Frida på Ranch Nya Zeeland

Den 24e augusti 2018 var det dags.
Jag hade under många månader planerat, längtat, packat, känt nervositet, varit både rädd och exalterad inför det som skulle komma att bli mitt livs hitintills största äventyr. Jag satte mig på planet till Nya Zeeland med förhoppningen att det skulle bli en livsförändrande upplevelse, men också utan att ha för mycket specifika förhoppningar på resan. Efter en lång flygresa var jag äntligen på plats i Auckland. Fick två dagar på mig att landa där innan det var dags att bege mig mot gården. Att ha en introduktion med GoXplores Samarbetspartner i Auckland och ett par dagar att sova bort lite jetlag och förbereda mig inför gårdsvistelsen var en väldigt skön start. Jag bodde på ett bra och centralt hostel där jag träffade på två andra personer som hade landat i Auckland samma dag och som också skulle jobba på gård via GoXplore. Kändes trevligt och tryggt att ha några i samma sits att prata med de första dagarna.


Två dagar senare begav jag mig mot gården där jag skulle spendera nästkommande tre månader. Flyg och buss tog mig till min destination nere på sydön. Utan att ljuga så var de första dagarna rätt så tuffa. Det är en omställning att komma till ett nytt land, lära känna en ny familj och en helt ny tillvaro samtidigt som du är jetlaggad och väldigt långt hemifrån allt som känns tryggt och säkert. Jag intalade mig själv att allting som jag kände var helt normalt och en del i processen att göra en sådan här resa, vilket jag också fick väldigt rätt i.

Där var tuffa dagar även senare under gårdsvistelsen, men samtidigt får man också tänka att vilken vardag har inte tuffa dagar emellanåt? För livet på gården blir vardag. En annorlunda vardag än den man normalt sett lever där hemma, men en extremt lärorik och givande sådan. Jag har fått göra så mycket saker som jag aldrig någonsin trodde att jag skulle få möjlighet att testa på. Fött upp kycklingar, blivit bästa vän med en tupp, lärt mig koka marmelad och tillaga fetaost, varit med och tränat både unghästar och föl, klippt får, byggt nya hagar till djuren, gosat med lamm och griskultingar och mycket mycket mer. Det var stundtals långa dagar och hårt arbete, men en väldigt nyttig upplevelse överlag. Jag tyckte Ranchstay Nya Zeeland var ett väldigt bra program för att få se landet och uppleva kulturen på ett annat sätt än som turist. Du får en möjlighet att lära känna landet på djupet och se en annan kultur än den du är van vid. En väldig bra start för att känna sig bekväm på ny mark.


Familjen jag bodde hos var ett äldre par som hade tre vuxna barn. Ett av barnen bodde fortfarande hemma men resterande var utflyttade och hade i sin tur egna barn. Två katter, ca 15 hästar, ca 10 grisar och massor av får och höns. Där var en annan tjej från Tyskland på samma program och under samma tid som jag, vilket jag uppskattade mycket. Vi blev väldigt goda vänner under den här tiden och umgicks nästintill hela dagarna under min gårdsvistelse. Dagarna började ca 09.30 för oss med jobb, vilket gav mig som älskar att träna en möjlighet till att göra detta på morgonen innan arbetsstart. Dagarna var extremt varierande med allt från jobb med djuren, utfodring och mockning till trädgårdsarbete, målning och städning. Ridning fick jag främst sköta på sena eftermiddagarna eller efter arbetet, men jag fick rida så många dagar jag ville. På kvällarna åt vi ofta mat tillsammans med kvinnan i huset. Lite senare under gårdsvistelsen fick jag och den andra tjejen tillgång till bil, vilket gav oss en större möjlighet att utforska mycket utav omgivningarna efter arbetstid.

Jag jobbade på gården i ca tre månader, vilket för mig kändes som en ganska lagom tidsperiod. När mina tre månader hade gått var det absolut en konstig känsla att lämna gården (tiden går verkligen extremt fort när man väl är på plats), men samtidigt så var jag väldigt taggad på att få se mer utav detta fantastiska land och uppleva allt man läst och drömt om. Jag spenderade ca en månad med att resa runt. Nya Zeeland är verkligen ett land ur sagorna och efter att ha spenderat 4 månader där så vill jag inget annat än att åka tillbaks. Naturen, äventyren, människorna – allting är verkligen på topp. Jag reste med KiwiExperience, något som jag tyckte var ett jättebra sätt att ta sig runt på. Enkelt, lätt att träffa nya människor, kunniga guider, bra destinationer och framförallt så himla många roliga stunder och upplevelser tillsammans med människorna jag mötte längs med vägen. Jag har lärt känna så många nya människor som jag förhoppningsvis kommer att ha kontakt med livet ut.

Min resa till Nya Zeeland och programmet Ranchstay är verkligen en upplevelse jag kommer att bära med mig livet ut. Jag tycker att allt har fungerat väldigt bra och det var väldigt skönt att boka via GoXplore. Hela vägen har det känts tryggt och som att där finns människor som stöttar en längs med vägen. Uppstår det problem så går det att få bra rådgivning och bra tips för hur man ska reda ut situationen, så du känner dig aldrig ensam. Allt har skötts professionellt och på ett enkelt sätt, vilket jag har uppskattat väldigt mycket. Jag rekommenderar definitivt programmet Ranchstay Nya Zeeland till alla er som funderar på det. Gör det och våga – ni kommer inte att ångra er!


Reseberättelser från 2019

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Ranchstay Nya Zeeland.

Hem » Reseberättelse » Frida på Ranch Nya Zeeland

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!