Miljövård och dykning i Sodwana Bay, Sydafrika
Sodwana Bay är rankat top 5 i världen för dykning känt för sina korallrev och möjligheten till att dyka med valhaj. Ett perfekt dykprojekt för dig som vill ta PADI cert eller vidarutveckla dina dykkunskaper samtidigt som du forskar kring miljön.
Läs merMarine & Reef Conservation
Sodwana Bay ligger vid kusten, utanför iSimangaliso Wetland Park, som är Sydafrikas första arv på UNESCOs världsarvslista. Sodwana Bay är en knutpunkt för Marine Protected Area, som sträcker sig längs Sydafrikas indiska havskust till Moçambiques gräns i norr. iSimangaliso är ett beskyddat område som sträcker sig 150 kilometer från gränsen mot Moçambique och söder till St. Lucia och tre mil ut i havet. Det är hem till ett rikt marinliv och några av världens sydligaste korallrev på Sodwana Bay. Knölvalar migrerar till Sodwana årligen, hav- och lädersköldpaddor lägger ägg på stranden över sommaren och valhajar samt djävulsrockor syns regelbundet, medan revet kan skryta med sitt fantastiska makroliv och varierande fiskarter. Dessa världsberömda korallrev rankas bland de fem bästa dykdestinationerna i världen, och med 20 dyk inkluderat (om vädret tillåter) i programmet per månad kommer du få gott om tid att utforska denna fantastiska värld under ytan.
Som volontär på detta program kan du att bidra till ett antal projekt inom iSimangaliso parken, bland annat undervattensundersökningar och insamling av information om sköldpaddor och rockor som lever på reven, global forskning av valhajar genom datainsamling och fotografisk identifiering av valhajar. Undersökningarna av sköldpaddor fokuserar på det manliga könet och är därmed banbrytande då de flesta undersökningar i världen görs på kvinnliga sköldpaddor som lägger ägg på stränder. Som en del av vistelsen får volontärerna lära sig att använda undervattenskameror och ta bilder till bilddatabasen samt identifikationsteknik. Bilder på sköldpaddorna hamnar bland annat i Southwest Indian Ocean database for Green, Hawksbill and Loggerhead turtles. Som volontär får du också praktiskt erfarenhet av den dagliga driften av en non-profit organisation dedicerat till att öka medvetenheten om bevarandet av havsmiljön och kan också ha möjlighet att delta i särskilda hajekologi- och biologikurser (mot en extra avgift för de som vill).
Dykningen är en viktig del av programmet och har du inte redan ett certifikat så får du din PADI Open Water certifiering som en del av programmet. PADI är världens mest ansedda dykkurs och ger dig möjlighet att dyka ner till 18 meter i hela världen. Har du redan Open Water får du istället en uppgradering till Advanced Oper Water eller ta en av specialkurserna (Deep, Nitrox osv).
Några snabba fakta om Marine & Reef Conservation | |
---|---|
Passar för | Från 18 år och vid god hälsa |
Kvalifikationer | Du måste kunna simma samt förstå och tala engelska |
Längd | 4-12 veckor |
Ankomstplats | Richards Bay (inrikesflyg från Johannesburg) |
Antal deltagare | Max 8 |
Borde beställas | minst 2 månader innan avresa |
VolontärarbeteVolontärarbete med djurMiljövårdDykningMarint livSköldpaddor |
Hej! Det här är det roligaste och bästa jag har upplevt! Otroligt glad att jag var med på denna resa! Saknar det mycket och kommer definitivt att åka dit igen en dag!
Taran Marine & Reef ConservationÖversatt
Projekt
Vanligtvis jobbar du som volontär ca 6 till 8 timmar på vardagarna och har helgen ledig. Detta kan dock variera lite med hänsyn till natur- och väderförhållande eller forskningsbehov.
Under hela vistelsen deltar du som volontär i ett antal marinprojekt och blir tilldelade olika arbetsuppgifter. Projekten är anpassade efter tiden på året och väderförhållanden. Du som volontär får kontinuerlig utbildning av metoder som krävs för att samla in data under hela vistelsen. I den första fasen får du förståelse av ekologin i West Indian Oceans rev och får delta på kurser och föreläsningar om marinekologi. Du påbörjar också din dykutbildning PADI Open Water (om ännu inte är certifierad), eller vidareutbildning (om redan certifierade).
Fältarbetet utförs från en uppblåsbar båt från stranden. Allt arbete i vatten utförs genom forskningsdyk på maximalt 30 meters djup (beroende på volontärernas certifiering och deras skicklighet och förmåga). Generellt är de flesta dyk mellan 10 och 18 meter. Vattenförhållandena i Nord KwaZulu-Natal tillåter vanligt vis bara dykning fram till ca kl. 13.00, det vill säga att det oftast kan bli ett dyk per dag. Det är då viktigt att kunna vara flexibel när det kommer till de osäkra förhållandena under vissa dagar.
Efter varje avslutad dag på fältet behövs du som volontär för att gå igenom och registrera data som samlats in under dagen. Arbetet kan innebära att du bland annat behandlar data och laddar upp bilder på databasen, eller deltar på en föreläsning om marinekologi.
Allt arbete i vatten kräver en våtdräkt (minst 5 mm och full längd) - Så kom ihåg och ta med en egen våtdräkt! Det rekommenderas att volontärerna har med sig egen dykutrustning, men om detta inte är möjligt så finns det att låna på plats (BCD, regulator, simfötter, mask, snorkel och viktbälte). Det är dock bra att ta med egen mask, simfötter.
Exempel på projekt som du som volontär kan delta i:
Megafauna Undersökningar
Som volontär får du genomföra undersökningar under vattenytan, räkna och fotografera olika marina arter i området, för att få en förståelse för populationsdynamiken.
Sköldpaddsundersökningarna syftar främst till att samla in information och skapa ID-databaser för gröna-, karett- och havssköldpaddor på de olika reven, samt samla och lämna information om manliga sköldpaddors och Reef sköldpaddors populationer.
Stora rovdjur på revet så som hajar, stingrockor och havsabborre kartläggs också, i syfte att skapa en bredare förståelse av populationsdynamiken på de lokala reven.
Whale Shark Identification
Som volontär får du genomföra undersökningar från båtar av valhajar längs med Sodwana Bays kust. När valhajarna upptäcks samlar man in data genom att snorkla på vattenytan medan fotografier tas för att sedan laddas upp på den globala forskningsdatabasen för valhajar, ECOCEAN Whale Shark fotoidentifikation Library at www.whaleshark.org.
Boende
När du jobbar som volontär på detta projekt bor du på WTSA:s läger där du delar rum med andra volontärer i antingen huvudbyggnaden eller i stugor som är utspridda på området. Lägret ligger i Sodwana Bay med gångavstånd till restauranger och 10 minuters bilfärd till en mindre stad.
Huvudbyggnaden är möblerat med alla bekvämligheter och det finns även en stor pool. Notera dock att detta är ett läger och inget lyxresort. Boendet ligger ute på landet med två små städer 10 och 90 kilometer därifrån, vilket betyder att det finns begränsat med sociala aktiviteter och attraktioner i området.
Alla volontärer delar på vardagsrummet i huvudbyggnaden och utrymmet utomhus för avkoppling. Rummen i huvudbyggnaden och i stugorna rymmer 2 till 4 personer i enkelsängar eller våningssängar. Lägret kan inte garantera att rummen blir indelade efter kön så var förberedd på att du kanske kommer att dela rum med personer av motsatta kön. Det finns 4 badrum i huvudbyggnaden med toalett och badkar/dusch med varmt och kallt vatten. Ett fullt utrustat kök med matplats finns i en separat byggnad.
Som volontär lagar du din egen mat och ansvarar dagligen för att rummet är rent och städat. Ni åker in och handlar tillsammans i byn en gång i veckan så du har fritt val till vad du vill ha i affären.
