Login Har du sökt in till högskola & är osäker om du kan åka?

Jobba med föräldralösa noshörningar

Jobba och hjälp föräldralösa noshörningar som desperat behöver din hjälp och vård för att överleva! Att vara med och hantera dessa enorma djur ger dig garanterat en kick för livet.

Läs mer

Kontakta Ann-Louise

Living with Orphaned Rhinos

Några snabba fakta om Living with Orphaned Rhinos
Från kr 23990
Passar för18 år och äldre
KvalifikationerInga förkunskaper krävs
Längd2 till 12 veckor
AnkomstplatsNeilspruit
Närkontakt med djurJa * med förbehåll av ålder på noshörningarna
Antal deltagareMax 16
Borde beställasMinst 1 månad innan avresa
VolontärarbeteVolontärarbete med djurGårdsarbeteMiljövårdNärkontakt med djur

Att volontärarbeta med föräldralösa noshörningar
Har du någonsin undrat vad som händer med kalvarna till de noshörningar som dödas av tjuvskyttar? Tjuvjakt på noshörningar ökar tyvärr för varje dag som går och i Sydafrika är det en daglig kamp för att skydda noshörningarna från dessa tjuvskyttar. De bryr sig inte om att noshörningarna de dödar eventuellt har en kalv som varit med om det fruktansvärda som hänt dess mor. Dessa kalvar blir då lämnade ensamma på savannen med mycket dålig chans att överleva på egen hand. Detta har därför skapat ett akut behov av ett rehabiliteringscenter för de överlevande och små noshörningskalvar, dessa kalvar kräver mycket vård och behandling. Noshörningarna är ofta mycket traumatiserade, skadade och i dåligt skick när de hittas på savannen (vanligtvis nära sin mamma).

Projektets syfte o är att ta dessa noshörningsungar till ett centrum där de kan påbörja behandling för att bli hela och leva i en trygg miljö. När de så småningom har uppnått en ålder där de kan klara sig själva startar förberedelserna för att släppa ut dem i reservaten igen.

Noshörningar är väldigt lätta att släppa ut igen eftersom de inte fäster sig så lätt till människor, eftersom de inte är beroende av människor för att hitta mat etc. Det gör att release-processen oftast fungerar utan problem. Projektet introducerar noshörningar till varandra när de är gamla nog att kunna avgöra vilka noshörningar som fungerar och trivs med varandra. Dessa kommer sedan att släppas ut tillsammans. De syftar också till att rehabilitera djuren i en så naturlig livsmiljö som möjligt så att de inte känner att de är i fångenskap.

OBS! pga utrotningsfaktorn sker ingen release av noshörningarna ännu och de har det riktigt bra på reservatet.

Du som volontär kommer att spela en viktig roll genom att vara direkt involverad i de dagliga rutinerna där huvudsysslan är att ta hand om djuren, visa omsorg, mata de minsta noshörningskalvarna med mjölk, lägga om sår, aktivera och ge dem den hjälp de behöver innan de kan återvända ut i naturen. Projektet gör ett mycket viktigt jobb med att hitta dessa kalvar innan det är för sent och hjälper till att säkra överlevnaden för de arter som är hotade.

Som volontär i detta projekt kommer du att utbildas i hur man hanterar, hjälper och tar hand om djuren som behöver din hjälp. Du kommer att utbildas i hur man ger rätt kost till kalvarna, god vård och bästa möjliga rehabilitering för att deras utveckling ska bli framgångsrik och positiv.

Vem kan delta?
Du måste vara över 18 år gammal, men det finns ingen övre åldersgräns . Det är viktigt att du är glad för djur, vill göra skillnad, har god fysisk form och inte rädd för ta i.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Projekt

Hur ser dagarna ut?
Dagarna är varierade och de brukar börja tidigt eftersom djuren behöver mat. Du arbetar vanligtvis måndag till fredag, och på helgerna är det antingen kortare arbetsdagar och ibland är du helt ledig.

