Gruppresa Kuba & Costa Rica

Dans, musik, vita sandstränder & episk surf i Latinamerika

Är du redo för ett fantastiskt äventyr men saknar någon att resa med? Häng med på vår färgstarka gruppresa till Kuba och Costa Rica. Kultur, dans, språk, surf och ett magiskt äventyr väntar dig! Från pulserande Havanna till givande volontärarbete.

Läs mer

Gruppresa Kuba & Costa Rica

Covid status

Stängt

Lägg in ditt namn och e-postadress för att bli meddelad när det öppnar.

Gruppresa Kuba & Costa Rica - En drömresa!

- Detta är precis en sån resa jag vill iväg på, men jag vill inte åka ensam...
Och det behöver du inte heller, för nu har vi anordnat en gruppresa som tar dig till färgstarka Kuba och natursköna Costa Rica!

Tillsammans i grupp kommer du umgås med de andra deltagarna, ta del av underbara aktiviteter och få känna på pulsen, dansen och hettan i Havanna. Men du kommer även få uppleva ett grönt, vackert och naturskönt Costa Rica och få hjälpa till på en del volontärsprojekt som får ditt hjärta att smälta. Vi har satt ihop den perfekta resan för dig som gillar äventyr, glädje, natur, människor, kultur, historia, sengångare & sköldpaddor och andra spännande djur. Och givetvis vackra, vita, fantastiska stränder och för att toppa det ytterligare så avslutar vi med en episk surfvecka i Santa Teresa!

Boka ditt äventyr utan att binda upp dig. Läs mer här.

Vem kan delta på programmet?

Detta program är för dig som fyllt 18 år och ej fyllt 50 år (för dig som är okej att bo och leva mestadels med ungdomar är givetvis välkommen).
Du har en positiv inställning och kan anpassa dig då du kommer att bo på många olika vis under de här 3 härliga veckorna tillsammans med de andra deltagarna. Du behöver gilla nya kulturer, tycka om att möta nya människor, vara redo för härliga äventyr och ett fullspäckat äventyr.
Du behöver kunna behärska engelska. Inkluderat i den här gruppresan är också en del spanskalektioner, och om du inte talar någon spanska så uppmuntrar vi dig att lära dig lite innan du åker, men absolut inget krav. Alla nivåer är välkomna.

Gillar du puls, salsa, musik, träffa nya människor, coola 50-tals bilar, historia, vackra vita sandstränder och önskar ge en hjälpande hand till dem behövande - då är denna resa som klippt och skuren för dig!

Alla som åker iväg med GoXplore måste kunna bifoga en kopia av sitt brottsregister som söks hos Polisen. Brottsregistret får högst vara 3 månader gammalt och måste vara på engelska. Det brukar ta cirka 2 veckor att få brottsregistret hemskickat, så tänk på att beställa det i tid innan avresa.
Några snabba fakta om Gruppresa Kuba & Costa Rica
Passar förglada och äventyrliga fr 18 - 50 år
Längd3 veckor
AnkomstplatsHavanna Kuba
Närkontakt med djurja
Antal deltagare10
Borde beställasförst till kvarn
VolontärarbeteVolontärarbete med djurSurfingNärkontakt med djurJobba med djurSpanskakursSköldpaddorGruppresor
Jag vill boka! Jag har några frågor
Vad gäller Costa Rica så har jag helt och hållet förälskat mig i landet främst för dess natur och rika djurliv. Vart man än vänder sig så finns det något levande att titta på. Sengångare, ekorrar, leguaner , apor, grodor eller en kolibri som bygger sitt bo i trädet alldeles bredvid ditt frukostbord. Även befolkningen i Costa Rica har bidraget till denna nyfunna kärlek. De är humoristiska, vänliga och tycker om att ha roligt. Många av de har så mycket mindre men är så mycket gladare och varmare i jämförelse med oss nordbor.

Rebecka // Gruppresa Kuba & Costa Rica

Upplägg

23 fantastiska dagar tillsammans med andra härliga människor i magiska länder!

KUBA

Dag 1 (lördag)
Gruppen blir hämtad på flygplatsen och skjutsad till boendet i centrala Havanna. Här får man checka in, vila upp sig och fräscha till sig lite innan det blir dags igen att träffa sina nya reskompisar. Dessa nya, härliga människor kommer du tillbringa 3 intensiva veckor tillsammans med. Middag anordnas på någon härlig lokal restaurang (middag inte inkluderad)

Dag 2 (söndag)
Buenos dias, efter frukost och en härlig promenad i gamla Havanna "Habana Vieja" är det dags för en liten kul och härlig aktivitet. Du kommer antagligen vara lite jetlaggad och trött, därför är det dags att få lite frisk luft i ansiktet och sätta sig i en av de ikoniska, vintage, 50-tals bilarna som tar dig runt Havanna.

Självklart behöver vi alla en liten mjukstart, så efter lunch drar vi vidare till "Playas de este" och njuter av Karibiens vackra, vita stränder. Glöm inte solkräm och solhatt.

Dag 3-6 (måndag - torsdag)
Nu börjar vi komma in i rätt rytm och allvaret börjar, dags att lära oss lite spanska så att vi kan fånga upp fraserna vi behöver inför våra kommande aktiviteter.
Morgnarna börjar med spanskalektioner (kl 0900-1145), och här har vi antagligen alla olika nivåer på spanska språket, men oroa dig inte för detta. Alla hamnar i rätt klass för den nivå man befinner sig i. Är du nybörjare så hamnar du alltså i nybörjarklassen.
Efter lunch kommer vi promenera längst med gamla Havanna, detta kommer att täcka några av de historiska sevärdheterna i "Habana Vieja" för att hjälpa till att förstå det tidigare riket av Kuba. Under din tid i Havanna kommer vi att njuta av flera olika vandringsturer. Dessa kommer att täcka historiska sammanhang, men också frågor och framsteg som hör samman med att bo i ett kommunistiskt land - några av de otvivelaktiga utmaningarna, men även triumfer av moderna Kuba, till exempel kvaliteten på utbildnings- och hälsovårdstjänster, låg brottslighet etc. Vi diskuterar också mångfalden av kulturer och övertygelser från slaveri till ateism! Vi försöker att inte diskutera detta för hårt och gå in för djupt, men ibland blir man bara så tagen av det hela att man inte kan sluta. Det här är ett mycket levande och visuellt fantastisk land!!

Dem eftermiddagar det inte är vandringar rör vi oss på ett helt annat sätt, nämligen mot dansskolan, Casa del Son. Och det kanske låter lite skrämmande för somliga, men tro mig när du väl skakat loss lite kommer det gå som en dans :)
Alla deltagare kommer få en egen danspartner (från dansskolan), just för att du ska lära dig så mycket som möjligt på kort tid. Det ingår 2 lektioner och dem är cirka 1 timme långa. Vill man dansa mer så kan man antingen lägga till extra klasser eller öva vidare på alla klubbar runt om Havanna.
Vill du dansa och älskar dem latinamerikanska rytmerna så har du all chans att göra det nu. För dem som älskar dans och musik så har du verkligen kommit till rätt plats. Du är i Kuba så passa på - bailar, bailar, bailar!

Dag 7-9 (fredag - söndag)
Wakey wakey, efter frukost drar vi vidare till vackra Viñales-dalen. Turen tar cirka 4 timmar och väl framme kommer ni beundras utav hur grönt, vackert och frodigt det är här. Här kommer vi spendera 3 dagar med fullspäckade aktiviteter, och nu kommer man få tillbaka lite av lugnet efter intensiva dagar i Havanna.
Nu pratar vi balsam för själen, ren luft, ett lugn som får dig att njuta extra mycket, men det betyder absolut inte att man bara kommer att sitta stilla. Nej då, upp på hästryggen rid längst med dalen till tobaksfält och ta del av fälten till slutresultat. Lär dig konsten att härda tobak och rulla cigarrer. Kanske värt att prova en kubansk handgjord cigarr efter dagens slut.
Frukost och lunch är inkluderat, och vill man prova något lokalt så finns det flera härliga ställen att testa.

Viñales är med på UNESCO världsarvslista på grund av det enastående landskapet, traditionell arkitektur och för jordbruksteknik som används än idag.
På söndagen är det dags att ta farväl av underbara Kuba. Vi åker direkt från Viñales till flygplatsen som tar oss vidare till nästa äventyr.

COSTA RICA

Dag 10 (söndag - ankomst San José)
Här blir vi hämtade och skjutsade till värdfamiljen som vi kommer tillbringa tid med de första dagarna. Man bor man cirka 2-3 personer hos varje värdfamilj och här är frukost och middag inkludrat.

Dag 11 (måndag)
Morgonen börjar med en härlig frukost som din värdmamma fixat, därefter är det dags att packa ihop sig. Din värdmamma kommer att följa med er första dagen till skolan, hon hjälper er att ta bussen, hur man betalar, vart man ska hoppa på och av osv. Just för att ni ska kunna fixa det själva på tisdagen.
Väl på skolan delas man in i rätt klasser och nivåer. Förhoppningsvis har man lärt sig en del och känner sig tryggare i det vackra spanska språket.
Klasserna är små, enbart 6-7 personer i varje klass och alla klasser hålls utav professionella lärare. Du kommer lära dig otroligt mycket då lärarna gör allt för att du ska förstå. De ritar upp på tavlan, kör charader allt för att ingen engelska ska pratas.
På eftermiddagen kommer du och dina nyfunna vänner få chansen att hjälpa dem människor som är i behov av extra stöd och hjälp. Det kan vara allt ifrån att hjälpa till på en förskola/skola eller tex på ett soup-kitchen där både vuxna och barn i nöd går för att få ett mål mat. Visa respekt, visa att du bryr dig. Vi kan alla hjälpas åt!
Projekten ligger i och runt San José och transporten till och från projektet är inkluderad.
Efter dagens slut återvänder man hem till sin värdfamilj och får avnjuta en typisk traditionell maträtt.

Dag 12 (tisdag)
Spanskalektionerna fortsätter och du kommer säkerligen känna att språket lossnat lite. Kanske märker du till och med att dialekterna skiljer sig något från Kuba till Costa Rica. Alla vet vi att spanskan kan pratas på olika vis och har olika uttryck och slang. "Pura Vida" är något du kommer höra mycket i Costa Rica.
På eftermiddagen fortsätter vi att öppna upp våra hjärtan, och vill man så kan man få byta projekt, men vi skulle nog rekommendera att hålla sig till det projekt du tog igår, just för att du ska få en större inblick i arbetet du gör.

Efter att fått testat på volontärbiten i San José, lärt känna atmosfären, fått leka med barnen eller bara vara där som ett extra stöd så är det dags att bege sig vidare till nästa äventyr. Det är nu dags att i gemensam trupp åka iväg till San Miguel i Alajuela provinsen för att besöka projektet "Paradero Turrucares". Detta är ett projekt som tar hand om sjuka och skadade djur som behöver rehabiliteras för att sedan kunna släppas ut i det fria. På det här "Animal rescue center" får du hjälpa till att mata djuren, städa deras inhägnader, förbereda maten och bara umgås och ge djuren trygghet och kärlek. De djur du kommer att få träffa här är bland annat: sengångare, apor, tukaner, olika fågelarter och fjärilsarter och många andra vackra djur.
Du kommer spendera 1 natt här och man bor tillsammans med de andra deltagarna, man är cirka 4-6 personer per rum. Detta är ett basic boende. Middag är inkluderat. Ta gärna med dig ett myggnät.

Dag 13-14 (onsdag - fredag)
Hoppas natten varit bra och att du fått härlig sömn och att aporna inte hållit dig vaken. Efter frukost är det dags för lite mer volontärarbete med djuren. Ta vara på chanserna du får, och hjälp till så gott du kan. Du jobbar för djuren och för att dem ska bli friska nog att kunna uppleva friheten igen.
För dig som älskar djur och natur kommer detta projekt vara underbart, kanske är det så att du får mersmak och återvänder.
Efter lunch och lite mer volontärarbete tackar vi för oss, kanske ett gruppfoto innan det bär vidare till en helt annan underbar destination i Costa Rica.

Vackra Manuel Antonio är en nationalpark i provinsen Puntarenas, på Stillahavskusten. Här finns apor, sengångare, grodor och många vackra fågelarter så glöm inte ta med kameran så att du kan ta oförglömliga bilder utav det spännande djurlivet vi nu kommit till.
I parken finns även underbart vackra stränder där du kan paddla kajak och snorkla. Den rika biologiska mångfalden i detta område, tillsammans med en mängd aktiviteter gör det till en destination som erbjuder något för alla, och många tillbringar hela sin semester just här då man kan hitta små intima, konstnärliga hotell inbyggda i regnskogssluttningen mellan staden Quepos och Manuel Antonios nationalpark.
Vakna upp till lugnet och havets vågor, och kanske till en och annan vrålapa. Efter frukost, ta en härlig promenad längs med den vackra stranden, andas in och reflektera vad ni varit med om hittills.
Denna dag kan man välja att hänga med på en vandring längst med nationalparken (inträdet är inkluderat) eller bara chilla och njuta av strandens vackra vyer. Det finns även andra aktiviteter att ta del av om man önskar (på egen bekostnad), som tex paddla kajak, snorkla eller åka iväg på en båttur. I Manuel Antonio har man frukost inkluderat.

Dag 15 (fredag)
Efter en lugn och harmonisk frukost åker vi i samlad trupp vidare till sköldpaddsprojektet som ligger lite utanför Montezuma. För att ta sig hit behöver man åka båt från Puntarenas, och bara turen i sig är sååå vacker. Lunch kan köpas på båten, eller så har man köpt med sig något inför den härliga turen. Igen glöm inte kameran. Väl på andra sidan åker man ytterligare en bit innan man är framme. Transporten stannar i Montezuma och vi checkar in på ett hotell i lilla byn. Därefter går vi en härlig promenad längst med stranden på cirka 30-40 minuter, sen är man framme på sköldpaddsprojektet.
På projektet får du hjälpa till och lära dig mer om de olika uppgifter som behövs göras, samt får du lära dig lite om de olika sköldpadds-arterna. Arbetsuppgifterna kan variera, allt från att förbereda inför säsongen som att bygga upp nya kläckningsstationer/bon, till att rusta upp. Det blir några lärorika timmar med massa nya intryck. Det blir mörkt runt 18-tiden så glöm inte att ta med en ficklampa så att du hittar tillbaka in till Montezuma och ditt hotell. På kvällen slinker vi in på något mysigt hak och njuter av en härlig middag (på egen bekostnad).

Dag 16 (lördag)
Idag vaknar vi säkert ganska tidigt och kanske ligger man kvar och njuter av havets vågor och härligt fågelkvitter.
Efter frukost byter vi om till badkläder och för dem som inte har egen snorklingsutrustning kan låna detta på Turtuga Island. Efter cirka 30 minuter med båt kommer man fram till lilla paradisön Turtuga Island. Denna dag blir till för att sola, bada, snorkla och bara njuta och ha det riktigt gött. Lunch är inkluderat på ön.
På kvällen tar vi på oss något tjusigt och äter en riktigt god middag på någon av de lokala restaurangerna (på egen bekostnad), och kanske för dem som har ork och lust, dansar vi loss på byns bästa uteställe.
Vad vi lärt oss i Kuba på salsalektionerna visar sig här.

Dag 17-24 (söndag - söndag)
Jaha, två tredjedelar av resan är nu avklarad och det är dags att packa ihop sitt pick och pack för att åka vidare till en av Costa Ricas bästa stränder. Nu är det tänkt att vi ska lägga all energi på surf, eller för dem som vill yoga! Så efter frukost och en kopp café con leche åker vi gemensamt vidare, där vår transportguide lämnar av oss och vi önskar honom en säker resa tillbaka till San José, medans vi andra njuter av en av de vackraste stränderna i Costa Rica. Santa Teresa!
Lär dig mer spanska och surfa eller yoga i vackra Santa Teresa - bo i ett härligt djungel surfcamp som ligger lite gömt i tropisk skog, men ändå så nära Stillahavet. Ditt boende ligger cirka 10 minuters promenad från coola caféer, barer och affärer längst med den 6 km långa vägen längst med Playa Santa Teresa / Playa El Carmen.

Förutom spanskalektionerna och ett val av professionell surf eller yoga inkluderar vi även andra aktiviteter såsom vandring så att du kan utforska och njuta av det vackra inlandet på Nicoya halvön och för att du ska få en verklig känsla av den biologiska mångfalden i denna speciella del av världen. Självklart har du även frukost och lunch på vardagarna och en härlig brunch på helgen.

Schema:
Varje dag måndag till fredag kommer det att vara 2x45 minuters spanska lektioner, vanligtvis kl 0900-1100 men kan ändras beroende utav surfförhållandena.
Undervisningen ges av ackrediterade och licensierade lärare, även här delas man in i rätt grupp och nivå för att snabbare nå dina mål. Dessa lektioner är skräddarsydda för att passa alla nivåer från nybörjare till avancerade för att interagera och fördjupa dig med lokalbefolkningen och njuta av att vara i ett spansktalande land.

