Volontärarbete i Sydafrika - Resebrev från Volontär S

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Resebrev från Volontär Sydafrika

Tjena tjena!

Ja nu har vi kommit hem... Det var en helt fantastisk resa med många otroliga upplevelser. Upplevde allt från lutfattiga townships till pulserande storstäder. Starten på själva vistelsen med sightseeing runt Kapstadsområdet var en väldigt trevlig övergång, där vi fick uppleva lite av landet innan vi påbörjade själva arbetet. Måste säga att det var lite av en chock att komma till townshipen där vi bodde. Det fanns fäbodar och fattigdom överallt. Jag tror nog att det berodde på att jag inte var beredd på det som mötte oss. Men när vi lärde känna familjen, arbetet och närområdet var det nästan som om jag hade bott där hela tiden. Måste också verkligen berömma

deras samarbetsorganisation SASTS. De fanns tillgängliga hela tiden och det var mycket bra uppföljning under hela arbetsperioden.

Vi placerades hos en stor familj som hade flera volontärer boende hos sig förutom oss. Så det var ibland trångt om utrymmet och det var kö till badrummet på morgonen. I övrigt var det inga problem i förhållande till familjen. De var väldigt trevliga med förvånansvärt bra engelska kunskaper. Lyckades ändå lära sig lite Xhosa. Men orden med klickljud blev lite för komplicerade, så jag höll mig till små ord som jag kunde använda för att kommunicera med barnen. Jobbet var också en stor upplevelse. Vi jobbade från nio på morgonen till klockan ett, för då gick barnen och la sig för att vila.

Våra uppgifter var faktiskt ganska oklara. När vi först kom dit var det ingen som berättade för oss vad de ville att vi skulle göra. Så vi var tvungna att komma på saker själva och hitta på saker att göra. Så då hjälpte vi till med allt från matlagning och matning till att tvätta barnen, städa och diska. Det blev också mycket lek och mys. Det fanns tre olika "avdelningar" kan man säga där barnen var indelade efter ålder; bebisarna, 2-3 år och 4-5 år. Vi jobbade lite olika men jag jobbade mest med barnen som var 2-3 år. De tycker nog att det var lite roligt med en dagistant som inte förstod så mycket av vad de sa, men då var de inte så gamla att det blev problem. Så det var faktiskt ganska perfekt! ;-)

Mot slutet av arbetsperioden fann vi att vi var tvungna att ordna något speciellt för dem. Så vi gick tillsammans med en dansk volontär som jobbade med oss och byggde en sandlåda. Det är otroligt att vi lyckades bygga en sandlåda i 30 grader, men efter 3 dagars grävning var ingenting omöjligt. Ordnade även affischer med bilder på alla barn som fanns på avdelningen och övrig personal. Inte precis ett konstverk, men de verkade glada.

Det enda som jag tyckte var svårt var gränsen mellan att ge och att förvänta sig. Det verkar flera gånger, både i barnkammaren, med familjen och i närmiljön, som att de förväntade sig att vi skulle köpa saker till dem, köpa mat till dagisfester, köpa div. föremål för användning. Jag har förstås inga problem med att hjälpa till ekonomiskt, men ibland tycker jag att det var för mycket förväntat. Jag försökte flera gånger förklara att jag inte hade så stor budget själv, vi jobbade trots allt ideellt, men det hjälpte inte så mycket. Så i den meningen var det faktiskt ganska obehagligt att behöva tacka nej när man vet att de har det kämpigt ekonomiskt. Men trots allt var det en fantastisk upplevelse som jag vet att jag inte skulle ha varit utan. Jag har lärt mig så mycket om den sydafrikanska kulturen och människorna där nere att jag skulle vilja åka ner dit igen eller slå mig ner där! ;-)

Jag skulle väldigt gärna vilja få ett certifikat. Lyckades förstås tappa min i Sydafrika. Går det att få den på både norska och engelska? Om möjligt skulle det vara jättebra!

Med vänlig hälsning Tharshana

Tharshana, deltagare i Volontärarbete i Sydafrika hösten 2006

Reseberättelser från 2006 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Sydafrika.

Hem » Reseberättelse » Volontärarbete i Sydafrika - Resebrev från Volontär S

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar