Det bästa av allt är att du får en upplevelse för livet.

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

Hej du.
Nu är jag tillbaka efter tidernas resa i Sydafrika, Kapstaden. En resa jag skulle rekommendera till alla, oavsett ålder, kön eller var du befinner dig i ditt liv. Det första som slog mig när jag kom till Sydafrika var hur trevliga alla är och hur vackert landet är. Kulturskiftet är stort, men bra att känna på kroppen för alla norska och europeiska "rika" människor.

Du kanske anser dig vara rik jämfört med majoriteten av Kapstaden, men jag kan säga dig direkt att du har fel. Människorna här är rika på ett annat sätt. Lyckan och attityden hos de allra flesta människor här kan inte köpas för pengar. Jag är så glad att jag har bott i ett "fattigt" område fullt av barn som visar att saker vi ser som stora brister inte kan hindra dig från att ha ett stort leende runt läpparna, och att en kram och ett skratt från du kan vara en av dagens höjdpunkter.

Jag tillbringade totalt 3 månader i Kapstaden och arbetade i 2 av månaderna på en skola i Mitchell's Plain. Där tog vi ut barnen ur klassrummen för att ge dem den kanske enda formen av fysisk aktivitet de har hela veckan. Jag arbetade i ett team med lokala tränare och volontärer, där vi placerades i var och en av våra skolor i par med en lokal tränare. Glädjen barnen får bara av att vara ute och träna en halvtimme/timme är enorm och sätter spår i varje hjärta. Lärarna på skolan var mycket tacksamma över att ha volontärer på besök och bad mig hålla en 30-minuters session i några av klasserna för att berätta om Norge.

Barnen blev mycket förvånade över att höra att man i Norge kan gå runt med en mobiltelefon i handen, en enorm dyr jacka och kanske en fin cykel utan att bli bestulen eller något annat. Jag sa också till dem att vi inte har gangsters, vi äter frukt och grönsaker varje dag (de flesta av oss), och att de allra flesta av oss har stora flervåningshus i trä. De var chockade och fascinerade och ville nästan inte släppa mig eftersom de hade så många frågor.

Jag vill bara visa dig att barnen i Kapstaden har en helt annan verklighet och kan bli väldigt inspirerade av dig som volontär som kommer halvvägs över jordklotet för att jobba GRATIS. De uppskattar det så mycket, även om det är helt overkligt för dem. Det finns fortfarande en del rasism kvar i Sydafrika, och de blir förvånade och överlyckliga när en person från Europa tar sig tid och pengar att komma och vara med dem.

Jag bodde hos en värdfamilj med 3 barn, och vi var totalt 4 volontärer från SASTS i huset. Familjen var inte särskilt fattig, och rummen vi tilldelades var mycket bra. Flickorna i ett rum och pojkarna i ett annat. Maten var "typiskt afrikaans", antingen väldigt stark eller lite fet – men det skiljer sig från familj till familj. Kött är en stor del av kulturen där, och de är förtjusta i KFC och pommes frites.

Jag bodde hos en mycket kristen familj som talade främst engelska men även afrikaans. Vi följde med dem i kyrkan ett par söndagar bara för att se hur de har det där, och det var fyllt med sång och dans som man kanske föreställer sig innan man gick ner dit. Att avsätta lite tid för sina aktiviteter ses som mycket positivt av familjen, och det kan vara lärorikt även för dig som volontär.

Jag jobbade även i 2 veckor med ett surfprojekt, där jag jobbade på dagis på dagarna och surfade efter lunch. Barnen på dagis var sååå söta, jag önskar att jag kunde smyga in alla i resväskan på vägen hem :) De bor alla i en township med skjulhus, men uppskattar ändå livets små saker.

Jag är så glad att jag fick se hur de lever från dag till dag med de största leenden på läpparna. Surfandet var också väldigt roligt, oavsett om du kan surfa innan du kommer eller inte. Många av volontärerna har aldrig provat det förut – men det räcker med en lektion för att förstå hur det fungerar.

Och varje gång vi surfade fick vi först en timme för oss själva, och sedan kom barnen nästa timme där vi hjälpte dem att surfa. Dessa barn kommer också från en township och är väldigt glada över att komma iväg en stund och bara njuta på stranden och i vattnet. Vissa dagar spelade vi fotboll på stranden, lärde dem simma eller bara lekte med dem. Volontärerna jag arbetat med är främst från Tyskland, Sverige, England, Danmark, Norge, Schweiz mm.

Om du sitter hemma nu och funderar på om du ska resa eller inte, snälla gå. Jag lovar dig att du inte kommer att ångra dig! Om värdfamiljen eller liknande blir för mycket för dig är det väldigt lätt att åka till centrum på helgen, där Kapstaden har otroligt mycket att erbjuda.

Turistattraktioner som hajbursdykning, fallskärmshoppning, att åka på safari etc. kostar inte för mycket och är väldigt lätta att göra på helgerna. Men det bästa av allt är att du får en upplevelse för livet. Jag vet att många säger detta och att det är svårt för er i Norge att förstå hur häftig en sådan resa är, men det är omöjligt att beskriva med ord.

Jag upplevde bra saker, dåliga saker och skapade minnen för en livstid. Jag känner att jag har fått en ny attityd och ett nytt sätt att se världen. Jag önskar alla en upplevelse som denna, oavsett din situation i Norge. För er som redan har bokat er resa, grattis till ert livs bästa köp.

Jag hade en reseblogg på vägen om du vill ta en titt på den också :)

-Henriette 2013

Reseberättelser från 2013 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Volontär Sydafrika.

Hem » Reseberättelse » Det bästa av allt är att du får en upplevelse för livet.

Hassen S beställde vårt Shark & Marine Conservation program för 37h sedan. Är det något för dig också??!