Surfs up, måndag, tisdag, torsdag och fredag kan du välja att surfa eller ta yoga lektioner. Surflektionerna (ca 2 timmar per dag) ges av en lokal professionell surfinstruktör. Förutom att man lär sig grunderna och/eller tar sig vidare till nästa nivå, kommer du även få lära dig allt runtomkring, såsom hög och lågvatten, strömmar, surfetikett, do´s and dont´s och andra säkerhetsaspekter.
Alternativt kan du vid de tidpunkter som planeras för surflektioner njuta av, givetvis professionell yogainstruktion. Populära klasser inkluderar Yoga för alla, Vinyasa Flow, Slow Flow, Ashtanga, Hatha, Deep Restorative, Relaxing & Meditation. Du kan prova en mängd olika former av yoga under din tid hos oss. Varje klass är 90 minuter, och du har 4 lektioner under din tid i Santa Teresa.
Under en längre tid har denna magiska plats var en destination för yogier från hela världen. Vilken bättre plats att lära sig och träna yoga än på en vild strand med ljudet av vågor som kraschar på den mjuka vita sanden eller i vår djungelstuga omgiven av vackert fågelkvitter och det lugnande ljudet av floden. Många kommer hit varje år för att träna och lära yoga så det finns en klass för varje nivå från absolut nybörjare till avancerad.

Yoga ger mental balans, kroppskontroll och det hjälper dig att koppla av och njuta av varje del av din resa i Costa Rica. Njut av mantraerna och upptäck ett nytt sätt att koppla av och vara i linje med din kropp (och natur) genom att göra yoga och leva "pura vida" livsstil.

Det kommer bli en episk vecka med massa surf, yoga, spännande möten, och ett magisk avslut på en 3 veckors fantastisk resa!

På söndagen lämnar vi härliga Nicoya halvön och åker tillbaka till San José för att flyga hemåt. Beroende på när flyget lämnar kan man behöva 1 natt i San José innan hemfärd. Vi anordnar och hjälper till med transporten tillbaka till San José, samt 1 natts boende (om så behövs) mot en kostnad av cirka 70 USD.

(Observera att reseupplägget kan ändras något vid oförutsägbara händelser eller vid för få deltagare)


Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

Kuba

Havanna:
Vid ankomst blir gruppen upphämtad och skjutsad in till Havanna. Här bor man tillsammans med de andra deltagarna, man är cirka 4-6 personer i varje rum. Du kommer bo på ett centralt beläget hostel, mitt i gamla Havanna där pulsen och många härliga aktiviteter finns.
Frukost och lunch är inkluderat.
På kvällarna går gruppen ut och äter på lokala restauranger med nära till musik och dans och får uppleva vackra Havanna och allt vad det innebär!

Viñales:
Välkommen till vackra Viñales dalen. Här bor man tillsammans med de andra deltagarna i delat rum, i ett "casa particulares". Förvänta dig ingen lyx utan här är det basic boende med otrolig charm hemma hos en kubansk familj.
För dig som inte visste det så är Viñales med på UNESCO's världsarvslista.

Mat:
Frukost och lunch är inkluderad under veckan i Kuba (både i Havanna och Viñales). Middagen betalar man själv och man kan räkna med att en middag på en lokal restaurang kostar cirka 15 USD, och då får man oftast 1-2 drycker till.

Costa Rica

San José:
Vid ankomst till San José blir du upphämtad utav vår samarbetspartner och ni blir skjutsade till er värdfamilj som ni kommer att bo hos de första dagarna. Värdfamiljen tar emot 2-3 personer. Frukost och middag är inkluderat hos värdfamiljen.
Under resans gång kommer ni bo på olika platser, allt från värdfamilj, volontärboende till hotell. Så boende och mat kommer variera beroende på vart ni befinner er, men ni kommer alltid att hålla ihop.

Santa Teresa / surf & yoga veckan:
Här bor man tillsammans med de andra deltagarna i mysiga stugor omgivet bland grönska. Man delar dusch och toalett och man sover i våningssängar. Här har man även tillgång till pool. Frukost och lunch är inkluderat på vardagarna och brunch på helgen.

Vad gäller Costa Rica så har jag helt och hållet förälskat mig i landet främst för dess natur och rika djurliv. Vart man än vänder sig så finns det något levande att titta på. Sengångare, ekorrar, leguaner , apor, grodor eller en kolibri som bygger sitt bo i trädet alldeles bredvid ditt frukostbord. Även befolkningen i Costa Rica har bidraget till denna nyfunna kärlek. De är humoristiska, vänliga och tycker om att ha roligt. Många av de har så mycket mindre men är så mycket gladare och varmare i jämförelse med oss nordbor.

Rebecka // Gruppresa Kuba & Costa Rica

Varför Gruppresa Kuba & Costa Rica med GoXplore?

  • Du kommer få ett äventyr för livet
  • Möt fantastiska, varma och färgstarka människor
  • Upplev Kubas fascinerande kultur
  • Njut av de amerikanska 50-tals bilarna samtidigt som musik som salsa, cha cha och merengue pumpas ut
  • Dansa salsa längst med Havannas gator
  • Gruppresa är det perfekta sättet att lära känna nya & underbara människor
  • Vi finns här som ett stöd under hela din vistelse
  • Vi har själv varit på plats och besökt våra projekt
  • Vi har mer än 10 års erfarenhet av resor utomlands
  • Få chansen att uppleva både djur och natur och himmelskt vackra stränder

Visum

Visum behövs för Kuba och vi hjälper dig att söka detta mot en liten kostnad. Inget visum för Costa Rica krävs (gäller för svenska medborgare). Du kommer få alla detaljer kring visum för de båda länderna efter att du bokat dig.
Har du inte svenskt medborgarskap så behöver du kolla upp reglerna kring detta.

Ett krav är dock att man måste ha en heltäckande försäkring när man träder in i landet. Detta kommer vi att hjälpa dig med och du kan teckna den lätt och smidigt via oss!

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

Avresa från Köpenhamn eller Stockholm

AVRESEDATUM

SISTA ANMÄLNINGSDATUM

PLATSER KVAR

14 mars 2020 02 februari 2020 STÄNGD
17 oktober 2020 18 augusti 2020 09 st

När spikas gruppresan?
För att denna härliga gruppresa ska bli av behöver det vara minst 6 st deltagare. Därför har varje avresa ett "sista anmälningsdatum" och skulle det mot all förmodan bli färre än 6 deltagare så får du som bokat din resa FULL återbetalning. På så sätt behöver du inte vara orolig att boka upp din plats i tid och att den inte skulle bli av. Vi kommer självklart också hålla dig uppdaterad.

Just nu finns det 09 platser kvar för avresan i oktober 2020. Boka och säkra din plats idag.

Flygbiljetten är inkluderad i priset. Du väljer om du önskar flyga från Köpenhamn eller från Stockholm.
Upphämtning från flygplatsen är också inkluderat både i Havanna och San José.

Försäkring

JOBBA & RESA
En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov.

En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov. Det första och absolut viktigaste när du ska välja försäkring inför resan är att se över vilka delar av din resa som täcks av försäkringen. Täcker den verkligen för de fritidsaktiviteter du tänkt ägna dig åt? Och vad får du för service om något skulle hända? Sedan ska du titta på pris och självrisker. Jämför gärna vår försäkring med andra alternativ innan du tar ett beslut. Work & Travel Insurance täcker mer – till ett lägre pris och utan självrisk.
Önskar du exakta detaljer om försäkringen i PDF-format, kontakta oss så skickar vi dessa till dig.

Jobba & Resa försäkring är en försäkringslösning som är speciellt anpassad för dig som vill resa runt men även för dig som önskar jobba i landet. Oavsett om du deltar i organiserade program, organiserar din resa själv eller om du är på resande fot runt om i världen gäller försäkringen i upp till 12 månader.
Genom att välja försäkringen kan du känna dig trygg i ditt resande samt när du arbetar och praktiserar.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Priser

Prices are not yet set. Please get in touch to hear about the possibilities next year.


Flygresan

OBS! Flygbiljetten är inkluderad i priset. Man flyger antingen från Stockholm eller Köpenhamn.

Vad ingår?

Vad ingår inte?

Jag vill boka! Jag har några frågor
I taxin från San José till flygplatsen grät jag en skvätt, jag kände verkligen för att stanna kvar i detta underbara land med dessa underbara människor.

Evelina // Gruppresa Kuba & Costa Rica

FAQ

Är inte Kuba ett farligt land?

Kuba har den lägsta brottsligheten på västra halvklotet! Du kommer att bli förvånad utav de synliga polisernas närvaro på Kuba. De är där speciellt för att skydda och hjälpa turister. Då Kuba livnär sig mycket på turism så är det viktigt att alla turister känner sig säkra och välkomna, därför jobbar polisen hårt för att säkerställa denna trygghet. Dock ska man ändå vara lite extra uppmärksam i stora städer som tex Havanna och Santiago de Cuba, precis som i alla andra storstäder.

Finns det internet i Kuba?

Det är väldigt ovanligt för kubaner att ha tillgång till internet. Men de flesta hotell har i alla fall 1 eller 2 datorer som turisterna få låna/hyra. I de turistiska delarna finns även internet café. Men det är svårt/trögt att ladda upp bilder då deras internet är väldigt långsamt.

När är bästa tiden att besöka Kuba?

Mars, april, oktober och november är de månader som har minst regn. Högsäsongen för Kuba är juli/augusti och december - januari.
Orkansäsongen är juni till november.

Behövs pass och visum?

Ja! För Kuba måste du ha ett visum (så kallat turistkort). Vi hjälper dig att ordna detta mot en kostnad på 600 kr. Dubbelkolla ditt pass så att giltighetstiden är minst 6 månader från det att du lämnar landet.
För Costa Rica behövs inget visum.

Jag kan ingen spanska, kommer jag ändå klara mig?

Att kunna lite spanska är alltid en fördel, men absolut inget krav. En del kubaner kan lite engelska, och fler kan engelska i Costa Rica. Vår samarbetspartner talar engelska. Så det kommer att gå bra.

Kan man använda kreditkort?

Absolut, så länge korten inte är utställda i Amerika. Det finns bankomater och banker, så Mastercard och Visa funkar bra.

Är det säkert som ensam tjej/kvinna att resa i Kuba/Costa Rica?

Ja det är inga problem, givetvis går man inte ensam i mörka gränder, eller på gator man inte känner till speciellt på kvällstid. Är man ute på kvällen så tar man en taxi hem, dem är säkra men glöm inte att fråga om priset först. Mindre städer som Trinidad och Vinales i Kuba är säkra även på nattetid, här kan man gå hem. Använd din kvinnliga intuition.

Behöver jag ta malariamedicin eller ta något vaccin?

Det är inte nödvändigt att ta något vaccin om du kommer till Kuba eller Costa Rica från Nordamerika eller Europa. Dock råder vi alltid att dubbelkolla med en vaccinationsbyrå och gör det i god tid innan avresa.

Behöver jag en reseförsäkring?

Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som täcker arbete på volontärresor. Här kan du läsa mer om vår reseförsäkring.

Är internetanslutning tillgänglig i Costa Rica?

I stora städer finns det internetcaféer på de flesta vandrarhem. När du reser runt är det internetcaféer som gäller, men bara i städer där det finns mycket turister. Använd Internet när du är i de stora städerna så att du inte behöver leta efter Internetcaféer när du är runt i landet. Användning av Internet är relativt dyrt och du måste räkna med att betala mellan 5-25 kr i timmen.
För Kuba är internet och wifi alldeles nytt, och är långt ifrån hur det funkar i övriga världen. Du kan komma åt internet i allmänna parker osv, men man behöver ett visst internetkort för detta. Du kommer få all nödvändig information gällande detta på plats.

Hur mycket fickpengar bör jag ha med mig?

Du behöver ha lite fickpengar med dig. Om man räknar ungefär 600-700 kr i veckan så kommer det räcka gott och väl. I Costa Rica kan man även använda sig utav USD, men försök håll dig till deras lokala valuta. Varken den lokala valutan i Costa Rica eller Kuba kan du få i Sverige, den växlar du till dig på plats. Ta med dig euro till Kuba och växla på plats.

Behöver jag visum för Costa Rica?

Du måste vara över 18 år och som svensk medborgare får man stanna upp till 3 månader i landet. Du få en stämpel i passet, som är som ditt visum.

När ska handpenningen vara betald?

Så fort man bokat sig så skickas det ut en bekräftelse och en handpenningsfaktura på 1500 kr. Denna faktura ska vara betald inom 10 dagar. Vill man ha avbeställningsskydd så tillkommer det 500 kr. Resterande ska vara betalt cirka 1 månad innan avresa.

Hur mycket packning får jag ha med mig?

Man får ha 20 kg incheckningsbagage och 5 kg handbagage men dubbelkolla alltid detta med flygbolaget du åker med. Tänk på att inte ha för mycket packning med dig, det är ju du som ska bära runt på bagaget.

Vad är det för mat i Costa Rica?

Två ord: enkelt och smakfullt. Kyckling, fisk, ris och havsfrukter finns i stort sett på alla restauranger eller på "sodas" (lokala hak i Costa Rica) över hela landet. Du kommer också upptäcka bland det mest smakfulla frukter du någonsin smakat. Ananas, mango, papaya, vattenmelon, guanabana, melon, cantaloupmelon samt avokados finns överallt. Skäm bort dig själv: prova allt, njuta av det och ta en tallrik till!

Den typiska maten du kan förvänta dig om du bor hos en värdfamilj är "casado" som består av ris och bönor, med antingen kyckling eller kött och ägg. Det serveras med en liten sallad och spaghetti eller "picadillos" som är potatis. Detta serveras med stolthet i hem och caféer runt om i landet. En annan populär maträtt är "tamales", som består av krossad majs med fläsk och grönsaker. Detta kokas ihop och läggs in i blad före servering. Gallo pinto är en nationalrätt som består av stekt ris och svarta bönor. Nationaldrycken i Costa Rica är kaffe, pröva grano d'oro.

Förutom Costaricanska maträtter kommer du också hitta andra maträtter från hela världen. Det är lätt att hitta mat från Peru, Italien, Argentina eller Karibien för att nämna några.

Traditionella Costaricanska maträtter som är populära (comida típica) är:
- Arroz con Pollo (kyckling med ris)
- Gallo Pinto (risgryta med svarta bönor till frukost)
- Casado (ris och bönor, salad, valfritt kött och stekta kokbanan
- Ceviche (citrus marinerad havsfruktssalad)
- Olla de Carne (biffsoppa blandat med potatis, yucca, squash och majs)
- Sopa negra (svartbönsoppa)

När ska man åka till Costa Rica?

I slutet av december till mitten av april är det torrt klimat och behagligast att vara i Costa Rica. Nackdelen kan vara att det är högsäsong och priserna höjs, hotell kan vara fullbokade etc. Regnperioden är betydligt lugnare även om vissa vägar kan vara omöjliga att passera. April, maj, mitten av oktober till mitten av december är kanske de månader som man får båda delarna.

Klimat: Tropiskt och subtropiskt klimat. Torrperiod (december-april) och regnperiod (maj-november). Varmt i lågland, svalare i bergen. Trots att Costa Rica är ett till ytan litet land så varierar klimatet en hel del mellan olika områden. Costa Rica åtnjuter dock ett tropiskt klimat där medeltemperaturen i större delen av landet ligger mellan 21 och 27 grader. Det är som svalast i bergen, när man kommer upp över 2000 meters höjd över havet.

Kan man surfa i Costa Rica?

Självklart! Det är superbra surf i Costa Rica, en av världens bästa faktiskt. Man kan surfa hela året om i Costa Rica, tex på ställen som Jaco, Santa Teresa, Pavones eller i Avellanas.

Kan man använda sig utav sin svenska mobiltelefon?

Se till att din mobiltelefon inte är operatörslåst och köp ett simkort väl på plats. Då kommer du mycket billigare undan. Vår samarbetspartner hjälper dig på plats.

Vad är Costa Ricas valuta och hur kan jag växla pengar?

Costa Ricas valuta heter colón och 1 SEK köper ungefär 60 CRC.

Pengar kan växlas i både privata samt offentliga banker, bankautomater, i vissa hotell samt olika affärer. I vissa fall kan du behöva visa ditt pass för att växla pengar. Kom ihåg att privata banker eller flygplatser brukar ha en högre växelkurs.

Vad gör jag om det skulle hända någon nödsituation?

I Costa Rica är det 911 som hanterar nödsituationer. Ring i så fall du hamnar i någon kris. De flesta storstäder har antingen ett sjukhus eller en läkarmottagning där du kan få basic sjukvård. Röda korset har även en ambulansservice om du ringer 128.


Att tänka på!

Fotografering: Det är inga problem att fotografera i Costa Rica. Man bör dock vara uppmärksam på att det kan gälla särskilda regler om man besöker heliga städer. Man bör heller inte fotografera enskilda personer utan att fråga först.

Dricksvatten: I de stora städerna kan man dricka kranvattnet i Costa Rica. Utanför de stora städerna bör man köpa vatten på flaska eller koka kranvattnet. Det är generellt sett säkrast att köpa vattnet. Du bör inte dricka kranvattnet på Kuba!

Uppförande: Vid de flesta tillfällen kan man gå i vardagliga kläder, men strandkläder bör man bara använda på stranden. Om man får en privat inbjudan är det god ton att ta med en gåva till värdarna. Man sätter Dona före kvinnans namn och Don före mannens.

Vad ska man/kan man ha med sig?

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Costa Rica » Gruppresa Kuba & Costa Rica

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!