Emma jobbade med vithajar i Sydafrika

Välkommen hem, hur var din volontärresa i Sydafrika?
Den var helt fantastisk. Sydafrika är verkligen ett annorlunda land jämfört med Sverige. Projektet jag jobbade på var fantastiskt kul och jag lärde mig mycket av att vara där. Det är en resa jag sent kommer glömma.

Hur kom det sig att du valde att åka på en volontärresa med djur?
Jag har alltid varit en djurälskare och har sedan jag var liten alltid velat jobba med djur. Jag har under de senaste åren jobbat med barn och har fått uppleva hur det är och därför känner jag att jobba med djur som man inte kan hitta här i närheten av Sverige var ett självklart val.

Hur fungerade upphämtningen och avlämningen från projektet?
Den fungerade hur bra som helst. Jag fick lite problem med mitt bagage som hade fastnat i Johannesburg när det egentligen skulle hela vägen till Kapstaden men tack vare att alla hjälpte mig på plats från både vandrarhemmet och flygplatsen så löste det sig snabbt.

Du valde att åka i december, hur var vädret & projektet då?
Det var varmt i luften och solen stekte på kroppen. Vattnet var även varmare än vad det brukar. Men jag fick förklarat för mig på plats att det är svårare sikt i vattnet under deras sommartid (den tiden jag befann mig där) och mycket bättre sikt under deras vintertid. Jag hade även lite otur med vädret eftersom att det blev storm någon dag och det var alldeles för stora vågor för att kunna ta med sig kunder ut på havet.

Hur upplevde du introduktionen på projektet?
Helt klart bra. Det var inget som var oklart!

Du valde att volontärarbeta i två veckor, var detta en lagom tid tyckte du?
Jag skulle föredra att åka under en längre tid, eftersom att man aldrig vet riktigt hur väder och vind blir. Dessutom kommer man nära alla crew- medlemmar, speciellt i slutet vilket gör det väldigt svårt att lämna dom redan efter två veckor. Trots att jag bara var borta i två veckor så fick jag uppleva otroligt mycket och lära mig mycket mer än jag någonsin kunde ha
förväntat mig.

Vad var er huvudsakliga uppgift som volontär?
Att hjälpa till med allt som behövde fixas och bara finnas nära till hands. Det krävdes att man hade koll på allt som hände runt om på båten så att man kunde hjälpa allt och alla med det som behövdes och att verkligen inte gömma sig i en liten hörna utan vara framåt och att vara social med kunderna när det inte fanns något annat att göra men ens största uppgift var att bara ha kul och njuta av tiden där. De sa redan från början att om det är någon uppgift som tilldelas en som man inte är jättebekväm med så var det bara att säga till så slapp man den.

Dök du med hajarna? Hur var det?
Jag dök så många gånger att jag inte kan hålla räkningen. Det var en annorlunda känsla när man första gången hoppade ner i buren. Jag var lika exalterad varje gång jag skulle göra mig redo för att hoppa ner i buren för man visste verkligen aldrig vad man skulle få se. Jag blev aldrig trött på att gå i utan frågade alltid om det fanns chans att få dyka på varje tur så att de visste om att jag ville om det fanns någon plats över, vilket det oftast fanns!

Hur såg en "vanlig" dag ut på projektet?
Eftersom att jag lyckades hamna just de veckorna då det var som minst volontärer på projektet så var vi endast 2-3 stycken, vilket gjorde våra dagar väldigt långa och fullspäckade.

En vanlig dag på jobbet började med att gå upp vid 06.00 för att sedan vara redo för att gå ner till jobbet vid 06.45 så att vi kunde hjälpa till med att förbereda båten och packningen inför första turen vid 07.00 och första turen lämnade alltid hamnen vid 08.00. Väl på båten hjälpte vi volontärer till med allt som alla kunder behövde hjälp med. Vi fick även hjälpa till att lägga i
buren i havet och berätta för turisterna/kunderna vad besättningen höll på med för tillfället och om de hade några frågor angående hajarna så fick vi även svara på de så gott vi kunde.

Vi hann med tre turer om dagen som var tre timmar långa per tur, så det var bara att lasta av och på med ny packning så snabbt det bara gick inför varje tur. Efter sista turen skulle båten dras upp på land och tvättas av så då var det bara att ta fram svamp och tvättmedel så att vi kunde börja tvätta av hela båten. Dock slutade varje tvättning med vattenkrig mellan
alla. Detta var nog det roligaste på hela dagen. Efter detta var det bara att gå tillbaka till huset. Men efter att ha jobbat från cirka 07.00-19.00 så var man helt matt, både fysiskt och psykiskt så kvällen slutade alltid med att vi bara tog det lugnt och njöt av vår tid i Sydafrika. Det hände även att vi åkte och käkade på någon restaurang och att vi åkte till någon bar
senare under kvällen. Vid 20.00 fick vi alltid ett informationsmeddelande på volontärhusets telefon där det stod hur många turer det skulle vara nästa dag och även hur många turister som skulle befinna sig på båten och vilka volontärer som skulle få vara med och jobba på båten.

Fick du vara med vithajarna på det sätt som du förväntat dig?
Ja. Jag trodde dock inte att jag någonsin skulle få möjlighet att vara så pass nära en vithaj som jag verkligen var och att jag skulle få se så många vithajar per tur.


Hur var allt på projektet i sin helhet i jämförelse med det som du hade förväntat dig?
Bra. Det gäller att inte tänka för mycket på hur personer på projektet är emot en för hur mycket jag än hade förväntat mig så blev det inte alls som jag hade trott, det blev ännu bättre!

Hur tyckte du att säkerheten var på projektet?
Den var väldigt bra. Alla på projektet var väldigt noga med att vi mådde bra och kände oss säkra. Jag var själv som volontär en kväll och då kom några som jag jobbade nere på båten och hälsade på och grillade med mig så att jag slapp sitta själv hela kvällen.

Vad var den stora höjdpunkten på din volontärresa?
Att få uppleva allt och att få chansen att träffa så pass underbara människor som jag fick. Det fanns inget annat att göra än att njuta för varenda sekund jag spenderade där var magisk.

Hur många volontärer var ni på projektet?
Under min första vecka var vi 6 stycken men de alla lämnade efter hand under första veckan, därefter var jag själv en kväll innan en kille anlände. Efter att vi hade varit endast två volontärer i några dagar så kom det en till volontär så när jag lämnade projektet var vi endast tre stycken volontärer.

Hittade ni på några roliga aktiviteter?
Vi gjorde väldigt mycket. Dock åkte vi aldrig till Kapstaden och gjorde något, men vi åkte på alla möjliga utflykter och gjorde allt möjligt.

Upplevde du Sydafrika som ett säkert land att vistas i?
Ja, det gjorde jag. Däremot blev jag väldigt varnad om att det inte var säkert när jag kom dit så redan då fick jag reda på vad jag skulle och inte skulle göra för att vara säker. Men jag kände inte under någon sekund att jag var i fara i landet.

Skulle du kunna rekommendera någon att åka och uppleva samma sak som du gjort till Sydafrika?
Absolut skulle jag det! Jag är väldigt nöjd med min resa och jag fick uppleva mycket mer än jag någonsin skulle kunna förvänta mig. Är man en djurälskare så är detta projekt verkligen helt rätt!

Reseberättelser från 2013

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Shark & Marine Conservation.

Hem » Reseberättelse » Emma jobbade med vithajar i Sydafrika

Ahmad A beställde vårt Ranchstay Kanada program för 275h sedan. Är det något för dig också??!