Surf & Adventure praktik

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Jag har arbetat i 9 månader för SAVE Foundation. SAVE är en organisation som fokuserar på utbildning och aktiviteter för barn och unga i en township (slum) strax utanför Kapstaden. Som volontär/praktikant i denna organisation har jag arbetat i skolor, varit ledare för andra volontärer och lett olika fritidsaktiviteter. Min praktik har varit i samarbete mellan SAVE, GoXplore och Norges Idrottshögskola där jag vid sidan av praktiken även har studerat och levererat tentor till Idrottshögskolan som en del av studien "Sport, Culture and Development Cooperation".

När jag började jobba för SAVE blev jag först projektledare för en förskola (2-6 år) där jag ansvarade för fysisk aktivitet bland barnen, förutom att vara chef för andra volontärer som arbetat för SAVE under kortare perioder . Jag organiserade lek i klassrummen, tog ut barnen och såg till att de kunde leka och vara aktiva varje dag. Dessutom arbetade jag nära lärarna på skolan gällande undervisningsprogrammet och annat som pågick på skolan eller i närmiljön.

Jag har varit praktikant på programmet "Surf & Äventyr", vilket innebär att jag har jobbat halva dagen i skolan/förskolan och efter lunch ansvarade jag för olika aktiviteter för barnen. Surf & Adventure involverar eftermiddagsaktiviteterna surfing, simning och skridskoåkning och jag var ledare för skridskoåkningen. På alla dessa tre verksamheter är det runt 7-8 barn från någon av grundskolorna vi samarbetar med och de rullar för att komma till de olika aktiviteterna. Som praktikant var jag huvudledare för verksamheten och ansvarade för att planera vad vi skulle göra, medan de som var volontärer hjälpte mig. Jag ansvarade också för att träna volontärerna att åka skridskor så att alla kunde delta med barnen.

Det senaste halvåret var jag projektledare på en grundskola. Här undervisade jag i engelska och idrott och tillsammans med volontärer anordnade vi individuella lektioner för de barn som låg lite efter på lektionerna. Det gjorde jag sedan på förmiddagarna och på eftermiddagen startade jag ett helt nytt idrottsprojekt: "SAVE Sports Club". Här anordnade jag träning inom fotboll, nätboll (en mycket populär tjejsport i flera afrikanska länder) och friidrott och hade med mig volontärer som hjälpte till att planera och genomföra passen. Med hjälp av detta projekt kunde vi inkludera över 60 fler barn varje vecka, vilket har varit SAVEs mål under lång tid. Det var väldigt spännande, utmanande och lärorikt att starta ett helt nytt projekt, och väldigt roligt att se att det fungerade så bra!

Vi har även använt lagen från idrottsprojektet som idrottslag som representerar skolan i olika idrottstävlingar, som skolan inte kunnat delta i tidigare på grund av bristande resurser för att starta ett skollag. Det här projektet blev verkligen mitt hjärta och det var väldigt roligt att få vara med!


SAVE har en väldigt bra miljö med volontärer och praktikanter från hela världen och utanför jobbet finns det mycket roligt att hitta på. Kapstaden är en fantastisk stad och aktivitetsmöjligheterna är oändliga. Safari, sandboard, fallskärmshoppning, pingvinstränder, båtturer, bergsvandringar, fantastiska solnedgångar, vinprovning, stadscyklar, spännande museer och surfing är bara några.

Att jobba för SAVE har varit mer som en livsstil än ett vanligt jobb, och det har varit otroligt roligt! Jag har fått vänner för livet, blivit utmanad på många sätt och lärt mig mycket om idrott, kultur och utvecklingsarbete. Jag längtar tillbaka till min SAVE-familj varje dag och känner mig otroligt lyckligt lottad som fått uppleva detta.


- Miriam

Reseberättelser från 2016 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Sports & Adventure.

Hem » Reseberättelse » Surf & Adventure praktik

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar