Paulas volontärresa i Costa Rica

Jag är en väldigt pigg 50-åring som ville prova och göra något annat i livet som hade med människor och djur att göra. Jag har arbetat med papper hela mitt yrkesliv men börjat ifrågasätta vad det ger mig...nada. Jag tycker om möten med andra kulturer, människor och språk. Har rest väldigt mycket i mitt liv, men längesedan jag gjorde det ensam. Så varför inte hoppa av ekorrhjulet och våga "hoppa" ut i det okända? Tanken på detta började nästan ett år innan jag till slut stod på Costa Rica flygplats. Det var en del att fixa hemma i Sverige innan jag vågade trycka på "boka" knappen. Men väl där tänkte jag, -ja detta var ju inte så svårt! Sagt och gjort den 8 januari stod jag där i Costa Rica på MIN resa!


Välkommen hem! Berätta, hur har du haft det i Costa Rica?

Ja hur ska man kortfattat beskriva en resa som från början var bokad till två månader (jan-feb) men som blev 6 månader! Har träffat så många trevliga och roliga människor och framförallt upplevt saker som här i Sverige är omöjliga, tex krokodiljakt!

Efter en tids "förstå-sig-på-Costa Rica-liv" så blev det lättare och lättare och jag vågade börja ta för mig och resa utan att bli behandlad som en turist. Tror mycket på att smälta in och inte utmärka sig, underlättar människors beteende gentemot mig på gott och ont!Har rest med buss runt i landet, enkelt, billigt och bra! Men man får ha lite koll på sin väska! Arbetat med olika volontärprojekt som jag blivit intresserad av. Bott hos familjer som varit väldigt fattiga men LYCKLIGA! Många tankar om vårt "perfekta" liv här i Sverige är värt allt? För en sak jag verkligen lärt mig, är att dom LEVER mer än vi. Behöver vi ALLT?

Alla människor som vågar och vill skulle göra en sådan här resa en gång i livet, för att få livsperspektiv. Problemet kommer när man väl är hemma igen, då vill man iväg igen!!

Skillnader som man har svårt för eller är kul är bla:

Hur kom det sig att du valde just Costa Rica?

Jag valde Costa Rica för jag ville prata spanska och jobba med djur. Mitt första val var att hjälpa Las Baulas, havslädersköldpaddan.

Hur var dina spanskkunskaper innan du åkte?

Kände du dig någonsin orolig över det spanska språket?Har läst spanska för några år sedan och bott ganska mycket i Spanien. Många jag kommit i kontakt med under resan pratar inte engelska men det har funkat väldigt bra ändå.

Hur länge varade din spanskkurs och hur många timmar per dag pluggade du? Kände du att den var nödvändig eller behövdes det fler lektioner?

Spanskkursen började nästan direkt när jag kom till Costa Rica. Den varade i 2 v, cirka 3 timmar/dag. Dom kollar upp hur mycket spanska man kan i början och sen placerades man i grupper efter det. Lärarna var super trevliga och duktiga. Problemet var att vi var folk från hela världen och då kommer man lätt in på engelskan. Man kunde för en ganska billig peng köpa vidareutbildning. Vi fick läxor varje dag så man måste plugga lite på sin fritid!

Under spanskkursen bodde du hos en värdfamilj hur var detta? Kunde värdfamiljen någon engelska? Bodde du bra? Var det fler volontärer som bodde där?

Jag bodde hos en dam/värdfamilj under mina 2 första veckor i San Jose´. Där bodde fler volontärer från olika världsdelar vilket var jättekul. Jeanette, värdmamman, kunde ingen engelska alls så vi var tvungna att prata spanska, vilket var bra. Det är ju inte svensk standard i husen så man får ta det som det är. Jag hade ett rum med två sängar som jag bodde själv i första veckan och andra veckan delade jag med en tjej från Japan. Har inte under hela min resa kommit i kontakt med någon volontär som jag inte kommit överens med. Det har tvärtom gett mig många goa vänner runt om i världen.

Låg boendet långt ifrån kursen? Fick du hjälp av familjen att hitta osv?

Kursen/skolan låg inne i centrum. Första dagen åkte jag buss med en annan volontär som bodde hos samma familj. Sen hittade jag själv resten av tiden. Det var inget svårt men man kan bli rädd att man hoppat på fel buss, för det finns ingen info någonstans om tider eller destinationer. Man får helt enkelt fråga.

Hur kändes det att lämna värdfamiljen efter avslutad spanskkurs för att åka vidare till en annan värdfamilj för att påbörja volontärsprojektet? Spännande, utmanande, kul?

Att åka ifrån värdfamiljen och alla nya vänner man mött var tråkigt, men jag skulle på nya äventyr och volontärprojekt. Man ska inte hänga upp sig på vad andra ska hitta på och göra utan man ska göra det man bestämt sig för. Man möter ju nya fantastiska människor hela tiden under hela resan!

Berätta om vilka projekt du haft under din tid i Costa Rica.Vad var era huvudsakliga arbetsuppgifter på respektive plats? Trivdes du?


Rädda havslädersköldpaddor
Mitt första projekt var "Rädda havslädersköldpaddor" las Baulas. Fantastiska nätter där jag blev tilldelad någon km strand som jag och en till skulle vakta. Vi skulle larma om där fanns obehöriga människor eller om vi såg en sköldpadda på väg upp för att lägga ägg. Dessa veckor var jätteintressanta. Och eftersom jag är lite framåt och pigg på ALLT så fick jag åka med nationalparkschefen och två andra en dag för att leta upp krokodiler och fånga och märka dom. Jag fick bo i parkvaktshuset med alla som jobbade skift för att sköta parken, därför hamnade jag på lite andra uppdrag än sköldpaddorna vilket var många ++++++ poäng. Den enda riktiga arbetstiden var när jag gick strandvakt på nätterna mellan ca 22-05.


Barnhem
Mitt andra projekt var på ett "Barnhem" i San Jose´. Underbara barn som man kunde krama ihjäl och underbar personal som gjorde allt för att man skulle trivas. Arbetstiden var precis som jag önskade.
FarmSen var jag en månad på en "Farm". Upp tidigt, mjölkade kor, gjorde ost, hem, fikade, fixade med allt på ägorna, siesta lunch runt 12-3. Lite mer sköta-gården-sysslor. Sov utmattad innan 9pm. Huset jag bodde i var ett "skjul" men den månaden var så mycket hårt arbete, glädje, fruktansvärt varmt (runt 40 grader), gemenskap och de gjorde allt för att jag skulle må bra. Eftersom jag älskar att fixa o dona så åkte jag in till närmsta by, satte mig utanför en affär och frågade alla som kom förbi om de hade en begagnad cykel som jag kunde köpa. Hittade till slut två som var hyfsade, sen vidare till en cykelaffär där köpte jag nya däck, en ny sadel, nya trampor med mera. Hem med allt ochfixade cyklarna bakom en lada, tvättade och ställde sen fram dem. Detta är en present till er så att ni kan komma någonstans, de ägde inte ens en gång cyklar. Vilken glädje! Skulle absolut kunna bli kvar hos denna familjen men trots tårar beslutade jag mig för att åka på nästa projekt.

Vaktning av hundar
Det var ett privat "Projekt" där jag skulle sköta om 10 hundar! Bodde själv i ett jättefint hus uppe i bergen i mitten av landet. Egen bil och städerska ingick. Blev väldigt fäst vid hundarna!


Hur var maten i Costa Rica?

Maten består mycket av ris/bönor/ägg och varierar var man bor. På farmen hade dem inte råd till kött o fisk, men där fick jag gå ut och halshugga en kyckling till middag. Däremot fanns det överflöd utav mango o alla goda frukter vilket jag frossade i.

Hur var allt på projektet i sin helhet i jämförelse med det som du hade förväntat dig?

Man måste tåla mycket och acceptera boende, mat och människor annars funkar inget. Accepterar man detta så funkar ALLT på de olika projekten.

Vad var de stora höjdpunkterna när du var iväg på din volontärresa?

Höjdpunkterna under min resa var första mötet med en havslädersköldpadda. Den var så enormt stor. Ca 2m x 2m och vägde ca 600-900 kg, som en liten bil! Jag blev jätteliten när jag satt sidan om den under månens sken! Men vilken upplevelse. Barnen som var så söta och gulliga på barnhemet. Farmen, familjen, - härlig känsla att få "bli" en av dem. Bara massa kärlek och glada miner trots att de inte ägde mer än korna i stort sett.

Träffade du andra volontärer i Costa Rica?

Träffade några andra volontärer, mest när jag bodde i San José hos olika värdfamiljer.

Hade du tid att resa något på egen hand inom Costa Rica? Gjorde du några aktiviteter väl på plats tex surfade, dansade salsa osv?

Jag reste väldigt mycket själv mellan projekten. Det avgör man själv. Jag har sett de flesta hörnen av Costa Rica med vanlig buss eller bil som jag hade tillgång till under sju veckor när jag passade hundar.

Besökte du några av grannländerna Panama eller Nicaragua? Berätta hur var det?

Åkte två ggr till Nicaragua, bla för att få nytt visum (vilket man behöver var 3:e månad) och för att se grannlandet! Åkte runt en vecka, tog surfinglektioner, hyrde moped körde runt på öarna i Centralamerikas största sjö och mycket mer! Sen åkte jag med flyg till Peru, Lima och Cusco för att gå Incaleden i fyra dagar till Machu Picchu. Wow på 4200 m första natten. Vilken resa det var!!

Varför tycker du att man ska jobba som volontär?

För mig var det ett perfekt sätt att komma ut i världen genom att åka som volontär. Kommer i kontakt med folk och det ena ger det andra. Min resa kunde inte blivit bättre, och det förstår man eftersom jag bokade två månader men blev kvar sex. Hade som tur var köpt en ombokningsbar flygbiljett!

Vi tackar så mycket för din tid och önskar dig all lycka i framtiden!Fler bilder från Paulas resa

Reseberättelser från 2013

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Costa Rica.

Hem » Reseberättelse » Paulas volontärresa i Costa Rica

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!