Som volontär kommer du att komma nära djuren i deras naturliga element, och du kommer att spela en viktig roll i rehabiliteringen av noshörningarnas kalvar, vilka kan vara allt från några veckor gamla till några år gamla. Det är viktigt att vara flexibel då det dagliga schemat kan ändras från dag till dag. Som volontär i detta program kommer du att utbildas i hur man tar hand om djuren på gården, hantering, ämnesomsättning och deras beteendemönster. Du kommer att få utbildning i hur man bäst kan gå vidare till rehabilitering för noshörningar och andra djur på gården. Observera att många av noshörningens kalvar som har kommit in fortfarande är i ett kritiskt tillstånd.

De flesta noshörningsungarna som anländer till gården är i ett dåligt skick och de är allvarligt traumatiserade efter att ha drabbats av förlusten av sin mor, attackerats av tjuvskyttar samt rovdjur och stressen från transporten. Det är därför oerhört viktigt att så snabbt som möjligt bevaka dessa noggrant och ge dem akut behandling. Många behöver veterinärbehandling på grund av sår, uttorkning och infektioner, såväl som en period av intensiv vård vid ankomst.

De yngsta noshörningarna behöver matas med mjölk och du kommer därför att lära dig hur du ska göra rätt mjölkersättning och sedan hur du ska mata med flaska. Dessutom kommer du att observera och rapportera beteende, viktökning och utveckling i allmänhet under din vistelse.

De äldre noshörningarna flyttas till stora "Bomas" där de släpps ut och umgås med andra noshörningar. Några av de dagliga uppgifterna kommer att innehålla övervakning och observerande för att kartlägga vilka noshörningar som går ihop och hur de beter sig tillsammans .

Syftet med projektet är att släppa ut djuren efter att de har behandlats och är gamla nog att överleva på egen hand i det fria. Huvudsakligen så arbetar volontärer med noshörningar men det kan också finnas andra djur som behöver hjälp och behandling. Syftet med gården är att frigöra så många av de djur som de tar hand om.

OBS! pga tjuvskytte och utrotningsfaktorn sker ingen release av noshörningarna ännu de har det riktigt bra på reservatet.

Du kommer att arbeta med en programsamordnare som har en passion för noshörningar och andra djur och som har ägnat sin tid och sitt liv för att skydda och rädda de vackra men sårbara djuren.

Aktiviteter på projektet

* OBS! Hanteringen av noshörningarna varierar baserat på vilken ålder de har när du är där.
Det är viktigt att förstå att detta är ett volontärprojekt med bevaring av dem i sitt koncept.

This is Africa
Kom ihåg att i Afrika kan saker ändra sig. Tid och fakta är flexibla begrepp och du kommer att möta fenomenet "African Time". Bli inte frustrerad när en tidpunkt blir försenad- det kommer att ske ofta. Luta dig tillbaka och go-with-the-flow. Du kommer att höra uttrycket TIA. Det används ofta och står för :This is Africa.

Tiden förklarad med ett leende :-)

Skicka denna sidan till mig som PDF

Boende

På projektet bor volontärerna i hus där de delar rum med andra volontärer. Varje hus har eget badrum och egen toalett. Du har även tillgång till ett fullt utrustat kök, vardagsrum, föreläsningssalar och en veranda att sitta och njuta av solnedgången på. Det finns ett hus med dubbelsäng för de som tex reser som par och då tillkommer det en liten extra kostnad.

All kost och logi ingår under hela din vistelse och standarden är riktigt bra. Maten tillagas av personal på plats och någon gång ibland gör du egen frukost. Det finns tvättmaskin för tvätt av kläder.

Varför Living with Orphaned Rhinos med GoXplore?

Avgångar

Projektet startar varje tisdag året runt, sista dagen på projektet är på en onsdag.
Flygplats: Neilspruit.
Ankomsten ska ska innan kl 14 & avresan kan ske närsomhelst på dagen.


FLYG

Vi vet hur viktigt det är att känna tryggheten med flygresan i kombination med priset, vi skickar dig därför vår flygoffert när du betalt din handpenning. Bokar du flyget med oss har du tryggheten i att du är täckt utav resegarantin. Om du till exempel köper en flygbiljett från en annan researrangör eller via internet har du inget skydd via resegarantin, för då är det ingen paketresa. Vi håller också koll på dina flygtider samt får vi alltid reda på om flyget skulle bli försenat eller inställt och kan därför meddela dig och vår samarbetspartner.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Visum

Vid ankomst i Sydafrika kommer du som svensk medborgare få utfärdat ett 90 dagars turist/besökvisum. Detta kostar ingenting och du behöver inte söka innan avresa. Det är viktigt att du har ett giltigt pass vilket innebär att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten till Sverige. Kom ihåg att du bör ha ett giltigt gula febern-vaccin, speciellt om du reser runt innan eller efter projektet.

Alla resenärer till, eller via, Sydafrika måste följa myndighetens regler i förhållande till inträdesgränser, visum och pass. Alla resenärer till eller genom Sydafrika måste följa vissa regler :

Priser

Pris
2 veckor 23990
3 veckor 32990
4 veckor 40990

(Priset gäller till den 31/12-2019)

Vad ingår?

Det volontärerna betalar för programmet bidrar i hög grad till driften av projekten. Utan volontärernas hjälp skulle det bli svårt att driva det här projektet och rädda de föräldralösa noshörningarna. Projektet bidrar väldigt mycket till att bevara denna art från utrotning på grund av tjuvskyttar. Det är viktigt att vara medveten om att det kostar mycket att genomföra en räddningsaktion där de ofta behöver transportera noshörningarna med både helikopter och bil, samt att driva projektet.

Många av noshörningarnas kalvar är i akut behov av veterinärhjälp och medicin under en period för att hålla sig friska. Dessa är några av de främsta anledningarna till att detta program kostar mer än många av de andra program vi har.

Jag vill boka! Jag har några frågor

Reseberättelser & bloggar från Living with Orphaned Rhinos

Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagare

Aktiviteter i Sydafrika

FAQ

Behöver jag vara jätteduktig på engelska?

Nej inte alls. Den engelska du redan kan kommer vara fullt tillräcklig för att du ska ha en superbra tid på projektet och så kommer den att förbättras jättemycket under tiden du är där då du pratar engelska med de andra volontärerna och personalen på projektet.

Hur kommunicerar jag med de hemma?

Det finns tillgång till WIFI om du köper ett Sydafrikanskt sim kort på plats och har en telefon som inte är operatörslåst. Kom ihåg att internet i Afrika går upp och ner.

Behöver jag vaccinera mig?

Kontakta din vaccinationsbyrå eller husläkare för konsultation. Vanligtvis brukar man ta för Hepatit A & B , gula febern och stelkramp.

Behöver jag en reseförsäkring?

Ja! Försäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd reseförsäkring som täcker arbete på volontärresor. Här kan du läsa mer om vår reseförsäkring.

Försäkring

Wildlife

En försäkringslösning som är skräddarsydd för dina behov.

När du ska iväg på en volontärresa och jobba med vilda djur i världen, är det väldigt viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme, exempelvis läkarvård eller hemtransport – utan att du själv behöver stå för kostnaderna. När du deltar på något av våra Wildlife-volontärsprojekt så är detta försäkringen som du ska välja.

Försäkringen är ett tillägg på vår Leva Utomlands och täcker utöver den försäkringen även när du arbetar med lejon och andra vilda djur. Vi tillhandahåller en av de få försäkringar i Sverige som täcker dig vid arbete med lejon och andra vilda djur. Pris 1490kr/månad. Kom ihåg att teckna din försäkring innan din utresa.

Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor

Hem » Land » Sydafrika » Living with Orphaned Rhinos

Senaste nyheter: Vi kan nu erbjuda ett 2:a års visum till Nya Zeeland