Min resa till Bali - Fanny

Jag och en vän bestämde oss att vi ville göra en längre resa men att vi även ville få hjälpa andra människor. Efter mycket om och men så bestämde vi att vi skulle åka till Bali för att arbeta på deras sociala projekt med inriktning miljö. Efter en otroligt lång flygtur var vi äntligen framme på ön Bali och det första man möttes av var värmen, svetten började rinna direkt. Vi möttes upp av Green Lion som med bil körde oss till Ubud där vi skulle vara de närmsta tre veckorna. Vi fick bo i ett rum med fyra andra tjejer som var väldigt hjälpsamma när vi kom och berättade hur allt brukade gå till. Efter den långa flygturen och med alla förväntningar man hade så sov man otroligt gott första natten.

Alla projekt börjar med en introduktionsvecka där vi fick göra en mängd spännande saker. Det började med att vi på måndagen satte på oss gympaskorna och gick genom staden Ubud för att se ett palats, en marknad och även stanna till vid det berömda Monkey Forest. Att vara där var en sådan enorm upplevelse för att aporna kom så nära, dem hoppade till och med upp på en! Därefter gick vi tillbaka till canteenen där vi fick all mat serverad. Efter middagen åkte vi iväg med bil för att kolla på en Balinesisk dansshow som var mycket annorlunda men häftig!

På tisdagen började vi med att ha en Bahasa lektion och på eftermiddagen hade vi lektion i Balinesisk matlagning. Vi fick laga vårrullar och fritera bananer på olika sätt. Resultatet blev jättegott och jätteroligt att få vara delaktig i matlagningen och få samarbeta med de andra volontärerna från hela världen.

På onsdagen började vi igen med en Bahasa lektion och efter lunch fick vi prova på att måla på tyg med en speciell färg som man gör på Bali. Alla fick måla sitt egna konstverk som man sedan fick ta hem.

På torsdagen samlades vi för att gå igenom lite utav religionen hinduismen som råder på Bali. Vi fick även vika ihop en korg som man sedan lägger blommor i och därefter offrar till gudarna. På eftermiddagen vare dags att snöra på sig gympaskorna igen och promenera för att se och lära sig om risfälten som är en viktig del för människorna på Bali. Därefter gick vi till en gata som hade konstverksaffärer med olika målningar och skulpturer som gjordes på Bali. På vägen hem gick vi över ett berg med en otrolig utsikt.

Fredagen var sista dagen av introduktionsveckan och den inleddes med att åka till ett berömt tempel som heter Pura Tirtha Empul. Vid detta tempel fanns det även ett heligt vatten som man skulle bada i och även be ifrån när man var i vattnet vilket var en riktigt häftig upplevelse. På eftermiddagen sen var det mötte och förberedelser inför våran viktiga uppgift, att volontärarbeta. Man fick veta vilken skola man skulle vara i, hur gamla barnen var, vilken kunskapsnivå de hade och lite tips och idéer på vad man skulle kunna göra med dem.

På helgerna åker det flesta volontärer ifrån Ubud för att se andra delar av Bali vilket även vi gjorde. Det finns så mycket att se på denna ö som vattenfall, stränder, djur, risfält, dykning etc. Efter helgens aktiviteter vare äntligen dags för det vi egentligen var här för, själva arbetandet som volontärer. Jag undervisade tillsammans med min resekompis i en fjärdeklass som bestod av 25 barn men det sviktade en del, ibland var det 12 och ibland var det 25

stycken. Vi var på en skola som låg cirka 30 minuter ifrån vårt boende och detta gjorde vi på vardagarna i två veckor mellan 14-16.

En vanlig dag för oss såg ut som följande. Vi gick upp vid halv åtta och gick till frukosten som serveras vid canteenen, en fem minuters promenad från vårt hus. Därefter gick vi till något som kallades rishuset där vi förberedde våra lektioner. I detta hus fanns det datorer, böcker, material och människor som kunde hjälpa en med översättning till Bahasa eller hjälpa till med idéer om man fastnat. Då min uppgift var att lära barnen mer om miljön så började vi med att lära våran klass de engelska orden för exempelvis miljö, skärp, avgaser osv. Så när vi senare skulle gå in djupare på ämnena förstod dem lättare. För att lära dem orden skapade vi memory och word search. Efter vi förberett detta på förmiddagen i rishuset gick vi hem och klädde om till långbyxor och t-shirt för man var tvungen att täcka axlar och knän. Vid halv ett åt vi lunch på canteenen och sedan hoppade vi in i en taxi som körde oss till skolan. Barnen stod alltid och väntade på oss vid grinden vid skolan och följde oss till klassrummet vi undervisade de. Sedan körde man en timmes pass och därefter var det en kvarts rast för barnen och då lekte vi på gården. Sen fortsatte undervisningen till klockan fyra.

Andra saker vi gjorde med barnen var att skriva kortare stycken som kunde handla om att slänger vi skräp i naturen så förstörs naturen då naturen inte kan bryta ner det. Vi skrev på både bahasa och engelska som barnen sedan skrev av i sina skrivböcker. Vi visade även bilder på djur och natur som drabbats av miljöförstöring. De sista dagarna vi arbetade på skolan gjorde vi ett återvinningsprojekt där vi samlade ihop skräp som vi sedan byggde olika djur av, denna aktivitet älskade barnen.

På kvällarna så brukade vi antingen gå till en bar där det spelade live musik eller till en bar som hade filmkväll. Vissa dagar förberedde vi så pass bra dagen innan så vi fick förmiddagen fri och då brukade vi gå till marknaden eller till poolen som låg 5 minuter ifrån vårt boende.

Sista dagen av vår tid som volontärer blev vi överrösta av kramar och presenter som barnen hade gjort. Detta gjorde mig fylld med glädje och tacksamhet att ha fått göra denna resa, det var värt precis allt.

/Fanny

Reseberättelser från 2016

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Bali.

Hem » Reseberättelse » Min resa till Bali - Fanny

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!