Volontärarbete i Costa Rica - Från San Jose Zoo

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Från San Jose Zoo

Jobbet

Min uppgift är att skära upp maten som vi ger till djuren. Maten består av frukt, frön och kött, det är egentligen nästan detsamma som det vi äter. Till en början gjorde jag inte så mycket annat än att skära upp maten, men efter att jag varit där ett tag fick jag lite mer ansvar. Så jag får vara med och mata djuren. Jag fick titta på när de opererade en av jaguarerna, men jag fick inte hjälpa till.

Jag tycker att djurparken är väldigt bra, även om några av de största djuren har burar som är lite för små. Men när man ser hur väl djuren behandlas av personalen får man en lite annan syn på det. Eftersom maten är bra tvättar de burarna varje dag och testar regelbundet djuren för att kontrollera om de är sjuka.

För tillfället är jag den enda volontären där, men under högsäsong (slutet av december till mars) jobbar fler där. Ingen av de andra som arbetar där talar engelska, så du har inget annat val än att lära dig spanska, vilket är bra!

Jobbet är inte speciellt svårt, vem som helst kan jobba där. Och de är väldigt flexibla. Säger jag att jag inte kan jobba en dag så är det inga problem, jag kan också gå runt och titta på djuren, fota om jag blir lite trött på att jobba...

De har många olika djur; två typer av apor, lejon, sengångare, jaguarer, rävar, tvättbjörnar, olika fåglar (papegojor, ugglor, tukaner, falkar etc.), andra kattdjur, possums och många andra djur som jag inte kommer ihåg i farten.

Sengången, Tsjui, som vi har i djurparken.

Värdfamiljen

Till en början bodde jag hos en värdfamilj i Curridabat, som ligger cirka 20 minuter med buss från centrum. Att bo i utkanten av stadskärnan är bra, för det känns inte säkert att gå ut på nätterna, och det är inte särskilt trevligt där heller. Jag går bara in till centrum om jag måste. Spanskakursen jag gick första gången var i Curridabat och det var anledningen till att jag bodde där. Efter två veckors spanska lektioner flyttade jag till en annan värdfamilj i Sabanilla, som ligger nära San Pedro (det är där universitetet ligger, vilket innebär mycket nattliv och många unga). Att bo hos en värdfamilj är helt fantastiskt! Man lär känna familjen snabbt eftersom de är så vänliga, och det är ett bra sätt att lära känna maten och kulturen bättre. Jag rekommenderar det starkt! Kvinnan jag bor med har två söner och en dotter som är runt 23 - 26 år. När jag flyttade in var det en tjej från USA, en från London, två killar från Honduras och en från Schweiz. Så det är som att bo i ett stort kollektiv! Folk kommer och går hela tiden, så efter bara några veckor har jag blivit bekant med människor från hela världen!

Utforska Costa Rica

Jag tycker att det är riktigt bra att bo i San Jose eftersom det ligger mitt i landet, vilket gör det lätt att ta sig runt. Om du inte har tid att åka på en flerdagarsresa finns det många turistbyråer som erbjuder dagsturer till allt du vill se i Costa Rica. Och de flesta resor inkluderar transport, guide, mat och inträde dit du ska. Jag rekommenderar att du köper Lonely Planets Costa Rica-guide (de säljer den över hela Costa Rica också). Allt du behöver veta finns där, hotell, transporter, platser att besöka, saker att göra, priser etc etc. Men lita inte på allt som står där, för bussarna brukar gå när de bestämmer sig för det. Detsamma gäller färjorna. Att resa ensam är inte heller ett problem, för var du än reser kommer du att träffa andra som också reser ensamma och som säkerligen kommer att kontakta dig. Och det är inga problem att lära känna lokalbefolkningen, de flesta är hjälpsamma och vill chatta. Även om vissa kan vara lite för hjälpsamma..

Spanska kursen

Spanskaläraren jag hade var väldigt bra, och han tog oss ut på stan en kväll. Men jag tycker att två veckor är alldeles för kort. Så jag kommer att ta fler spanska lektioner i januari och februari. Det dumma med spanskakursen vi gick var att vi bara var två. Andra spanska kurser har fler elever (det är vanligtvis bara 3 i varje klass, men det finns flera klasser) och de organiserar resan hela tiden, och många erbjuder gratis danslektioner. Kursen jag gick var som sagt bra, men det hade varit bättre om det var lite mer folk där och om de hade ordnat resor för oss. För det var lite svårt att träffa andra människor i början.

Ingunn, deltagare i Volontärarbete i Costa Rica hösten 2005

Bilder

Ett vattenfall vi besökte i BriBri, på den karibiska kusten.

Vit-faced apa. Ett av djuren de hade i Manual Antonio National Park.

Ett hotell vi bodde på i Manual Antonio som ligger vid Stillahavskusten.

Solnedgång i Manual Antonio.

Reseberättelser från 2001 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Costa Rica.

Hem » Reseberättelse » Volontärarbete i Costa Rica - Från San Jose Zoo

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!