Evelina jobbade med lejon på Victoria Falls

Jag heter Evelina och är 18år gammal. Jag går sista året på gymnasiet och läser ekonomi. Min största passion i livet är att resa och upptäcka nya platser. Jag gillar utmaningar och äventyr.

Välkommen hem, hur har du haft det på lejonprojektet i Vic falls, Zimbabwe?

Jag har haft det jättebra, det måste varit en av de mest lärorika och roligaste resor jag gjort.

När du landade i landet, var det någon som hämtade upp dig?

Jag landade 13.00 i Zimbabwe och när jag och min pojkvän Albin hade tagit våra väskor stod Nathan som är projektledare och väntade på oss. Allt gick väldigt smidigt och sen mötte vi upp de andra volontärerna utanför flygplatsen och sedan tog vi bussen till vårt boende.

Hur upplevde du introduktionen på projektet?

De förklarade väldigt tydligt och noggrant och de första dagarna gick vi igenom vad vi skulle göra och vi fick ha lejonträningar så vi visste hur vi skulle bete oss mot lejonen. Alla som jobbade var otroligt snälla så om man inte förstod vad de sa så var det bara att fråga igen. Det är bättre att vara helt säker!

Du valde att volontärarbeta i 3 veckor, var detta en lagom tid tyckte du?

Jag tyckte 3 veckor var lång tid först men dagarna gick så fort! Jag hann dock med otroligt mycket under dessa veckor. Så jag tycker 3 veckor är bra men hade hellre stannat mycket längre! Vad var er huvudsakliga uppgift som volontär på lejonprojekten? Att öka mängden lejon i Afrika för det har försvunnit så otroligt många, vi försöker att bevara de lejon vi har kvar och även föda upp och skydda dem så gott det går. Vår uppgift är att mata dem, gå med dem, städa m.m

Fick du även möta andra vilda djur? Hur var det?

Projektet låg i savannen så det var djur hela tiden som gick omkring. Det fanns väldigt mycket babianer men även elefanter och giraffer. Jag gillade att ha alla vilda djur omkring mig, det var så spännande att få leva bland djur och verkligen få hela Afrika upplevelsen. Jag var även i Botswana en dag för en heldags safari där vi såg alla slags djur.

Hur såg en "vanlig" dag ut på projektet?

Vi började dagen med att dricka kaffe/te sen skulle vi antingen gå med lejonen med turisterna eller leka med lejonen och göra leksaker till dem. Sen hade vi frukost, vi gick igenom dagens schema vilket kunde vara att gå promenad, ha lektion om landet eller umgås och lära känna lejonen. Varje dag mellan 12.30-15.00 hade vi lunch då vi badade i poolen eller gick i stan. På eftermiddagen gick vi och turisterna med lejonen eller kunde vi få stycka kött till lejonen. Det varierade mycket varje dag. Varje kväll åt alla tillsammans och på helgerna gick vi ut och festade.

Fick du vara med lejonen på det sätt som du förväntat dig?

Jag hade höga förväntningar men jag måste säga att det faktiskt var ännu bättre än vad jag trodde! Det var otroligt att få gå bredvid dem ute i Afrikas savann och även få en relation till dem.

På projektet i Vic falls får man ju även hjälpa lokalbefolkningen (skola, barnhem), kan du beskriva hur detta var, hur länge och hur många dagar per vecka man gjorde detta?

Jag var på ett barnhem varje lördag. Det var väldigt lärorikt och det är hemskt och se hur dem har det. Det fick mig nu i efterhand att börja uppskatta mitt eget liv mycket mer och att man ska ta vara på att man har det så bra. Jag är glad att jag fick åka dit och det var väldigt roligt att leka med barnen!

Om det är så att man önskar volontärarbeta mer med barnen, kan man då få göra det?

Om man ville kunde man fråga någon/några dagar innan om man kund få vara någon extra dag på barnhemmet eller i skolan så var det inget problem!

Hur var allt på projektet i sin helhet i jämförelse med det som du hade förväntat dig?

Det var jätteroligt, något jag inte förvänta mig var att få vänner för livet. Att vi varje dag jobbade hårt tillsammans och att vi fick uppleva allt fantastiskt tillsammans var det bästa! Vi volontärer hade en otrolig gemenskap så det kunde helt enkelt inte blivit mycket bättre.

Hur tyckte du att säkerheten var på projektet?

Den var bra, kände mig alltid säker.

Vad var den stora höjdpunkten på din volontärresa?

Första mötet med lejonen, när vi gjorde forsränning , när vi såg en månskensregnbåge mitt i natten vid Victoria fallen och självklart alla vänner som man var med hela tiden.

Upplevde du Zimbabwe som säkert land att vistas i?

Ja det gjorde jag!

Vilket är det bästa minnet från resan?

Det var en omöjlig fråga, varje gång man fick vara nära lejonen och ja allt, jag njöt varenda minut och jag tyckte allt var så otroligt roligt! Men forsränningen är något jag aldrig kommer att glömma, alla volontärer var i samma båt och vi alla kämpa tillsammans genom forsarna vilket var otroligt läskigt men vi hade ett otroligt bra sammarbete och vi klarade det tillsammans!

Skulle du kunna rekommendera någon att åka och uppleva samma sak som du gjort i Zimbabwe?

Ja det kommer jag verkligen att göra, jag vill att alla ska uppleva samma resa som jag gjorde för du lär dig så mycket och du kommer vilja att komma tillbaka. Jag saknar det varje dag och längtar tills jag återvänder.

Läs mer om Victoria Falls

Fler bilder från Evelinas volontärresa

Reseberättelser från 2013

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Victoria Falls.

Hem » Reseberättelse » Evelina jobbade med lejon på Victoria Falls

Vårt nästa informationsmöte är i . Gå med, eller se alla kommande informationsmöten här!