Bodil på sitt livs äventyr

Bodil har kommit hem från en fantastiskt härlig resa, och ville dela med sig lite av sina erfarenheter och hon rekommenderar alla att komma iväg på en sån här givande resa! Därför kommer vi under några veckor framöver visa lite av vad hon fått vara med om, upplevt och tyckt om Costa Rica.

Är du sugen på att göra något utöver det vanliga, kontakta Camilla på camilla@goxplore.se så hjälper hon er vidare på detta äventyr.


San José en levande stad

Det vore en lätt överdrift att säga att San José är en charmig stad, men ingen kan säga annat än att den är levande. Jag tillbringade förra fredagen där och även då, en vanlig vardag, var det fullt med folk.

Sammanfattningsvis skulle jag inte åka hit för att tillbringa en helg i San José men absolut värt ett besök då jag ändå är här och också en viktig pusselbit för att lära om landet!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Så var det dags för första skoldagen.

För att hinna till klockan åtta så var vi (mamma Adriana följde med och visade vägen) tvungna att ta bussen klockan sju. Det är egentligen inte så lång väg men helt galen rusningstrafik och inte tal om någon bussfil.

Familjen jag bor hos är så gulliga och så måna om att jag ska trivas och en viktig del av det är maten. Klockan sju står frukosten på bordet. Dvs min frukost för själva äter de inte frukost på vardagarna o barnen får frukost i skolan. I morse var den ovanligt liten ostfyllda tortillas stekta i massor med olja, papaya och te. Igår åt jag grönsaks- och skinkomelett, tre rostade mackor, en banan och en mandarin. Middagen är heller inte att leka med. Visserligen mycket ris o bönor, kyckling m.m. men bamsestora portioner.

Tidigare i veckan frågade Allan mig om jag ville följa med dem på utflykt i helgen. Svaret var ganska självklart för dels vill jag ju se Costa Rica, dels är det ett bra tillfälle att lära känna dem och deras kultur bättre. Sen är det inte alltid helt lätt att förstå varandra men att vi skulle till en av deras mer kända vulkaner, Arenal, där det finns många varma källor (uppvärmda av vulkanen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det här är familjen som jag bor hos i Costa Rica

Pappa Allan, 31, Mamma Adriana, 33, Mariam snart 13 och Lill-Allan 5

Det är verkligen spännande att få mellanlanda i en helt främmande familj och kultur. Att få vara en del av deras liv, om än bara för två veckor, ger en helt annan inblick i livet här i Costa Rica än jag någonsin skulle kunnat få som turist. Pappa Allan och jag diskuterar allt från fotboll (det är hur stort som helst här och han är grymt imponerad av Zlatan men jag försöker också sälja in Guidetti o så har vi pratat Celso Borges förstås) till politik och varför han älskar sitt land men ändå vill flytta härifrån. Mamma Adriana, som bara pratar spanska, har berättat för mig om hur de firar jul. På ngt sätt lyckas vi kommunicera även vi ibland måste ta Google translate till hjälp.

Adressen som de bor på är "Residence Montserrat Del costado oeste del Super Max, 100 oeste, 200 sur y 75 oeste". Det betyder ungefär "på västra sidan om Super Max, därefter 100 meter väster, 200 meter söder och 75 meter väster". Om man följer beskrivningen så kommer man fram till rätt hus. I Costa Rica har man nämligen inga gatunamn. I själva San José, huvudstaden, heter gatorna Calle 1, Calle 2 osv och går lodrätt från norr till söder. Vertikalt, dvs från öster till väster, Avenida 1, Avenida 2 osv. Så om man undrar var t.ex Teatro Nacionale ligger så är det Avenida 2 mellan Calle 3 och Calle 5. Märkligt kan tyckas men det fungerar uppenbarligen bra för dem

Jag har flera gånger fått frågan vilket språk vi talar i Sverige. De tycker att det är väldigt konstigt att det finns ett språk som heter svenska. Och ännu konstigare när jag berättar att det bara är Sverige som har svenska som första språk. Och det är klart att när man tänker på hur många länder och människor som pratar spanska så är det ju lite fjuttigt jämförelsevis

Reseberättelser från 2016

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Costa Rica.

Hem » Reseberättelse » Bodil på sitt livs äventyr

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar