Äventyret i Victoriafallen

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Efter en lång och kall vinter hemma i Norge bestämde jag mig äntligen för att åka. Jag ville uppleva något helt nytt och annorlunda, och kliva ut ur min trygga komfortzon. Efter att ha läst och letat mycket om olika resor och program runt om i världen föll valet på att resa till Victoriafallen i Zimbabwe för att jobba med ett lejonprojekt.

När planet landade på den lilla flygplatsen "Victoria Falls" möttes jag av någon på projektet som körde mig och de andra volontärerna till "Adventure lodge" där vi skulle bo de kommande tre veckorna. Vi fick en rundtur på hotellet, hälsade på de andra volontärerna som redan var där och fick fina tvåbäddsrum.

Kort därefter kördes vi ut till Masuwe för att möta lejonen för första gången. Känslan av att komma ut i bushen och se riktiga, levande lejon var magisk. När jag var där var det 2 par lejon som var "aktiva", Washi och Wadiwa vid 4 månader, och Tulli och Thembile vid 14 månader. Annars fanns det ytterligare ett syskonpar, men de var för stora för att ha mänsklig kontakt med.

Dagen efter började med att vi hämtades redan 06.20, och kördes till Masuwe där vi skulle jobba. Det var väldigt ovanligt att gå upp så tidigt, men man kom snabbt in i en rytm som gjorde att det inte var lika svårt varje dag. Dagarna var uppdelade i tre delar, med måltider och ett längre uppehåll mellan varje pass.

Arbetsuppgifterna bestod av att ha lejonträning (där man lärde sig att vara trygg med lejonen), sprida mat, göra leksaker, städa och tvätta hägnen, gå på promenader med lejonen och följa med på "klient-promenader" med turister. Dessutom fick vi en introduktion till afrikansk kultur, språk, kunskap om naturen, andra djur och hur man tolkar olika spår i bushen.

Allt var väldigt intressant och otroligt lärorikt. Mitt på dagen hade man en längre paus där man fick möjlighet att sola vid poolen eller promenera runt i staden, allt efter eget önskemål. Varje lördag tillbringade vi några timmar på ett barnhem, där vi lekte med barnen, hjälpte till med maten, sjöng och dansade.

Söndagarna var lediga och då fanns det möjlighet att göra aktiviteter som man ville, vi gick och såg underbara Victoriafallen, åkte på safari till Botswana, såg den vackra solnedgången från "safari lodge", åt afrikansk buffé på Boma, hoppade bungee och gunga ner från bron mellan Zimbabwe och Zambia, åkte på en "sunset cruise" längs floden, köpte souvenirer på "Elephant market" och dansade till sent på natten på backpackerstället "shoestings".

Människorna som arbetade med projektet var underbara, och man lärde känna dem otroligt väl. Alla var öppna, ärliga och alltid på gott humör. Det var så här överallt man gick, folk log och hälsade på en, och man kunde inte låta bli att le av lycka själv. När jag var i Victoriafallen var det mellan 5-9 andra volontärer där, vilket gjorde att eftersom vi var så få så var det otroligt lätt att lära känna varandra väl. Även efter hemkomsten har jag kontakt med flera av dem från olika länder, vilket är väldigt trevligt.

Innan jag gick var jag väldigt osäker på hur det skulle gå med att prata engelska varje dag och träffa främlingar. Det var inga som helst problem, engelskan kom automatiskt och det var bara att kasta sig ut i det. Alla människor var otroligt öppna och vänliga, stämningen var alltid bra.

Att resa ensam till Victoriafallen och vara volontär med lejon är absolut den bästa upplevelsen jag har haft hittills i mitt liv. Jag lärde mig otroligt mycket om Afrika, djur, speciellt lejon, andra människor och mig själv. Jag hoppas verkligen att jag får chansen att gå tillbaka.

Skrivet av Sara Tonning

Reseberättelser från 2013 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Victoria Falls.

Hem » Reseberättelse » Äventyret i Victoriafallen

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar