Australiens östkust på fem minuter

Hej!

Jag heter Julia Norlin och jag är en 23-årig tjej som på senaste år har klivit ut ur min trygghetszon och kastat mig ut i världen. Efter att ha bott i Los Angeles i 4 år bestämde jag mig för att prova en ny destination, nämligen spektakulära Australien. Här kommer jag att dela med mig av mina bästa tips om du planerar att bosätta dig och jobba i Australien!

Min resa började i Sydney för drygt 6 månader sedan vilket var mitt första stopp på min 2-månaders långa backpacking-resa längs östkusten. Australien är verkligen ett fantastiskt land och har mycket att erbjuda; surfing i världsklass, vita stränder, trevlig lokalbefolkning och soligt väder i princip året om. Kort och gott så var planen att först resa längs östkusten och sedan bosätta mig på den plats som jag trivdes bäst på och jobba genom ett Working Holiday visum. Jag reste under Australiens två bästa sommarmånader och besökte totalt 13 platser. Mina tre höjdpunkter var när jag campade på Fraser Island, surfade i solnedgången i Noosa och när jag dök för första gången i Stora barriärrevet.

Nedan har jag delat med mig av några tips om toppdestinationerna på Australiens östkust enligt mig samt rekommendationer till de som funderar på att göra en liknande rutt.

Melbourne och Victoria

Man kan göra så otroligt mycket i Melbourne så jag ska fatta mig koncist. Här finns det många unika och häftiga barer och mysiga marknader. Melbourne är verkligen en perfekt stad för dig som är en riktig "foodie" eller en kaffesnobb då både mat och dryck är i världsklass. Staden har även fascinerande gatukonst och det finns alltid någonting nytt att upptäcka runt hörnet.

Melbourne är beläget i delstaten Victoria där det finns mycket att upptäcka och se som vindistrikten Yarra Valley och Mornington Peninsula. Great Ocean Road är även belägen i Victoria och jag rekommenderar definitivt att hyra en bil och köra längs den slående vackra kusten. Inte långt från Great Ocean Road ligger nationalparken Grampians som lockar besökare från hela världen året om. Sammanfattningsvis om du har Melbourne som utgångspunkt så får du inte missa att det finns fantastisk natur, surfing och olika sevärdheter i Victoria.


12 Apostles i Victoria


Vinprovning i Mornington Peninsula

Sydney

Sydney är en storstad med mycket att erbjuda. Något som jag inte visste om förrän jag flyttade till Australien är att det är en stor rivalitet mellan vilken storstad som är bäst om man jämför Sydney med Melbourne. Logiskt sätt så tycker de som bor i Melbourne att det är den bästa staden och vice versa. Sydney har väldigt fina stränder, historiska sevärdheter och har en hög standard på det mesta. På min första vistelsedag i Sydney såg jag Operahuset samt Harbor Bridge och det var först då som jag verkligen kände att jag befann mig i Australien. Sydney är stort så kan det vara svårt att hinna med att se allt på ett kort tidsschema. Jag rekommenderar minst ett besök till välkända Bondi Beach samt den lugna strandorten Manly. Sydney är dock väldigt dyrt så det kan vara bra att ha sparat en del pengar innan man besöker staden för att uppleva den till fullo.


Operahuset i Sydney

Byron Bay

Australia Day inträffar den 26:e januari och det är Australiens nationaldag. Alla australiensare blir lite smått tokiga och har kläder och ansiktsmålningar i Australiens alla färger för att fira sitt lands födelsedag. Jag befann mig i Byron Bay under Nationaldagen och det var en upplevelse utan tvekan! Dagen bestod av typiska "Aussie barbecues" i strålande solsken och dags-och kvällsfester i alla hörn och kanter. Byron Bay är känt för att ha en väldigt avslappnad atmosfär där man kan surfa, ta det lugnt på stranden eller njuta av en uppfriskande drink på en av de lokala barerna. Till min stora förtjusning är yoga även väldigt populärt i Byron Bay. Många befinner sig i Byron Bay under Australia day just på grund av det breda utbudet av barer och festligheter. Om du är i Australien kring den 26:e januari rekommenderar jag att du bokar boende tidigt var du är befinner dig då det mesta är helt fullbokat kring just Nationaldagen.


Soluppgång i Byron Bay följt av morgonyoga

Noosa

Om du gillar surfing, långa stränder och en småstadskänsla är Noosa den perfekta platsen för dig. Noosa är belägen på The Sunshine Coast där det är behagliga temperaturer i princip året om. Många australiensare åker hit på semester just för att koppla av och komma bort från den stressiga vardagen eftersom Noosa har en lugn och stressfri omgivning med slående vacker natur, bra surfing och trevliga caféer och restauranger. Det finns även en stor nationalpark att besöka, perfekt om du gillar dagsutflykter och att hajka. Det jag gillade mest med Noosa var den trevliga lokalbefolkningen och den dagliga surfingen.


Surfing i Noosa på en måndagseftermiddag

Fraser Island

Världens största sandö, Fraser Island, är en favorit bland många backpackers och solo resenärer. Här kan man åka jeepturer på kritvita stränder, flyga helikopter från stranden och simma i klarblått vatten. Jag hade köpt en guidad grupptur veckor i förväg som blev en succé. Vi var ett stort gäng svenskar, tyskar och norrmän som spenderade 3 dagar och två nätter på Fraser Island. Då ön är belägen långt ifrån närmsta stad så det kändes verkligen att man var mitt i naturen, det var stjärnklart varje kväll och man kunde dagligen höra vågorna brusa in mot stranden. Det fanns även en hel del vilda djur på ön. En tumregel i Australien som fungerar bra hittills är följande: stör inte djuren, så stör de inte dig. Det är även en bra idé att hålla ihop i grupp och inte vandra runt själv, samt att verkligen lyssna guidens rekommendationer.


Helikoptertur och jeeptur i solnedgången på Fraser Island

Whitsundays

Magiska Whitsundays öarna är belägna en bit utanför Airlie beach i norra delen av Australien. Att segla runt genom dessa vackra öarna är något som jag rekommenderar alla att göra om man har chansen. Whitehaven beach är en känd strand som ligger i Whitsunday där många filmer har spelats in. Omgivningen är helt unik och kan inte jämföras med någon annan strand i världen. Här spenderade jag två dagar och två nätter på en segelbåt med en grupp andra backpackers. Att äta god mat och ha havet som omgivning med gott sällskap är de rätta ingredienserna till en perfekt helg enligt mig. Om din budget endast räcker till en tur så skulle jag definitivt välja att segla på Whitsundays öarna.


Whitehaven beach och snorkling i Whitsundays

När jag blickar tillbaka på de två månaderna som soloresande backpacker så gick tiden oerhört snabbt. Men som man brukar säga, tiden går fort när man har roligt!

Jag är nuvarande bosatt i Melbourne sedan fyra månader tillbaka och om ni är intresserade av att få mer tips och inspiration om Australien så kan ni följa min pågående resa på Instagram under namnet @julia.norlin.

"Be Brave. Take Risks. Nothing can substitute Experiences".

Reseberättelser från 2018

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Work & Travel Australien.

Hem » Reseberättelse » Australiens östkust på fem minuter

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar