Login Har du sökt in till högskola & är osäker om du kan åka?

Volontärarbete med schimpanser på Chimfunshi i Zambia

Hjälp till att rehabilitera de utrotningshotade schimpanserna i norra Zambia. På detta projekt får du ta del av det dagliga livet i Chimfunshi, och du som volontär har en viktig roll att stötta dessa underbara varelser.

Läs mer

Kontakta Camilla

Chimp Sanctuary

Några snabba fakta om Chimp Sanctuary
Från kr 14490
Passar förFrån 18 år
KvalifikationerIngen
Längdfrån 2 veckor till 8 veckor
AnkomstplatsNdola i Norra Zambia
Betalt arbeteNej
Borde beställasminst 1 månad innan avresa
VolontärarbeteVolontärarbete med djurGårdsarbeteNärkontakt med djur

Letar du efter en unik upplevelse och samtidigt önskar ge en hjälpande hand? Har din dröm kanske varit att jobba med schimpanser? Då har vi den perfekta volontärprojektet för dig!

I norra Zambia, cirka 60 km från Chingola, hittar du en ett litet annorlunda "barnhem" som heter Chimfunshi. Det är i själva verket ett barnhem som tar hand om över 100 schimpanser och andra djurarter, såsom fåglar, babianer, sköldpaddor, hundar och en flodhäst. Chimfunshi startades av ett brittiskt par 1983 och har sedan dess vuxit till att bli det största barnhemmet för schimpanser i världen. Paret Siddle startade detta med målet att ge en "fristad" för skadade, föräldralösa och hotade schimpanser, vilket ger dem en säker uppväxt.

Många av de schimpanser som har sitt hem på Chimfunshi har blivit räddade ifrån tjuvskyttar, fallfärdiga djurparker, cirkusar och från människor som har försökt att smuggla in dem för att sedan sälja dem som husdjur. Schimpanserna lever i flera stora inhägnader, upp till 500 hektar där de har så lite mänsklig kontakt som möjligt då målet är att de ska leva som de skulle gjort i det fria.Denna otroliga projekt lär dig som volontär att ta del av det dagliga livet i Chimfunshi, och du spelar en viktig roll i rehabiliteringen av de hotade schimpanser, för att inte nämna att du får uppleva schimpanserna på nära håll.

Vid ankomsten kommer du att bli introducerad till gården och de djur som lever där, och få en omfattande genomgång om din roll som volontär. Vid ankomst kommer du även få lära känna personalen och projektledarna och lära dig om projektets mål och syften.

Alla som reser med GoXplore måste kunna bifoga ett utdrag från brottsregistret innan ankomst till Zambia. Detta görs via Polisen. Tänk på att utdraget skall vara på engelska.

Om du har en passion för schimpanser, Afrika, äventyr och viljan att ge tillbaka, då du kommer att älska Chimfunshi.

Jag vill boka! Jag har några frågor
Jag har det jättebra här i Chimfunshi! Vi har olika jobb varje dag, plockar grönsaker på farmen, bygger en inhägnad med tak där vi ska driva upp upp plantor, mango, guava och ananas. Vi håller också på att måla om skolan invändigt. Vi har också chimpwalks med schimpanserna.

Marita // Chimp Sanctuary

Projekt

Vill du vara en av dem som får vara med och hjälpa hundratals schimpanser på världens största hem för schimpanser?

Detta fantastiska projekt ger dig som volontär möjligheten till att vara en del av denna organisation och deras viktiga arbete i att rehabilitera dessa utrotningshotade schimpanser. Du kommer att introduceras in i deras hems vardag och lära känna dess invånare och få ta del av dess spännande inriktning i din roll som volontär.

Några av dina uppgifter som volontär kan vara:

De dagliga aktiviteter och uppgifter varierar från dag till dag och du kommer definitivt få upplevelser för livet!

Schemat kan variera från dag till dag och detta är bara ett exempel på hur en dag kan se ut. Volontärer arbetar 6 dagar i veckan och är lediga på söndagar. På fredag arbetar man oftast halvdag detta då volontärerna följer med in till närmsta stad, Chingola. Här får du möjlighet att besöka den lokala marknaden, shoppa lite och besöka det lokala samhället.

På onsdagar är det som regler "orphanage day. Denna dag får volontärerna arbeta sida vid sida med Sylvia som är dotter till Shiela Siddle som startade upp detta projekt och även få ta del av hennes historia och berättelser. En av aktiviteterna denna dag kan tex vara "bush walks", då man tar med de yngre schimpanserna på en promenad för att introducera dem till deras naturliga miljö.

07.00Dagen på projektet börjar och du börjar med dina aktiviteter och uppgifter för dagen. Det kan vara uppgifter som; analysering kring schimpansernas beteende, rengöring av mindre utrymmen eller göra ordning maten för djuren samt att hjälpa till att mata djuren. Eller kanske du får som uppgift att ta ut en grupp schimpansungar på en "bush promenad"! Du kommer verkligen att komma nära djuren och se dem i deras naturliga miljö.
12.00 -13.30Lunch
14.00 - 16.00Fortsätter med eftermiddagsaktiviteter som du redan har fått reda på. Några av aktiviteterna kan vara att man ska hjälpa till på Eduxation Center där man lär lokalbefolkningen om djuren och hur viktigt det är att bevara djurlivet och naturen. Självklart varierar arbetsuppgifterna varje dag.
16.30Projektledaren går igenom hur dagen har gått och kommer också att gå igenom morgondagens arbetsuppgifter. Efter genomgången går man till campen, duschar, slappnar av, sitter runt lägerelden & snackar med alla andra volontärer samtigit som man äter middag!
Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

Projektet ligger cirka 4 timmar från flygplatsen. Därför kommer du behöver 1 natts boende i Ndola innan man åker vidare till projektet. Du ska ankomma en söndag.

Deltagarna på vårt schimpansprojekt bor tillsammans i ett volontärhus som befinner sig på projektet. Det bor vanligtvis 4 - 8 personer i varje rum, av samma kön. Sängkläder ingår.

Huset du bor i är av enkel men bra standard, och du har tillgång till kök, dusch och utedass. Huset är utrustad med ett nätaggregat (UK plug) och laddning av elektronisk utrustning är möjlig under dagen. Volontärerna kan också se på DVD via en bärbar dator. Utanför huset finns en uteplats där man kan sitta runt en lägereld på kvällen för att njuta av stjärnhimmeln och alla härliga ljud och dofter. Det finns en tvättstuga på plats mot en liten avgift. Du har också möjlighet att tvätta dina kläder för hand.
Man får 3 måltider per dag under vistelsen på projektet och man hjälps åt för det mesta att tillaga denna.

Mobiltelefoner är prisvärda i Zambia och simkort kan köpas i Chingola. Det finns mobiltäckning på projektet. Internet är tillgängligt för en liten avgift (om den är ansluten). Strömförsörjningen är inte alltid stabil, så vi kan inte garantera att du alltid har tillgång till internet på projektet.

Det är inte möjligt att köpa så mycket annat på projektet än vatten på flaska, men man åker in till Chingola ca 1 gång i veckan där du kan handla lite snacks och diverse.

Jag har det jättebra här i Chimfunshi! Vi har olika jobb varje dag, plockar grönsaker på farmen, bygger en inhägnad med tak där vi ska driva upp upp plantor, mango, guava och ananas. Vi håller också på att måla om skolan invändigt. Vi har också chimpwalks med schimpanserna.

Marita // Chimp Sanctuary

Varför Chimp Sanctuary med GoXplore?

Visum

Svenska medborgare som ska volontärarbeta på vårt Chimp Sanctuary projekt ska ansöka om ett vanligt turistvisum. Detta får när du träder in i landet.

Skulle du stanna längre än 30 dagar i landet så behöver du förlänga ditt turistvisum på plats, vår samarbetspartner hjälper dig med detta.

För dig som önskar att kombinera 2 olika projekt, tex projekt i Livingstone och schimpansprojektet behöver anordna ett business visum vid ankomst. Skulle sedan din vistelse överstiga 30 dagar så behöver du även lägga till ett TEP-visum. Detta anordnar man på plats. Detta TEP-visum kan man endast fixa i Ndola eller i Livingstone. Skulle du stanna längre än 30 dagar i landet så behöver du förlänga ditt visum på plats, vår samarbetspartner hjälper dig med detta. Detta visum (TEP-visum) kostar 4500 kwacha vilket motsvarar cirka 4000 sek.

För dig som önskar kombinera schimpansprojektet med något annat projekt i Zambia råder vi dig till att ta schimpansprojektet sist. Kontakta oss för mer information.

Det är mycket viktigt att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter ankomst till Zambia.

Det kan vara smart att be om / eller ansöka om ett visum med "double" eller "multiply entry" om du planerar att göra turer i andra länder än enbart Zambia.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

Schimpansprojektet har olika startdatum, se nedan.

Man lämnar Sverige en lördag för att komma fram på en söndag. Man ankommer till Simon Mwansa Kapepwe International Airport, Ndola i Zambia.
Du behöver 1 natts boende innan själva projektet hämtar upp dig på måndagen. Vi kommer anordna transfern från flygplatsen samt 1 natts boende på ett trevligt "gueshouse" inklusive middag på kvällen och frukost på morgonen innan du åker vidare till projektet. Du betalar denna kostnad utöver programpriset, cirka 50 GBP.

Själva projektet ligger cirka 4 timmar från Ndola beroende på trafiken.
Hemresan sker på en måndag och transfern tillbaka till flygplatsen ingår, och flyget får inte gå innan kl 1300.
Vi kommer att hjälpa dig med flygbiljetten, men skulle du vilja boka på egen hand så vänligen kontakta oss innan du bokar biljetten så att vi kan bekräfta att tid och datum är korrekta.

