Victoria Falls cover photo

Volontärarbete med lejon på Lion Encounter i Zimbabwe

Att volontärarbeta med lejon i Victoria falls är magiskt. Tänk att få vakna till de fantastiska Viktoria Fallen och sedan fortsätta sin dag med en lejonpromenad, eller ta en båttur längst med Zambezi floden. Du kommer inte ångra dig!

Läs mer

Victoria Falls

COVID STATUS

Stengt

Legg inn navn og e-post adresse for å bli varslet ved gjenåpning.

Här bor du i Vic Falls Town och projektet ligger 20 minuter ut i bushen dit du blir transporterad varje dag.

Ett av huvudmålen med projektet är att upprätthålla lejonstammen i Afrika. Under de senaste 40 åren, har afrikanska lejonstammen minskat med hela 80-90%.
1975 fanns det över 200 000 lejon på den afrikanska kontinenten, 2002 hade antalet sjunkit till mellan 23 000 och 39 000. Och nu sägs det enbart finnas cirka 20 000 kvar.

Du kommer att arbeta nära & tillsammans med den afrikanska Lion & Environmental Research Trust (ALERT), en ideell organisation som arbetar för bevarandet av det afrikanska lejonet, och miljön på vilken den bygger.
Projektet drivs i samarbete med Zimbabwe Parks och Wildlife Management Authority (ZPWMA) till forskning och för att bevara naturområdet i Victoria Falls och för att hjälpa & bevara ekosystemet och för den fortsatta överlevnaden av alla vilda djur som lever här.

Du kommer också att arbeta med olika byar runt om för att utbilda lokalbefolkningen på hur det är att möta de utmaningar som finns med farliga rovdjur, samt utbilda för att minimera konflikten mellan människa och lejon.

Vad sägs om att vandra på savannen med ett gäng lejon vid din sida? Volontärarbetet har en stor betydelse i invänjningen av lejonens liv i det fria och vandringen är en viktig del av arbetet. Lejonen lär sig här att förstå, känna och anpassa sig till omgivningen. Som volontär får du all nödvändig information för att på bästa sätt kunna göra en insats och hjälpa till.

Projektet jobbar för att bevara det afrikanska djurlivet. Som volontär kommer du att få en introduktion och en god kunskap om det afrikanska djurlivet. Att tillbringa tid varje dag i naturen är en viktig del i de unga lejonens uppväxt. Därför kommer du ofta få vara nära och spendera tid med lejonen i deras miljö. Arbetsuppgifterna varierar från att mata lejon till att sköta den dagliga vården och observera deras beteende. För att lejonen ska klara sig i det vilda är det viktigt att de tillbringar tid i sin naturliga miljö. De måste anpassa sig till den, lära sig av den, förstå, observera, känna och lukta på naturen. Ta chansen att hjälpa lejonen!

Längtar du efter ett avbrott i vardagen? Vi ger dig möjligheten att delta som volontär på ett naturreservat i Zimbabwe!

Boka ditt äventyr utan att binda upp dig. Läs mer här.

Vem kan delta på programmet?

Detta program är för dig som fyllt 18 år och är minst 155 cm lång. Det är viktigt att du tycker om djur och inte är rädd för att jobba hårt. Eftersom du kommer jobba med vilda djur är det viktigt att du är flexibel, eftersom den ena dagen inte är den andra lik, följer de regler som finns på projektet och det är också viktigt att ha goda kunskaper i engelska.

Alla som reser med GoXplore behöver bifoga ett utdrag från brottsregistret. Detta görs via Polisen, tänk på att det skall vara på engelska och man får tidigast ansöka om detta 3 månader innan utresa.

Se filmen från Victoria Falls

Några snabba fakta om Victoria Falls
Passar förFrån 18 år
KvalifikationerViljan att arbeta med människor och djur
Längd2 - 5 veckor
AnkomstplatsVictoria Falls
Betalt arbeteNej
Närkontakt med djurJa
Antal deltagare15 stk
Borde beställasMinst 1 månad innan avresa
Volontärarbete med djurUndervisningGårdsarbeteLejonNärkontakt med djur
Jag vill boka! Jag har några frågor
Jeg rakk såvidt å legge fra meg bagasjen min og hilse på de andre frivillige, før det bar rett ut i bushen for min første lion walk. Det var en ubeskrivelig opplevelse å få se løvene for første gang, i levende live, i Afrika! Det var seks løver på prosjektet da jeg var der; Sengwa, Savuti, Chobe, Chisa, Chundu og Chete.

