Emelies reseberättelse från Australien

Jag heter Emelie Sköld, är 19 år och kommer ifrån en liten håla nära Jönköping i Småland. Efter gymnasiet valde jag att åka till Australien med min kusin till sällskap. Jag har egentligen aldrig drömt om att åka dit men när jag fick iden presenterad för mig så kändes det helt rätt. Stränder, sol och massa äventyr lät ju inte helt fel! Att resa med GoXplore kändes rätt självklart från början i och med att jag hört talas om dem på flera mässor. Och sen är det alltid skönt att ha någon som hjälper en både innan och under resan när man är så långt hemifrån. Vi fick hjälp med visum och allt annat jobbigt som man inte orkar ta tag i själv så allt var väldigt smidigt inför avresan.

Den 8 september 2012 gav vi oss av och sen spenderade jag sju månader i det underbara landet Down under. Efter en väldigt lång flygresa fick vi gå på ett infomöte på WTC kontoret i Sydney och fick massa bra info om allt möjligt. Dock var man något trött så allt fastnade inte men de finns alltid tillgängliga för frågor så det var inga problem. Jag började jobba ganska direkt och fick hjälp av deras arbetsförmedling. Hade totalt fem jobb under min tid där och det är hyfsat lätt att få jobb. Det beror lite på vilken tid man vill jobba, vissa månader vill i princip alla jobba och då är det förstås svårare att få jobb. Men om man inte ger sig så ska det inte vara några problem att få jobba lite. Jag hade mest fabriksjobb där jag packade kläder och presentkort. Dessutom har jag dekorerat julgranar, en lite udda merit att skriva på mitt CV. Det är roligare att jobba i Australien för man träffar en massa andra backpackers som man byter erfarenhet med, jag träffade många härliga människor på mina jobb som jag umgicks en del med även på fritiden.

Själva resandet är givetvis det roligaste under resan. Jag började med Surf Camp som jag bokade via GoXplore hemifrån. Det var en av resans höjdpunkter och där träffade jag helt underbara personer som jag stötte på lite överallt under resans gång. Så Surf Camp rekommenderar jag starkt!

Jag gjorde även den "obligatoriska" östkusten som nästan alla backpackers gör. Jag åkte från Sydney till Cairns med massa stop på vägen. Där är Greyhound bussarna perfekta eftersom man kan köpa ett pass från Sydney till Cairns eller tvärtom och så får man stanna vart man vill på vägen. Väldigt smidigt! Man träffar väldigt många människor och man kan räkna med att få många nya vänner.

Jag kan inte välja en höjdpunkt under resan för de är så många men några av dem är Surf Camp, Extreme Rafting, Stora Barriärrevet och Whitsundays. Australien är ett väldigt häftigt land som inte liknar något annat. Det är sådana häftiga kontraster hela tiden. Utanför storstaden Sydney ligger Blue Mountains med sin underbara natur och sen har vi Barriärrevet och regnskogar i norr och öken i mitten. Man kommer inte ångra sig om man åker till Australien, du kommer aldrig se något liknande! Det är ett väldigt säkert land att vistas i. Jag kände mig aldrig orolig inför min säkerhet utan föräldrarna kan slappna av för det är som att vara i Sverige ungefär. Och Australiensarna är helt underbara. Att träffa de typiska surfkillarna som är väldigt "relaxed" och bara chillar är så långt ifrån den typiska svensken man kan komma.

Under mina sju månader hade jag så sjukt roligt! Självklart möter man många utmaningar men det är bara positivt tycker jag. Jag har vuxit som människa och har fått större förståelse över vem jag är. Så jag kan rekommendera alla som inte riktigt vet vad de vill göra med livet att åka till Australien och bara njuta. Sju månader är nästan lite för länge, jag skulle nog välja fyra-fem om jag åkte igen. Det går inte att föreställa sig hur det är att vara backpacker i Australien, man måste helt enkelt uppleva det själv. Men jag kan säga såhär; du kommer ha the time of your life!

Lite bilder från Emelies resa

Reseberättelser från 2013

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Work & Travel Australien.

Hem » Reseberättelse » Emelies reseberättelse från Australien

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar