Evelina har hjälpt sköldpaddorna ut i det fria

Efter två flyg och kanske totalt 15h i luften är jag framme på flygplatsen i Denpasar, bagaget är försenat ungefär en timme men tillslut kommer det. Chauffören från Green Lion som jag möter vid flight information tavlan berättar att vi väntar på två andra volontärer.

En galen bilfärd senare är jag framme i Penestanan Kaja byn där man bor som volontär. Klockan är närmare 22 och det har börjat spöregna men personaln från Green Lion möter oss på plats och visar mig vägen till mitt boende, det är ett litet hus med två rum och en stor veranda. En tjej har anlänt innan mig hon ligger och sover.

Jag vaknar av väckarklockan kl 7:00 fler tjejer har anlänt under natten och vi hälsar på varandra, totalt är vi 8 stycken, från 5 olika länder. Tillsammmans går vi till den gemensamma matsalen och käkar våran första frukost. Det finns ägg, havregrynsgröt, rostbröd och frukt.

Klockan 9:00 kommer våran guide från Green Lion och hämtar oss idag ska vi gå till Ubud market och se Monkey forest.

Introduktionsveckan fortsätter med aktiviteter på både för och eftermiddag, det är en intensiv vecka. Vi hann se och lära oss mycket om kulturen och till och med lite av språket. Man lär också känna de andra volontärerna hur bra som helst!

Måndag morgon åker jag tillsammans med de andra volontärerna som har valt sköldpaddsprojektet till Nusa Penida.

Första dagen med sköldpaddorna fick jag skära fisk som vi sen matade sköldpaddorna med. De simmar 2 och 2 eller 3 och 3 i hinkar medan vi matar dem. Då får man se till så att alla får mat och att de inte börjar hacka på varandra. Efter två timmar är alla klara med sina arbetsuppgifter då får vi lunch. Vid två tiden är det dags för jobb igen, den här gången är jag i gruppen som ska till stranden och plocka skräp samt samla seagrass och jaga krabbor. Seagrass och krabbor ger vi till sköldpaddorna som en extra treat. Dag två får jag rengöra en tank och även borsta sköldpaddornas skal, de är så söta när man lyfter upp de ur vattnet, en del sprattlar såklart ganska mycket men de blir väldigt fina efter att man är klar. Sen en dag är det äntligen min tur att få ge medicin. Man har dels en antisvamp vätska som man sprutar på sköldpaddornas fenor. För de sköldpaddor som har sår får man rengöra såret och dutta på en antiseptisk lösning.

Sista dagen på mitt äventyr med sköldpaddorna har vi turtle release! Två av sköldpaddorna är gamla och starka nog att bli utsläppta i havet! Vi vandrar till en strand som är lite svåråtkommen, sätter ner sköldpaddorna i sanden och de börjar sakta men säkert kravla sin väg ner i havet. Tillslut ser vi bara en skugga som försvinner ner under vattenytan och det känns som att ens arbete verkligen leder någonstans.

Reseberättelser från 2017

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Bali.

Hem » Reseberättelse » Evelina har hjälpt sköldpaddorna ut i det fria

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar