Volontärarbete på Sri Lanka

Hjälp till att bevara den utsatta stora havssköldpaddan, rusta upp byggnader eller undervisa engelska. Detta är perfekt för dig som samtidigt som du gör nytta, vill uppleva ett härligt, tropiska klimat, grönskande djungel och fantastiska stränder.

Läs mer

Volontär Sri Lanka

Covid status

Stängt

Lägg in ditt namn och e-postadress för att bli meddelad när det öppnar.

Har du länge eller kanske precis fått upp intresset för att du skulle vilja göra något meningsfullt för ett land i behov av hjälp på olika sätt? Kanske har du viljan att åka på en resa där du inte bara ligger och solar utan faktiskt åka iväg på en utlandsvistelse som ger lite dimension och perspektiv på livet? En volontärresa ger dig upplevelse, lärdom, kultur och fantastiska minnen som du har med dig väldigt länge i livet.Det finns många olika sätt att volontärarbeta på Sri Lanka. Hjälp till exempel till med att rusta upp byggnader, arbeta på barnhem, undervisa på skolor eller hjälp till att bevara sköldpaddan.

Det finns många länder som behöver hjälp av volontärer. Sri Lanka är ett av dessa länder. Projekt är många, hitta något som passar dig och res hit och gör skillnad, samtidigt som att du får uppleva detta lilla, men å så gröna, frodiga och vackra land. Passa på att variera ditt volontärarbete med att jobba med elefanter, eller varför inte lära dig allt om yoga och ayurveda.

Sri Lanka erbjuder häpnadsväckande natur, rörande historia, stor vänlighet och även tropiska bad. Den naturliga skönheten i landet, dess landskap, fina natur och vackra stränder samt rika kulturarv gör ön till ett fantastiskt resmål. Sri Lanka är en liten ö men har otroliga möjligheter och man kan i princip få chansen att uppleva allt man skulle kunna vilja tänka sig i detta paradis, samtidigt som att man gör skillnad. - Dare to GoXplore.

Boka ditt äventyr utan att binda upp dig. Läs mer här.

Vem kan delta på detta program?

Du måste vara över 18 år för att anmäla dig till programmet, om du är 17 måste vi har målsmans intyg. Det viktigaste är att du vill sträcka ut en hjälpande hand, är engagerade, ha rett öppet sinne och är anpassningsbar och självständig. Goda kunskaper i engelska är en fördel och att man är i fysiskt god form och inte är rädd för tuffa tag om det behövs.

Observera att alla projekt kräver utdrag ur brottsregistret.

Några snabba fakta om Volontär Sri Lanka
Passar förFrån 18 år
KvalifikationerGlad att arbeta med människor och djur
LängdFrån 3 veckor
AnkomstplatsColombo
Borde beställasMinst 1 månad innan tänkt avresa
VolontärarbetePraktikVolontärarbete med barnElefanterJobba med djurSköldpaddorSjukvård
Jag vill boka! Jag har några frågor
Jag har det helt underbart här på varma Sri Lanka. Både personalen och de andra volontärerna är helt fantastiska så det är verkligen hur bra som helst. Vad beträffar projekten så är det jätteroligt och man känner verkligen att man bidrar. Extra roligt är det när lokalbefolkningen undrar vad man gör här och deras ansikten lyser upp när de får reda på att vi hjälper till att restaurera tempel. Än så länge har min resa varit allt jag kunnat önska och lite till. Men det är dock bara början vilket jag fullkomligt älskar.

Alfred februari 2020 // Volontär Sri Lanka

Projekt

På Sri Lanka kan du välja mellan olika destinationer;

Kandy – landets näst största stad, som ligger i centrala Sri Lanka i otroligt gröna och frodiga områden, cirka 3-4 timmars bilfärd från huvudstaden, Colombo. Kandy är huvuddestinationen där du finner de flesta sociala projekten där du arbetar med människor på något sätt.

Ambalangoda - Vid västra kusten finner du denna strand, ungefär 2,5 - 3 timmars bilfärd från Colombo, söderut. Här kommer du att arbeta och bo om du väljer sköldpaddsprojektet.