Startdatum 2019
Januari 14, 28
Februari 11, 25
Mars 11, 25
April 8, 22
Maj 6, 20
Juni 3, 17
Juli 1, 15, 29
Augusti 12, 26
September 9, 23
Oktober 7, 21
November 4, 18
December 2, 16, 30

Startdatum 2020
Januari 13, 27
Februari 10, 24
Mars 9, 23
April 6,20
Maj 4, 18
Juni 1, 15, 29
Juli 13, 27
Augusti 10, 24
September 7, 21
Oktober 5, 19
November 2, 6, 30

Priser

Pris
2 veckor 14490
4 veckor 20990
6 veckor 28490
8 veckor 35990

(priserna är giltiga till den 31 dec 2019)

Inkluderat:

FLYGRESAN

En flygbiljett tur & retur till Zambia brukar kosta mellan ca 8500 - 11 000 SEK ink. flygskatt. Du kommer att få en prisoffert på flygresan utav oss per automatik efter att du gjort din bokning och betalt din handpenning.

Vi vet hur viktigt det är att känna tryggheten med flygresan i kombination med priset, vi skickar dig därför vår flygoffert när du betalt din handpenning. Bokar du flyget med oss har du tryggheten i att du är täckt utav resegarantin. Om du till exempel köper en flygbiljett från en annan researrangör eller via internet har du inget skydd via resegarantin, för då är det ingen paketresa. Vi håller också koll på dina flygtider samt får vi alltid reda på om flyget skulle bli försenat eller inställt och kan därför meddela dig och vår samarbetspartner.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Chimp Sanctuary

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
Vi är fyra volontärer här just nu, en volontärsamordnare och en projektledare. Jag delar rum med en annan volontärer, men det är egentligen ett rum för åtta så vi har gott om plats. Vi äter frukost vid sjutiden och sen åker vi ut på jobb. För de fyra chimpanser som kallas "the Escape artists" försöker vi hitta på olika aktiviteter som ska stimulera dem. I lördags hade vi fyllt en resväska som hade många fack med dragkedjor med godis, leksaker och lite annat smått och gott. De hade väldigt roligt med den men det var tyvärr inte så mycket kvar av den efteråt.

Marita // Chimp Sanctuary

Aktiviteter i Zambia

FAQ

Hur mycket fickpengar behöver jag?

Eftersom alla kost och logi är inkluderat i priset behöver du inte så mycket extra pengar. Vi kan rekommendera cirka 800 kr per vecka under projekttiden. Önskar du att delta på andra turer eller safaris som inte är inkluderade i programmet så behöver du mer fickpengar.

Hur ser kommunikationsmöjligheterna ut?

Projektet har internetuppkoppling, men det kan vara något ostabilt emellanåt.

Bör jag ta med myggnät?

Ja, vi rekommenderar att man tar med sig ett eget myggnät, det håller inte enbart myggor borta utan även andra småkryp. Projektet har myggnät men många av dessa är lite söndriga och håller därför inte funktionen längre.

Kan jag ta ut pengar på projektet?

Det finns ingen möjlighet att ta ut pengar på projektet. Utan detta gör man i staden Chingola, och det har du möjlighet till en gång i veckan. Du kan även ta ut pengar på flygplatsen.

Vilken valuta används i Zambia?

Den lokala valutan heter Kwacha och den kan man inte växla till sig i Sverige, utan denna får du ta ut väl på plats. Du kan alltid ta med dig USD och sedan växla till Kwacha.

Behöver jag någon reseförsäkring?

Ja! Reseförsäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring för dig som skall ut och resa och arbeta med vilda djur. Läs mer under Leva Utomlands/Wildlife.

Behöver jag vaccinera mig?

Du behöver kontakta en vaccinationsbyrå för bästa rådgivning. Stelkramp och ett Gula febern vaccin är att rekommendera. Zambia kräver (sedan hösten 2011) att alla behöver giltig Gula Febern vaccin. GLÖM INTE din vaccinationsbok innan du lämnar Sverige. I vissa delar av Zambia är även malariadrabbat.

Vad behöver jag ta med mig?

Försäkring

Wildlife

En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov.

När du ska iväg på en volontärresa och jobba med vilda djur i världen, är det väldigt viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. När du deltar på något av våra Wildlife-volontärsprojekt så är detta försäkringen som du ska välja.

Försäkringen är ett tillägg på vår Leva Utomlands och täcker utöver den försäkringen även när du arbetar med lejon och andra vilda djur. Vi tillhandahåller en av de få försäkringar i Sverige som täcker dig vid arbete med lejon och andra vilda djur. Pris 1490kr/månad. Kom ihåg att teckna din försäkring innan din utresa.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Zambia » Chimp Sanctuary

Ida-Maria H beställde vårt Work & Travel Australien program för 42h sedan. Är det något för dig också??!