Elin på sin drömresa

När jag var yngre var min absoluta favoritfilm Lejonkungen och jag kunde drömma om att en gång i livet få besöka kontinenten med alla dessa vackra djur. Min förkärlek till Afrika och lejon har gjort mig motiverad till att hjälpa till att bevara arten som varje dag minskar i antal. Det ända som fick mig att skjuta upp resan var mitt mod, att jag inte trodde jag vågade åka iväg själv till andra sidan jordklotet. Men efter lite pepptalk med mig själv och några ord från kompisar och familj hit och dit gjorde att jag tog mina känslor till fånga och faktiskt bokade en plats som volontär på projektet Lion Breeding i Zimbabwe. Min stora dröm som jag idag verkligen kan säga att jag nu fått uppleva.

Jag åkte till Zimbabwe som volontär på Lion Breeding i 4 veckor vilket jag trodde skulle var tillräckligt. Kan bara säga att jag lätt kunnat stanna 4 veckor till. Jag hade rätt höga förväntningar på Zimbabwe och min resa innan jag kom dit, men gud vad Lion Breeding levde upp till dem. Över förväntan till och med.

Första veckan var introvecka vilket bestod av introduktioner med lejon, hästar, elefanter, ormar, community, historia osv. Andra veckan satte "de vanliga dagarna" igång. En vanlig dag med lejonen började alltid 06.25 med en lion walk på ca 1,5 h som vi gjorde antingen själva med lejonhanterarna eller med gäster. När jag var där hade de 4 lejonungar på 9 månader som vi fick möjlighet att hantera och arbeta med. Sen var det frukost där det i vanlig ordning serverades toast, stekt ägg, korv/köttfärs och yoghurt och flingor. Efter det var det ett förmiddagspass som oftast bestod av arbete i workshopen med de stora lejonen. Passet var 3 h långt och kunde vara att ge vatten till lejonen, städa burar, bygga plattformer till lejonen, eller meat prep. 13.00 varje dag var det lunch som näst intill alltid var ris och köttgryta, följt av eftermiddagspasset som var uppdelat i 2 delar. Mellan 14.00-16.00 hade vi ett arbetspass som kunde vara t.ex. att göra leksaker till lejonungarna. Arbetsdagen avslutades 16.00 med en till lion walk på ca 1,5 h. Varje kväll utom lördag var det 18.15 möte med volontärerna i vår Vol Lounge. Vår riktigt härliga och snälla ledare Dan höll i mötena och där fick vi chansen att prata om hur vår dag varit, planera upp den kommande dagen m.m. 18.30 stod middagen på bordet (ris och köttgryta) och efter middagen umgicks vi alla volontärer och Dan i Vol Loungen, baren eller Coffee Shopen.

Som lejonvolontär fick jag även chansen att följa med till community tisdagar, torsdagar och lördagar. På tis/tors besökte vi drop in centret i Gweru, en liten stad ca 30 min från projektet. Drop in Centret är ett ställe där gatubarnen i Gweru kan komma och få undervisning och mat 5 dagar i veckan. Under dagen handlade vi mat åt barnen, utbildade barnen i matte och engelska, lagade en rejäl lunch åt de barn som kommit, och spelade fotboll på eftermiddagen innan vi åkte hem till projektet igen. Varje lördag kunde man få chans att åka in till stan i Gweru och handla och shoppa, för att på vägen hem besöka ett barnhem för pojkar. En dag följde jag även med till ett utbildnigscenter utanför Gweru och fick lära barn om vikten av att bevara lejon som art. Det var något jag gillade med Lion Breeding, att de var så flexibla. Sa man att man ville göra något utöver lejonen någon dag, t.ex. arbeta i stallet eller med community så var det helt okej. Det tyckte jag gjorde att man fick ut så mycket som möjligt av sin resa. Stallet var ett ställe som jag spenderade mycket tid i också, då jag som hästtjej hemma saknade hästryggen och lukten av halm i stallet.

Jag har väldigt många highlights från denna resa men mina absolut starkaste minnen var nog:
* The polocross Tournament. Jag spelade polocross för första gången nere i Zimbabwe och efter att endast ha spelar polocross 2 gånger i mitt liv fick jag tävla i det för första gången i en tvådagars polocrossturnering med spelare från hela Zimbabwe. Det var en otroligt häftig upplevelse som jag aldrig kunnat föreställa mig innan jag åkte.

*Long Lion Walk. I åldern 9-10 månader börjar man gå långpromenader med lejonungarna för att de ska få chansen att börja jaga mer, samt komma ut på okänd mark bortom sina revir. Dessa promenader varade ca 5 timmar, och vi började tidigt på morgonen, åt frukost ute i bushen och var hemma igen vid lunchtid. Jag fick möjlighet att göra 2 long lion walks under min tid på projektet vilket jag är väldigt glad över. Jag fick även se 3 av lejonungarna jaga (dock var detta på de vanliga lejonpromenaderna). Det var riktigt coolt att se och speciellt eftersom det var första gången dessa ungar försökte sig på det.

*Morning Ride. Istället för lion walks på morgonen har man chans att rida ut med hästarna och se soluppgången innan man hittar och vallar hem övriga hästar som under natten går fria i bushen. Den soluppgången är något av det finaste jag sett i hela mitt liv och även om man inte är en hästmänniska rekommenderar jag att göra en morning ride då det är en upplevelse man inte får missa.

*Snake Induction. På Lion Breeding har de ett ormhus med ormar de fångat i parken. Alla volontärer får en miniutbildning om ormarna och sedan även chans att hålla i den bruna husormen och pytonormen. Jag har aldrig gillat ormar (trodde jag), men efter att ha fått hålla i en orm för första gången blev jag så fascinerad av dem att jag ville göra Snake Induction igen. Så jag gjorde den två gånger.

*Boat Cruise. Det finns en flod som går längs projektet, och en kväll åkte vi ut med båten och kollade på solnedgången och lyssnade på musik och hade det allmänt trevligt. Solnedgången i Afrika är liksom soluppgången helt magisk, något jag kommer komma ihåg för resten av livet.

*Overnight Horse Safari. Näst sista kvällen gjorde jag och 9 andra volontärer en Overnight Horse Safari. Dagen började på eftermiddagen med en safaritur till häst där vi bl.a. såg impalor, kudos, gnuer, zebror, vattenbock och giraffer. Det är så häftigt att göra safari till häst eftersom djuren inte ser hästar som fara vilket gör att man kan komma närmre djuren än vad man kan med en safaribil. Efter safarin red vi ut till vårt camp som låg en bit iväg mitt ute i bushen bredvid en stor sjö. I sjön badade vi med hästarna, något av det roligaste jag gjort (skrattade SÅ mycket). Sedan åt vi 3-rättersmiddag, satt vid brasan och pratade, och sov på höbalar under bar himmel och kollade på stjärnorna vilka också var helt otroliga.

Andra saker jag kommer komma ihåg från Lion Breeding är den underbara personalen som alltid var så trevlig och hjälpsam, alla fina vänner jag träffat, grodorna i duschen, festerna med volontärerna på lördagskvällarna och lyckan när de serverade dessert efter maten.

Denna resa, som lejonvolontär i Zimbabwe på Lion Breeding, är en dröm som kommit till uppfyllelse och som gett mig erfarenheter och minnen för livet. Det kommer bli svårt att toppa en sådan här resa.

// Elin Nilsson, Volontär på projektet Lion Breeding april-maj 2015

Reseberättelser från 2015

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Lions And Elephants.

Hem » Reseberättelse » Elin på sin drömresa

Hugo S beställde vårt Volontär Sri Lanka program för 5h sedan. Är det något för dig också??!