Login Orolig för dina resplaner pga Coronaviruset?

Volontärarbete med lejon på Lion Encounter i Zambia

Var med i processen att öka lejonantalet på Lion Research. Vakna upp till flodhästar eller somna till lejonens rytande läte. Observera elefanter och noshörningar i bushen. Känn doften, njut av stämningen. Här bor du mitt i det vilda!

Läs mer

Kontakta Camilla

Lion Research

Några snabba fakta om Lion Research
Från kr 15490
Passar förFrån 18 år
KvalifikationerIngen
Längd2, 3 eller 4 veckor
AnkomstplatsLivingstone
Betalt arbeteNej
Närkontakt med djurJa
Antal deltagare15 stk.
Borde beställasminst 1 månad innan avresa
VolontärarbeteVolontärarbete med djurGårdsarbeteLejonNärkontakt med djur

Lion Research, ligger i utkanten av Livingstone stad i nationalparken Mosi-oa-Tunya, bara ett stenkast från de magnifika Viktoriafallen. Ett av huvudmålen med projektet är att upprätthålla lejonstammen i Afrika. 1975 fanns det över 200 000 lejon på den afrikanska kontinenten, 2002 hade antalet sjunkit till mellan 23 000 och 39 000, en sänkning på 80-90 procent under en 30 års period.

Projektet jobbar med att försöka släppa och återintroducera lejon som blivit födda inom projektet ut i det fria. Detta har visat sig vara ett effektivt sätt att upprätthålla lejonstammen. Lion Research projektet samarbetar med ALERT (African Lion & Environmental Reasearch Trust) och har som huvuduppdrag att vänja lejonungarna till ett liv i det fria. Detta görs genom professionella invänjningsmetoder som förbättrar både jakt- och omgivningsfärdigheter hos lejonen.
Som volontär får du all nödvändig information för att på bästa sätt kunna göra en insats och hjälpa till.

Orolig för att boka din resa på grund av Coronaviruset? Vi ger dig möjlighet att avboka din resa fram till 24 timmar före avresa, helt utan kostnad. Läs mer här

Syftet med lejonprojektet

Programmet syftar till att öka lejonpopulationen i Afrika och minska risken för inavel. Antalet lejon i Afrika har minskat avsevärt de senaste decennierna och i ett försök att öka populationen och föra in "friska" gener i den befintliga lejonstammen så har detta projekt utvecklats och det jobbar enligt en modell som är utvecklat i samarbete med forskare.

Vem kan delta på programmet?
Du måste ha fyllt 18 år men det finns ingen övre gräns.Tänk också på att om du vill åka på vårt lejonprojekt så behöver du vara minst 155 cm lång. Det är viktigt att du har god hälsa då projekten innebär en del fysiskt arbete. Det är också viktigt att du tycker om djur och inte är rädd för att ta tag i saker. Eftersom projektet hanterar vilda djur så är det viktigt att du är flexibel. Ingen dag är den andra lik i de vilda djurens värld!

Alla som reser med GoXplore måste kunna bifoga ett utdrag från brottsregistret innan ankomst till Zambia. Detta görs via Polisen. Tänk på att utdraget skall vara på engelska.

Programmet för lejonens utveckling ser ut så här:

Pre-release stage
Projektet intar rollen som den dominerade medlemmen i lejonens flock och tränar dem, detta så länge det är tryggt för människor att vistas så pass nära. Allt eftersom deras erfarenhet växer börjar dem intressera sig för de vilda djur de möter på promenaderna, och vid en ålder på cirka 18 månader kan lejonen jaga små antiloper. Vid 2 års ålder är lejonen redan erfarna jägare, och vi ger dem goda möjligheter att träna upp sina naturliga jakt färdigheter, både på dagen och på natten. Alla ungar i pre-release steget har i tidig ålder blivit micro-chippade och vaccinerade mot sjukdomar och rabies, samtidigt genomgår ungarna hälsokontroller under hela deras tid här.

Release stage
I detta steg ges lejonen möjligheten att utveckla sitt naturliga sociala flockbeteende på projektets stora land, cirka 4000 hektar. De har tillräckligt med bytesdjur att jaga och deras framsteg övervakas noggrant av forskare, även om all mänsklig kontakt och inflytande tas bort.
Lejonen stannar inom detta steg tills att deras flock är stabil och de halvtama lejonungarna är intrigerade i flocken. De stannar här tills de inte längre behöver hjälp med mat av människor.
Innan de släpps från steg 2 har dem fått en sändare runt halsen "radio-collar" för att vi ska kunna spåra dem och se att de mår bra, samtidigt kommer de även att genomgå en hälsokontroll.

Release steget har hittills framgångsrikt släppt ut två flockar (en i Zimbabwe och en i Zambia), vilda områden, och dessa flockar har även fött egna ungar som då inte haft någon mänsklig kontakt.

The Wild
Detta steg är när lejonen som har fötts i "Release" kan släppas ut i det vilda, naturliga sociala grupper. Genom dessa steg strävar vi efter att bevara de afrikanska lejonen genom att producera kvalitet, sjukdomsfria genpooler, återuppbygga minskandet antal lejon, och introducera de tama lejonen tillbaka till deras vilda naturliga miljöer.

Notera! Lejonen har hittills kommit till steg 2 (Release site) men dem förväntas att släppas fria inom kort!

The most brilliant part for me has been working with the lions in such a close-knit team. Not only have I learned more than I ever expected about the animals and their habitat, I've also made some brilliant friends and feel as though we've all helped to make a difference. I've been proud to be associated with the program.Rachael Lonsdale, UKTa chansen att hjälpa lejonen! Läs mer om vad det innebär att resa som volontär utomlands.

Jag vill boka! Jag har några frågor
Allt därnere är annorlunda, så är mycket att ta in. Att dels komma nära djuren och hjälpa dem samt att ta del att staden och kulturen är helt klart en livserfarenhet. Har man möjlighet tycker jag absolut man ska och dit och bidra, för här görs verkligen skillnad.

Leo // Lion Research

Projekt

Djuren:
Vårt lejonprojekt i Zambia , Lion Research, jobbar för att bevara det afrikanska djurlivet. Som volontär kommer du att få en introduktion och en god kunskap om det afrikanska djurlivet. Att tillbringa tid varje dag i naturen är en viktig del i de unga lejonens uppväxt. Därför kommer du ofta få vara nära och spendera tid med lejonen i deras miljö.

Arbetsuppgifterna på projektet varierar från att mata lejon till att sköta den dagliga vården, observera deras beteende. För att lejonen ska klara sig i det vilda är det viktigt att de tillbringar tid i sin naturliga miljö. De måste anpassa sig till den, lära sig av den, förstå, observera, känna och lukta på naturen. Du får även möjligheten att vara med i deras nästa steg: jakt.
I de dagliga arbetsuppgifterna kommer du även få ta del av elefanterna, observera och föra fakta över dessa ståtliga djur.

Skola/undervisning:
Då största delen av detta projekt handlar om research på förmiddagarna kommer du även under eftermiddagarna få hjälpa till på olika skolor runt om Livingstone. Det kan vara allt ifrån att lära ut engelska, leka med barnen, vara där som ett extra stöd till att undervisa om varför Afrika behöver lejon.
Med andra ord kommer dina dagar vara mycket givande och varierande, likaså dina arbetsuppgifter.

Uppgifter / aktiviteter som kan förekomma på projektet:

Ingen dag är den andra lik, en vanlig dag kan se ut så här:

6:15Du blir hämtad av projektledaren och skjutsad ut till lejonprojektet som ligger i Mosi-oa-Tunya National Park. Basen ligger bara 10 minuter därifrån.
6:30 - 9:00Tillsammans med guiden och de besökande får du ta del av bushen, promenera längst med Zambezi floden och ta del av naturen och lära dig massor .
9:00 - 10:00Frukost
10:00 - 12:00Uppgifterna kan vara allt ifrån att leta efter snaror i bushen till att räkna vilda djur som uppmärksammas i nationalparken.
13:30 - 14:00Lunch
14:30 - 17:00 Alla får testa på att åka in till skolan och lära barnen hur viktigt det är att ta hand om djurlivet och naturen. Det kan vara upp till 60 barn i varje klass, så det är både kul, kaotiskt och krävande.
18:45Genomgång med projektledarna, vad som skall göras inför morgondagen.
KvällenMiddagen serveras vid 19-tiden i huset där man bor. Nu har du möjlighet att socialisera med de andra volontärerna, spela kort, snacka om dagens händelser eller bara vara. Är man inte för trött kan man ta en tur in till Livingstone stad för att utforska nattlivet, restauranger osv.
Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

Som deltagare på Lion Research projektet bor du tillsammans med de andra volontärerna. Huset är i bra enkel standard och boendet är alldeles nybyggt. Du delar rum med andra volontärer från hela världen. Man bor två i varje rum, kvinnor för sig, män för sig. Om man åker som par eller vänner så bor man såklart ihopa. Sängkläder ingår.

Maten tillagas av husets egna kockar. De har även personal som hjälper till att tvätta ens kläder. Huset tar max 12 volontärer och eftersom det inte är så många volontärer per gång så blir stämningen och sammanhållningen väldigt bra mellan alla volontärerna.

