Jeanettes volontärresa till Nepal, Indien & Sri Lanka

Hej, och välkommen hem!

Tackar!

Du har varit i Nepal, Indien och Sri Lanka. Jag kan tänka mig att du har haft en bra resa, hur skulle du beskriva din resa?

Ja, det har jag verkligen, en helt underbar resa där jag har sett så himla mycket. Tyvärr räcker inte riktigt tiden till. Jag önskar att jag hade mycket mer tid på plats, fast sen tror jag knappt att man kan få nog av dessa projekt. Det är verkligen en fantastisk känsla att få resa iväg och hjälpa till, att få se hur det kan bli lite bättre i dessa länder, och samtidigt få lära sig och ta med sig mycket kunskap och erfarenhet hem. Att få se vilka otroliga stora kontraster det finns där ute i världen jämfört med våra liv och vårt sätt att leva här hemma. Det har varit en mycket färgrik resa. Inte minst fysiskt då dessa länder redan från början står för otroliga färger på alla sätt och vis; allt från saris (kvinnors färgglada kläder), kryddor, kastmärkesfärger, blommor och mycket mer - Det är som en fröjd från ögat och balsam för själen att resa från kalla, gråa, tråkiga Sverige till länder där färg, doft och karma är ledord.

Som jag har förstått det så har du haft en fantastisk tid, vad var höjdpunkten?

Höjdpunkter finns det många, inte minst när man såg Mount Everest från ovan. Men en väldigt speciell dag och händelse var när vi hade besökt ett barnhem på Sri Lanka som jag fastnade för. Redan när vi kom kände jag att det var något väldigt speciellt med just detta barnhem. Det fanns en flicka där på ungefär 2-3 år som tog min hand från mitt första steg inne på gården. Jag pratade med henne, lekte med henne och även om vi talar olika språk fick jag en känsla av att hon förstod mig, hon hade ett leende på sina läppar – ett ansiktsuttryck som jag har kvar på min näthinna än idag. Hon hade en bra dag och det kan glädja mig fortfarande.

Vad är meningen med projekten och vad gjorde ni som volontärer?

De vanligaste projekten är barnhem, undervisning och kvinnohjälp. Alla projekten handlar mycket om hjärta och omtanke där man ger lite av sig själv till vuxna och barn som på olika vis behöver det. Att ta hand om barnen som förlorat sina föräldrar eller blivit övergivna på Sri Lanka, lära ut engelska till unga buddhister uppe i ett kloster i bergen i Nepal eller hjälpa Indiska kvinnor som kommer från en dålig eller utsatt bakgrund tillbaka till ett normalt liv. Vi fick ta del av många olika projekt och det jag förstod efter att ha varit där är att alla dessa länder är i stort behov av folk som vill åka ner och hjälpa till.

Vad är det som är så fantastiskt med att volontärarbeta med människor?

Att volontärarbeta med människor är något alldeles speciellt. Vi är ju alla människor men med så olika bakgrunder och förutsättningar i livet. Vad vi här uppe i Sverige och andra länder runtikring tar för givet är kanske något som till exempel en ensamstående mamma på Nepal aldrig ens får en glimt av. Jag tycker att det är en fantastisk känsla att få sätta ett leende på en liten tjej som precis klarat av alla glosorna på engelskan, eller hålla om och ge kärlek till ett litet barn som för bara ett tag sen förlorade det som hon precis lärt sig kalla "mamma". Det är fantastiskt att man hela tiden utgår ifrån sig själv i varje situation, och varje dag finna något som man bli så otroligt tacksam för. Vi är redan vana vid att jämföra med andra och ha väldigt höga krav på oss själva. Dessa krav och jämförelser har en tendens att bli tunnare och tunnare från dag till dag på denna typ av resor, då man verkligen uppfattar hur otroligt bra man egentligen har det där hemma.

Fick ni ledigt någon gång? Och i så fall vad gjorde ni då?

Som volontär har du alltid helgerna ledigt och då är man fri att göra lite vad man vill, men du får jobba på helgen också om du så skulle vilja. Jag hade inte så mycket ledigt och han tyvärr inte ge mig ut på några äventyr, men det finns otroligt mycket att se och göra i dessa länder. Nepal erbjuder fantastisk trekking i bergen eller åka på en tripp till en nationalpark, göra Water rafting eller hoppa bungy jump. Dessutom ligger Mount Everest "runt hörnet" :). Det är en stort och populär destination för många resenärer i Nepal. På ledig tid i Indien (beroende på placering) kan man åka på utflykter, besöka fantastiska kyrkor och tempel, åka till stranden, åka till kryddplantage med mera. Största resmål är Taj Mahal i Agra som är med på listan över världen underverk. Man ska bara veta att det är långa distanser mellan attraktionerna i detta landet. Otroligt långa. Sri Lanka är lite mindre och det tar inte lika lång tid att resa inom landet, vilket ger dig en möjlighet till att se lite av landet, och såklart besöka kusten. Men här kan man också kombinera sitt volontärarbete med att arbeta med elefanter, sköldpaddor eller ta en så kallad "beach week". Även här kan man trekka om detta är något som intresserar.

Hur bodde du?

Jag bodde i volontärsboendet i de flesta länderna. Dessa hus är utrustade med allt man behöver och dessutom är de fyllda av härlig stämning, då alla som bor där också är volontärer och personer som har åkt till landet av samma anledning. Alla kommer från olika delar av världen och därmed får man en lektion i alla möjliga kulturer. Att träffa folk och knyta nya bekantskaper är något av det roligaste tycker jag, vare sig det är en volontärresa eller en vanlig turistresa, man lär sig så himla mycket av det också.

Hade du tid till att utforska landet och kulturen?

Absolut, varje fotsteg jag tog i dessa länder var lärorika. Jag talade och umgicks med lokalbefolkning, såg saker som jag aldrig sett, åt mat jag aldrig smakat tidigare, hörde språk, läten jag inte förstod, och frågade om saker jag inte visste. Alla intryck och erfarenheter jag samlade på mig varje dag var lärdomar av någon annan kultur och religion. Så absolut hade jag tid till det. Även om jag inte gjorde alla saker aktivt, så ingick sådana saker i dagarna bara av att man var där man var.

Jag antar att du träffade mycket folk också? Var det bara svenskar som volontärarbetade?

Ja, och som jag nämnde tidigare är något av det roligaste med att resa är att träffa nya människor och det gör man givetvis även på dessa volontärresor. Resenärerna på dessa resor, och de du bor med i volontärshuset kommer från olika delar av världen. Med detta ges du också möjligheten att förbättra din engelska. Jag reste själv med en norsk tjej, men det visade sig i slutet av vår resa att vi talar engelska under i princip hela perioden. Givetvis kan det finnas svenskar, och andra skandinaver på plats. I det stora hela träffar man fantastiska människor som sen kan komma att vara dina vänner för livet.

Du har äventyrat i många länder tidigare, hur högt skulle du ranka din senaste resa?

Mycket högt, jag har en fantastisk känsla i kroppen över denna resa jag gjorde. Jag skulle när som helst resa tillbaka och då spendera mycket mer tid i alla länderna. Framför allt i Nepal – En bit av mitt hjärta finns kvar där.

Skulle du kunna rekommendera resan till andra?

Utan att tveka en sekund. Är man intresserad av att komma iväg och hjälpa till och är intresserad av dessa fantastiska kulturer så säger jag: Gör ditt hjärta, hjärna och själ en tjänst och ge dig av till något av dessa länder - du kommer inte att ångra dig!

Tack för din stund.

Tack själv!

Reseberättelser från 2013

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Nepal & Volontär Sri Lanka.

Hem » Reseberättelse » Jeanettes volontärresa till Nepal » Indien & Sri Lanka

Hugo S beställde vårt Volontär Sri Lanka program för 5h sedan. Är det något för dig också??!