stiger ju närmre avresa man bokar det. Vi ger dig en offert när du bokat dig och fått en plats reserverad.

Vad är inkluderat i priset?

Medel från frivilliga bidrar till stor del till driften utav projektet. Forskning och bevaring är kostbart men tack vare programavgiften som volontärer betalar kan projektet drivas som ett bevaringsprojekt på heltid. Som volontär bidrar du också till att se till att gården går runt och stöttar den lokala verksamheten.

OBS! Priset för researchveckan är 1.000 sek extra utöver det vanliga priset du ser så om du tex bokar 4 veckor och har 1 av de 4 på research är det 4 veckor pris plus 1.000 sek för researchveckan. Dvs 4 veckor totalt.

FLYGRESAN

Vi vet hur viktigt det är att känna tryggheten med flygresan i kombination med priset, vi skickar dig därför vår flygoffert när du betalt din handpenning. Bokar du flyget med oss har du tryggheten i att du är täckt utav resegarantin. Om du till exempel köper en flygbiljett från en annan researrangör eller via internet har du inget skydd via resegarantin, för då är det ingen paketresa. Vi håller också koll på dina flygtider samt får vi alltid reda på om flyget skulle bli försenat eller inställt och kan därför meddela dig och vår samarbetspartner.


Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Wildlife Rescue Centre

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
Bästa upplevelsen i mitt liv! Var först lite orolig om det skulle vara värt pengarna men så otroligt värt det. Bästa människorna jag någonsin träffat, fantastisk miljö och atmosfär, utmärkt och skön personal, jätteroliga aktiviteter. Allt som allt, en fullständigt PERFEKT resa, kan inte komma på en enda sak som hade gjort det bättre.

Alexander // Wildlife Rescue Centre

Aktiviteter i Namibia

FAQ

Är Wildlife Rescue Center involverade i Canned Hunting?

Nej, N/aán ku sê/Wildlife Rescue Center är inte involverade med canned hunting. Inga lejon blir sålda så detta är inte möjligt. I Namibia är det olagligt att avla stora djur i fångenskap. Gården vill ha minsta möjliga mänskliga kontakt med de stora rovdjuren som är öronmärkta till att potentiellt bli släppta i det fria. De har hittils släppt löst över 500 djur.

Hur mycket behöver jag i fickpengar?

Eftersom all kost och logi ingår i programpriset behöver du inte så mycket extra. Ca 400-500 sek i veckan högt räknat. Om du vill hitta på annat när du är ledig tillkommer det lite mera.

Hur är kommunikationsmöjligheterna på projektet?

Det finns WIFI som man köper mot Airtime det kostar 50 NAD för 35 minuter.
Den finns på 2 platser - Lapa eller Aktivitetscentret vid Bushcamp.


Vad behöver jag för vaccin?

Kontakta din vaccinationsbyrå eller husläkare för konsultation.
Projektet har som krav att man tar rabiesvaccin.
Vanligtvis brukar man ta för ,Hepatit A & B , rabies och stelkramp. Åker du till Mangetti på research november till mars är Malariatabletter rekommenderat.


Vad ska jag ha med mig för kläder?

Du kommer få en packlista med tips av oss inför din avresa.
Det är viktigt att du har med dig kläder som du inte är rädd om. Du ska jobba med djur och generellt gårdsarbete så kläderna kan bli smutsiga. Tänk shorts och linne dagtid och byxor kvällstid. Bra skor är också värdefullt.


Behöver jag en reseförsäkring

Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som täcker arbete på volontärresor. Här kan du läsa mer om vår reseförsäkring.


Försäkring

Wildlife

En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov.

När du ska iväg på en volontärresa och jobba med vilda djur i världen, är det väldigt viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. När du deltar på något av våra Wildlife-volontärsprojekt så är detta försäkringen som du ska välja.

Försäkringen är ett tillägg på vår Leva Utomlands och täcker utöver den försäkringen även när du arbetar med lejon och andra vilda djur. Vi tillhandahåller en av de få försäkringar i Sverige som täcker dig vid arbete med lejon och andra vilda djur. Pris 1490kr/månad. Kom ihåg att teckna din försäkring innan din utresa.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Namibia » Wildlife Rescue Centre

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!