Huset har allt ett hus behöver i stort sett, vardagsrum med TV och DVD, kyl, matrum, dusch och toaletter. Vakter patrullerar området dygnet runt. Mest för att det cirkulerar buffalos, flodhästar och babianer och andra djur nattid nära området.

Boendet ligger cirka 20 minuter ifrån Livingstone town, så det är fullt möjligt att ta en taxi in till stan för att eventuellt gå på supermarkets, marknader eller varför inte besöka någon lokal restaurang eller för att ta en "river cruise" längst med Zambezi river.

Vi hoppa in i safari-bilen och satte riktning mot projektet. När vi börjar se husen mitt inne i National parken får jag en klapp på axeln av Mwiya som pekar på en livs levande giraff, endast 10m från vägen. Det va då de först slog mig att jag verkligen befann mig i AFRIKA.

Emma // Lion Research

Varför Lion Research med GoXplore?

Visum

Zambia kräver ett 30 dagars affärsvisum (business visum) för alla som skall volontärarbeta på våra projekt i Zambia. Du behöver ett "letter of invitation" för detta och det får du utav oss.

Visumet kan antingen erhållas innan ankomst i Zambia, eller köpas vid ankomsten i landet. Det är mycket viktigt att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter ankomsten till Zambia.
Skulle du stanna längre än 30 dagar i landet så behöver du förlänga ditt visum på plats, vår samarbetspartner hjälper dig med detta. Detta visum (TEP-visum) kostar 4500 kwacha vilket motsvarar cirka 4000 sek.
Så för dig som önskar kombinera 2 olika projekt och din vistelse överstiger 30 dagar så måste du förlänga visumet på plats.

Vi rekommenderar dig att söka ett double entry visa då du med största sannolikhet kommer vilja besöka Vic falls town i Zimbabwe och kanske en safaritur i Botswana.

Skulle det vara så att du inte har svenskt pass så kan andra visumregler gälla dig, därför är det viktigt att du kontaktar ambassaden för uppdaterad korrekt information.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

Du ska ankomma till Livingstone flygplats i Zambia på måndagen, vilket betyder att man måste lämna Sverige på söndagen innan, hemresan sker också på en måndag och vi hjälper dig givetvis med flygbiljetten.

OBS! Flygbiljetten är inte inkluderad i priset, vi kommer att skicka dig en flygoffert i samband med din bokning.

Startdatum 2020
Januari 6, 13, 27
Februari 10, 24
Mars 9, 23
April 6, 20
Maj 4, 18
Juni 1, 15, 29
Juli 6, 13, 20, 27
Augusti 3, 10, 17, 24, 31
September 7, 21
Oktober 5, 19
November 2, 16, 30
December 14, 28


Priser

Pris
2 veckor inkl kost & logi 15490
3 veckor inkl kost & logi 18990
4 veckor inkl kost & logi 21990

(priserna är giltiga till den 31 december 2020)


Vad är inkluderat i priset?

Lion research:

En flygbiljett tur & retur till Zambia brukar kosta från ca 9500 - 12 000 SEK ink. flygskatt. Du kommer att få en prisoffert på flygresan utav oss per automatik efter att du gjort din bokning.

OBS, du kan givetvis kombinera olika projekt. En bra kombination är Lion Research i Zambia och Victoria Falls då dem ligger i stort sett väg i vägg med varandra. Kontakta oss gärna för mer information och kombinationsmöjligheter.

FLYGRESAN

En flygbiljett tur & retur till Livingston brukar kosta mellan ca 7500 -10500 SEK ink. flygskatt. Du kommer att få en prisoffert på flygresan utav oss per automatik efter att du gjort din bokning och betalt din handpenning.

Vi vet hur viktigt det är att känna tryggheten med flygresan i kombination med priset, vi skickar dig därför vår flygoffert när du betalt din handpenning. Bokar du flyget med oss har du tryggheten i att du är täckt utav resegarantin. Om du till exempel köper en flygbiljett från en annan researrangör eller via internet har du inget skydd via resegarantin, för då är det ingen paketresa. Vi håller också koll på dina flygtider samt får vi alltid reda på om flyget skulle bli försenat eller inställt och kan därför meddela dig och vår samarbetspartner.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Lion Research

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
För dem som är intresserade av att testa på utelivet i Livingstone så funkade detta också! Vi brukade gå och roa oss på fredagar, men man måste komma ihåg att man ska upp och jobba dagen efter igen!

Emma // Lion Research

Aktiviteter i Zambia

FAQ

Är Lion Research involverade i Canned Hunting?

Nej, Lion Research är inte involverad i canned hunting. Inga lejon på detta projekt blir sålda. Farmen har en detaljerad lista och översikt över alla sina lejon och har översikt över alla lejon och vad som hänt med dem. Denna översikt ligger ute på ALERTs hemsida och är tillgänglig för alla;https://lionalert.org/page/RPlionsintheprogram.

