Jeanettes blogg från Nya Zeeland & Australien

1) G'day mate! I tisdags åkte jag Jeanette, Australien-koordinator för Goxplore, ner till Sydney med ett härligt gäng äventyrslystna resenärer. Men många nerver satte vi oss på flygen och igår var vi framme! Nog för att det är en lång resa men observera att det också är tidsskillnad! Jag gjorde Working holiday-resan 2006 så denna gången åkte jag ner för att hälsa på vårt kontor och vara med på orienteringen än en gång, men denna gång cirka 358 dagar färre till förfogande. Jag ska nu försöka titta på resan med andra ögon denna vecka, och även hitta på några av de sakerna jag inte hann med sist. Jag tänkte berätta för er här - så håll ögonen öppna för uppdateringar. Ha det bra så länge! /Jeanette

2) Flygnerver. Pirrigt, som om det vore dagen innan femårs-födelsedagen. En underbart mysig och positiv känsla som slår många känslor. Men också oro, för att man ska ge sig iväg till ett annat land och det är en stor utmaning för många. De flesta skulle helst slippa det.

Nu har jag inte känt resnerver på länge. Första tanken var att det var skönt, men nu har jag börjat sakna det väldigt mycket. Var har mina fjärilar tagit vägen? Jag vill ha dem tillbaka. För dig som är på väg ut i världen på ett stort äventyr och känner dig lite skakig inför redan, ta hand om dessa flygfän och nerver, njut av det och omfamna dessa känslor, för helt plötsligt, efter att ha fått blodad tand av resandet och varit ute några gånger, kan de vara borta.

3) Flygresan till Australien. Eftersom jag vet hur lång den är, har jag verkligen inte sett fram emot själv flygresan till Australien. Den långa, utdragna flygresan som jag vet att väldigt många andra känner ågren inför och som jag tror stoppar många från att ens resa hit. Vi som har gjort resan tidigare kan insisterar på att det är redan från helvetet. Man sitter som packade sillar i 22 timmar, äter i en ställning som inte känns helt frisk och glömmer köpa en nackkudde kan man kyssa sömn adjö. Men alla vet vi också att man klarar det. Det är hur lätt man klarar av det som är frågan. Jag försökte jobba med min inställning innan redan, jag skulle åka till Kastrup med tanken att det skulle bli skitjobbigt men ändå med ett leende på läpparna för det är kul att resa. För säkerhets skull la jag också ner film, serier, lektyr på paddan och laddade hjärnan med saker att tänka på, ja allt för att göra det så smärtfritt som möjligt. När jag skriver detta sitter jag på flyget mellan Hongkong och Sydney och det har verkligen gått jättebra. Jag har många avsnitt kvar av serien och boken har jag inte ens börjat på. Jag är verkligen supernöjd med hur detta har känts. Med mitt leende och min inställning har jag idag glidit igenom security checks som jag vore ett helgon och jag har fixat väntetider, förseningar, wifi-brist och ensamhet galant. Att jag lyckades få exit/window seat efter att ha önskat "seat where i can spread my legs" kanske också gjorde det en aning lättare för mig.

Så med detta sagt; har du ett glatt leende, en god inställning och en gnutta sämre engelska kommer denna flygresa gå som smort;)

4) Orienteringsmötet och hjälpen via oss på plats - Efter att på ankomstdagen blivit upphämtade på flygplatsen och transporterade till Wake Up, där vi bor i fyra nätter, blev resenärerna försedda med sitt simkort och viktig information. Dagen var fri att göra vad man ville, och många kunde inte undvika att hamna på den grymma baren Side Bar på kvällen. Baren under hostlet som ordnar fester, rabatter och tillställningar för dig som Wake Up- och WTC-medlem som ingen annan. Jetlag och huvudvärk eller inte, dagen efter ankomst hade vi vårt informationsmöte och orienteringsmöte på kontoret i Sydney. Dagen då all viktig information förmedlas. På morgonen kom våra lokala kollegor och hämtade upp gruppen och tog oss till kontoret, tio minuters promenad därifrån. Väl framme fick alla först förevigas för att få sitt medlemskort, därefter gick man igenom alla bitarna som vi hjälper er med. Bland annat de två viktigaste sakerna som väger tungt i vårt program; allt ni behöver veta på arbetsfronten och information om hur vi hjälper er finna boende. Det kommer också personer från banken och snackade bankdetaljer, vår absolut bästa resekonsult berättade om att resa på bästa vis i Australien, och en surfare från Surf Camp kom och berättade varför man måste åka på ett surfläger. Detta och mycket mer tog innehållet av vår introduktion här nere i Sydney. Efter några timmar var alla proppade med information så det sprutade ur öronen. Då tog vi tillfället i akt och fyllde på energi och tog en grym lunch på restaurangen bredvid. Time for us all to GoXplore!

