Fredrik om sin tid i Nya Zeeland, Australien och Asien

Så här i efterhand inser jag vilket enormt tomrum som behövde fyllas som det fanns innan jag gav mig iväg på min resa.

Den 24 oktober stod jag där på Sturups flygplats för att ge mig av till andra sidan jordklotet, så långt iväg man kan komma från Sverige, även om de första dagarna var lite tuffa ångrar jag absolut ingenting, resten var bara en ren dröm. Från det fantastiska landskapet, där man verkligen känner igen Sagan om Ringen scenerna till alla adrenalinstinna aktiviteter. Jag åkte på ett gummidäck långt ner i Waikatos grottor, gjorde en massa jobbiga men väl värda vandringar med Tongariro Alpine crossing som pricken över i. I Queenstown hoppade jag bungy jump från 134 m! och canyon swingades upp och ner mot floden. I Franz Josef gick jag på de storslagna glaciärerna och falskärmshoppade över desamma! Hela Nya Zeeland är verkligen som att gå rakt in i en fantasi, så mycket olika landskap och natur och det på en yta mindre än Sverige!

Jobbade gjorde jag också och där fick jag testa på jobb som jag aldrig skulle fått testa på hemma i Sverige och eftersom jag bodde med människor från hela planeten blev det många intressanta diskussioner och massor av nya vänner för hela livet. Jag fick stapla lådor med kiwifrukter, kiwifrukten som är nationalsymbolen för Nya Zeeland. De har en stor produktion av frukten, kiwifågeln finns bara här i hela världen och nya zeeländarna kallar sig själv kiwis!

Vidare tog jag mig till Australiens stränder och värme. Det gick inte att slå Nya Zeeland riktigt, men det är ett fantastiskt stort land med massor att se och förstås ett klimat man bara kan drömma om i Sverige året runt. Längs med östkusten dök jag på Barriärrevet, livet under vattnet är som en ny värld som man aldrig tidigare kommit i kontakt med och här är det störst i hela världen! Jag fick se vilda koalor, känguruer, krokodiler och massa andra djur. Om man är djurintresserad är Australien landet att åka till. Förutom alla fantastiska stränder och öar, så som sandön Fraser Island som var ett under i sig, blev jag överväldigad av the central red centre.

Mitt ute i den australiska outbacken höjer sig världens största sandsten, Uluru. Att bara se den stå där är mäktigt, för att inte tala om den mycket vackra soluppgången. Där finns också grymma vandringar runt Kata Tjuta och Kings Canyon och där man känner sig som i Disneys Lejonkungen med den blänkande röda stenen och sanden ständigt närvarande. Sydney och Melbourne är två imponerande städer och att komma ner till hamnen och se Harbour Bridge och operahuset i Sydney första gången är något man aldrig glömmer, så många gånger man sett det på bild, men inget kommer upp mot känslan man får av att vara där.

Avslutningen på resan skulle vara Thailand i en vecka, men jag var så oerhört intresserad av denna del av världen att jag bestämde mig för att boka om biljetterna och stanna 2 månader, vilket kan ha varit mitt bästa beslut på hela resan. För den värmen och glädje jag fick från de sydostasiatiska människorna var obeskrivlig. Jag kom som en total främling, allt vad gäller kultur, språk och levnadssätt, men jag lämnade som en i "familjen" med en tår i ögat.

Första intrycket av att komma till Bangkok var fullständigt kaos, det är sån enorm skillnad mot att leva i Sverige. Men man vänjer sig och ser allt det fantastiskt exotiska som man inte får vara med om hemma. Det var verkligen något som gjorde att jag fick nya perspektiv på allt och utvecklades som person. Bara en sådan sak som hur mycket religionen egentligen betyder i ett buddhistiskt land jämfört med Sverige är häftigt att se. Jag gjorde en massa vandringar även här, i Thailand och Laos. Laos är det minst turistiga landet av de alla och kanske just därför som det var en av mina favoriter. Allt är så väldigt autentiskt, naturen är orörd och människorna har inte anpassat sig till turismen på samma sätt som i grannländerna. Att köra moped genom dessa länder, genom orörd skog, genom byar av trevliga människor gör upplevelsen ännu mer levande, ett tips. Vietnam är det mest utvecklade av de sydostasiatiska länderna och det märker man direkt, här besteg jag denna regionens högsta berg på 3154 m, jag blev tjatad på att köpa en massa souvenirer som jag nu i efterhand bara kan tacka dem för, då de betyder trevliga minnen och annorlunda inredning hemma i Sverige.

Avslutningen på resan kunde inte blivit bättre, Kambodja var landet där jag kom väldigt nära inpå lokalbefolkningen, fick höra fantastiska och sorgliga historier som jag kommer bära med mig resten av livet. Här fick jag också beskåda vad som kanske är de mest imponerande tempelkomplexen på hela jorden i Angkor templen.

Tillbaka hemma i Sverige känner jag mig som en ny människa, jag brukar säga att jag lärt mig mer och viktigare saker under ett år på resande fot än vad jag gjorde på 12 år i skolan (vilket kanske inte riktigt stämmer).

Och för er som inte har någon att åka med, tveka inte! Att resa själv är absolut inga problem alls då det finns så många som gör samma sak och där alla är väldigt trevliga och lätta att få kontakt med. Just människorna man möter från alla olika hörn av världen är kanske det bästa av allt. Självklart är alla saker man gör, alla aktiviteter och saker man får se också väldigt givande, men att träffa och göra det med bra människor gär det ännu bättre.

Hur som helst, jag har bara positivt att säga om att ta steget och resa ut för att upptäcka denna fantastiska planet bebodd av lika fantastiska invånare, du kommer inte ångra dig, hur det än går, för du blir en väldigt viktig erfarenhet rikare! Om jag vetat om vad jag skulle varit med om innan jag reste hade det varit mitt största misstag någonsin att avstå. Eller som min favoritartist bäst skulle ha sagt det. "We got to get out while we are young, because tramps like us, baby, we were born to run" :)

Läs mer om Work & Travel på Nya Zeeland

Läs mer om Work & Travel i Australien

Reseberättelser från 2013

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Work & Travel Australien & Work & Travel Nya Zeeland.

Hem » Reseberättelse » Fredrik om sin tid i Nya Zeeland » Australien och Asien

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!