1. Mating av dyr på Wildlife Rescue Centre 2. Glade barn 3. Dyr i håret 4. Aper overalt. 5. Baby apekatt 6. Skilpadder

Volontärarbete med djur i Namibia

På Wildlife Rescue Center får du närkontakt med djur och äventyr utöver det vanliga. Föreställ dig att gå ut och gå med babianer, geparder, mata lejon och leoparder det är detta du får göra här på Naankuse, en dröm blir verklighet.

Läs mer

Wildlife Rescue Centre

Covid status

Öppet!

Antingen helt vaccinerad mot covid eller negativt PCR-test som inte är äldre än 72 timmar före ankomst.

N/A'an ku SÉ ( Naankuse) ligger ca. 40 km utanför Windhoek och drivs utav en dedikerad och miljömedveten kvinna som heter Marlice van Vuuren. Hon driver detta tillsammans med sin man och familj. Marlice är känd i Namibia för att vara en miljökämpe och djurvän.Marlice är inte enbart upptagen utav naturen och djuren utan även med att kunna hjälpa det lokala stamfolket som heter San Bushmen. Projektet jobbar också med att förbättra levnadsvillkoren för San-Folket som räknas vara ett utav de äldsta folket i världen. De har bland annat en egen skola på projektet för barnen + en hälsostation.

Gården ligger i ett naturreservat som är 9300 hektar och är ett fantastiskt naturområde där man får uppleva Namibias natur på bästa möjliga sätt. Projektets mål är att beskydda och bevara naturen och inte minst djurlivet.
Deras målsättning är att gården och reservatet ska vara en trygg miljö för föräldralösa och skadade djur som behöver hjälp och rehabilitering. Den grundläggande ide´n är att vilda djur hör hemma i naturen och de har fokus på rehabilitering utav skadade djur med mål att de ska kunna släppas fria igen och leva utan påverkan eller inblandning utav människor. Men tyvärr, inte alla djur som kommer till projektet kommer att kunna släppas ut i det fria igen av olika orsaker. Dessa djur får likväl en ny chans att leva ett tryggt och bra liv på gården, och får den bästa uppföljningen och omsorgen som de kan få. Många av djuren som kommer till gården kommer dit för att de blivit skadade, blivit föräldralösa, har varit husdjur eller har varit i fångenskap under dåliga förhållanden utan möjlighet till att klara sig på egen hand i naturen. Ingen av dessa djur hade kunnat överleva i naturen om dom inte fått komma till Naankuse och fått omsorg, mat, medicin osv. Finns det möjlighet för djuren att bli 100% rehabiliterade så att de kan klara sig på egen hand i det fria så är det alltid första alternativet. Man vill inte ha djur på reservatet som kan klara sig på egen hand.

Inga djur blir avvisade och projektet vill skydda och hjälpa djuren oavsett djurart. En liten fågel har lika stor betydelse som ett lejon. Alla djur har samma värde och alla får en ny chans hos Naankuse.

Som volontär får du uppleva att du är en del utav ett seriöst och duktigt team som sätter all sin tid till bevaring utav naturen och till djuren. Du får möjligheten att jobba hands-on med djur som behöver omsorg och aktivering. Du har också möjligheten att kombinera din tid med små projekt som att jobba med hästar, jobba på skolan som är startat till barnen av San-folket eller att vara med research teamet. Projektet har också som mål att lära lokalbefolkningen om hur viktigt det är att bevara miljö, natur och djurlivet.

Projektet är populärt och blir därför fullbokat tidigt. Minimum längd är 2 veckor , de flesta volontärer brukar ta 4-6 veckor. Man kan vara på projektet upp till 3 månader totalt.

