Mitt äventyr

Följande reserapport skrevs av en GoXplore-deltagare från ett annat land och översattes automatiskt till engelska. Texten kan därför ibland vara lite otydlig.

För en vecka sedan kom jag hem till Norge efter en FANTASTISK resa!

Jag sitter och dagdrömmer tillbaka till dagarna i Sydafrika och Australien.

Resan, djuren, kulturen och upplevelserna jag har haft gjorde det här till en fantastisk resa - och jag måste särskilt inkludera alla underbara människor jag träffat.

Man får ådror för livet! Några av människorna jag har träffat planerar redan nästa resa vi ska göra tillsammans.

Innan jag berättar om min resa vill jag rikta ett STORT tack till GoXplore som har hjälpt mig med allt! Jag började resa för ett och ett halvt år sedan, och de har haft tålamod med mig hela tiden. Trots att jag har bombarderat dem med frågor. (Sirill du är RÅ!! Rabiya, tack för ditt tålamod med flygbiljetterna!)

Sydafrika. Letsatsi a la Africa (Predator Adventure Park)

Jag har faktiskt varit i Letsatsi a la Africa 3 gånger på 16 månader.

Jag hade bra kontakt med de som jobbar där alla fyra gångerna. Familjen som äger gården är väldigt trevliga och intresserade av att lära sig allt de kan om de olika djuren de ansvarar för. Och alla som jobbar på gården får dig att känna dig väldigt välkommen.

Jag åkte med chefen på en "roadtrip" en helg där jag körde och hämtade två lejon, - väldigt spännande! Jag fick också vara med Cobus, som chefen heter, för att bedöva två springbockar (en art av antilop) från en helikopter.

Jag har ansvarat för att laga mat till djuren och lära ut nya volontärer.

Om du letar efter en gård som har "flest möjliga djur", så är det här rätt ställe!

De delar upp volontärerna i grupper om två, och man byter grupp varje vecka.

I en grupp är man ute och jobbar på marken med de stora djuren som lever utanför gården. Där har de allt från giraffer och zebror till bufflar, många antiloper och atarantiloper med mera.

Arbetet du utför är upplagt efter vilken tid på året du är där. Men det finns alltid något att göra, som att mata, eller bygga nya grindar, sätta upp och reparera staket, klippa gräset osv.

Den andra gruppen jobbar på själva gården. Där lagar du mat till och matar de "små djuren" som surikater, vildsvinsungar, apor, hundar, små antiloper, strutsar... you name it! Och så måste man ge lejonungarna, tigrarna, geparden och vargarna (samt några till) en nappflaska. På så sätt kan du komma väldigt nära dessa djur och gosa med dem.

På kvällarna sitter man i matsalen och pratar med de andra eller så tänder man en brasa där man kan sitta och roa sig, kanske med något gott i glaset.

En gång i veckan tar de dig till den lokala butiken för att köpa godsaker.

Och en eller två gånger under din vistelse tas du till ett stort köpcentrum där du kan shoppa eller gå på bio.

Maten är jättebra. Som vegetarian som jag själv kan jag säga att Miriam, som står för matlagningen, vet hur man lagar god vegomat! Frukost tycker du skakar. Lunch serveras klockan ett och middag klockan sex på kvällen.

Arbetsdagen börjar klockan sju. Det är paus mellan ett och två på eftermiddagen. Sedan är det jobb till klockan fem.

För mig har det varit roligt att följa hur djuren växer och utvecklas under de tre gånger jag varit där.

Australien

Efter en månad i Sydafrika satte jag kursen mot Down Under. Bättre känd som Australien. Jag reste tillsammans med en dansk tjej som jag träffade under min vistelse på gården i Sydafrika förra året.

När jag kom till Australien tillbringade jag först en vecka i Sydney där jag tittade runt lite.

Besökte vaxmuseet, Sydney Opera House och Bondi Beach.

Sen gick jag till surfskolan.

Surfläger .

Vad roligt! Vi använde de första dagarna till att lära oss tekniken att "rida en våg", hur man står på brädan, vilka platser som är bra att surfa på och hur man bedömer temperatur, hav och vind med tanke på surfing.

I början var det väldigt svårt, och man blir lätt frustrerad. Men en lyssning höll modet uppe. Men de sista dagarna av femdagarskursen var jag faktiskt bra på att surfa. Om man kan säga det så. Sedan gick jag ut till de stora vågorna, och det är först då man får reda på hur kul det är att surfa! Varje gång du lyckas stå upprätt på en våg rusar adrenalinet igenom dig, hehe. Jag hade till och med två vilda delfiner som simmade runt mig, - bara tio meter från mig!!

Tarmworth - 11 dagars cowboyskola.

Detta är perfekt för människor som vill veta hur det är att vara en riktig cowboy! Första dagen går ut på att lära känna medarbetarna och området. Du kommer sedan att få en häst baserad på din ridupplevelse. Dessa hästar är verkligen imponerande att arbeta med. De vet vad de ska göra, och är anpassade till den kuperade terrängen.

Dagarna är väldigt varierande. Allt från att "sortera boskap" eller "mönstra boskap", - d.v.s. separera boskap från olika hägn - till att flytta dem från bete till bete.

Här tillbringade man ofta lång tid på hästryggen. Därför finns det några dagar för hästarna att vila, och man gör annat än att rida. Då får du prova på hur det är att klippa får med maskin. Du lär dig lassokastning och hur man svingar piskan. Detta är bara för skojs skull när du inte använder en piska på jobbet.

Dessutom ska annat arbete utföras: att sätta upp staket, laga staket, måla med mera.

Brian Skerret, som är 92 år, är chef. Han slutade rida förra året, men han är väldigt intresserad av att lära känna varje person som kommer för att hjälpa till på ranchen.

Han har mycket kunskap om hästar och jordbruk. Han är en väldigt trevlig äldre kille som man kan sitta och prata med i timmar. När du är ute på fältet och arbetar med nötkreatur finns han alltid där för att hålla koll på hur arbetet går till.

Annars jobbar du med de andra som tycker att du ska hantera olika situationer från hästryggen. Rätt som det är ser man vilda kängurur som hoppar omkring.

I slutet av vistelsen får jag en speldag på hästryggen. Det är bara så roligt! Spelen kan vara att åka med ett glas vatten, eller samla flaggor så snabbt som möjligt. Dessutom provade du dig på trav och galopp mellan och runt högar.

Som ni ser hade jag det jättebra, och det var väldigt lärorikt tillsammans med de sju andra jag lärde känna. Det är mycket jobb från sju-åtta på morgonen till fem-sex på kvällen, men jag trivs. Brian planerar att välja ut några mot slutet av vistelsen som han frågar om de är intresserade av att stanna där för att jobba för honom ett tag.

Wildlife Habitat -Port Douglas.

Innan du åker till reservatet bor du några dagar på vandrarhemmet i Cairns för att lära känna de andra som gått med i samma projekt. Självklart lär man känna många andra som vistas där. På Gilligans vandrarhem är det ett nytt tema varje kväll på nattklubben som hör till. De har också en pool. Jättekul, och en väldigt trevlig stad.

När du kommer till Wildlife-projektet första dagen kommer det att finnas en orientering och information om vilka veckor du kommer att arbeta där. På Wildlife Habitat har de bara djur som är från Australien, och det finns långt fler än man skulle kunna tro. Reservatet är för lokalbefolkningen och turister som har möjlighet att tillbringa en dag där. Du får en egen uniform som du kan använda när du är på jobbet.

Den är uppdelad i tre områden. "Gräsmark": Det är här alla kängurur, och de olika wallabies bor, liksom emu, saltvattenkrokodiler och vatten/flodkrokodiler.

Sedan har du "Våtmark": Här finns många arter av ankor och fåglar

Dessutom har du "Rainforest": Här har de nationalfågeln som är en "Cassoary", fladdermöss, många arter av exotiska papppapegojor med mera. Annars hittar du babykrokodiler, ormar, reptiler, grodor och koalabjörnar.

Du tilldelas olika jobb varje dag. Men först och främst hjälper någon till att ta ut alla papegojor och ugglor i papp som ska till vissa ställen. Sedan är det att tvätta koalaområdet, tvätta och spola "pressen" (platsen där turister tar bilder med djuren), kratta området där koalabjörnarna hänger, - eller tvätta "wetblocket" där de sjuka djuren, eller djur som är i karantän är.

Efter att detta är gjort hjälper du till med matberedningen. Här finns många hundratals djur, så det kan lätt ta två till tre timmar att skära upp frukt och mat åt dem. Det beror på hur många som deltog i detta. Men det måste göras, och enligt min och andras åsikt är det här en trevlig stund när man pratar tillsammans, lyssnar på musik och har roligt medan man jobbar. Efter lunch, som är halv två, jobbar man tillsammans med en av "vaktarna".

Det är intressant för då lägger de mer tid på att lära dig saker, och du får ofta chansen att hålla ormar och reptiler.

Jag gillade verkligen att arbeta på alla olika stationer, men jag älskade området där kängurur och wallabies bor. Här kan du gosa med dem medan du jobbar. Turister går runt och ibland ställer de frågor. Då får du svara så gott du kan....he, he.

Papegojorna och koalabjörnarna är fantastiskt vackra, och i slutet av din vistelse får du ett foto tillsammans med en koalabjörn eller en reptil.

På eftermiddagen vid tre-fyratiden kör de dig tillbaka till vandrarhemmet du ska bo i under din vistelse, som ligger bara fem minuters bilresa från arbetsplatsen.

Något jag tyckte var väldigt trevligt är att de är medvetna om att jag hjälper till som volontär. Så att om du behöver en ledig dag, eller ska på utflykt, så gör du bara en överenskommelse med dem. Runt Port Douglas-området finns det mycket att göra på fritiden. Som att snorkla eller dyka i Stora Barriärrevet, hoppa med fallskärm eller bungee-lina, delta i utflykter eller delta i andra aktiviteter.

I receptionen anmäler du dig till de aktiviteter du vill delta i, sedan skickar receptionen in anmälningarna. På så sätt för mig bra prissänkningar efter att jag deltagit i frivilliga aktiviteter.

Jag deltog i alla aktiviteter jag deltog i. Snorkling var jättekul! Massor av fina och färgglada fiskar att se. Även här simmade det vilda delfiner runt båten.

På eftermiddagarna kan du gå till den närliggande stranden. Där kan du hyra flytande madrasser eller fotbollar. Så här kan du njuta av eftermiddagen tillsammans med vänner du har blivit bekant med på och utanför projektet.

Port Douglas är inte för stor, så det är lätt att hitta när du lär känna staden. Det finns många trevliga souvenirbutiker och vanliga butiker där man kan shoppa.

Det finns också många restauranger. Även pubar som används mycket på helgerna.

I matbutikerna köper du den mat du behöver, och lagar själv i det gemensamma köket på vandrarhemmet.

Eftersom Port Douglas ligger intill regnskogen är luften väldigt fuktig där. Det beror lite på säsongen. Myggor trivs i ett sådant klimat, så det är en bra idé att köpa myggspray och kliande kräm.

Jag hade så roligt att jag stannade en extra vecka i Cairns. Anledningen var att jag hade fått så många vänner, och helt enkelt inte kunde lämna dem!

Två av oss cyklade faktiskt den ena dagen från Cairns till Port Douglas, en resa som tog oss nära fem timmar varje väg (en timme med bil). Vi cyklade iväg för att träffa de andra "backpackers" som bodde och arbetade där.

Efter min vistelse i Australien reste jag till Madrid för att vara med min familj på mammas sida i några dagar. Hon är från Spanien.

Sedan stannade jag till i Danmark på väg för att hälsa på några danskar jag träffat tidigare på denna resa.

Som sagt: I dessa projekt får man vänner för livet!

Jag sitter här och reflekterar medan jag skriver, tänker på allt jag upplevt – och råder alla att prova samma sak!!

Jag har upplevt så mycket på tre månader. Jag har pratat så mycket spanska och engelska att nu när jag är arton i Norge blir det ibland galet för mig :).

Nästa gång jag reser ska jag stanna i minst ett år.

Med det jag har berättat här hoppas jag att du också vill packa dina väskor och sätta kurs mot jordens undersida :)

BRA RESA !

Reseberättelser från 2015 (Översatt)

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Wildlife Habitat Australia.

Hem » Reseberättelse » Mitt äventyr

Senaste nyheterna från GoXplore: Olika möjligheter för dig som älskar hästar