Irma åkte till Afrika och jobbade med lejon

Är en glad och nyfiken tjej som är 20 år som bor i lilla Vetlanda i Småland. Jag har alltid drömt om att åka iväg till Afrika och har nu varit iväg på min livs resa. Jag älskar att resa och vill se mig om i världen och Afrika har alltid varit en drömdestination.

Välkommen hem, hur har du haft det på lejonprojektet Lion Breeding, Zimbabwe?

Tack! Resan har varit helt fantastisk! Har fått uppleva saker jag aldrig trodde var möjligt, så som att få vandra med lejon och mata lejonungar med nappflaska. En upplevelse som alla borde få vara med om. Dessutom har jag träffat så många härliga människor och fått vänner för livet.

När du landade i landet, var det någon som hämtade upp dig?

Ja, när vi landade i Harare så mötte vi en otroligt trevlig kvinna, Carol, som mötte upp oss. Vi stannade hos henne första natten innan vi åkte vidare till Antelope Park.

Hur upplevde du introduktionen på projektet?

Introduktionen var väldigt bra! Vi visades runt på reservatet och fick lära oss om projektet och om hur organisationen var uppbyggd. Alla var väldigt vänliga och man kände sig välkommen.

Du valde att volontärarbeta i 3 veckor, var detta en lagom tid tyckte du?

Tre veckor skulle jag rekommendera. Det är en bra tid och man känner att man verkligen kommer in i projektet och testa på allt.

Vad var er huvudsakliga uppgift som volontär på lejonprojekten?

Vår huvudsakliga uppgift var att vandra med lejonen på så kallade "lion walks". Då går man i grupp och vandrar med lejonen i det stora reservatet. Men även städning av burar, ta hand om lejonungarna och hjälpa till med att fylla på vatten till lejonen tillhörde de vanligaste uppgifterna. Så att se till att alla dagliga sysslor blir gjorde är vad vi volontärer hjälper till med.

Fick du även möta andra vilda djur? Hur var det?

Ja, det fick jag! Det var en häftig känsla. Att få känna att man vandrar på samma plats där vilda djur lever är en känsla utöver det vanliga. Det roliga var att man fick se så många olika djur, alltifrån zebror till giraffer.

Hur såg en "vanlig" dag ut på projektet?

Tidigt på morgonen så träffas man i loungen och får reda på hur ens dag kommer att se ut. Vanligt vis brukar man börja dagen med en lion walk eller så träffar man elefanterna och städar deras burar. Efter första passet så samlas man i volontärcentret igen och äter frukost tillsammans. Efter frukosten bär det av till nästa arbetsuppgift. Det kan vara städning, lejonpromenader, patrull av området, förbereda kött, "Bush Walks", rida elefanter eller annan allmän skötsel av området. Efter pass nummer två är det dags för lunch och då träffas alla volontärer och man pratar om hur dagen har börjat. Efter lunchen sätter man igång med de två sista passen. Under eftermiddagen brukar man passa lejonungarna, rida eller rykta hästarna, fylla på vatten eller bygga leksaker till lejonen. Sist på kvällen innan middag så får man information av sin koordinator som tar upp aktiviteter de kommande dagarna och man pratar även om hur dagen har varit. Efter det avslutas dagen med middag och om man inte är för trött efter dagens aktiviteter så brukar man sitta en stund vid lägerelden och prata med de andra volontärerna.

Fick du vara med lejonen på det sätt som du förväntat dig?

Ja! Om inte bättre än vad jag hade förväntat mig. Det är det som är en av höjdpunkterna med detta projekt att man får komma så nära lejonen.

Hur var allt på projektet i sin helhet i jämförelse med det som du hade förväntat dig?

Det var jätte bra! Personalen var jätte bra och det var roligt att få möta människor från olika delar av världen som åker dit och man delar samma intressen. Jag fick verkligen spendera mycket tid med lejonen och att man också fick komma nära djuren gör att upplevelsen blir så unik.

Hur tyckte du att säkerheten var på projektet?

Säkerheten var också väldigt bra! Jag kände mig aldrig rädd.

Vad var den stora höjdpunkten på din volontärresa?

Att jag fick uppleva min dröm att vandra och umgås lejon på det sätt jag fick göra, men även att jag fick träffa alla dessa antastiska människor på projektet.

Upplevde du Zimbabwe som säkra land att vistas i?

Ja, det gjorde jag. Jag var alltid med någon från projektet var jag än vistades i landet, så jag upplevde inte något annat.

Vilket är det bästa minnet från resan?

Det är svårt att säga. Men jag tror ändå att det var det första mötet med lejonen. Den känslan känns svårslagen.

Skulle du kunna rekommendera någon att åka och uppleva samma sak som du gjort i Zimbabwe?

Absolut! Detta har varit en underbar upplevelse. Jag har lärt mig mycket om Afrika och om människorna och om djuren som lever där. Men jag har även lärt mig mycket om mig själv och man får ett nytt perspektiv på livet. Det finns mycket att uppleva, se och göra i Zimbabwe och jag kan inte annat än rekommendera andra att åka hit! Du kommer inte att ånga dig!

Reseberättelser från 2013

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Lions And Elephants.

Hem » Reseberättelse » Irma åkte till Afrika och jobbade med lejon

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!