Intervju med Lene Rodegård

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Lene arbetade som GoXplore-volontär i Zimbabwe för första gången i januari 2013. I december 2013, 11 månader. senare återvänder hon igen för att arbeta som volontär på Kids & Lions. Lene och fyra andra norska volontärer har startat sin egen välgörenhetsorganisation för att hjälpa barnen på Midlands Child Hope Project till en bättre vardag och framtid och försöker nu samla in pengar de kan ta med sig tillbaka. Lene anordnade bland annat en välgörenhetskonsert i Nesbyen tidigare i höst och samlade in totalt 70 000 NOK. 70 000 NOK är mycket pengar och har stort värde i Norge, men ännu större värde i Zimbabwe. Vi hade turen att få en intervju med Lene. Läs varför Lene har blivit kär i Zimbabwe nedan.

Hej GoXplore,


Midlands Children Hope Project har nu blivit utvald till en av tre finalister i Telios adventstävling. Vinnaren, den person som har flest LIKES på bilden, får hela 10 000 NOK. Vi behöver därför personer som kommer in i bilden och GILLAR den. 10 000 NOK kommer att betyda så mycket för bygget av det nya barnhemmet! Det kommer att betyda allt för våra underbara gatubarn, som verkligen förtjänar att komma in i värmen, och få den kärlek och omtanke de aldrig tidigare fått. Här är länken du måste GILLA .
Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite, och nu har DU chansen att bidra till att göra gatubarnen i Zimbabwe bättre!
Var jobbade du som volontär och hur är det att jobba som volontär i det här landet?
Jag arbetade som volontär i Zimbabwe, närmare bestämt Gweru. Att jobba som volontär här är helt fantastiskt! Du kommer att välkomnas på ett varmt sätt och välkomnas med öppna armar! Vissa människor förstår dock inte helt principen att arbeta som volontär, och de tror att vi jobbar för pengar, och att vi "tar jobbet" från lokalbefolkningen. Men mest möts man på ett underbart sätt!
Varför valde du att arbeta som volontär?

Jag bestämde mig hösten 2012 att det var dags att prova något nytt igen. Jag kände att jag efter att ha jobbat som sjuksköterska i 1,5 år ville utveckla mig själv mer. Jag ville testa något helt annat. Egentligen var planen att åka till New York och jobba som sjuksköterska där, men sedan hamnade jag i Zimbabwe.

Du har startat en insamling för projektet. Vad går pengarna till?
När jag kom hem från Zimbabwe gick jag med i en frivillig välgörenhetsorganisation som heter Midlands Children Hope Project. Vi är 5 medlemmar som alla arbetar helt ideellt, och står för alla administrativa kostnader själva. På så sätt kan vi skicka varenda krona som kommer in till Zimbabwe. Vårt huvudfokus är barnens utbildning, och det är alltid första prioritet. I höst har vi valt att fokusera på Zimbabwes många gatutjejer. Vi jobbar på att bygga ett nytt barnhem, där vi ska ha plats för totalt 80 barn, både killar och tjejer. Vi har inte plats för tjejerna på dagens barnhem och de behöver desperat komma in i värmen. De ägs ofta av gruvarbetare, som missbrukar dem på alla tänkbara sätt. Därför har vi i höst fokuserat på att samla in pengar för att öppna upp flickavdelningen på det nya barnhemmet.
Hur har insamlingen gått hittills?
Kollektionen har överträffat alla förväntningar! Vi hade en välgörenhetskonsert på Nesbyen i november, och bara Nesningarna har lyckats samla in över 70 000 NOK till flickavdelningen!! Dessutom har vi haft flera andra evenemang runt om i landet, bland annat hade vi en monter på kulturdagen i Fauske där vi samlade in en bra bit över 4000 kr! Vi har även en kampanj som heter Training With Meaning igång nu i november där vi har tre träningscenter som alla samlar in pengar till flickavdelningen! Julkampanjen startar även nästa vecka, där folk kan ge en julklapp som verkligen är vettig! Mer information finns på www.hopeproject.no
Hur är det att jobba på ett barnhem?
Att jobba på barnhemmet är helt fantastiskt! Det är en obeskrivlig känsla när man knackar på porten, och den ena leende ynglingen kommer springande efter den andra, som inte kan vänta med att ge dig en god kram! Att se dessa leenden och tacksamheten de visar, när man vet hur lite de faktiskt har att hantera, det är otroligt. När man vet att varje dag är en kamp för att få pengarna att gå ihop. När man vet att om ett av barnen blir sjuk och behöver läkarvård så finns det inget utrymme för det, eftersom de inte har pengar till det. När du vet att de sitter ute och gör läxor, eftersom de inte har lampor inne. När man vet att det är 26 killar i åldrarna 4-16 år som delar 12 bäddar, som fram till i somras inte ens hade madrasser. När du vet att de har en grön traktor, som de alla delar, eftersom de inte har några andra leksaker. När man vet att fotbollen de har är en de fick av en volontär för länge sedan och den är nu så välanvänd att den håller på att falla samman. När du vet att de har ett litet bord inne i ett rum kallar de köket. När man vet allt detta, när man har sett allt detta, och när man ändå möts av världens gladaste och mest tacksamma barn, då känner man en lyckokänsla som man inte trodde var möjlig. Att se att dessa barn är tacksamma för det lilla de har, och att se att de mer än gärna delar med sig av varandra, även om de inte har tillräckligt för sig själva, gör något med dig.
Vad fick dig att starta insamlingen?
Det som fick mig att gå med i Midlands Children Hope Project, och senare att börja samla in pengar, är just dessa barn. Det är 4-åringen vi hittade på gatan, som blivit lämnad av sina föräldrar när han började bli sjuk. Det visade sig att han bara var lätt förkyld, och i övrigt var helt frisk. Det är 15-åringen som berättade om hur han hade förlorat båda sina föräldrar i en olycka, och att den gamla damen som tog hand om honom precis hade övergett honom, så att han fick flytta ut på gatan. Det finns alla dessa barn, var och en med sin egen otroliga historia, som trots allt, efter allt de varit med om, ler och skrattar och visar en tacksamhet och glädje som jag aldrig sett liknande! Jag känner därför att det inte är ett alternativ att inte försöka hjälpa dem! De har gett mig så mycket, och det minsta jag kan göra för dem är att försöka ge dem den trygghet och kärlek de så desperat förtjänar, men som de inte har fått tidigare.
Vad har du lärt dig av att arbeta som volontär?
Jag har lärt mig så mycket! Jag har lärt mig att uppskatta de små sakerna! Jag har lärt mig att vara tacksam för det jag har. Jag har lärt mig att ta hand om de små stunderna i livet, där man känner en enorm glädje och lycka, bara genom att vara där! Jag har lärt mig att jag ensam faktiskt kan göra stor skillnad! Även om jag kanske inte kan förändra hela världen kan jag förändra någons värld! Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite, och tillsammans blir de små sakerna vi gör något väldigt stort!