The Clever Cubs School

Projektet startade 2009 en skola på området för barnen till de som jobbar på gården. Som volontär på Naankuse kan en del utav uppgifterna under projekttiden vara att hjälpa till på skolan och assistera läraren vid behov. Skolan blev öppnad som ett skoltillbud till San-barnen så att de har möjlighet till att gå i skolan något de inte hade fått annars. Föräldrarna jobbar på gården och i reservatet medans barnen går på den lokala skolan. Skolan är också gratis så att alla ska få möjlighet till en skolgång. Skolan ger barnen möjlighet till engelska, matte, konst, formgivning, sport och miljömedvetenhet. Samt att de lär sig läsa och skriva. Projektet jobbar också för att de äldre barnen efterhand ska få möjlighet till att gå i skola i Windhoek för att kunna fortsätta sin utbildning. San-barnen är kända för att vara väldigt tillmötesgående, vänliga och entusiastiska. Barnen älskar att möta nya människor och att lära sig nya saker och det är omöjligt att inte bli smittad utav deras otroliga entusiasm och stora leenden. Här kan du välja att vara veckovis, det kan styras in när du kommit fram.

Vem kan delta?
För att delta på programmet ska du vara över 18. De flesta som reser är mellan 18-35 år. Det är viktigt att du tycker om djur, har god fysik och inte är rädd för att ta i. Eftersom projektet hanterar vilda djur är det viktigt att du är flexibel. Ingen dag är den andra lik i djurens värld.

Klimat & Hållbarhet
Våra samarbetspartners i Namibia har ett brett utbud av miljövänliga aktiviteter som:

Några snabba fakta om Wildlife Rescue Centre
Passar för18 år eller äldre
KvalifikationerInga förkunskaper krävs
LängdFrån 2 veckor till 12 veckor
AnkomstplatsWindhoek
Antal deltagare60 inklusive 14 på respektive forskningsstation
Borde beställasMinst 2 månader innan tänkt avresa
Volontärarbete med djurGårdsarbeteMiljövårdVolontärarbete med barnHästarNärkontakt med djurSjukvårdFamiljevänlig
Jag vill boka! Jag har några frågor
Jag hade tre riktigt bra veckor! Önska jag hade haft mer tid där så att jag kunnat se ännu mer av deras verksamhet!

Emilia // Wildlife Rescue Centre

Projekt

Gården är stor och det finns många olika djurarter på gården och varje djur är lika viktigt som det andra. Det kommer regelbundet in flera djur som behöver hjälp och uppgifterna kommer att vara många och varierande. Du kommer inte att gå sysslolös här då det alltid finns något att göra.

Som volontär får du möjligheten att jobba hands on med bland annat babianer och andra djur på projektet. Du får lära dig om deras beteende och lära dig om de olika djurarterna. Vid de tillfällen som det finns ungar på projektet får du lära dig om hur du tar hand om dem och hur du ska mata dem och ge dem omsorg. Du får hjälpa till när det finns sjuka djur och du får lära dig från de anställda hur du med din hjälp kan bevara det afrikanska djurlivet och ekosystemet. Målet med projektet är att kunna sätta de djur fria som kan bli släppta fria så att de kan fortsätta att leva utan påverkan eller inblandning utav människor. De djuren som inte kan släppas fria igen vill projektet göra det så fritt som möjligt för dem på plats så att de kan fortsätta att leva sina liv i en trygg omgivning. De som jobbar på projektet kommer att ge dig insikt och undervisning i hur man tar vara på varje djur då de alla har olika behov. De djuren som skall bli åter introducerade igen till det fria kommer du att ha mindre kontakt med då projektet vill att de ska vara så vilda som de lär sig att vara.

Möjliga arbetsuppgifter:

Förbehåll: antal djur , ålder och art kan variera.


Som Volontär startar du tidigt på morgonen när du gör dig redo för att därefter möta resten av gruppen för frukost när ni planerar resten av dagen. Det är viktigt att vara flexibel när man arbetar med djur. Några dagar kan bli längre medans andra kan bli kortare. Arbetstiden varierar därför från dag till dag. Av och till kanske man tar en paus om det är för varmt ute.

På helgerna är det förberedelser av mat, städa hos djuren och lite andra saker som behöver göras- efter det är det vanligtvis fritid för volontärerna och det finns massor med möjligheter till vad man kan göra. Lördag är dagen då man brukar hitta på något kul på gården. Eller så kan du välja att gå på en bush walk i reservatet, ta med en av hästarna på en ridtur, bada i poolen, spela fotboll eller helt enkelt bara slappa.

På söndagen arrangeras det som regel en tur in till Windhoek där du har möjlighet att gå på internet café, shoppa eller bara kolla runt. Om du önskar lite mer lyx kan du välja att bo på lodgen som finns på reservatet om det finns lediga rum. Detta beror helt på om det finns plats och man betalar för uppgraderingen och då får en eller två nätter.

Researchprojekt:
Du har också möjlighet att vara med på research-programmet under din tid. Då får du möjligheten att resa söderut eller norrut i Namibia och jobba tillsammans med research-teamet. Där får du en utmärkt möjlighet att uppleva mera av landet. Läs mer under fliken research.

This is Africa

Kom ihåg att i Afrika kan saker ändra sig. Tid och fakta är flexibla begrepp och du kommer att möta fenomenet "African Time". Bli inte frustrerad när en tidpunkt blir försenad- det kommer att ske ofta. Luta dig tillbaka och go-with-the-flow. Du kommer att höra uttrycket TIA. Det används ofta och står för :This is Africa.

Tiden förklarad med ett leende :-)Skicka denna sidan till mig som PDF

Research Vecka

Som volontär på Wildlife Rescue Centre har du möjlighet att kombinera projektet med 1 eller flera veckor på deras researchprogram i Neuras , Kanaan eller TimBila. Dvs att du reser till exempel 4 veckor så kan du ta 3 veckor på huvudprojektet och 1 vecka på research. På det sättet får du ut MAX utav att uppleva Namibia och själva volontärprogrammet.

Det är en fantastisk upplevelse och du får lära dig otroligt mycket.

Om du vill delta på research programmet under tiden du är där så är det 3 olika platser man kan åka till. Det är minimum 1 vecka per research. Du blir en del av teamet som jobbar med dessa projekt och assisterar i de varierande uppgifterna. Man kan säga att dessa 3 sidoprojekt är en förlängning utav det som man jobbar med på själva gården. Du kommer få möjlighet att observera rovdjur och andra djur i området och bidra till att viktig information blir insamlad och rapporterad vidare. Detta är viktigt information som till exempel används till att dämpa konflikter mellan människor och djur i Namibia.

Dessa delprojekt körs med 7 dagars rotation med transport till och från Naankuse ( huvudgården) .
De roterar går från lördag till lördag. Som volontär har du möjlighet till att använda 1 eller flera veckor av ditt uppehälle till att vara med på detta. Du kan välja att anmäla det till oss innan avresa eller efter att du ankommit till projektet. Det är viktigt att du vet att det är platsbegränsningar till båda del projekten så vi rekommenderar dig att boka upp det innan avresa i samband med din bokning. Annars riskerar du att det är fullt. Du kan också välja att enbart vara med i research projektet detta uppger du i så fall vid bokning.


NEURAS Wine & Wildlife Estate :
Neuras är ett utav forskningsprojekten som du kan vara med på. Neuras ligger ca 80 km från de världsberömda sanddynerna i Sossusvlei och här får du bland annat uppleva Namibias natur och ökenlandskap, lära dig om ekosystemet i denna miljö som är fashinerande och lärorik.
Teamet du som volontär är med ger dig möjligheter till att ta en dagstur till Sanddynerna i Sossusvlei som helt klart är ett " måste" när man är i Namibia. Man betalar en liten avgift till koordinatorn på plats. Det ligger ca 1 timme från NeurasNågra utav Neuras arbetsuppgifter:

Dagarna är varierande och startar tidigt.

Du bor på en camp där man bor i stationära safari tält och delar dem två och två. Huvudområdet har en pool samt ett område för grill.

Kanaan Desert Retreat:
Ca 2 timmar söder från Neuras ligger Kaanan Desert Retreat. Här får du uppleva röda sanddyner, öppet landskap. Du får uppleva den mest fantastiska omgivningen. Här finner du djur som hyena, leopard, antiloper och många andra djurarter. Kaanan är speciellt känt för sina vackra omgivningar och att sova under bar himmel är en upplevelse som du bär med dig hela livet.

Dagarna är varierande och startar tidigt. Som volontär kommer du tätt inpå djurens naturliga element men du kommer inte att kunna ta på djuren. Du kommer jobba med ett proffesionellt team och eftersom ni är en liten grupp kommer du få ut max utav din upplevelse. Huvudfokus är på övervakning, göra rapporter, observera och ta tillvara på djuren i området, samt hålla översikt över bestånden utav både fåglar och geparder och andra djur.

Du får bo på en gård där du delar rum med en annan volontär.

Några utav Kaanan Desert Retreats arbetsuppgifter:

TimBila Nature Reserve


Ett 30.000 hektar reservat är det nyaste utav reservaten Naankuse har. Lokaliserat i västra Namibia ligger TimBila som är hem till ett stort antal vilda djur.Några av TimBilas arbetsuppgifter


Helt fantastiskt ställe att få komma på! Ska definitivt tillbaka dit igen!

Therese // Wildlife Rescue Centre

Varför Wildlife Rescue Centre med GoXplore?

  • Deltaga i djurens morgon/ förmiddags utfodring
  • Du får upplärning i djurarter och hantering på plats
  • Du får närkontakt med lejon, geparder, leoparder och många andra djur
  • Du får uppleva naturen på bästa sätt
  • Du får äta middag under stjärnhimlen med naturens ljud omkring dig
  • Du får ge omsorg till sjuka djur när det finns behov
  • Du får möjligheter till att göra utflykter i området
  • Du får gå ut och gå med stora kattdjur
  • Du får vakna upp till lejonens rytande och andra fantastiska djur
  • Du får vänner för livet med volontärer från hela världen

Boende

På huvudgården

Det finns olika boendealternativ, du får reda på vilken av dem du bor i när du ankommit till gården.


Jag vill boka! Jag har några frågor

Hästveckor

Här finns det utrymme för dig som är intresserad utav hästar och är erfaren ryttare. Detta projekt är för dig som är mycket erfaren, dvs du har god erfarenhet av hästar och ridning och gärna erfarenhet av att utbilda unga hästar.

Programmet är inte för dig som bara vill rida ut i bushen utan mera för dig som vill rida in hästar så de får ordentlig träning.

Projektet har som minimum 1 vecka och du bor tillsammans med övriga volontärer på gården. Självklart kan du kombinera hästveckorna med till exempel 1 eller flera veckor med wildlife projektet.

Här får du uppleva savannen från hästryggen. På morgonen spenderar du tid i stallet med att mocka, utfodra och träna unga och nya hästar samtidigt som du finns tillhands för att stötta oerfarna ryttare vid behov.Träningen av hästarna sker med " natural horsemanship". Denna träningsform involverar lekfullt arbete från marken och långa ridturer på savannen med de mera erfarna hästarna. Ibland finns det också föl som behöver inskolas och introduceras till mänsklig kontakt. Eftermiddagarna spenderas med utfodring , ridning och att vistas runt reservatet med hästarna.

Visum

Följande gäller för ett turistvisum

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

Ankomst och avresa är varje måndag och torsdag året runt.
Du kan ankomma och avresa vilken tid som helst på dagen och blir upphämtad/avlämnad på flygplatsen i Windhoek, Hoseo Kutako International utav vår samarbetspartner.

Du blir upphämtad/avlämnad på flygplatsen (Hoseo Kutako International airport) och skjutsad till projektet.

Ankomst:
Måndag eller torsdag

Avresa:
Måndag eller torsdag


Priser

Startdatum 2022 Pris
2 veckor 13250
3 veckor 18500
4 veckor 23750
5 veckor 29000
6 veckor 34250
7 veckor 38550
8 veckor 42050
9 veckor 45750
10 veckor 49850
11 veckor 53850
12 veckor 57650
Kanaan/TimBila/Neuras Research 1 uke 6100

(Priset gäller till den 31/12-2022)

Från 1/1.2022 är det obligatoriskt att man har projektets kläder när man jobbar på Naankuse.
Du kommer att få en uppsättning av dessa kläder på plats .
Vill du har mer än en uppsättning finns det att köpa köpa T-Shirt ( ca 60 sek) och byxor ( ca 300 sek).
Jacka är valfritt och kostar ca ( 340 Sek)

Vad är inkluderat i priset?

Medel från frivilliga bidrar till stor del till driften utav projektet. Forskning och bevaring är kostbart men tack vare programavgiften som volontärer betalar kan projektet drivas som ett bevaringsprojekt på heltid. Som volontär bidrar du också till att se till att gården går runt och stöttar den lokala verksamheten.

FLYGRESAN

Ankomstort i Namibia: Windhoek.

En del av din resa innefattar även flygresor.
Som deltagare köper du en egen flygbiljett för att ankomma till din destination.
Vi screenar noggrant din flygbokning tillsammans med dig så att du har rätt villkor i den flygbiljett du väljer att boka.

Boka inga flygbiljetter klart innan vi bekräftat din plats på projektet samt att vi tittat på reglerna till flyget tillsammans med dig så att du har rätt förutsättningar för din flygresa.

Du får mera information av oss när du bokat ditt volontärprojekt.


Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Wildlife Rescue Centre

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
Helt fantastiskt ställe att få komma på! Ska definitivt tillbaka dit igen!

Therese // Wildlife Rescue Centre

Aktiviteter i Namibia

FAQ

Är Wildlife Rescue Center involverade i Canned Hunting?

Nej, N/aán ku sê/Wildlife Rescue Center är inte involverade med canned hunting. Inga lejon blir sålda så detta är inte möjligt. I Namibia är det olagligt att avla stora djur i fångenskap. Gården vill ha minsta möjliga mänskliga kontakt med de stora rovdjuren som är öronmärkta till att potentiellt bli släppta i det fria. De har hittils släppt löst över 500 djur.

Hur mycket behöver jag i fickpengar?

Eftersom all kost och logi ingår i programpriset behöver du inte så mycket extra. Ca 400-500 sek i veckan högt räknat. Om du vill hitta på annat när du är ledig tillkommer det lite mera.

Hur är kommunikationsmöjligheterna på projektet?

Det finns WIFI som man köper mot Airtime det kostar 50 NAD för 35 minuter.
Den finns på 2 platser - Lapa eller Aktivitetscentret vid Bushcamp.


Vad behöver jag för vaccin?

Kontakta din vaccinationsbyrå eller husläkare för konsultation.
Projektet har som krav att man tar rabiesvaccin.
Vanligtvis brukar man ta för ,Hepatit A & B , rabies och stelkramp.


Vad ska jag ha med mig för kläder?

Du kommer få en packlista med tips av oss inför din avresa.
Det är viktigt att du har med dig kläder som du inte är rädd om. Du ska jobba med djur och generellt gårdsarbete så kläderna kan bli smutsiga. Tänk shorts och linne dagtid och byxor kvällstid. Bra skor är också värdefullt.


Behöver jag en reseförsäkring

Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som täcker arbete på volontärresor. Här kan du läsa mer om vår reseförsäkring.


Försäkring

Wildlife

En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov.

När du ska iväg på en volontärresa och jobba med vilda djur i världen, är det väldigt viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. När du deltar på något av våra Wildlife-volontärsprojekt så är detta försäkringen som du ska välja.

Försäkringen är ett tillägg på vår Leva Utomlands och täcker utöver den försäkringen även när du arbetar med lejon och andra vilda djur. Vi tillhandahåller en av de få försäkringar i Sverige som täcker dig vid arbete med lejon och andra vilda djur. Pris 1490kr/månad. Kom ihåg att teckna din försäkring innan din utresa.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Namibia » Wildlife Rescue Centre

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!