Login

Hanna jobbade som engelsklärare i Kina

Hanna är en 20årig tjej från norra sverige som gick ut gymnasiet 2010, med intresse för musik, språk och människor.

Hur leker livet i Kina?
Jättebra för min del. Har varit här i drygt 4 månader nu och jag stortrivs med livet! Så mycket nya människor och annorlunda kultur mot för vad jag är van vid hemma. Jag praktiserar engelskalärare på ett dagis och även deltid på ett engelskacenter i Dongguan, Guangdong i södra Kina.

Hur fungerade utbildningsmånaden i början?
Träningen i Beijing fungerade utmärkt. Första dagen blev vi försedda med kursmaterial för den teoretiska delen av TEFL utbildningen (Teacher of English as a Foreign Language) och introducerade till våran lägenhet samt rumskompisar för de kommande 4 veckorna. Vi var en grupp på ca 85 pers från olika länder. Lektionerna varade vanligen mellan klockan 8 - 16 måndag till fredag där vi fick undervisning i allt från klassrumshantering till uppfräshning av våra egna engelskakunskaper!

En av mina favoriter med denna månad var att TTC annordnat så kallade "tour-days" där vi åkte på turistrundor i Beijing. Platser vi besökte var bland annat den Kinesiska Muren, Sommarpalatset, the Birds Nest samt en gata full med kinesiska delikatesser där vi fick smaka bland annat skorpion, kackerlacka och orm! Det anordnades också så vi fick vara med om det kinesiska nyårsfirandet, vilket även var en speciell upplevelse! Alla dessa aktiviteter bidrog till mycket god stämning och sammanhållning i gruppen.

Fann du utbildningen svår?
Nej, inte speciellt. Mest givande och förberedande.

Hur fungerade placeringen?
I ansökningen till detta program fick man önska vart i Kina man föredrog att bli placerad, och vilken åldersgrupp man ville undervisa. Sedan avgjordes det slutligen i Beijing. Det hela beror på ens egen prestation och utbudet av platser per ställe. Sista veckan fick vi veta vart i Kina vi blivit placerade och vilken åldersgrupp vi skulle undervisa för.

Om du hade några önskemål, kunde man tillgodose dessa?
Ja, absolut! Eftersom jag fick precis som jag önskat så kan jag inte säga mer än att jag är nöjd.

Du blev placerad i Dongguan, Guangdong Province, vad tyckte om det?
Jag kunde inte fått det bättre! Delar en jättefin lägenhet med en annan tjej från samma program och bor i ett område två minuter från skolan. Staden är fin och människorna är trevliga. Även fast jag bor i ett område där kantonesiskan dominerar så pratar alla jag träffat mandarin också. Detta passar utmärkt då en av anledningarna jag åkte hit var för att lära mig mandarin.

Berätta lite om hur det var att vara engelsklärare i Kina.
Jag blev tilldelad att jobba med dagisbarn, men blev ganska snart efter ankomst ombedd att undervisa några av skolans kinesiskalärare och några äldre barn också. Första veckan fick jag mest studera andra lärares lektioner, och efter det fick jag börja undervisa!

Det är ibland väldigt utmanande att undervisa på ett språk som eleven inte själv talar. I och med att man måste lära sig anpassa sitt språk till elevens nivå och hitta kreativa sätt att förklara sig på så att eleven förstår (och på samma sätt försöka vara pedagogisk) är det inte alltid så lätt! Dock blir vardagarna för det mesta väldigt givande och spännande!

Vad händer för dig just för tillfället?
Kom hem från en weekend i Hong Kong för några timmar sedan, så ska bara ta igen mig!

Vad är det bästa med Kina?
Oj, allt! Nej men jag älskar verkligen kulturen och människorna och låt oss inte glömma maten! Kanske inte alltid den nyttigaste, men blir nästan aldrig besviken! Sedan att allting är så billigt är också ett plus. Att resa runt i Kina kostar inte en förmögenhet och det är oftast enkelt. Har sedan jag kommit hit varit i Shanghai, Inre Mongoliet, Shenzhen och Hong Kong, och planerar några fler resor innan jag åker tillbaka till Sverige igen.

Vad är det sämsta med Kina?
Vet inte, kanske att alla beslut görs i sista minuten och att man inte får veta någonting föräns det är definitivt. Fick till exempel inte veta att jag skulle undervisa några av skolans kinesiskalärare i engelska förräns 5 minuter innan den första lektionen startade! Men man får ta det som det kommer :)

Har du träffat folk som du kommer fortsätta hålla kontakten med?
Ja, flera. I och med att man åker till ett främmande land ensam så tror jag man söker man sig till människor på ett annat sätt än hemma. Även om man vanligen inte är så social. Jag har träffat många personer jag vill behålla i mitt liv.

Hur kommer det sig att du valde att åka med oss till Kina?
Jag ville åka till Kina och se landet ur en invånares perspaktiv, snarare än ur en turists. Därför sökte jag runt på nätet och WTC var det bästa alternativet. Har fått hjälp med bland annat visumansökan, utbildningen som gav mig möjligheten att åka hit och bo här, pappersarbete och svar på alla möjliga frågor jag haft om programmet och Kina. Dessutom hade vi en del problem med våran skola i början som WTC:s samarbetspartner snabbt hjälpte oss att ordna upp.

Nu när jag ser tillbaka kunde jag nog inte fått en bättre introduktion till Kina.

Hur har du upplevt servicen från början till nu?
Som tidigare nämts, mycket bra.

Resan är inte slut än, men vad har den gett dig så här långt?
Väldigt stor fråga. Upplevelser, möten, lite mandarinkunskaper och kontakter! Dessutom har jag stärkts som person och utvecklats på så många sätt under resans gång.

Skulle du kunna rekommendera ditt äventyr till andra? och i så fall varför?
JA, Ingen tvekan.
För att det är en ovanlig och givande upplevelse. Dessutom är det en mycket bra erfarenhet och merit. ÅK om du har chansen, för om du bara är positivt inställd kommer denna resa vara berikande på så många sätt. Tveka inte, bara åk!!

Detta är en reseberättelse från en av våra deltagare på vårt Teach & Travel Kina program i 2011.

Hem » Reseberättelse » Hanna jobbade som engelsklärare i Kina

Senaste nyheter: Möt Clara, vår nya praktikantstjärna