Robert jobbade en säsong i Kanada

Robert är en glad person. En smula skruvad och en smula galen, men på ett positivt sätt! Han har dock inte alltid varit så och ibland tar han sig tid till att slappna av, men inte länge, för han gillar att alltid ha något på gång. Robert är uppväxt i Luleå men har under de senaste 10 åren av sina 23 varit folkbokförd i Stockholm. Ända sedan han tog studenten har inte Universitet eller vidare studier lockat särskilt mycket, Robert gillar äventyr! Så han reste iväg till Australien och Malaysia i 7 månader. Därefter har han haft många olika jobb på spridda orter. Lärarvikarie, BlackJack-dealer, Gröna Lundare, Biograf-värd m.fl. Nu har dock resfebern kommit åter igen, vad blev det denna gången? Jo, vintersäsong i Kanada och en tripp till USA!

Hej Robert, hur leker livet på andra sidan atlanten?

Hejsan! Här leker livet som aldrig förr, med många spännande äventyr av olika slag.

Vad gör du just nu i Kanada?

Jag arbetar i Lake Louise som liftgubbe, eller med ett finare uttryck "Lift Operator" och det är helt fantastiskt. Jag åker Snowboard näst intill varje dag och jobbar alltid utomhus vilket resulterar i en snygg Goggle-tan. På mina lediga dagar när jag inte åker snowboard eller är ute på hike, så hittar ni mig nog med ett par öl och ett par vänner i solen.

Många känner till Whistler, men du har hamnat i Lake Louise, vad är så unikt med det?

Det är många saker som är unikt med Lake Louise! Jag sökte i första hand efter arbete i Whistler då det var den ända skidorten jag kände till i Kanada. När det visade sig att det fanns bättre jobbmöjligheter i Lake Louise hoppade jag på ett tåg jag inte visste var det bar av. Ett äventyr väntade! Nu när säsongen närmar sig sitt slut kan jag defenitivt säga att det var rätt val, här finns extrem terräng och massor av snö. Särskilt i år, bästa säsongen på 25 år! Jag har besökt 7 olika skidorter, inkluderat Lake Louise och Whistler, och kan ge Lake Louise topbetyg i nästan alla avseenden. Lake Louise ligger i Banff National Park, en av Kanadas största nationalparker, och jag jobbar i vild natur med vilda djur som grannar. Vi är vana vid vilt i Sverige, men att se en Vithövdad havsörn och en Grizzlybjörn när man arbetar är något extra. Dessutom kommer det inga folkmassor hit. I Whistler är det långa köer och trångt i backarna, medan i Lake Louise behöver man knappt köa alls och man kan fortfarande hitta orörd pudersnö flera dagar efter senaste snöfall. Och det är ju därför man jobbar vintersäsong, för att åka.

Hur är vintersäsongen över i Kanada jämfört med Sverige?

Jag har jobbat en vintersäsong i Åre innan jag bestämde mig för att åka över Atlanten och det finns några skillnader. Många av de olika orterna är billigare och har mindre folk än hemma vilket är ett stort plus. Om man ser till bergen så är de högre och brantare, mer fokus ligger på puder-åkning här medan nästan varje nedfart pistas i Europa. Det är mycket mer fritt, men med mycket mer ansvar. Jag kommer inte kunna njuta av Svenska fjällen på samma sätt igen.

Har du träffat några andra sköna människor?

Absolut! Och från alla av världens hörn dessutom. Jag blev positivt överraskad när jag märkte att jag var den enda svensken i Lake Louise vilket tvingade mig till att prata engelska med allt och alla. Den skönaste personen jag träffat måste vara Leon, en trevlig och galen kille från Tyskland som även han jobbar som "Liftie". Vi har köpt bil tillsammans och under våra lediga dagar har vi rest runt till olika skidorter och nationalparker, men även sett NHL-hockey och festat järnet på olika platser.

Vad var det som gjorde att du valde vårt deluxe program?

Jag hade rest med GoXplore förrut och det var smidigt och enkelt. Jag hade mycket annat att tänka på (jobb, boende, kärlek, yada-yada) när jag bestämde mig för att åka till Kanada så det var skönt att lägga ansvaret för resan i trygga händer. Dessutom gick hela kalaset på en rimlig summa pengar, helt klart värt det!

Vad jobbar du med? Och vad tjänar du?

Som tidigare nämnt så jobbar jag som Lift Operator. Jag startar "min" lift varje morgon och stänger ner den varje kväll. Under dagen välkomnar jag alla gäster och ser till att de får en säker resa upp till toppen. Lönen är inte den bästa, $8.90 i timmen, vilket är ca 60kr. Dock får vi betalt får våra två timmars "Ride-Breaks" varje dag, inte illa! Och lönen får mig att gå runt plus-minus-noll vilket är målet, eller hur?

För några år sedan åkte du med oss till Australien, hur kommer det sig att du valde att åka med oss igen till Kanada?

Det är enkelt och tryggt, men samtidigt så binder man sig inte till något. Om det går åt skogen finns de där "Covering your back". Den tiden som Work & Travel har sparat mig genom att fixa visum, jobb och boende har jag istället kunnat tjäna ihop mer pengar till resan.

Hur har du upplevt servicen från början till nu?

GoXplore har alltid varit tillmötesgående och har alltid svarat på min mail och frågor väldigt snabbt, de bryr sig verkligen om sina resenärer. Jag ville ändra min hemresa från Vancouver till att istället resa hem från New York. Work & Travels svar; Inga problem!

Resan är inte slut än, men vad har den givit dig så här långt?

Mycket! Jag känner mig otroligt självständig och självsäker eftersom jag reser själv den här gången. Jag är bättre på snowboard, grym på att kommunicera på engelska och har upplevt mycket mycket glädje. Det är och har varit superkul! Men resan är inte över! När vintersäsongen tar slut här (8e maj) så åker jag och Leon ut på roadtrip. Första stoppet är Vancouver vilket jag inte riktigt hann utforska när jag anlände till Kanada. Därefter drar vi längs kusten ner till San Fransisco där vi ska plocka upp en av mina vänner som flyger in från Sverige. Med slutmålet New York drar vi kust till kust genom många olika platser. Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon, Chicago, Toronto, Ottawa och Montreal. Resten av resan är ännu ganska oplanerad, med det är just det som gör det hela till ett äventyr.

Skulle du kunna rekommendera ditt äventyr till andra? och i så fall varför?

Både ja och nej. Ja, för att Kanada är ett fantastiskt land med SÅ mycket att se. Det är det näst största landet i världen och det finns mycket att hämta oavsett i vilket väderstreck man väljer att resa. Nej, för att mitt äventyr är MITT äventyr. Skapa ditt eget, låna idéer, hitta på egna. Klättra i glaciärer med skidutrustning på ryggen, paddla kanot i fantastiska vattendrag, bli hockey-proffs (nästan), upptäck varje vrå av mytomspunna skogar eller lifta mellan alla de vackra städer som finns här. Valen är många och äventyret blir så galet som du gör det. Men jag rekommenderar att äventyra här, det är sjukt kul!

Vill du göra ett liknande äventyr? Kontakta oss så hjälper vi dig iväg!

Reseberättelser från 2011

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Work & Travel Kanada All Set.

Hem » Reseberättelse » Robert jobbade en säsong i Kanada

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!