// Victoria Falls

Projekt

Syftet med lejonprojekten

Programmet syftar till att öka lejonpopulationen i Afrika och minska risken för inavel. Antalet lejon i Afrika har minskat avsevärt de senaste decennierna och i ett försöka att öka populationen och föra in "friska" gener i den befintliga lejonstammen så har detta projekt utvecklats och det jobbar enligt en modell som är utvecklat i samarbete med forskare.

Dina arbetsuppgifter:

De få reservat som återstår i Zimbabwe är oerhört värdefulla och måste till varje pris skyddas. Därför kommer en del av dina arbetsuppgifter att innebära hjälp med att hitta och ta bort fällor, kontroll för hål, ha koll på stängsel samt att reparera dem. Dessa verksamheter är vanligtvis till fots i reservatet och som en utbildad guide har hand om.

På detta projekt arbetar du måndag till lördag. På söndagen är man ledig och kan på så vis utforska mer utav Viktoria Fallen.

Predator & Wildlife Research
I Zambezi nationapark kommer du att få arbeta tillsammans med vår duktiga forskargrupp, och just här finner man lejon, leopard, gepard, afrikansk vildhund , fläckig hyena med flera. Din roll blir att hjälpa till och assistera genom att samla in grundläggande uppgifter om varje art som sedan används för att förbättra kunskapen om dem alla. Detta innebär och inkluderar, spårning datainsamling och övervakning utav hyena, leopard och andra rovdjur som befinner sig i och omkring området. Du kommer även få räkna in andra rovdjur med hjälp utav iakttagelse, och undersökningar. Stora rovdjur spelar en viktig roll in i ekosystemet och som sådan, måste deras antal och beteende och distribution ständigt övervakas.

Lion Conservation
Spendera tid och arbeta nära de lejon som är uppfödda här genom att bekanta dem med deras naturliga miljö. Dem måste anpassa sig till deras miljö genom att lära av det, förstå, observera, känna och lukta på det vilda. Delta på några av de dagliga promenader dessa ungar går på när de stöter på vilda djur tex buffel, och observera dem när deras naturliga instinkter tar över. Förutom promenader, kommer du att vara involverad i vården av djuren. De behöver utfodring, rengöring, anrikning och ibland även veterinärvård för att säkerställa att mår bra.

Community Involvement
En viktig del utav din volontärvistelse kommer vara genom att hjälpa till inom det lokala samhället - här får du bidra med utbildning och insamling av uppgifter just för att visa och ge kunskap inom konflikten mellan människa och djur. Det är viktigt att visa och ge barnen som lever i och/eller nära nationalparker fakta om djuren som lever i Afrika, och ge dem kunskapen om varför det är så viktigt att upprätthålla vilda djur och miljömässig hållbarhet.
Just den här biten av volontärarbete ger dig en nära och verklig smak av zimbabwiska kultur.

Elephant Research
Du kommer att dokumentera läget, storleken och strukturen över elefanthjorden - du kommer att få hjälpa till att bygga upp en databas över de enskilda elefanterna genom att observera olika identifikations markörer såsom deras öron, snabel storlek och form som identifikationsmarkörer.

Park Conservation
Dags att smutsa ner sig lite. När det är dags för park conservation får du hjälpa till att ta bort främmande växtarter, hjälpa till med vattenhål, ta bort snaror som skadar och dödar djuren ute i bushen, samt plocka upp skräp för att hålla naturen ren och fin.

Arbetsuppgifterna består även utav:

Höjdpunker:

Se filmen från Victoria Falls

Så här kan en "vanlig" dag se ut:

Eftersom djur sällan fungerar efter schema så kommer dagarna att variera. Därför måste du som deltagare också vara väldigt flexibel.