Lägret har ström och WiFi finns tillgängligt för personligt bruk mot en liten kostnad på ZAR100/månad (ca 60 SEK). Det finns även tvättmöjligheter så det är inga problem att tvätta dina kläder under vistelsen.
Det finns TV i det stora huset som du har fri tillgång till.
Tvätt av kläder: enklast är att lämna in dina kläder för tvätt till projektet någon gång i veckan det kostar ca 30 kronor
WTSA:s personal befinner dig vid lägret hela tiden och det ger möjlighet till att få mer kunskap om utmaningarna och fördelarna med att bo i en marin miljö.
Jag har väldigt roligt här nere. Vi gör mycket roligt relaterat till det marina livet och det omgivande området. Det jag tycker är bäst är hur unikt hela området är. Det marina livet och korallerna är väldigt speciella och det är kul att se hur annorlunda det är att dyka här. Det är också riktigt kul att vi har massor av andra saker att göra när vi inte dyker också. Vi har sett flodhästar, växtligheten runt stranden och valar från båten. Så det finns alltid något nytt att komma med om vi inte kan dyka.
Anette Marine & Reef ConservationÖversatt
Avgångar
Ankomst och avresa på detta program är den första och tredje måndagen i varje månad, oavsett om du väljer hel eller halv månad. Observera att det kan finnas lite mindre att göra på programmet kring jul och nyår. Det här är framtida ankomstdatum:
Jan 2024 | 2 och 15 |
Feb 2024 | 5 och 19 |
Mars 2024 | 4 och 18 |
April 2024 | 1 och 15 |
Maj 2024 | 6 och 20 |
Juni 2024 | 3 och 17 |
Aug 2024 | 5 och 19 |
Sep 2024 | 2 och 16 |
Okt 2024 | 7 och 21 |
Nov 2024 | 4 och 18 |
Dec 2024 | 2 och 16 |
Du kommer att mötas på Richards Bay Domestic Airport i KwaZulu-Natal. Tillsammans med de andra deltagarna körs du till sjölägret samma dag som du anländer. Om du anländer tidigare än ankomstdatumet rekommenderas att du övernattar i Richards Bay.
Om du bor över i Richards Bay dagen innan eller efter projektet rekommenderar vi att du bokar in dig en natt på http://www.fisheagleinn.co.za/
Det kostar ca 500 zar och ligger smidigt 500 meter från flygplatsen.
Visum
Vid ankomsten kommer du som svensk medborgare att utfärda ett 90 dagars turist / besök visum. Detta kostar ingenting och du behöver inte söka innan avresa. Ditt pass skall vara giltigt minst 6 månader efter utresa från Sydafrika och ha två blanka sidor för in- och utresestämplar. Vi rekommenderar dig att resa runt och uppleva mer av vad Sydafrika har att erbjuda efter att avslutat projektet inom viseringen tid. Vänligen kontakta oss för tips!
Priser
Uppstartsdatum: 2024 | Pris |
---|---|
2 weeks | 17000 |
4 weeks | 27000 |
6 weeks | 37050 |
8 weeks | 47050 |
10 weeks | 57100 |
12 weeks | 67150 |
Notera att priset kan ändra sig och fastställs i förhållande till avresedatum och inte beställningsdatum
Detta är inkluderat i priset:
- Avbeställningsskydd
- Vi som jobbar på GoXplore ser med vår personliga service till att du är 100% förberedd innan avresa.
- Placering på projektet och support 24/7 från vår lokala partner i Sydafrika.
- Dagliga kostnader för inträde i nationalparken och andra lokala avgifter
- Tur/retur transport till flygplatsen på starten och slutet av projektet ( OBS , se info ang Durban)
- Övernattning på marine camp under hela vistelsen
- 3 måltider per dag (volontärer hjälper till med att laga maten)
- PADI Open Water (eller Advanced) certifikat, eller en alternativ PADI kurs för dem som redan är certifierade.
- Lån av : Handböcker, fisk-ID manualer, läroböcker i marinbiologi, och forskningsutrustning/kamera.
