Login

Volontärarbete med lejon, surfa & bo i bushen i Afrika

Är du redo för ett fantastiskt äventyr men saknar någon att resa med? Följ med oss på vår gruppresa till Zimbabwe & Sydafrika. Arbeta som volontär med djur och människor, lär dig surfa, bo i bushen och träffa vänner för livet!

Läs mer

Kontakta Ann-Louise

Gruppresa Zimbabwe & Sydafrika

Några snabba fakta om Gruppresa Zimbabwe & Sydafrika
kr. 39500
Passar förFrån 18 år
KvalifikationerInga
Längd34 dagar
AnkomstplatsBulawayo
Betalt arbeteMot kost och Logi
Närkontakt med djurJa
Antal deltagareMinimum 5
Borde beställas6 månader i förväg
VolontärarbeteVolontärarbete med djurUndervisningLejonSurfingVolontärarbete med barnGruppresor

GoXplore introducerar nu ett fantastiskt program för den äventyrlige, men som kanske inte har någon att resa tillsammans med. Vi har skräddarsytt en gruppresa till Zimbabwe och Sydafrika med avresa den 22 oktober 2017, där vi har satt ihop två fantastiska program och flygbiljetter till en resa. Du får underbara upplevelser, erfarenheter och nya vänner för livet. Följ med oss och upplev allt underbart Afrika har att erbjuda.

Äventyrliga gruppresa har 10 platser tillgängliga, som fördelas mellan deltagare från Norge och Sverige. Gruppresan är anpassad så att du ska få ta del av många olika upplevelser och minnen, och vi kan garantera dig att detta kommer att bli ditt livs resa! Sydafrika har verkligen allt; djurliv, stränder, storstäder etc, och du kommer självklart att få veta mer om allt detta under resans gång.

Några av höjdpunkterna du kan se fram emot är:

You never know, if you never go – Dare to GoXplore!

Priset kan senare komma att justeras baserat på biljettpriserna. Beställ därför nu och betala det aktuella priset!

Lär känna dina medresenärer före avgång
Vi vill att ni ska lära känna varandra före avresan, och kommer därför att göra en facebookgrupp för alla deltagare. Där alla deltagare från Norge och Sverige kan prata med varandra, utbyta tankar och önskningar, samt få svar på de frågor som kan uppstå före resan. Du får även en deltagarlista direkt efter att du betalt din handpenning.

Vem kan delta?
Du måste vara över 18 år gammal, men det finns ingen övre åldersgräns. Det är viktigt att du är djurvän, och att du är modig. Det är viktig att du är beredd att följa reglerna och riktlinjer som ges eftersom säkerhet är viktigt både för dig, för lokalbefolkningen samt för djuren. Naturfärgade skläder när du är tillsammans med djuren samt kläder som inte är stötande när du är tillsammans med lokalbefolkningen är viktigt. Ödmjuk beteende är viktigt och det är en fördel med goda kunskaper i engelska.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Arbetsuppgifter

Under din 38 dagars resa kan vi garantera dig ett äventyr fullt av nya upplevelser, minnen och vänner för livet!

Avresan sker från Stockholm den 22 oktober. Flygresan går sedan till Bulawayo i Zimbabwe, där du blir upphämtad på flygplatsen och transporteras till vårt projekt Lion Centre. Två veckor med fantastiska äventyr väntar nu dig! Du börjar dagen med en promenad med lejon, arbetar med elefanter, hästar och allmänt jordbruksarbete. Lion Centre vill att varje individ ska få inblick i hur det är att driva en gård, få chansen att lära sig mycket om djur och natur, samt uppleva det lokala samhället och se hur dess folk lever, så veckorna på Lion Centre kommer därför vara fyllda med olika erfarenheter och uppgifter. Projektet anordnar även diverse turer under dessa två veckor som du kan delta i om du vill. Dessa turer ingår inte i programpriset för resan, så kostnaden för detta får du täcka själv. Det finns en bankomat i Gweru, där du kan ta ut de pengar du behöver.

Efter tvåunderbara veckor i Zimbabwe transporteras du sedan tillbaka till Bulawayos flygplats, och flyger vidare till Johannesburg. Där tas du emot av våra kollegor, som transporterar dig till vårt pensionat i Rosebank, Sandton. Gästhuset ligger i en säker del av staden och du har tillgång till internet under vistelsen (mot en avgift). På orienteringsdagen i Johannesburg får du bland annat lära dig en hel del om sydafrikansk kultur och historia, likväl som alla deltagare får tid på plats att lära känna varandra. Fredag morgon åker vi till vårt underbara bushprojekt Bush2Beach, där du får uppleva två ytterligheter. Du får först testa på livet i bushen, innan du beger dig till stranden och lever surfarliv.

Resan avslutas med en helg på 91LOOP, Kapstadens coolaste vandrarhem. 91LOOP ligger mitt i hjärtat av Kapstaden, mellan Long Street och Bree Street. (Dessa gator kallas Kapstadens hippaste område, fullt av barer, restauranger, butiker och kaféer). MyCity-bussen stannar precis utanför ingången till 91LOOP och tar dig enkelt runt i staden och till stränderna. Boende från fredagen den 18 november till måndag 21 november ingår, men måltider och aktiviteter täcker varje deltagare för själv. Detta är en helg förlagd på fri tid, så du kan bestämma över din egen tid, vare sig du vill göra dagsutflykter, åka till stranden eller koppla av på café och med shopping.

Efter 38 dagar tillsammans är det dags för hemresa - men misströsta inte. Skulle du känna att du inte är färdig med att samla erfarenheter och att resa, så har vi massor av bra tips för dig. Exempelvis kan du resa vidare till andra volontärprojekt, eller stanna kvar i Kapstaden. Vi transporterar dig från 91LOOP Hostel på måndag morgon, före din flygresa hem.

Lion Centre
Lion Centre arbetar du nära djuren och blir en del av den dagliga driften av gården, som inkluderar promenader med lejonen, anordnar lekar från naturliga element i naturen, styckning av kött, fodra, rengör inhängningarna och deltar i underhållsarbete på gården. Programmet ger dig en ordentlig introduktion och bra information om de afrikanska vilda djuren och deras liv, liksom en nära inblick i ALERTs trestegs-process. Förutom att arbeta i nära samarbete med lejonen, arbetar du också nära elefanterna på gården. Du får också möjlighet att rida hästar på savannen.

Ett av de viktigaste målen med projektet är att upprätthålla lejonets existens i Afrika. Tidigare fanns det omkring 250.000 lejon på den afrikanska kontinenten, medan det idag endast bara finns cirka 18 000-25 000 stycken av detta kattdjur, vilket förklaras av sjukdomar, jakt och befolkningens spridning i området. Projektet bedriver uppfödning av lejon, som sedan placeras i det fria. Detta har visat sig vara ett effektivt sätt att hjälpa till att bevara lejonens plats på. Projektet drivs utefter riktlinjerna från flera sydafrikanska icke-statliga organisationer och en av de viktigaste uppgifterna för dessa, hjälper lejonungarna att anpassa sig till ett liv i det vilda. Detta görs genom att använda professionella anpassningsmetoder.

Som volontär får du en genomgång innan arbetet påbörjas. Här lär du dig vad du ska göra och hur, likväl som vad man inte ska göra. Hela projektet är en inlärningsprocess och det är viktigt att följa regler och vara flexibel. Dagarna är varierande och börjar tidigt. Det är viktigt att vara flexibel med arbetsuppgifterna, och planerna förändras ständigt, då du får hjälpa till med de uppgifter som behövs som mest vid varje given tidpunkt. Varje lördag morgon kommer du att följa med in till centrum, där du har möjlighet att ta ut pengar från bankomater, handla på stormarknaden och besöka de två barnhem vi arbetar med.

Några av arbetsuppgifterna kan vara

Notera att antalet djur och ålder på dessa kan variera.

Turer under projektets gång
Projektet anordnar olika aktiviteter och upplevelser under vistelsen gång. Dessa är valfria och bokas under din vistelse. Du kan inkludera en dagstur till Great Zimbabwe, dagsutflykt till Matopo National Park, en fyradagars-tur till Lake Kariba och en femdagars-tur till Victoria Falls. Turerna är inte en del av programmet, så om du vill delta i en eller flera av dessa så beställer och betalar du detta medan du är på projektet.

Läs mer om Lion Centre

Erfarenheterna slutar dock inte här. Tvärtom! Efter två fantastiska veckor på Antelope Park i Zimbabwe, fortsätter vi till Bush2Beach i Sydafrika, där du får delta i en s.k. all-time kombination. Du börjar med en vecka i bushen, följt av en vecka i det "verkliga" Afrika, och avslutas med en avkopplande vecka på stranden i Kapstaden.

Bush2Beach
De första dagarna i Johannesburg är orienteringsdagar där du bl.a kommer får uppleva Sydafrikas kultur och historia. Du kommer bo på vårt stor gästhus Elements som ligger i ett trygg bostadsområde i Rosebank. De två första dagarna i Johannesburg (måndag 6 november och tisdag 7 november) är på fritden. Måltider samt aktiviteter täcker du själv dessa två dagar. Det finns ett köpcentrum i närheten av gästhuset som har massvis med stora butiker och restauranger. Det kommer finnas ett välkomstmöte på eftermiddagen tisdag 7 november men fram tills det har frilek under dagen. På fredag förmiddag transporteras du från Johannesburg till Panzi Bushcamp. Let the bush adventure begin!

Du kommer bo på bush campen Panzi som ligger i utkanten av Kruger National Park, en liten oas mit ut i bushen. Du kommer önskas välkommen och får ta del i alla den information och kunskap som projektledaren innehar. Du kommer lära dig om olika typer av djurspår, lära dig om att överleva bara med naturliga medel och du får en "game drive" i Kruger National Park i veckan samt arbetsuppgifterna som ge dig möjligheten att se the Big 5. (Vi kan inte garantera detta). Dagen avslutas med en "sundowner drink" runt elden med en av de häftigaste solnedgånger som bakgrund. Du kommer älska hytterna där du övernattar samt känslan av att vara just där i djurvärlden. Kanske vaknar du till en giraff som kikar in genom fönstret på morgonen.

Projektet har en viss plan som ska följas, men det är viktigt att vara medveten om att detta kan ändras under veckan och att vissa uppgifter faller bort eller ersätts med andra uppgifter. I djurvärlden händer saker precis utefter hur och när de inträffar och det behöver människorna vara förberedda på. Några av de uppgifter som du kommer att delta i under veckan är;

Ranger arbete: Bevarande innebär inte bara att samla in data och göra forskning, men det betyder också att bidra till en naturlig och säker miljö för djuren. Du kommer därför att delta vid resande av staket, borttagande av oanvända, konstgjorda strukturer, ta bort oönskad vegetation och bidra till att bekämpa erosion i områdena.

Djurinfångning och omlokalisering: Syftet med projektet är att säkerställa att djuren i området är säkra, lyckliga och mår bra. Bevarande innebär att djuren lever fritt och utan mänsklig assistans eller ingripande, men i vissa fall behöver vi människor gå in för att hjälpa till och se till så att djuren mår bra. Om djuren är sjuka eller har en skada, så kommer vi att ge djuren den vård de behöver. Ibland behövs en avskjutning av vissa djur för att undvika sjukdom och inavel.

Community -upliftment: Som bevarande volontär kommer du också få möjligheten att bidra till en bättre förståelse av samhället "Bush Buck Ridge-gemenskapen", som ligger i utkanten av Kruger National Park. Du kommer att åka till de lokala skolorna och tala om vikten av att genomföra bevarande och vad det innebär för djuren, landskapet, folket som bor i de omgivande områdena och världen som helhet. Använd din kunskap och passion för att inspirera andra att hjälpa.