Vad innebär det att volontärarbeta?

Att resa som volontär innebär att åka i väg på en resa, sätta dig in i en annan kultur långt ifrån din egen. Du kommer att ställas inför olika utmaningar och det är också på så sätt som du utvecklas. Som volontär behöver du ha ett starkt engagemang, positiv attityd och självklart vara öppen för nya kulturer. Här kan du läsa mer om vad det innebär med volontärarresor utomlands.

Hur bor man?

Som deltagare på Lion Research projektet bor du i ett hus som du delar med de andra volontärerna. Huset är i bra standard och ni har egna kockar som lagar underbar mat. Det finns vardagsrum, kyl , matrum, duschrum, toaletter och sovrum. Vakter patrullerar området dygnet runt. Mest för att det cirkulerar buffalos, flodhästar och babianer , och andra djur nattid nära området. Sängkläder ingår.

Hur är maten?

Alla måltider ingår i programavgiften . Det är inga problem om man är vegetarian, vegan eller behöver annan specialkost. Maten är jättebra. Det finns drickbart vatten på projektet, godast att blanda ut med saft då det inte riktigt smakar som här hemma i Sverige. Vi rekommenderar inte att dricka ur kranen.

Behöver man visum?

Zambia kräver 30 dagars visum för alla som vill arbeta som volontär. Detta kan antingen erhållas innan ankomst i Zambia, eller köpas vid ankomsten i landet. Vissa flygbolag kan neka ombordstigning om du inte har fått ett visum i förväg. Vi rekommenderar därför att du kontrollerar detta när du bokar biljetten. Det är mycket viktigt att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter ankomsten till Zambia.Vi skickar dig visumhandlingar och instruktioner om hur du söker visumet när du bokat dig.Vi gör rekommenderar dig att söka ett Double Entry VISA då du med största sannolikhet vill besöka Zimbabwe och kanske Botswana för en dagstur under din tid på projektet.

Hur kommer jag från flygplatsen till projektet?

För att komma till projektet flyger man till Livingstones flygplats. Livingstone ligger ca 20 minuter från projektet, där du kan få det mest nödvändiga under projekttiden. Man brukar åka in till Livingstone 1 förmiddag per vecka för att utföra lite olika ärenden. Du blir hämtad på flygplatsen utav projektet.

Behöver jag några förkunskaper för att delta?

Inga förkunskaper behövs. All träning och utbildning erhålls av kvalificerade "handlers", djurspårare, veterinärer och projektledare.

Hur mycket pengar behöver man ha med sig?

Det beror lite på hur mycket saker du vill ha med dig hem. Vi rekommenderar att man har ungefär 100 USD / ca 700 SEK per vecka. Då har man gott om pengar till shopping. Tänk på att om du ska över till Zimbabwe eller Botswana på någon dagstur att det kostar extra. En dagsafari till Choebe kostar ca 175 USD, en dagstur till Zimbabwe med tex Bungejump kostar ca 120 USD. Om du gillar aktiviteter så tänk på att budgetera med ca 300 USD för dem.

Behöver jag en reseförsäkring?

Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som täcker arbete på volontärresor. Här kan du läsa mer om vår reseförsäkring.

Vad ska jag vaccinera mig mot och finns det risk för malaria?

Kontakta din vaccinationsbyrå eller husläkare för konsultation. Vanligtvis brukar man ta stelkramp, rabies, Hepatit A och B, samt Malariamedicin.

Hur kan jag kommunicera med mina nära och kära?

Internet och Afrika går inte riktigt hand i hand. Vissa dagar funkar det, vissa inte. Mobiltelefoner fungerar ibland. Det finns en " svamp", en stenplattform i trädgården där man får gå upp ett steg för att eventuellt få bättre täckning. Huset har en telefon som kan ta emot inkommande samtal. Du kan även använda den för att ringa.

Vad ska du ha med dig

Försäkring

Wildlife

En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov.

När du ska iväg på en volontärresa och jobba med vilda djur i världen, är det väldigt viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. När du deltar på något av våra Wildlife-volontärsprojekt så är detta försäkringen som du ska välja.

Försäkringen är ett tillägg på vår Leva Utomlands och täcker utöver den försäkringen även när du arbetar med lejon och andra vilda djur. Vi tillhandahåller en av de få försäkringar i Sverige som täcker dig vid arbete med lejon och andra vilda djur. Pris 1490kr/månad. Kom ihåg att teckna din försäkring innan din utresa.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Zambia » Lion Research

Vårt nästa informationsmöte är 2020-04-16 i Halmstad. Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!