På Sri Lanka kan man välja att jobba med olika projekt. Se nedan vad som finns men observera att dem inte kan garanteras förrän du kommer ner till landet.
Undervisa munkar är ett projekt som kan garanteras innan avresa.

PROJEKT:

Animal shelter (tillgängligt i Gampola)
Ta hand om de avvisade, strandade och ensamma hundarna och katterna. Bo på ett hund shelter i närheten utav Kandy och ta hand om över 150 fyrbenta vänner som har sitt hem här. Behandla skadade och sjuka hundar & katter, gå på promenader med dem, mata dem och bada dem. Visa kärlek och omsorg för det förtjänar och behöver dem. Var en del av ett passionerat team!

Undervisa på skola (tillgängligt i Kandy och Hill country/Hanguranketha)
Behovet av att barn får och kan gå i skolan är oerhört viktigt. Men det är brist på lärare i detta land, tyvärr. Sri Lanka har inte det så gott ställt som vi i västvärlden. Skolsystemet vi har här hemma är väldigt utvecklat och ger oss så pass mycket kunskap att vi som väldigt unga kan resa ner och lära ut och undervisa barn i ung ålder i många olika ämnen. Det största behovet är engelska och det är oftast det som efterfrågas på de olika skolorna. Det gäller här att vara kreativ så att du får igång lektionerna och får barnen att lära sig det engelska språket.

Du kommer att ha möjlighet att arbeta på olika dagis & skolor i och runt Kandy. Barnen är i åldersgruppen 3 till 5 år och entusiastiska med hög energi. Dem är alltid glada att träffa dig och interagera med dig. Hjälpa dem att lära grundläggande uttal, rim, siffror och pussel som kommer att stärka deras sinne.

Skolan håller stängt:
05 april – 22 april 2019
01 augusti – 05 september 2019
29 november – 02 januari 2020
(OBS en del skolor håller öppet även under loven, tex Village kids & undervisning till munkar, men här handlar det om platstillgång så vi kan inte garantera ett specifikt projekt under den perioden)

Hill country (Hanguranketha)
Dina huvudsakliga arbetsuppgifter här är att lära barnen engelska, förbättra deras kunskaper i engelska och att bygga upp deras personlighet och självförtroende. Du träffar barnen på eftermiddagarna när de kommer tillbaka från skolan. Så du jobbar alltså på eftermiddagar mellan cirka 1430-1700. Undervisningen kommer att äga rum i byns templet som är den lämpligaste platsen för att samla barnen kring byn. Bortsett från att lära dem engelska, kan du också hjälpa dem med deras läxor.

Kandy
Här volontärarbetar du som assisterande lärare vid en av många dagis/skolor. Du jobbar mellan 0800-1200. Detta projekt hjälper barnen i de olika byarna i och kring Kandy att förbättra sina engelskakunskaper. Du kommer främst att undervisa engelska men du kan även uppmanas att få hjälpa till att undervisa drama, musik & konst. Du kan också få hjälpa de andra lärarna och övrig personal med att skapa undervisningsplaner, etc. Alla dessa skolor och institutioner är välskötta och övervakas av tjänstemän från statliga och privata institutioner för att hålla rätt standard, samt delar dem även alla de gemensamma värderingar och strävar till att skapa en bättre och säkrare framtid för barnen.
Vissa av dessa skolor erbjuder gratis utbildning till barnen.

Village kids
I Sri Lanka är det ganska dyrt att skaffa sig en engelsk utbildning och de flesta barnen i de olika byarna kan därför inte delta i privata undervisningskurser för att förbättra sina engelskakunskaper.
På det här projektet kommer du därför att undervisa engelska för barn i byarna runt om Kandy, efter skoltid. Man håller till antingen i olika samhällscentrum eller hemma hos någon av familjerna som vill ge utrymme för att genomföra de här undervisningsrelaterade aktiviteterna.
Man volontärarbetar cirka 2-3 timmar på eftermiddagen från cirka 1430-1630 så vi rekommenderar därför att man kombinerar detta projekt med andra projekt som hålls på förmiddagen för att få så mycket som möjligt ut av tiden som volontär.

Engelska undervisning till munkar (tillgängligt i Kandy)
Detta projekt hålls på ett buddhistkloster där unga munkar förbereder sig för att sprida buddhismen över hela världen och då behöver dem lära sig engelska. Du kommer att spendera större delen av din tid att lära munkarna att både läsa och skriva på engelska. Projektet är cirka 2 år gammalt och det inleddes med avsikt att öka deras kunskaper i språket. Med tiden har vi märkt en enorm förbättring av munkarnas kommunikationsförmåga. Munkarna tycker också om att vara en del av programmet.

Eftersom du kommer att befinna dig i ett kloster, måste du använda kläder som täcker hela kroppen och inte visar någon del av utav din kropp. Kläderna bör helst vara vita. Andra ljusa enfärgade kläder är också acceptabla. Du får inte bära skor i klostret.

Arbeta på äldreboende (tillgängligt i Kandy)
Har du erfarenhet eller önskan att jobba på ett äldreboende är detta fullt möjligt.
På dessa hem kommer arbetsuppgiften att vara mycket likt det svenska arbetssättet. Ta hand om de äldre människorna som bor på hemmet, allt ifrån att hjälpa till med maten, spela kort, umgås och bara vara där som ett extra stöd och sällskap.

Detta ålderdomshem är mer än 15 år gammalt och ger en bättre livskvalitet för äldre människor. Det ger gratis mat, husrum och sjukvård och just nu finns det cirka 75 vuxna både manliga och kvinnliga i åldern mellan 50 till 80 år. Hemmet erbjuder boende, mat, kläder och medicin med hjälp av privata organisationer och dig. Projektet arbetar med minimala resurser och en handfull personal, därför behövs verkligen volontärer här.
Dina huvudsakliga arbetsuppgifter på detta projekt är att du tar hand om de äldre såsom att ge dem kärlek och omsorg, ge dem ett bad, lyssna på vad de har att säga, hålla dem ockuperade genom att prata med dem, leka med dem eller läsa för dem. Du kan även få hjälpa personalen med att städa, laga mat samt se till att stället är fräscht och fint så att alla trivs och mår bra.

Bygg & renovering
Enligt en officiell folkräkning finns det 119 tempel i och runt Hanguranketha som kräver renovering och reparationsarbete. Vårt projekt arbetar för att återuppliva tio av dessa tempel. Ditt arbete kommer omfatta grundläggande renovering, målning och restaurering av konstverk i och runt templen.
De senaste projekten ligger i den lugna lilla byn Hanguranketha, som ligger ungefär en timme från Kandy. Dessa nya projekt tar dig djupare in på landsbygden i Sri Lanka, bort från de bullriga och överfulla städerna.
Hanguranketha, tidigare känd som Diyatileka, Nuwara och Sangaruwan Ketha, är en by med en enorm historisk betydelse. Även om de flesta av dess palats och tempel förstördes av inkräktare i början av 1800-talet finns det fortfarande ett stort antal historiska platser att upptäcka.
Byn Hanguranketha står inför flera problem såsom brist på rent dricksvatten, täta strömavbrott, dåligt bemannade skolor och slitna/förstörda tempel. Och vår insats här är att hjälpa samhället att återställa och rädda dessa symboler för arv och kultur.

Medicinska projekt (tillgängligt i Kandy)
Detta är ett utmanande projekt där volontärer arbetar på lokala kliniker, sjukhus och vårdcentraler. Det är viktigt att du är studerande, antingen att du studerar till läkare, sjuksköterska osv.
Är du redan utbildad kan du tyvärr inte deltaga på detta projekt.
Alla som önskar deltaga på detta projekt måste skicka in ett personligt brev tillsammans med en CV, sedan även skicka med betyg/intyg från skolan, som bevis på att du går där, därefter får man en bekräftelse utav vår samarbetspartner.
Det är viktigt att notera att även om du har en medicinsk bakgrund, så kommer du enbart få hjälpa till som assistent. I början kommer du bara observera, och gå bredvid läkare men när du blivit mer bekant med de dagliga rutinerna, kommer personalen att ge dig mer ansvar.
Den kontakt du kommer få med dina kollegor och andra frivilliga kommer att ge dig vänner och kunskap för livet.

Varje avdelning tar max emot 3 personer. Om du önskar en speciell avdelning så vänligen uppge detta i ditt personliga brev. Längre fram i processen får man ett bekräftelsebrev.

Sköldpaddsprojekt (tillgängligt Ambalangoda ) observera att priset är annorlunda
Detta projekt har startats för att bevara skadade sköldpaddor och sköldpadds bon. Sköldpaddsäggen och de nykläckta sköldpaddorna är väldigt utsatta på stränderna och det är dels här volontärens uppgifter kommer in. Att skydda dem mot rovdjur, tjuvfiske och till och med naturens krafter som kan skada.
Uppgifterna kan tex vara, förbereda fisk/mat till sköldpaddorna, skrubba sköldpaddorna och hålla dem rena, mata dem, skura och städa tankarna, men du kommer också vid behov få forska och samla data, hålla stränderna rena och även ta hand om de skadade sköldpaddorna.
Detta projekt sätter varje år ett nytt mål på hur mycket de vill öka beståndet av sköldpaddor och då kommer du som volontär få vara med att nå detta mål.

Helgdagar

Eftersom vi arbetar inom lokala samhällen och skolor så kan projekten vi arbetar med påverkas utav helgdagar som inträffar i Sri Lanka. Under skollov så är några av projekten strukturerade något annorlunda eller så har en del av dem helt stängt då barnen är lediga. Därför är det viktigt att du är flexibel vad gäller din arbetstid och förstår att en del dagar är extra viktiga för lokalbefolkningen och kan ibland medföra att volontärarbetat ändras.

Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

Vid ankomst på Colombos flygplats kommer vår koordinator att hämta upp dig. Han kommer stå med en skylt med ditt namn och är på så vis lätt att se. Bilfärden vidare till Kandy tar cirka 3-4 timmar. Alla bor tillsammans under första veckan på volontärboendet och här kommer ni ha introduktionsveckan som består av olika delar som förenklar för dig att lära känna området och landet.

På de sociala projekten så bor man i Kandy. Man delar rum med de andra volontärerna och man är 4-8 personer i varje rum, tjejer för sig och killar för sig. Det finns tillgång till TV, kyl, frys, toaletter, dusch etc.

Det ingår tre måltider på vardagarna och två måltider på helgen (brunch och middag) och dem är mestadels vegetariska.

Efter introduktionsveckan som hålls i Kandy så fortsätter man att bo här om man volontärarbetar på de sociala projekten. Ska du volontärarbeta med sköldpaddor så bor du i Ambalangoda, ett stenkast från havet. Det tar cirka 5-6 timmar att resa hit från Kandy.

Boendet både i Kandy och Ambalangoda är basic. Men bör veta att standarden inte är som hemma. Ett tips är att ta med ett myggnät, samt så köper man eget toalettpapper på plats. Varmvatten till dusch finns endast i Kandy. Man bör också veta att madrasserna är väldigt tunna så vill man kan man ta med ett liggunderlag för bättre komfort. Det finnas fläkt på rummen men ingen air-condition. Det finns inget wi-fi på volontärboendet.

Det finns möjlighet att bo hos en värdfamilj då tillkommer en extra kostnad på cirka 50 EUR/vecka, priset inkluderar då också måltiderna. Man betalar direkt till familjen på plats.

Jag har det helt underbart här på varma Sri Lanka. Både personalen och de andra volontärerna är helt fantastiska så det är verkligen hur bra som helst. Vad beträffar projekten så är det jätteroligt och man känner verkligen att man bidrar. Extra roligt är det när lokalbefolkningen undrar vad man gör här och deras ansikten lyser upp när de får reda på att vi hjälper till att restaurera tempel. Än så länge har min resa varit allt jag kunnat önska och lite till. Men det är dock bara början vilket jag fullkomligt älskar.

Alfred februari 2020 // Volontär Sri Lanka

Varför Volontär Sri Lanka med GoXplore?

 • Vi har flera års erfarenhet av volontärresor
 • Vi som jobbar här har själva varit på programmet
 • Du får personlig rådgivning av vår koordinator på kontoret innan avresa
 • Du får uppföljningssamtal för att kolla att allt är ok inför avresa
 • Vi hjälper dig att boka flyg om du vill
 • Exklusive introduktion och orientering från vår samarbetspartner när du kommer ner
 • Du utbildas inom kulturen, folket och landet mm.
 • Boende & mat ingår under din vistelse
 • Du får vara med på en spännende introduktionsvecka med möjlighet att träffa andra volontärer
 • Du får en upplevelse du aldrig kommer att glömma

Visum

Från och med den 1 januari 2012 gäller det nya elektroniska viseringssystemet Electronic Travel Authorization (ETA) för korttidsresor till Sri Lanka.
För resor med en maxlängd av 30 dagar för turism, affärsverksamhet, utbildning eller transit bör resenärer före avresa anskaffa ett elektroniskt visum (ETA).

Ska du vara borta i mer än 30 dagar kan du söka om ett visum på ambassaden i Stockholm. Vi kommer förse dig med instruktioner om hur du som svensk medborgare går tillväga för att söka ditt visum.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Avgångar

Ankomst:
Söndagar från klockan 00-21.

Vilket projekt och vilken destination i Sri Lanka du än väljer kommer du att starta din resa med en introduktionsvecka som ett första steg för en bra vistelse i landet.

Du ska anlända på söndagen innan kl 2100 (lokal tid). Du blir då upphämtad på flygplatsen och transporterad till ditt boende. Skulle det vara så att du ankommer på en lördag så blir du upphämtad på flygplatsen utan kostnad, men får betala extra för 1 natt (mellan lördagen och söndagen), cirka 35 EUR.

Introduktionsveckan:
Det blir en händelsefylld och rolig vecka för att man ska lära känna landet, människorna och kulturen. Tillsammans med de andra i gruppen från övriga delar av världen, kommer du att få bekanta dig med lokalbefolkningen, smaka på det lankesiska köket och bekanta dig med landets olika seder. Du kommer också under veckan att få testa på och veta mer om yoga och meditation, matlagning, traditioner, beteendemässiga aspekter, "Do´s and Don´t´s" och akut beredning.
Allt detta kommer att göra att du anpassar dig snabbt i landet. Du kommer att ha möjlighet att besöka marknader och naturområden i grupp men även under din fritid. Under veckan kommer vi även att berika din upplevelse med språklektioner i det lankesiska språket - singalesiska och tamil så att du kan prata med lokalbefolkningen och du kommer även få känna på en ayurvedisk massage.
Dessutom kommer du att få bekanta dig med buddhismen och den mystiska mytologin bakom denna kultur genom att besöka några tempel inklusive "Temple of the tooth". Du kommer också att få uppleva en gammal Kandyan dansföreställning och sist men inte minst, kommer du att få se, lukta och smaka i den lankesiska köket under matlagningslektionerna.

Du kommer att fyllas med nya intryck och upplevelser och lära dig massor om denna intressanta kultur. Välj och vraka mellan startdatumen nedan.

Startdatum

Ankomst varje söndag innan kl 2100 / hemresa lördag

Priser

Prices are not yet set. Please get in touch to hear about the possibilities next year.

(Priserna är giltiga till 31/12-2020)

Detta ingår i programmet för alla placeringar:

En flygbiljett tur & retur till Colombo brukar kosta mellan ca 7000-9000 SEK ink. flygskatt. Du bör ankomma söndag och lämna lördag. Vill du stanna senare eller ankomma tidigare kostar det 25 Eur extra per natt.

Flygresan

Vi vet hur viktigt det är att känna tryggheten med flygresan i kombination med priset, vi skickar dig därför vår flygoffert när du betalt din handpenning. Bokar du flyget med oss har du tryggheten i att du är täckt utav resegarantin. Om du till exempel köper en flygbiljett från en annan researrangör eller via internet har du inget skydd via resegarantin, för då är det ingen paketresa. Vi håller också koll på dina flygtider samt får vi alltid reda på om flyget skulle bli försenat eller inställt och kan därför meddela dig och vår samarbetspartner.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Volontär Sri Lanka

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare
Jag älskar verkligen det här stället och undrar hur jag kan förlänga min vistelse här i Sri Lanka? Igen tack för all hjälp och ha det bra så länge!

Carl-Henrik // Volontär Sri Lanka

Aktiviteter i Sri Lanka

FAQ

Vad innebär det att volontärarbeta?

Att resa som volontär innebär att åka i väg på en resa, sätta dig in i en annan kultur långt ifrån din egen. Du kommer att ställas inför olika utmaningar och det är också på så sätt som du utvecklas. Som volontär behöver du ha ett starkt engagemang, positiv attityd och självklart vara öppen för nya kulturer. Här kan du läsa mer om vad det innebär med volontärresor.

Vilken typ av vacciner behöver jag ta innan jag reser?

Vi rekommenderar att du kontaktar en vaccinationsbyrå eller din husläkare för professionell rådgivning.

Hur är klimatet på Sri Lanka?

Klimatet på Sri Lanka är tropiskt, varmt och med hög fuktighet. Medeltemperaturen ligger på ca 29 grader Celsius. Det faller ca 750mm regn per år och det mesta av detta faller under regnperioderna på Sri Lanka. De varmaste månaderna är oftast maj, juni och juli.

Behöver jag en reseförsäkring?

Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som täcker arbete på volontärresor. Här kan du läsa mer om vår reseförsäkring.

Är det mycket aktiviteter med värdfamiljen?

Detta är vanligtvis upp till dig som volontär. Om du visar intresse för att vara med värdfamiljen på deras olika utflykter kommer de antagligen att ta med dig. Detta kommer att hjälpa dig att bli bättre bekant med din värdfamilj och lokalbefolkningen och vi uppmuntrar dig att delta i evenemang som din värdfamilj ska gå på. Vi uppmuntrar också till att delta på de mindre, dagliga rutinerna. På detta viset kommer du lära dig kulturen i landet på djupet.

Vad ska jag ha med mig? Ett gott humör och viljan att lära sig och vara redo för att möta det oväntade. Här är några tips om vad som är bra att ha med sig till Sri Lanka.

 • Sovsäck
 • Bekväma skor jobba i
 • Flip flops
 • Gympaskor
 • Linnen och T-Shirts, långärmade tröjor
 • Regnkläder
 • Hygienartiklar och handduk
 • Solkräm och solhatt/keps
 • Insektsmedel och insektsnät
 • Kamera
 • Längre byxor
 • En bra ficklampa
 • Solglasögon
 • Pass, Visum, Sjukvårds och reseförsäkring.

Försäkring

En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov.

Det första och absolut viktigaste när du ska välja försäkring inför resan är att se över vilka delar av din resa som täcks av försäkringen. Täcker den ditt volontärarbete? Täcker den verkligen för de fritidsaktiviteter du tänkt ägna dig åt? Och vad får du för service om något skulle hända? Sedan ska du titta på pris och självrisker. Jämför gärna vår försäkring med andra alternativ innan du tar ett beslut. Vår försäkring täcker mer – till ett lägre pris och utan självrisk.

När du ska leva utomlands en tid, är det viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. Önskar du exakta detaljer om försäkringen i PDF-format, kontakta oss så skickar vi dessa till dig.

Åker du med något av våra volontärsprogram med social inriktning så är det Leva utomlands försäkringen du ska välja. Genom att teckna försäkringen kan du känna dig trygg när du volotärarbetar. Försäkringen är anpassad till den täckning du behöver under din utlandsvistelse och har en premie som gör den väldigt prisvärd.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Sri Lanka » Volontär Sri Lanka

Jill K beställde vårt Volontär Sri Lanka program för 55h sedan. Är det något för dig också??!