Efter en veckas bushliv, kommer du sedan till Kapstaden för en avkopplande vecka. Denna veckas motto är "slappna av, surfa och ha kul"!

Under din vecka i Kapstaden ges många möjligheter för att kunna bli en riktig surfare. Våra professionella surfinstruktörer lär ut samt ger stöd och hjälp hela vägen ut till vågorna. Du får totalt 7 lektioner under veckan och därefter finns möjlighet att träna själv när du vill. Surflivet är väldigt avslappnat, det är viktigt att vara förberedd på det, då detta program kan ändras något från dag till dag, även baserat på väder och vind. Du får många möjligheter att utforska Kapstaden på egen hand under veckan, eller med dina nya reskamrater. Kapstaden är fantastisk och vi kommer ge dig massor av bra tips kring vad du kan hitta på för skoj på plats.

Dag 1: Ankomst till Kapstaden
Dag 2: Morgonlektion och eftermiddagslektion
Dag 3: Morgonlektion
Dag 4: Morgonlektion
Dag 5: Morgonlektion och eftermiddagslektion
Dag 6: Morgonlektion
Dag 7: Fri dag (möjlighet att åka till Cape Point etc. Projektet kan reservera detta åt dig).
Dag 8: Avslutning och avresa

De dagliga lektionerna startar 9.30 och på dag 2 och 5, får du även en eftermiddagslektion. Detta kan ändras från dag till dag, om vinden är alltför stark på schemalagda dagar. Du möter upp med gänget vid uteduscharna på stranden och sedan kan surfen börja! Sista dagen på plats avslutas med filmkväll och bildspel :)

Läs mer om programmet Bush2Beach.

91LOOP-helg
Resan avslutas med en helg på 91LOOP vandrarhem, Kapstadens coolaste vandrarhem. 91LOOP ligger mitt i hjärtat av Kapstaden, mellan Long Street och Bree Street. (Dessa gator kallas Kapstadens hippaste område med mängder av barer, restauranger, butiker och kaféer). MyCity-bussen stannar precis utanför ingången till 91LOOP vandrarhem och tar dig runt i staden och till stränderna. Boende från fredagen den 18 november till måndag 21 november ingår, men måltider och aktiviteter täcker varje deltagare för själv. Detta är en helg på förlagd på fri tid, så du får fri tid där du kan bestämma om du vill göra dagsutflykter, åka till stranden eller koppla av på café och med shopping.

Efter den avslutande helgen på 91LOOP är dags för hemfärd, med avgång den 21 november. Skulle du inte känna dig helt färdig, utan ville stanna kvar lite längre kan du få göra detta på egen hand. Vi har massor av tips för dig! Kanske du vill resa vidare till ett av våra andra volontärprojekt, eller stanna kvar i Kapstaden?

Lägg till ett volontärprojekt?
Vill du fortsätta bygga på dina erfarenheter i Sydafrika, så kan vi varmt rekommendera volontärprojekt där du arbetar med djur eller barn. Några av de som vi kan erbjuda är Antelope Park, Horses & Lions, Kinds & Lions , Horses & Wildlife, Wildlife Rescue Center , Lion Rescue , Wildcat Sanctuary , Living with Orphaned Rhinos, Welgevonden, The Great vhite , Modisa , Volontär Kapstaden eller Surf & Adventure . Alla dessa är belägna i Afrika. Vill du uppleva andra länder så har vi även projekt i Asien, Latinamerika, Kanada, Nya Zeeland, Fiji och Australien.

Du bestämmer själv hur du vill att din drömresa ska bli :)

Skicka denna sidan till mig som PDF

Resa

AVRESA 22 OKTOBER 2017

Gruppresan till Zimbabwe och Sydafrika varar i 38 dagar och startar 22 oktober 2017. Det finns plats för 10 deltagare från både Norge och Sverige, så här kan du snabbt hitta nya vänner för livet! Dessutom finns det möjlighet att träffa andra internationella volontärer på olika projekt som är igång. Socialt, minnesvärt och roligt!

Resplan

Orienteringsdagar
De första tre dagarna är orienteringsdagar i Johannesburg. Du bor i ett pensionat i en säker del av staden, får delta i turer kring Johannesburg och får tillfälle att lära känna andra deltagare. På fredag morgon transporteras du till projektet, där du kommer att vara i 2 veckor. (Observera att måndag 6 november och förmiddagen på tisdag 7 november är en fri dag, där måltider bekostas själv av varje deltagare.)

Transport
Lion Center startar måndag 23 oktober 2017 och flygningen från Sverige till Zimbabwe ingår i programmet. Du anländer på Bulawayo International Airport , hämtas upp på flygplatsen vid ankomst och transporteras till projektet. Projektet ligger i Gweru, beläget cirka 3 timmars bilfärd bort. Efter avslutad vistelse flyger du till Johannesburg International Airport , där du kommer att hämtas upp på flygplatsen och transporteras till vårt gästhus. Efter några orienteringsdagar transporteras du med bil till bushveckan, färden tar upp till 6-7 timmar. Efter en vecka i bushen, flyger du från Nelspruit Kruger Mpumalanga flygplats till Cape Town , vilket ingår i programpriset. Ankomsten från Cape Town till Stockholm sker måndag 27 november 2017.

Om du vill tillbringa några dagar i Sydafrika efter projekttiden, sker detta på din egen bekostnad. Det kan då tillkomma extra avgifter i relation till ett annat returdatum.

Varför Gruppresa Zimbabwe & Sydafrika med GoXplore?

Boende


Lion Breeding

Volontärer bor i en "Volunteer Village" på projektområdet, där fyra volontärer delar rum. Killar och tjejer bor var för sig (det finns även några dubbelrum.) Toaletter och duschar delas. Varje rum har filtar, kuddar och sängkläder, samt köksskåp och speglar. Din tvätt kan tvättas av projektpersonalen (underkläder ska tvättas själv) och det kostar ingenting. Det finns tillgång till internet i projektet som betalas för i receptionen.

Alla måltider ingår i programpriset (är du vegetarian så är det viktigt att du meddelar oss detta). Maten är internationell och förbereds av projektpersonalen. Vattnet är säkert att dricka från kranen. Det finns också möjlighet att köpa vatten på flaska om du vill, men detta görs på egen bekostnad. Det finns även en liten bar på projektet som erbjuder läsk, öl, choklad etc.

Det finns en stad nära projektet, där du kan köpa det mest nödvändiga under projekttiden och volontärer har möjlighet att åka dit varje lördag morgon. Det finns även en bankomat där, men observera att den ofta har slut på pengar. Du har ingen direkt möjlighet att lämna gården om inte chefen organiserar det. Du kommer att få information vid ankomst om vilka regler som gäller på projektet, om du kan röra dig runt i området på egen hand och allmänt kring annan säkerhet. Det finns tillgång till TV, video och grillplatser (kallas "braai-områden", en afrikansk tradition). Laddning av mobiltelefoner är inget problem, men du behöver en adapter. Du kan köpa internet i receptionen på gården. Skulle du mot förmodan råka ut för en olycka, hjälper representanter från projektet till med att transportera dig till närmaste sjukhus.

Orienteringsvecka i Johannesburg

Volontärer bor i Goxplores pensionat i Johannesburg under orienteringsdagarna. Pensionatet är nyrenoverat och har mycket god standard. Volontärer delar rum (studentrum) med andra volontärer av samma kön. Duschar och toaletter är gemensamma (om du vill uppgradera till dubbelrum med privat badrum så tillämpas en extra avgift). Det finns nu wifi i pensionatet, som du betalar för i receptionen efter ankomst. Tre måltider om dagen ingår, alla lagade av pensionatets personal. Gästhuset ligger inom gångavstånd från ett köpcentrum som volontärer kan besöka på eftermiddag och kväll, efter den organiserade dagens slut.

Bush2Beach

Den första veckan bor du i hyddor i bushen, i utkanten av Kruger National Park. Stugorna utgörs av bostäder med två personer per hytt och har både el och vatten. Toalett och dusch finns i varje hytt. Panzi Bush Camp är en liten oas i bushen och har ett stort allrum med soffor, en liten bar, internet och en pool. All mat tillagas av personal.

I Kapstaden bor du i vandrarhem i Muizenberg, nära stranden. Du delar ett rum med andra av samma kön och har tillgång till kök och badrum. Du har möjlighet att delta i andra aktiviteter på fri tid, men det måste organiseras av projektledaren. Utsikten från anläggningen är fantastisk, vilket man ser direkt från stranden!

Vaccin

Vi rekommendera att du tar tetanus-vaccin och rabiesvaccin i och med du kommer arbeta nära djur. Djuren får den behandling och vaccinerna de behöver men Lion Breeding inte kan utesluta att det finns en möjlighet att sjukdom finns bland djuren.

Det kan också vara klokt att ta vaccin hepatit A och B samt dryckvacinnet Ducoral (mot kolera och turistdiarré) men det kan du själv bestämma. Vi rekommendera att du diskutera detta med din läkare eller med en vaccineringsverksamhet. Eftersom du kommer direkt från Sverige behöver inte ta några vaccin mot gula febern. Du bestämmer själv om du vill ta det men du borde har en giltig gula febren vaccin om du tänker resa vidare efter projektet eller om du tänker besöka andra länder under resan. Om du kommer resa på egen hand efter projektet avslutas så bör du konsultera med en läkare.

Zimbabwe är ett malarialand men Lion Breeding ligger i ett lågriskområde. Det finns således liten chans att det finns malariamyggan på projektet men detta kan inte garanteras. Det är därför upp till dig själv att bestämma om du önskar ta malariatabletter under sin vistelse. (Om du önskar att vara med på Victoria Falls turn under vistelse så bör du ta malariatabletter för den turen eftersom Victoria Falls ligger i ett malariaområde.)

Beachveckan på Bush2Beach ligger inte i ett malariaområde men vi rekommenderar att du ta malariatablleter för veckan i bushen eftersom det kan finnas malariamygg där. Vi rekommendera typen som heter Malarone. Det kommer vara vanliga mygg också då rekommendera vi att du inkludera vanlig myggspray och att du tar med dig en tröja med långa armar samt byxorna till kvällarna.Jag vill boka! Jag har några frågor

Visum

Vid ankomsten till Zimbabwe köper du ett 30-dagars turistvisum som kostar $30 USD. Detta belopp är viktigt att du växlar in och tar med dig hemifrån, och det är viktigt att sedlarna är från 1993 eller senare. Du får sedan ett Arrival Card på flygplatsen som ska fyllas i och visas upp tillsammans med ditt pass och dina USD. Du kommer då att utfärdas ett 30 dagars turistvisum.

Vid ankomsten i Sydafrika kommer du som svensk medborgare automatiskt att få utfärdat ett 90 dagars turist/besöks-visum. Detta kostar dig ingenting och du behöver inte ansöka om det före avresa. Det är viktigt att du har med dig ett giltigt pass, detta innebär att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten till Sverige, att det är maskinläsbart och har åtminstone två oanvända/tomma sidor. Kom ihåg att du måste ha ett giltigt gula febern-vaccin, speciellt om du ska resa runt före eller efter projektet.


Priser

Pris
37 dagar 39500

Priset kan senare komma att justeras baserat på biljettpriserna. Beställ därför nu och betala det aktuella priset!

Vad ingår?

Vad ingår inte?

Praktisk information

Jag vill boka! Jag har några frågor

Aktiviteter i Sydafrika

FAQ

Hur mycket fickpengar behöver jag?

Eftersom kost, logi och transport ingår i programpriset, behöver du inte så mycket extra. Under veckan i bushen har du ändå begränsade möjligheter att spendera pengar. Du måste ta ut pengar i förväg och betala kontant under dessa dagar. Veckorna på Antelope Park och i Kapstaden har mer flexibilitet och därmed finns det också större möjlighet att spendera mer pengar där. Antelope Park har en liten bar, några souvenirställen och internet som kan betalas för i kontanter. Det finns en bankomat i Gweru, där du kan ta ut pengar under din vistelse. Projektet anordnar även extra resor, så om du vill delta i någon av dem måste du ta med extra pengar. Kapstaden är en stor stad, så det är lätt att spendera pengar där. Vi rekommenderar att du tar ut ungefär USD 200 (ca 1500 SEK) till Zimbabwe och ZAR 1500 (motsvarande ca 750 SEK) till Sydafrika i förväg innan din resa, så att du har kontanter när du anländer vid varje projekt. När du når Kapstaden har du tillgång till uttagsautomater och kan ta ut mer pengar om du behöver det. Vi rekommenderar därför att du tar med ditt VISA-kort, samt att du lägger runt ZAR 5000 (motsvarande cirka 3000 SEK) för beach-veckan och helgen i Kapstaden.


Kan jag ta ut pengar på projektet?

Det finns ingen ATM på Antelope Park, men det finns en ATM i Gweru (närmaste stad). Du kommer dit varje lördag morgon och har möjlighet att ta ut pengar då. Det finns ingen möjlighet att ta ut pengar på Bushprojektet, så du måste ta med dig pengar från Norge/Sverige eller möjligen ta ut lite på flygplatsen i Johannesburg. Det är inte vanligt att betala med VISA-kort i Sydafrika, men vi rekommenderar att du fortfarande tar med dig ditt VISA-kort på resan. När du kommer till Kapstaden har du möjlighet att ta ut pengar.

Vad är det för valuta i Zimbabwe & Sydafrika?

Den lokala valutan i Zimbabwe är US-dollar (USD). Du bör ta ut dina pengar innan resan och kom ihåg att sedlarna måste vara från 1993 eller senare. Det är lämpligt att ta med låga sedlar, då allt över $20 kan vara svårt att använda. Den lokala valutan i Sydafrika heter rand (ZAR). Detta kan du få omvandlat av norska eller svensk bank före resan. Du kan också ta ut Rand när du landar på flygplatsen i Sydafrika.

Hur är kommunikationsmöjligheterna på projektet?

Det finns internet på Antelope Park och varje volontär betalar för sin användning av internet. Pensionatet i Johannesburg erbjuder wifi mot en avgift. Internet och telefon-täckning kan dock variera. Det finns relativt god internettäckning medan du är i bushen och det är gratis. Det finns dock inget internet i bushen i veckan, men du kan komma åt internetcafé i Kapstaden.

Hur kontaktar jag familj och vänner hemma?

Vi rekommenderar att du berättar för din familj och vänner att du inte kommer att ha mycket täckning eller tid att sitta på internet under resan. Du kan köpa internet medan du är i Zimbabwe, men med tanke på att projektet är i bushen så kan det vara lite upp och ner med täckningen. Du kan köpa ett sydafrikanskt SIM-kort (starter) under de första dagarna i Johannesburg, då får man ett sydafrikanskt mobilnummer och behöver inte betala för att ta emot samtal. Starter Kit är billigt och vår partner kan ge råd om var det är lättast att köpa en starter. Detta SIM-kort kan alltså användas under hela vistelsen i Sydafrika.

Måste jag har en reseförsäkring?

Ja. Försäkring är obligatoriskt. Goxplore har en skräddarsydd försäkring som täcker jobben på volontärprojekten. Vi rekommenderar att du köper vår året runt-försäkring, eftersom att den innehåller avbeställningsskydd.

Behöver jag vaccinera mig?

Vi rekommenderar att du kontaktar en vaccinationsklinik eller läkare för professionell bedömning. Från den 1 oktober 2011 införde Sydafrika regler för besökare som har varit i andra afrikanska länder, att de måste visa bevis på gula febern-vaccin. Ta därför med vaccinationsintyget om du kommer att resa i andra länder på egen hand efter programmet. Antelope Park Project rekommenderar annars att man tar rabiesvaccin och stelkrampsspruta. Vi rekommenderar generellt att alla volontärer även tar hepatit A och B, samt dricker mag-kuren Ducoral. Zimbabwe är ett malarialand, men Antelope Park ligger i ett lågriskområde. Det finns således liten chans att det finns malariamyggor. Det är upp till dig att bestämma om du vill ta malariatabletter för din vistelse eller inte. Om du vill delta i någon av de resor som projektet anordnar så rekommenderar vi att du tar malariatabletter. Speciellt för Victoria Falls-turen eftersom Victoria Falls ligger i malariaområde. Vi rekommenderar också att du tar malariatabletter inför veckan i bushen. Kapstaden ligger inte i malariaområde, så du behöver inte ta malariatabletter inför din vistelse där.

Bör jag ta med mig eget mygnät?

Antelope Park ligger i lågt riskområde, så det är liten risk för malaria där. Du väljer dock själv om du vill ta med myggnät för din vistelse. Panzi bush camp utanför Kruger National Park har myggnät i alla hytter. Det kan dock vara bra att ta med myggspray mot vanliga myggor.

Vad bör jag packa för kläder?

Det är viktigt att du packar med dig bekväma kläder som du inte är så rädd om. Du kommer att arbeta med djur och allmänt jordbruksarbete, samt vara i bushen i början av vistelsen, och kläder kan därför bli både smutsiga och förstörda. Generellt rekommenderas också att ta med kläder som inte är stötande när du reser till andra kulturer, även till Zimbabwe och Sydafrika.

Vad är det för årstider?

Zimbabwe och Sydafrika har motsatta årstider jämfört med Norge och Sverige, så det är viktigt att du packar utifrån tid på året du kommer att resa. Det är till stor del soligt och varmt i Zimbabwe och Sydafrika, där den bästa perioden räknas från mitten av september till mars/april. Detta är deras sommar. Klimatet varierar med länders topografi. Nov-feb är den varmaste tiden på året och är mestadels varm och torr. Maj till September anses som vintermånader och temperaturen kan då gå ner till noll. Detta gäller i synnerhet på kvällen och natten. Ta gärna med både ett par stängda skor (typ tennisskor) och ett par sandaler. I oktober till december blir det soliga och varma dagar, så det håller att ta med sommarkläder för dagtid. På kvällar kan du ha långärmad tröja och byxor.

Behöver jag ha med mig adapter?

Ja, du behöver adapter för Zimbabwe och Sydafrika.

Är det tryggt att arbeta och resa i Zimbabwe & Sydafrika?

Ja, förutsatt att du följer de normer och regler som finns. Du kommer att stanna på projektet under vistelsen och kan inte lämna gården utan att åtföljas av en projektledare, så att du kan känna dig helt säker. Den sista veckan i Kapstaden, har du mer fri tid och flexibilitet, så då rekommenderar vi att du är noggrann och följer råden. Sydafrikas kultur skiljer sig från den svenska/norska. Därför rekommenderas i allmänhet inte att gå ut ensam på natten, utan istället gruppvis.Detta gäller särskilt för tjejer. Bär helst inte på väskor, om du kan undvika det.

Är det farligt att resa till Zimbabawe & Sydafrika?

GoXplore följer för alla sina länders räkning Utrikesdepartementets rekommendationer. Sydafrika har inte varit på ministeriets lista på många år nu och vi ser situationen i landet som mycket stabil. Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor angående detta.


Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Sydafrika » Gruppresa Zimbabwe & Sydafrika

Johanna B beställde vårt Modisa program för 30h sedan. Är det något för dig också??!