Hur kan människor hjälpa till om de vill bidra?
De kan registrera sig som sponsorer för Midlands Children Hope Project. Sedan betalar de en valfri summa per månad, om det är 50 NOK eller 500 NOK är helt upp till dig. Dessa pengar går till att betala för barnens skolgång, ställa mat på bordet varje dag och till akuta saker, som om någon behöver sjukvård. Det som blir "över" går till att stödja byggandet av det nya barnhemmet. Som sponsor får du ditt namn på vår sponsortavla som hänger på barnhemmet i Zimbabwe. Du kommer också att få månatliga nyhetsbrev med uppdateringar från Zimbabwe, barnhemmet och organisationen. Om du inte vill bli en permanent donator kan du göra en enda donation. Här är det också upp till individen vad den vill ge. De kan sedan föra över pengar till kontonummer 1720.26.30014. De får då ett tack i inlägget, och en uppdatering om vad deras pengar har använts till. Varje bidrag är till stor hjälp och inget belopp är för litet. För 5 kronor kan man ge ett barn en varm måltid, och det säger en del om hur lite som egentligen behövs för att göra stor skillnad. Du kan också engagera dig mer genom att starta egna samlingar. Vi har folk som anordnar adventsyoga, vinlotteri på jobbet, internationell vecka på dagis för att nämna några. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för det som kan göras. Dessa summor tillsammans blir en stor summa, som man kan få MYCKET gjort med, och som hjälper dessa underbara gatubarn så enormt! Skicka ett mail till info@hopeproject.no för mer information så hjälper vi dig att komma igång!


Hur har du upplevt att resa som volontär genom GoXplore?
Det har varit en fantastisk upplevelse och jag är väldigt glad att jag valde att resa genom GoXplore! Du har då tryggheten att mötas på flygplatsen och köras till din destination. Du har alltid någon som kan hjälpa dig med saker du kanske undrar över. Om det uppstår svåra situationer, eller det inte blir riktigt som du hade tänkt dig, har du alltid någon bakom dig.

Skulle du rekommendera andra att resa som volontär?
Jag vill absolut!! Om jag kunde rekommendera alla att bara göra en sak i livet så vore det att gå och jobba som volontär! Det kostar pengar, ja, men vad man sitter kvar med efter en sådan upplevelse går inte att mäta i pengar! Man lär sig oerhört mycket om världen, om livet och inte minst om sig själv. Du hamnar i situationer du aldrig trodde att du skulle hamna i, du hör historier som du aldrig trodde att någon skulle kunna uppleva. Du ser saker du inte trodde var möjliga. Och inte minst träffar du människor som verkligen förändrar ditt liv, till något positivt! Jag skulle faktiskt våga påstå att man blir en bättre medmänniska av att jobba som volontär, för man ser saker ur en helt annan synvinkel, och ett helt annat perspektiv. Det är absolut värt det! För min del åker jag ner igen strax innan jul, just för att fira jul med mina gatubarn. För att ge dem en bra julupplevelse, och för att påbörja bygget av den nya tjejavdelningen! Jag ser fram emot!!


GoXplore är väldigt tacksam för att det finns människor som Lene, som verkligen gör allt de kan för att hjälpa andra människor till en bättre vardag. GoXplore vill bidra genom att donera 1 000 NOK till projektet. Vi kommer även att trycka 'GILLA' på Facebook i hopp om att projektet ska vinna. Vi önskar Lene lycka till i framtiden och ser fram emot att se resultatet av insamlingen.

Reseberättelser från 2015 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Kids & Lions.

Hem » Reseberättelse » Intervju med Lene Rodegård

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!