- Heltidssamordnare för volontärer i Sodwana Bay.
- Alla delar av projektet (introduktion, utbildning, forskning och praktiskt)
- Vi screenar noggrant den flyg bokning du gör så att du har rätt villkor i den flygbiljett du väljer att boka.
- Alla forskningsaktiviteter, teknisk vägledning, projektledning, båtsättning, transport på plats, dykning, utrustning och påfyllning av luft i dyktankarna.
Detta är inte inkluderat i priset
- Flygbiljetter, vi screenar noggrant den flyg bokning du gör så att du har rätt villkor i den flygbiljett du väljer att boka.
- Reseförsäkring. Denna måste täcka nödhjälp vid trycksjuka (GoXplore hjälper till med detta)
- Fickpengar
- Våtdräkt. Du behöver ha med din egna våtdräkt och helst full längd. Reser du under perioden juni till augusti måste våtdräkten vara minst 5-7 mm.
- Utflykter på fritiden så som safari eller andra aktiviteter.
- PADI personal identity card (PIC). Du köper den av dykinstruktören efter avslutad dykkurs för ca ZAR 450 (ca 280 SEK), men priset kan ändras av PADI. För varje kurs krävs det att du köper ett kort, en del av reglerna för PADI
- Eventuellt extra dykkurser om du önskar det.
FLYGRESAN
Ankomstort i Sydafrika: Richards Bay.
En del av din resa innefattar även flygresor.
Som deltagare köper du en egen flygbiljett för att ankomma till din destination.
Vi screenar noggrant din flygbokning tillsammans med dig så att du har rätt villkor i den flygbiljett du väljer att boka.
Boka inga flygbiljetter klart innan vi bekräftat din plats på projektet samt att vi tittat på reglerna till flyget tillsammans med dig så att du har rätt förutsättningar för din flygresa.
Du får mera information av oss när du bokat ditt volontärprojekt.
Reseberättelser & bloggar från Marine & Reef Conservation
Se fler resebloggar och reseberättelser från våra deltagareJag har väldigt roligt här nere. Vi gör mycket roligt relaterat till det marina livet och det omgivande området. Det jag tycker är bäst är hur unikt hela området är. Det marina livet och korallerna är väldigt speciella och det är kul att se hur annorlunda det är att dyka här. Det är också riktigt kul att vi har massor av andra saker att göra när vi inte dyker också. Vi har sett flodhästar, växtligheten runt stranden och valar från båten. Så det finns alltid något nytt att komma med om vi inte kan dyka.
Anette Marine & Reef ConservationÖversatt
Aktiviteter i Sydafrika
FAQ
Måste jag ha dykcert innan avresa?
Nej det behövs inte det ingår ett cert i ditt program, om du redan har ett cert finns det många fler kurser att ta som är inkluderade i priset.
Behöver jag vara jätteduktig på engelska?
Du behöver vara bekväm med det engelska språket i tal och skrift.
Hur många är det max på projektet och är det människor från hela världen?
8 st
Hur mycket fickpengar behöver jag?
Om du är på projektet 2 veckor så räkna med ca 1000 ZAR, detta går åt till tex mat på lunchen på stranden, transport till och från campen om du vill åka efter timmarna de har stängt kontoret.
Blir jag hämtad på flygplatsen?
Ja du blir både hämtad och lämnad på flygplatsen av projektet.
Hur är kommunikationsmöjligheterna på projektet?
Det finns WIFI men kom ihåg du är i Afrika så det kan gå lite upp och ner, kostar ca 100 rand i månaden
Behöver jag vaccinera mig?
Kontakta din vaccinationsbyrå eller husläkare för konsultation. Vanligtvis brukar man ta :Ducoral, Typhoid, Hepatit A och B och Malaria.
Måste jag ha en reseförsäkring?
Ja! Reseförsäkring är obligatorisk. GoXplore har en skräddarsydd försäkring som täcker dig som arbetar om volontär. Läs mer här
Skicka denna sidan till mig som PDF Jag vill boka! Jag har några frågor