GoXplore i Japan!

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

För en småstadstjej som jag är att flyga från Oslo till Tokyo jämförbart med en astronaut som sätter sig på en rymdraket på väg till Mars. Visst har jag varit i Japan en gång tidigare, men samma känsla av att ha kommit till en främmande planet gick inte att skaka av sig den här gången heller. Att det går att hitta något så totalt annorlunda, både vad gäller kultur, språk, arkitektur och natur, på en kort 16 timmars flygresa är nästan obegripligt! För många norrmän tycker jag att Japan framstår som en slags symbol för ett exotiskt och mystiskt resmål och jag känner att mannen på gatan kanske är lite nervös inför att resa hit just av den anledningen. Och varför skulle han inte vara det? Det första du hittar när du börjar forska om att resa till Japan är en mängd webbplatser som dikterar saker du som turist inte får göra när du är på semester i Japan. Som att prata i telefon när du åker kollektivt, att inte ta av dig innan du går in i ett hus/restaurang eller kanske det mest absurda av allt; att äta medan du rör dig! Det är inte konstigt att de flesta upplever Japan som ett lite "läskigt" land att resa till, men i verkligheten känns det nästan lite som att landa på en planet där allt är helt enkelt, ja, bättre.

För mig som precis varit på studieresa till Japan i samband med vårt Work & Travel Japan-program känner jag nu efter hemkomsten en sorts nostalgisk kärlek som jag knappt kan vänta med att få uppleva igen! Jag har insett att att åka till Japan är lite som att tatuera sig; det passar bara inte med en...

På vårt Work & Travel Japan-program driver vi Japanupplevelsen ytterligare genom att låta dig både resa och arbeta i landet i upp till 12 månader. Du jobbar för att tjäna lite extra till resekassan, så att du kan fortsätta din resa runt Japan mycket längre än vad du skulle kunna på ett vanligt turistvisum. Poängen med min resa var att besöka och bekanta mig med inte bara vårt program, utan Tokyo som ett aktivitets- och kulturmecka, och jag ska nu gå så långt som att säga att jag är en självutnämnd expert på Work & Travel Japan!

Tokyoexperten är ett livsmål jag behöver lite mer tid för att uppnå.

Det kanske viktigaste jag har lärt mig är att Work & Travel Japan inte bara är för "nischen"; de som kanske har varit passionerade för den japanska tecknade formen Anime och Manga i åratal, eller kanske studerat japanska på college, spenderat en termin på utbyte i samband med gymnasiet, stannade godtyckligt i landet på en jordenruntresa och stupade pladask (erfarenhet från ditt eget liv) eller brinner för allt som rör kawaii. Japan kan vara den perfekta platsen för en arbetssemester även för dig som bara vill göra något helt annat, så totalt annorlunda än allt du har upplevt och sett fram emot fram till nu.

Programmet ger en fantastisk start på vad som utan tvekan kommer att bli en oförglömlig resa! En mjukstart med upphämtning på flygplatsen, bostad de första 4 veckorna, språkkurs för att säkerställa att du får jobb, hjälp med design och översättning av ditt CV, möten med arbetsförmedlingen och allt du behöver. kan behöva säkra ett jobb helt oförglömligt år i Japan.

Själv fick jag stanna och träffa programkoordinatorerna där de är baserade i Shiomi strax utanför Tokyos centrum - huset var centralt och praktiskt, och samordnarna var otroligt hjälpsamma. Huset är mer som ett kollektiv än ett vandrarhem och kontoret ligger på första våningen i huset, medan deltagarna bor på våningarna ovanför - det kan inte bli enklare! Du får ett set bestick, ätpinnar, koppar och fat medan du bor i huset och har tillgång till allt du kan tänkas behöva av kyl, spis, diskho. Även om huset tvättas varje vecka ansvarar varje boende för att diska efter sig och hålla det snyggt – precis som i ett kollektiv! Det finns även ett vardagsrum och matsal om du är i den sociala hörnan och är på humör att lära känna några av de andra deltagarna. Många av de som reser på våra Work & Travel-program reser ensamma, men när man bor i kollektiv ska det i teorin inte vara möjligt att känna sig ensam!

Dagen efter din ankomst måste du alltid komma på en torsdag, du kommer att gå med programkoordinatorn till kontoret där du måste registrera dig som invånare och sedan till postkontoret för att ordna ditt bankkort och checkhäfte (det är här Japan ligger lite fast på 70-talet!). Dessutom får du ett SIM-kort med mobildata vilket är alfa omega för dig som nyanländ då det är praktiskt taget omöjligt att ta sig runt utan google maps som blev min bästa bästa vän under dessa 7 dagar.

Varken språkskolan eller Tokyos centrum ligger särskilt långt från kollektivet; för språkskolan måste man räkna runt 40 minuter på tunnelbanan, medan till centrum kan man räkna runt 20-30 minuter. Från takterrassen har huset en takterrass, man kan faktiskt se Tokyo Skytree som en slags påminnelse på långt håll om att man faktiskt bor i en av världens mest spännande metropoler!

På måndag börjar både det roliga och allvaret – språkskolan är till för dig som verkligen vill fördjupa dig i japansk kultur och vill ha några kanske lite mer utmanande och spännande jobbmöjligheter när det är dags. Det är klart att du kan få det jobbet utan att kunna japanska, men det är en klar fördel om du är flytande, om inte flytande, i japanska, så grunderna! Jag träffade en härlig tysk tjej på Halloween som såg fram emot att klä ut sig för att dela ut flygblad på tågstationen - hon var halvvägs i sin kostym när hon berättade att det var hennes allra första dag på jobbet och att hon kanske var lite nervös.

Det är faktiskt ingen brådska att hitta ett jobb, om du behöver lite mer tid för att hitta din fot efter den mödosamma resan från Norge. Om din plånbok tillåter det kan du lägga hela vagnen i första växeln och utforska den faktiska upplevelsen av att bo i Tokyo innan du hoppar in i något annat. När du äntligen känner dig redo eller bankkontot börjar krävas påfyllning kan du berätta för Chris (chefen för alla chefer) som tar dig till en arbetsförmedling.

I Tokyo finns en separat arbetsförmedling som enbart fokuserar på att hitta arbete åt utländska medborgare, som tittar på vilka jobb den sökande kan tänka sig, språkkunskaper och tidigare arbetslivserfarenhet. Jag var med Ikumi, en av programkoordinatorerna, och en lite nervös tjej från Schweiz – utklädd i kostym, vit skjorta och lackskor. Du måste klä dig snyggt och formellt, för plötsligt skickas du ut på anställningsintervju, japp; på pricken! Innan man kommer så långt måste man gå igenom en process för att kartlägga lite mer vad det är för jobb man kan tänka sig och vad som utlyses. Har du tur hittar du ditt drömjobb direkt, medan det för andra kan ta lite längre tid – tålamod är en dygd, men den som väntar, också längre...!


Det är mycket viktigt att komma ihåg att jobbet kommer i 2:a raden. 12 månader går fort när dagarna går till jobb och rutiner - så det gäller att inte tappa fokus på varför du kanske har slutat på jobbet, sålt det du äger och har, sagt hejdå till din familj och vänner och gått igenom 16+ timmar på flygplan; nämligen att se, höra, känna och smaka på Japan innan du förvisas tillbaka till Norge.

Även om Tokyo för många bara kommer att vara en bas för den första perioden innan resan går vidare, är jag övertygad om att du kan spendera dina 12 månader här utan att bli uttråkad ett ögonblick! På bara en kort vecka lyckades jag:


Japan är såklart så mycket mer än bara Tokyo, och på All Set-programmen kommer du att få se så mycket mer än "bara" den enorma metropolen – du hittar den kulturella biten som du hittar i mycket mindre utsträckning i Tokyo; mystiken, traditionerna och språket finns på landsbygden.

Hur som helst kommer upplevelsen av Japan att vara som en liten välkommen tagg i hjärtat som nyper varje gång du tänker tillbaka på allt du har sett, hört och smakat och som får dig att längta tillbaka, oavsett om det är efter 6 eller 12 månader stanna kvar. Eller bara 1 vecka för den delen.

Reseberättelser från 2018 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Work & Travel Japan.

Hem » Reseberättelse » GoXplore i Japan!

Ahmad A beställde vårt Ranchstay Kanada program för 274h sedan. Är det något för dig också??!