Johanna var volontär med lejon

Mitt namn är Johanna och jag är 28år och bor i Malmö. Jag jobbar sedan 3 år tillbaka på en förskola. På min fritid umgås jag med vänner och familj, jag har alltid älskar djur och barn och detta var min första stora resa ensam ut i världen.

Välkommen hem, hur har du haft det på lejonprojektet i Vic falls, Zimbabwe?
Tack så mycket! Jag har haft det helt fantastiskt, det är svårt att beskriva med ord allt som jag har fått uppleva på resan.

När du landade i landet, var det någon som hämtade upp dig?
Ja, vår volontär koordinator Nathan var på flygplatsen och hämtade upp mig och några andra. Han stod redo med vattenflaskor och hjälpte till med alla väskor.

Hur upplevde du introduktionen på projektet?
Precis som en introduktion ska vara, både i teori och praktiskt fick vi lära oss om hur allt fungerade. När vi första gången träffade lejonen hade vi redan gått igenom vad som gällde och om jag blev osäker på något så fanns där alltid någon att fråga.

Du valde att volontärarbeta i 3 veckor, var detta en lagom tid tyckte du?
För en första resa så var det nog lagom, jag hade personligen kunnat stanna mycket längre, men det kändes ändå som tillräckligt med tid för att lära känna lejonen och även hitta på andra aktiviteter. Att bara vara där i 2v hade inte varit tillräckligt för mig.

Vad var er huvudsakliga uppgift som volontär på lejonprojekten?
Mestadels så bestod det av att vara med lejonen, integrera med dem och lära känna dem. Vi tog varje dag ut lejonen på bushwalks där turister fick komma och träffa dem. Vår uppgift bestod även i att informera turisterna om hur det är att vara volontär och hur lejonprogrammet fungerar.

Fick du även möta andra vilda djur? Hur var det?
Det var galet underbart! Första dagen stod jag med lejonen framför mig, giraffer till höger och elefanter till vänster, en mäktig känsla! Jag såg många elefanter under min vistelse och åkte även på en safari till Botswana, där fick jag se flodhästar, buffalos, krokodiler och många andra otroliga djur.

Hur såg en "vanlig" dag ut på projektet?
Vi blev upphämtade vid lodgen 06:20, när vi kom fram till masuwe drack vi lite kaffe och vaknade till liv! Sen gick vi på vår första lionwalk, det kunde vara med eller utan turister. Vid 9tiden var det frukost, och sen varierade aktiviteterna, det kunde vara allt ifrån att lära sig om de olika språk som används i Zimbabwe till att åka ut på en skola och hålla en lektion om lejon. Vid 12tiden åt vi lunch på masuwe, sen åkte vi tillbaka till lodgen och var lediga fram till 15:20. Under luchledigheten kunde vi gå på marknaden, vila eller bada i poolen. Man hade också möjlighet att stanna kvar på masuwe och integrera mer med lejonen om man hellre ville det. Eftermiddagen bestod av ytterliggare en lionwalk, sen samlades vi vid masuwe och gick igenom hur dagen hade varit samt hur morgondagen såg ut. Sedan åkte vi tillbaka till lodgen där vi åt kvällsmat.

Fick du vara med lejonen på det sätt som du förväntat dig?
Det går aldrig att föreställa sig hur det ska kännas att träffa lejon, men innan jag åkte så hade jag förhoppning på att iaf komma nära och ev klappa dem. Detta gick i uppfyllelse redan första dagen, så efter det kändes allting som en bonus. Efter dagarna som gick började jag lära känna lejonen, se deras personlighet och så småningom lärde lejonen även känna mig. Det viktigaste är att man inte glömmer att det är vilda djur och alltid har respekt för detta.

På projektet i Vic falls får man ju även hjälpa lokalbefolkningen en del (tex skola, och barnhem), kan du beskriva hur detta var, hur länge och hur många dagar per vecka man gjorde detta?
Vi var i skolan en gång och hade en lektion om lejon med 12åringar, detta var verkligen jätte roligt. Alla var så nyfikna på oss och frågade en massa frågor om de olika länder vi kom ifrån. Det visade sig att barnen kunde nästan mer om lejon än vad vi kunde.

Barnhemmet besökte vi varje lördag eftermiddag, detta är nog ett av mina favorit minnen. Eftersom jag jobbar på förskola i Sverige så älskar jag att umgås med barn, första besöket var ganska jobbigt. Barnen har inte så mycket, trasiga kläder och alla äter på marken. Men vilka underbara barn där finns, alla var så otroligt glada när vi kom dit, dom sprang emot oss och hoppade upp i våra armar. Vi hjälpte till att dela ut mat till alla, sen resten av eftermiddagen lekte vi och spelade fotboll.

Hur var allt på projektet i sin helhet i jämförelse med det som du hade förväntat dig?
Mycket bättre! Jag var inställd på att det skulle vara svårt att behöva anpassa sig och att jag inte skulle känna mig som hemma. Men alla som bor och jobbar i Vic Falls var verkligen helt underbara och hjälpsamma. Jag kände mig aldrig ensam och viktigast av allt så kände jag mig otroligt uppskattad, både som människa och som volontär.

Hur tyckte du att säkerheten var på projektet?
Säkerheten var viktig för alla, jag blev informerad om vad som gällde både innan jag åkte och när jag kom ner. Det fanns inte många regler, men de som fanns följde man verkligen.

Vad var den stora höjdpunkten på din volontärresa?
Det fanns många höjdpunkter på resan, svårt att välja bara en. Första gången jag klappade lejonen, när jag hoppade bungyjump, safari i Botswana och besöket i Devils pool i Zambia är några av mina favoriter, men jag hade kunnat berätta om många fler höjdpunkter.

Upplevde du Zimbabwe som säkert land att vistas i?
Det kändes tryggt under hela resan, där fanns speciella turist poliser som gick runt i Vic Falls och dem kunde man alltid vända sig till. Ville vi någonstans när det var mörkt så tog vi taxi. Jag kände mig aldrig orolig.

Vilket är det bästa minnet från resan?
Alla upplevelser jag varit med om, samt alla människor jag mött. Jag vet att vissa av dem kommer jag att ha som vänner livet ut.

Skulle du kunna rekommendera någon att åka och uppleva samma sak som du gjort i Zimbabwe?
Utan tvekan, JA! Jag uppmutrar alla till att åka och volontär arbeta någon gång i sitt liv, det är en fantastisk upplevelse som ger en perspektiv på livet.

Reseberättelser från 2012

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Victoria Falls.

Hem » Reseberättelse » Johanna var volontär med lejon

Senaste nyheter: Olika möjligheter för dig som älskar hästar