6:30 – 8:00 Träffa guiden och deras kunder och häng med på en promenad med 7 – 18 månader gamla lejon. Om det inte finns några kunder kommer volontärerna bli delaktiga med att ta ut de unga lejonen för deras morgonpromenad. Här kommer du få observera och anteckna deras jakt färdigheter. Eller kan du komma att spendera morgonen med att träna elefanter och hänga med på en åktur.
8:30 – 9:30 Frukost
9:30 – 12:30 Du kan bli delaktig i olika arbetsuppgifter: städning, lejonpromenader, patrull av området, förbereda kött, "bush walks", allmän skötsel av området.
12:30 – 14:00 Lunch
14:15 – 16:00 Dina arbetsuppgifter under eftermiddagen kan vara passning av lejonungar eller mer städning av området om det behövs.
16:00 – 17:30 Leta och ta bort snaror ute i bushen eller följa med kvällstid för att övervaka hyenorna i området.
18:45 Information ifrån din koordinator som tar upp aktiviteter de kommande dagarna. Vissa nätter tas de större lejonen ut på jakt för att analysera hur de, förföljer, jagar och fångar sitt byte. Detta är ett viktigt steg i utvecklingen för att de unga lejonen senare ska kunna släppas ut i det fria. Du får möjligheten att följa med. Volontärerna umgås på middagen vid 19:00 och runt lägerelden.

Andra aktiviteter och höjdpunkter:

Programmet för lejonens utveckling ser ut så här:
Observera att Victoria Falls projektet endast håller första steget (Pre-release stage) de resterande får man uppleva på Lion Centre projektet i Zimbabwe eller Lion Release i Zambia.

Pre-release stage
Projektet intar rollen som den dominerade medlemmen i lejonens flock och tränar dem, detta så länge det är tryggt för människor att vistas så pass nära. Allt eftersom deras erfarenhet växer börjar dem intressera sig för de vilda djur de möter på promenaderna, och vid en ålder på cirka 18 månader kan lejonen jaga små antiloper. Vid 2 års ålder är lejonen redan erfarna jägare, och vi ger dem goda möjligheter att träna upp sina naturliga jakt färdigheter, både på dagen och på natten. Alla ungar i pre-release steget har i tidig ålder blivit micro-chippade och vaccinerade mot sjukdomar och rabies, samtidigt genomgår ungarna hälsokontroller under hela deras tid här.

Release stage
I detta steg ges lejonen möjligheten att utveckla sitt naturliga sociala flockbeteende på projektets stora land, cirka 4000 hektar. De har tillräckligt med bytesdjur att jaga och deras framsteg övervakas noggrant av forskare, även om all mänsklig kontakt och inflytande tas bort.
Lejonen stannar inom detta steg tills att deras flock är stabil och de halvtama lejonungarna är intrigerade i flocken. De stannar här tills de inte längre behöver hjälp med mat av människor.
Innan de släpps från steg 2 har dem fått en sändare runt halsen "radio-collar" för att vi ska kunna spåra dem och se att de mår bra, samtidigt kommer de även att genomgå en hälsokontroll.

Release steget har hittills framgångsrikt släppt ut två flockar (en i Zimbabwe och en i Zambia), vilda områden, och dessa flockar har även fött egna ungar som då inte haft någon mänsklig kontakt.

The Wild
Detta steg är när lejonen som har fötts i "Release" kan släppas ut i det vilda, naturliga sociala grupper. Genom dessa steg strävar vi efter att bevara de afrikanska lejonen genom att producera kvalitet, sjukdomsfria genpooler, återuppbygga minskandet antal lejon, och introducera de tama lejonen tillbaka till deras vilda naturliga miljöer.

Notera! Lejonen har hittills kommit till steg 2 (Release site) men dem förväntas att släppas fria inom kort!

Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

Volontärboendet ligger verkligen mitt i naturen (Fuller Forest), så du kommer verkligen att få en underbar känsla utav "bush livet", och höra djuren bara några steg därifrån. På kvällarna njuter man av en brasa på det egna "braai" (bbq-området).
Det finns även internet som man får betala för men tänk på att ibland funkar det bra och andra dagar mindre bra.

Inne i Vic falls town har man flexibiliteten att på eftermiddagar, kvällar och helger hitta på massa olika aktiviteter såsom bungy jump över fallen, helikoptertur över Viktoria Fallen, promenera i nationalparken och mycket mera. Det finns givetvis också allt från banker, restauranger, klubbar till supermarkets.

Då boendet och projektet ligger cirka 15-20 minuter utanför Vic falls town behöver man transport in för att göra de aktiviteter som finns där, detta kommer ni få hjälp med på plats.

Alla måltider, frukost, lunch och middag är inkluderade och tillagas av personalen. Tänk på att vatten bör köpas på flaska.


Det var en fantastisk reise, og jeg angrer ikke et sekund! Vi ble tatt veldig godt i mot og alle vi møtte, både av frivillige, ansatte på prosjektet og til og med folk i byen, var veldig imøtekommende og hyggelige. Vi fikk tilbringe masse tid sammen med løvene hver dag, og om vi hadde lyst til å bruke en dag på noen andre aktiviteter, så gjorde de alt de kunne for at det skulle gå i orden. Vi tilbrakte mye tid i bushen sammen med løvene, hvor vi fikk se ville elefanter, buffalo og antiloper. Vi fikk også muligheten til å se løvene øve på å jakte. Jeg lærte masse om både dyr og mennesker i Zimbabwe og har hatt en utrolig lærerik og morsom opplevelse!

Linn Anette // Victoria Falls

Varför Victoria Falls med GoXplore?

 • Vi som jobbar på GoXplore har varit på projektet
 • Du får lära dig om Afrikas ekosystem
 • Du får personlig rådgivning inför din resa
 • Du kommer få närkontakt med lejonen
 • Du kommer få en upplevelse för livet!
 • Du kan besöka det mäktiga Viktoria Fallen
 • Tips om aktiviteter i Viktoria Fallen
 • Utbildning inför ditt valda projekt
 • Du får lära dig massor om Afrikas kultur och historia
 • Du får möta lokalbefolkningen och uppleva kulturen på nära håll

Visum

Du som skall volontärarbeta behöver inte fixa något visum innan avresa, utan du får ditt visum stämplat i passet vid inträde i landet (gäller svenska medborgare).

Du kommer behöva be om ett "business visa" och det kostar cirka 40 USD för Zimbabwe. Du behöver även bifoga ett "letter of invitation", och detta får du utav oss. Väljer du att lämna landet och sedan önskar komma tillbaka, tex om du åker iväg på en safari i Botswana eller besöker Zambia, så behöver du ett "double entry" visum och detta kostar cirka 70 USD.
Visumkostnaden betalas i USD och med kontanter. Det är inte möjligt att betala med annan valuta.

Om du ska stanna längre än 4 veckor så behöver du även ett TEP-visa som kostar 500 USD. Vår samarbetspartner på plats kommer att hjälpa dig med detta och man fixar detta precis innan ditt vanliga business visum går ut. Du kommer även behöva betala en administrativ avgift på plats på cirka 70-100 USD för hanteringen samt också för att en lungröntgen kommer att göras. Mer detaljer kring detta får du när du bokat dig.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

Boka din plats i tid!

Projektet startar varannan måndag hela året om, och då projektet är väldigt populärt och inte tar allt för många volontärer per gång så är det bra om du bokar dig i god tid innan avresa.

Januari 6, 13, 27
Februari 10, 24
Mars 9, 23
April 6, 20
Maj 4, 18
Juni 1, 15, 29
Juli 6, 13, 20, 27
Augusti 3, 10, 17, 24, 31
September 7, 21
Oktober 5, 19
November 2, 16, 30
December 14, 28

STARTDATUM 2021 - ankomst måndagar till Victoria Falls

Januari 04, 11, 25
Februari 08, 22
Mars 08, 22
April 05, 19
Maj 03, 17, 21
Juni 14, 28
Juli 05, 12, 19, 26
Augusti 09, 16, 23, 30
September 06 20
Oktober 04, 18
November 01, 15, 29
December 13, 27

Priser

Prisene er ikke satt ennå. Ta kontakt for å høre mer om mulighetene neste år.

(Priserna är giltiga till den 31 december 2020)


Vad är inkluderat:

OBS! Du kan kombinera flera lejonprojekt, en bra kombination är Lion Centre och Victoria Falls, eller eventuellt Victoria Falls och Lion Research i Zambia. Kontakta oss för kombinationsmöjligheter.

En flygbiljett tur & retur till Vic falls kostar mellan ca 7500 - 10 000 SEK ink. flygskatt. Du kommer att få en prisoffert på flygresan utav oss per automatik efter att du gjort din bokning.

FLYGRESAN

Vi vet hur viktigt det är att känna tryggheten med flygresan i kombination med priset, vi skickar dig därför vår flygoffert när du betalt din handpenning. Bokar du flyget med oss har du tryggheten i att du är täckt utav resegarantin. Om du till exempel köper en flygbiljett från en annan researrangör eller via internet har du inget skydd via resegarantin, för då är det ingen paketresa. Vi håller också koll på dina flygtider samt får vi alltid reda på om flyget skulle bli försenat eller inställt och kan därför meddela dig och vår samarbetspartner.

Vad mer kan du göra i Viktoria Fallen?
Victoria Falls är Afrikas äventyrsstad nummer 1! Nedan finner du lite olika förslag på några av de upplevelser du kommer kunna ta del av:

Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Victoria Falls

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
Å være frivillig i Victoria Falls vil si å få se rovdyr på så nært hold du ellers aldri ville tro var mulig - Hver dag, flere ganger daglig. Noen vakrere dyr er sjeldne syn. Utrolig hvor interessant noe så ensformig kan bli. Etter to uker kunne jeg fremdeles ikke få nok. Det var et så altfor kort opphold.

Kristine // Victoria Falls

Aktiviteter i Zimbabwe

FAQ

Vad innebär det att volontärarbeta?

Att resa som volontär innebär att åka i väg på en resa, sätta dig in i en annan kultur långt ifrån din egen. Du kommer att ställas inför olika utmaningar och det är också på så sätt som du utvecklas. Som volontär behöver du ha ett starkt engagemang, positiv attityd och självklart vara öppen för nya kulturer. Här kan du läsa mer om vad det innebär med volontärarresor utomlands.

Hur ser det ut med mat och logi?

Volontärerna delar rum, max 4 personer per rum. Tjejer för sig och killar för sig. Alla måltider är inkluderade.

Hur kommunicerar jag med nära och kära där hemma?

Internet, fax, telefon. Telefonkort kan köpas på gården. Det finns möjlighet att använda internet så du kan skicka e-post. Om du vill ringa hem så finns det tillgång till telefon

Hur kommer jag från flygplatsen till projektet?

Deltagarna på detta projektet flyger in till Victoria Falls flygplats i Zimbabwe. Här kommer vår samarbetspartner hämta upp dig och köra dig till projektet.

Hur mycket pengar behöver jag ha med mig?

Eftersom all mat och logi ingår i programmet behöver du inte ta med extra pengar för det. Vi rekommenderar ca. 800 kr i fickpengar per vecka under projekttiden. Detta är till för om du vill vara med på turer och utflykter som inte är del av projektet.

Behöver jag en reseförsäkring?

Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som täcker arbete på volontärresor. Här kan du läsa mer om vår Reseförsäkring.

Vad ska du ha med dig

 • Ett gott humör och viljan att lära sig och vara redo för att möta det oväntade.
 • Naturfärgade kläder och en hatt/keps som skyddar mot solen
 • Bekväma skor att vandra i
 • Flip flops
 • Shorts
 • Gympaskor
 • Linnen och T-Shirts
 • Regnkläder
 • Tjocka strumpor
 • Hygienartiklar och handduk
 • Solkräm
 • Insektsmedel
 • Längre byxor
 • En bra ficklampa
 • Fleecetröja
 • Solglasögon
 • Pass, Visum, Sjukvårds och reseförsäkring.

Försäkring

Wildlife

En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov.

När du ska iväg på en volontärresa och jobba med vilda djur i världen, är det väldigt viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. När du deltar på något av våra Wildlife-volontärsprojekt så är detta försäkringen som du ska välja.

Försäkringen är ett tillägg på vår Leva Utomlands och täcker utöver den försäkringen även när du arbetar med lejon och andra vilda djur. Vi tillhandahåller en av de få försäkringar i Sverige som täcker dig vid arbete med lejon och andra vilda djur. Kom ihåg att teckna din försäkring innan din utresa.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Zimbabwe » Victoria Falls

Senaste nyheter: Boka din resa utan att binda upp dig