5) Det här med Jetlag. Antingen så gör du rätt från början och det tar en dag att komma tillrätta eller så gör du fel och det är kört i 5 dagar. Jag funderade på saken på flyget och kom fram till att om jag ska bli av med tidsskillnadens tio timmar, då vill jag bli av med tio vakna timmar, inte sovande. Så jag försökte sova så mycket som jag kunde på flyget och det blev en del. Men det är väl framme som det kritiska kommer in, GÅ INTE OCH LÄGG DIG när du kommer fram på morgonen. Jag kände till fenomenet sedan tidigare flygningar och bestämde mig för att hålla mig utomhus i friska luften, drack mycket vatten och gav mig ut på både en Harbour Cruise och en city Sydney Tour. När jag längst fram och uppe på denna taklösa tvåplansbuss satt utan att stödja ryggen nickande till, förstod jag att det var dags att kasta in handduken, jag hade gjort vad jag kunde. Men om jag skulle somna tidigt, skulle jag gå upp tidigt dagen därpå och vad passar då bättre än en löprunda i Botanic gardens eller Hyde park? Jag var uppe tidigt, hade kommit till en ny plats på jorden och var relativt utsövd, på med dojjorna. Sagt och gjort och ja, snabbare än så här går det inte att blir av denna AU-jetlaggen köra läsare. Så läs ovan och lär! Jet-what?

6) Idag fick jag återuppleva mina minnen och det var obeskrivligt kul att få komma dit igen efter åtta år. Till Seven Mile beach och till Surf Camp i Australien söder om Sydney. Och det var lika grymt nu som det var då, om inte bättre nu. De bästa surf-lärarna med lektioner i sand och på vågor, surf, god mat, vänner för livet, skratt, sol, hängmattor, party, bad, bränna och en helt fantastisk start på din upplevelse i landet, proffsigt och strukturerat, men riktigt laid back precis som livet Down Under! Det absolut bästa sättet att komma direkt in i The Aussie way of living. Hoppa på detta direkt efter dina första fyra nätter på Wake Up och du är hemma. Surfs up!

Det är perfekt att hoppa på till exempel ett fem dagars-camp och få surfa två gånger om dagen i två timmar och komma tillbaka till Sydney till starten på helgen och avsluta med ett stort hejdå-party på Scubar som en för första gången riktig surfare.

7) Efter mina äventyr i Sydney, Australien tog jag mig över till grannlandet och naturvackra Nya Zeeland för att även där ta del av vårt program för några dagar. Liksom på Australienprogrammet, hjälper vi dig massor innan avresa även på detta program, svarar på alla dina frågor, flygresa tur och retur, jobbvisum, förberedelser och mycket, mycket mer. Väl framme i Auckland får du deltaga på vårt informationsmöte på kontoret, som ligger rakt över gatan från det hostel vi bor på i fyra nätter, dit man kommer smidigt med shuttlebussarna. Orienteringsdagen är en halvdag fylld med energi och information kring allt du behöver veta för att klara dig ett år i landet, där en av de bärande punkterna även här är arbetsförmedling och hjälp med boende. Supermycket tips och tricks som du inte hade fått veta om du inte reser med oss. Personalen är härlig, som din extra familj, kontoret har en känsla av trivsel och du känner dig direkt hemma. Vi hjälper dig få en mjuk, säker och skön start på din resa helt enkelt. När du går ifrån detta möte, kommer du ha mycket mer kött på benen för att klara dig i arbetslivet och som backpacker och på resande fot i landet i en bra tid framöver och ditt äventyr i landet kan börja. Mitt här på Nya Zeeland har precis satt fart.

8) Jag har hoppas på Kiwi Experience-bussarna som många av våra resenärer och jag måste säga att jag är väldigt positivt överraskad. Riktigt bra koncept och perfekt för en backpacker som vill se mycket och ha mycket äventyr med sig hem i bagaget.

Första dagen på vårt äventyr är snart över och vi kunde inte vara mer nöjda. Promenaden, och paradisstranden vid Cathedral Cove, de extremt höga vågorna och grapefruktjuicen kommer vi inte glömma i första taget. På bilden är vi vid Hot water pools, på Hot Water Beach. Vi grävde oss fram till de varma källorna som vissa uppnådde 60 grader C. Blandat med lite havsvatten blev detta grymt behagligt. Resan har börjat över förväntan och vi hoppas på att det fortsätter på denna stigen.

9) Vilken underbar dag på vår äventyrsresa i Nya Zeeland. En helt magisk och unik upplevelse!! Nere i Waitamos undervattensgrottor, flöt vi fram på gummiringar i totalt mörker, bortsett från små varelser kallade glowworms som beklädde grottaken som en enda stor stjärnhimmel. Helt surrealistiskt. Som en grym bonus fick vi dessutom ge oss på lite ab-gliding, klättring, hopp från vattenfall, studs, dyk och allt annat möjligt i 16 gradigt vatten. Alla intrycken kommer att ta lång tid att smälta, men imorgon är det redan dags för nya. Denna turen hette Black Abyss.

10) WE DID IT!!! och lätt det bästa vi har gjort någonsin. Att kasta sig ut från ett litet, rosa plan från en höjd på 15 000 feet över det vackraste landet på jordens yta är verkligen något som vi just i detta nu har ytterst svårt att beskriva med ord. Adrenalinet pumpar så hårt när man sätter sig på kanten av planet och man vet att inom några få sekunder kommer man att falla rakt ner mot marken. Freefalling är något av det coolaste och mest overkliga vi har upplevt hittills. Men även att hänga där när fallskärmen är utfälld med Lake Taupo och vulkaner så långt ögat kan se, var ännu en känsla av total frihet. Skydive Taupo rekommenderar jag starkt alla våra resenärer. Speciellt om man har sådan tur som vi och får en dag utan ett moln på himmeln. Det var det första hoppet, men absolut inte det sista. Kom ihåg; Fear is just temporary, achievement is permanent.

11) Vilken stad - Queenstown, THE adventure capital. Idag gav vi oss ut på ett grymt och hoppfullt schema. Hopp1. Kawarau Bridge Jump 43 meter. Hopp2. Nevis Swing (worlds biggest). Hopp3. Nevis Bungy 134 meter. Adrenalinet har verkligen pumpat som aldrig förr, nerverna har legat helt utanpå kroppen och hjärnan har fått arbeta för att ta sig förbi utmaningar, hinder och spärrar som jag aldrig kunde föreställa mig. Försöker sätta ord på fullständig skräck innan stegen ut blandat med total frihet vid free fall men har svårt även idag att förklara känslorna som helt har svämmat över. En av dagarna jag kommer minnas för resten av mitt liv. Helt underbart att utsätta sig för. Är du också en människa som gillar utmaningar och äventyr, då är Nya Zeeland verkligen ett land för dig, och Queenstown är utan tvekan en av de städer du måste besöka.

12) Djurlivet är något utöver det vanliga här på Nya Zeeland. Igår gav vi oss tidigt (5.30) ut på havet utanför Kaikoura´s kust i hopp om att få se valar och med oss hem fick vi några perfekta tail-shots. Vi är överlyckliga av att ha fått beskåda detta mäktiga däggdjur föra sig i vattnet och det var utan tvekan något helt otroligt vackert och mäktigt. Natten gick och ännu tidigare denna morgon (4.30) slog ännu en dröm in. Vi letade upp en drös delfiner och hoppade i under "Encounter Kaikoura"´s uppsikt och ordnade omständigheter. Dock helt vilda delfiner ute i havet, utan lockelse på något vis. Att hoppa ner i det 16-gradiga vattnet bland 200 delfiner som efter en natt av jakt ville leka, hoppa och framföra sina fina ljud omkring oss, blev en helt magisk och smått overklig upplevelse. Vi tror fortfarande att vi drömmer efter dessa dagar.

Någon sa "Det finns så mycket att se och göra på Nya Zeeland, att om du lever hela ditt liv här och gör en ny sak varje dag, hinner du ändå inte med att göra allt." - WORD BRO! ;)

13) Vilken dag på havet och på vilket sätt vi avslutar vår resa här i Kaikoura, norr om Christchurch. Med egenfångad "Sea Perch" i magen, tillagad på ett lokalt "fish and chips" – hak, sitter man nu här strax innan läggdags och har fiske/crayfish-turen färskt i minnet. Supermysigt upplägg; Ut och fiska allt vad du orkar, ta med din fisk hem, återsamlas för att dricka lokalt, gott vin i fiskaren trädgård, lär dig hur crayfishen tillagas på barbequen´ och hur den sen på bästa vis avsmakas. Riktigt coolt.

Eftersom detta var den sista upplevelsen för mig här på Nya Zeeland, vill jag tacka för mig. Min tid här i detta fantastiska land har varit otrolig och nästintill obeskrivlig. Lite som en saga, en fantasi, en dröm och jag vill helst inte bli väckt! Men det är dags att resa hemåt, hem till verkligheten, så jag får leva på mina bilder på näthinnan och alla minnen framöver. men jag säger med en distinkt ton på min röst; - På återseende Nya Zeeland!!

Reseberättelser från 2014

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Work & Travel Australien & Work & Travel Nya Zeeland.

Hem » Reseberättelse » Jeanettes blogg från Nya Zeeland & Australien

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar