Therese var volontär med lejon

Jag heter Therése Hansson är 23 år gammal och kommer från Ängelholm.

Välkommen hem, hur har du haft det på lejonprojektet Lion Breeding, Zimbabwe?
Jag har haft det hur bra som helst. Utan tvekan de fem bästa veckorna i hela mitt liv. Att lämna projektet är det värsta jag någonsin gjort. Och nu när jag är hemma igen känns det som om en del av min själ och mitt hjärta är kvar där nere. Att arbeta så nära lejonen är helt fantastiskt och att träffa lejonungarna för första gången var ren kärlek vid första ögonkastet. Att träffa så mycket underbara människor, både vols, handlers, guider och andra människor i personalen, är verkligen en gåva. Jag ångrar inte en sekund att jag åkte och jag planerar redan en tur tillbaka till Lion Breeding.

När du landade i landet, var det någon som hämtade upp dig?
Egentligen är det så att någon från projektet ska hämta upp dig på flygplatsen. Men mitt plan från Johannesburg blev inställt, vilket resulterade i att jag anlände till Harare 6 timmar senare. Då var det för sent att åka till projektet (tar ca 4 h med bil). Istället fick jag sova hos Carol, som har ett bed and breakfast. Det var inga konstigheter. Jag ringde bara projektet så fixade dem allt. Dagen efter fick jag åka buss till Gweru där personal från projektet hämtade upp mig och körde mig till parken.

Hur upplevde du introduktionen på projektet?
De två första dagarna på projektet är enbart introduktion. Såhär i efterhand var det väl inte jätte wow, men absolut nödvändigt. Det är väldigt kunnig personal som tar hand om dig under dessa dagar och du lär dig allt från projektets uppbyggnad till ormhantering till "elephant training". Senare får du även en "horse introduction".

Du valde att volontärarbeta i 2 veckor, var detta en lagom tid tyckte du?
Nu va det så att jag var på lion breeding i två veckor och sen kids and lion i tre veckor, så jag var sammanlagt på projekten i fem veckor. Ska man bara åka på lion breeding tycker jag två veckor är för lite. Eftersom det är introduktion två dagar och sen tar det några dagar att komma in i allt. Då har du helt plötsligt "bara" en vecka kvar. Inte ens på fem veckor fick jag göra allt.

Vad var er huvudsakliga uppgift som volontär på lejonprojekten?
Vår uppgift är att hjälpa till med diverse saker i parken. Projektet går ut på att öka antalet vilda lejon i Afrika, så det ska även vi jobba mot. Vi volontärer är en viktig del på så sätt att vi hjälper till med de små lejonen att de får komma ut i det vilda och att de får övrig stimulans. Vi hjälper även till uppe på breeding program där det finns vuxna lejon att ta hand om och städa efter.

Fick du även möta andra vilda djur? Hur var det?
I parken finns fyra tama elefanter. De får du träffa din andra dag på projektet då du får en elephant ride. Sen får du "elefantuppgifter" då och då under din tid på projektet. Det finns även hästar som du får möjlighet att jobba med på olika sätt. Övrigt i parken finns det zebror, giraffer, anteloper och mycket mer! Du kommer dem riktigt nära emellanåt, vilket är häftigt.

Hur såg en "vanlig" dag ut på projektet?
Oj, det är jätteolika från dag till dag. Dagen är indelad i "sessions". Innan frukost gör du oftast en lion walk, alternativt släpper ut elefanterna och städar deras bomas/inhägnader. Mellan frukost och lunch kan du göra allt från "snear sweep" – leta fällor i buschen, "breeding program cleaning" – städa inhägnader, "meatprep" – stycka kött till lejonen och mata dem, "lion feed" – ge lejonen mat, "water" – fylla på vatten, "long lion walk" – går med lejonen en längre tur mellan 6.30-12, "road repare" – laga vägar, "fence" – laga staket, "behaviour enrichment" – göra leksaker till lejonen av enbart naturens kvistar, grenar och löv osv, "cubsit" – sitta inne hos lejonungarna och mysa osv osv.

Efter lunch mellan 14-16 kan du bli satt på samma saker. Mellan 16-18 var det "lion walk", "elephant hurding" – ta tillbaka elefanterna till deras bomas eller "elephant food" – fixa mat/hugga ner träd till elefanterna. 18.15 varje kväll var det möte. Där går man igenom nästkommande dag och om det är något speciellt som händer eller behövs tas upp. Efter kvällsmat händer det ibland att där är aktiviteter du kan vara med på men oftast är det frivilligt t.ex. "night encounter" – där du tar ut de lite äldre "ungarna" för att jaga. Men allt är väldigt olika från dag till dag. Vad som helst kan hända och helt plötsligt händer det något som slänger om allt.

Fick du vara med lejonen på det sätt som du förväntat dig?
Det överträffade mina förväntningar! Du får göra otroligt mycket med lejonen och du kommer dem riktigt nära.

Hur var allt på projektet i sin helhet i jämförelse med det som du hade förväntat dig?
Det är mycket bättre standard på allt än vad jag förväntat mig. Bra mat, ordentliga duschar och toaletter, bra service från personalen.
I övrigt har allt överträffat mina förväntningar. Det är omöjligt att sitta hemma i Sverige och tänka hur det kommer vara. När du väl är på plats blir allting verkligt och det är verkligen en helt annan vardag än här hemma.

Hur tyckte du att säkerheten var på projektet?
Har inte tänkt på den så mycket, så jag antar att den är bra. Där är alltid personal du kan vända dig till om det skulle vara något och du är alltid tillsammans med andra volontärer. Där är "vakter" som cirkulerar i parken dygnet runt. Jag kände aldrig mig otrygg i någon situation, varken när jag hade fritid eller när jag jobbade med lejonen.

Vad var den stora höjdpunkten på din volontärresa?
Helt klart att få träffa lejonungarna och att man hade så mycket kontakt med dem. Jag åkte även till Vic Falls i fem dagar, det är också en höjdpunkt. Det är så svårt att välja ut höjdpunkter när man njuter av varje sekund och vad man än gör.

Upplevde du Zimbabwe som säkert land att vistas i?
Eftersom du aldrig är själv så upplevde jag det som säkert. Zimbabwe är väl inte världens roligaste land egentligen. Men jag blev aldrig påverkad på ett negativt sätt.

Vilket är det bästa minnet från resan?
Som sagt, så svårt att välja ut något specifikt när man tycker hela grejen är helt underbar! Men alla lion walks, bungeejump i Vic Falls, alla fester, night encountern och alla underbara människor.

Skulle du kunna rekommendera någon att åka och uppleva samma sak som du gjort i Zimbabwe?
Absolut! Tveka inte – åk! Jag har velat göra detta i många år, men det har alltid fallit på att jag inte vill åka själv. Men det är inga problem alls att åka själv! ÅK!

Finns det något du inte nämnt ovan som du tycker läsarna bör veta?
Nojja inte så mycket innan du åker, det mesta faller på plats eller löser sig när du väl är där. Tänk på att du måste ha kläder att ha på dig när de andra är i tvätten! Tar minst ett dygn att få tvättat. Där finns skåp som du kan ha dina värdesaker i. Ta med ordentligt med kontanter i småvalörer, men inte för mycket. Du är i byn varje lördag och då kan du ta ut om du behöver mer.

Reseberättelser från 2013

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Lions, Rhinos and Elephants.

Hem » Reseberättelse » Therese var volontär med lejon

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!